Patient och läkareAtt formulera en gemensam syn på att kliniska prövningar är en viktig grund för en fortsatt kvalitetshöjning i svensk sjukvård. Att trots olika perspektiv ändå hitta gemensamma lösningar. Det är några av utgångspunkterna i ett projekt för att vända en långvarig nedgång av kliniska prövningar. Ordförande i styrgruppen för projektet är Carola Lemne, VD och koncernchef på Praktikertjänst. Det är många intressenter som måste samverka för att bryta nedgången i antalet genomförda kliniska prövningar och i stället åstadkomma en ökning. Därför fanns representanter för akademin, sjukvården, politiken, myndigheter och industrin på plats vid en hearing som anordnades på IVA, Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin, den 8 oktober 2012. IVA har rollen att verka som en neutral plattform i projektet. Projektledare är Arvid Söderhäll. Det nu rivstartade projektet (läs artikeln "Initiativ för att vända nedgång inom kliniska prövningar") kommer att arbeta under två år men tar sikte på att arbeta fram konkreta förslag redan till sommaren 2013. Hearingen inleddes med en kartläggning av en rad olika initiativ som redan bedrivs för att stärka svensk klinisk forskning.

Vill undvika upprepning av det som redan gjorts

Carola Lemne. Foto: Praktikertjänst
Carola Lemne. Foto: Praktikertjänst
– Vi vill undvika dubbelarbete. Efter kartläggningen kommer vi i styrgruppen att gaffla in oss mot det som saknas, till exempel för att knyta samman det arbete som redan finns lokalt, regionalt och nationellt, säger Carola Lemne. En annan initial uppgift är att ta reda på vad de olika intressenterna anser är viktigast att prioritera och att sedan formulera en gemensam syn på problemen och på potentiella lösningar. En av många intressekonflikter ligger i kollisionen mellan läkares olika roller; å ena sidan som kliniker och å andra sidan som forskare. Otaliga är de exempel där den långsiktiga forskningen får stryka på foten på grund av omedelbara krav på en arbetsinsats på kliniken.

Sparka direktör för nedprioriterad forskning?

Bättre incitament för vården att prioritera klinisk forskning behövs menar Carola Lemne. Har en läkare avsatt tid för forskning måste den rättigheten försvaras starkare. Eller som Carola Lemne slående uttrycker det… – Jag har aldrig hört talas om att någon sjukhusdirektör har fått sparken för att ha prioriterat ner klinisk forskning. Men det skulle vara en tydlig markering om det skedde av sådana orsaker och inte alltid på grund av vårdskandaler, köer, ekonomi och annat, säger hon. Styrgruppen för projektet kommer att formulera delmål på vägen fram till sommaren 2013. De första kan komma framåt årsskiftet. Helt klart är att projektet inte ska dras i långbänk. – Det är bråttom. Många har pratat om problemen i flera år samtidigt som utvecklingen fortsatt åt fel håll. Vi har inte tid att vänta längre, säger Carola Lemne.

Bild

Läkare och patient; LIF, Gunnar Menander (omfattas inte av CC. All rights reserved) Carola Lemne; Praktikertjänst (omfattas inte av CC. All rights reserved)