Det är inte bara de stora vaccinproducenterna som har brist på komponenter och råmaterial till covidvaccinen som tillverkas runtom i världen. Även det indiska bioteknikföretaget Bharat Biotech vittnar om hur produktionen av Indiens första egenutvecklade covidvaccin hindras av att engångsplast och specialfilter saknas. Företaget har skrivit avtal med tre fabriker som ska börja tillverkningen under sommarmånaderna, men bristen på material äventyrar planerna.
– Vi planerar för en produktion av 700 miljoner doser vaccin i år, och försöker som vaccinproducent leva upp till den utmaning vi har att få ut vaccin till alla som behöver. Men exportrestriktioner, framförallt de som USA har, är en stor utmaning. Det är till exempel engångsplast och filter som saknas, sade Sai Prasad, vd för Bharat Biotech, vid en pressträff med den globala branschorganisationen för läkemedelsföretag, IFPMA.
USAs exporthinder sätter stopp
Indiens och andra länders framgångsrika kamp för att förbjuda engångsplast och ersätta dessa med hållbara material har ironiskt nog blivit en hämsko för produktionen av Bharat Biotechs covidvaccin Covaxin. Plastsäckar som behövs för att blanda vacciningredienserna går helt enkelt inte att uppbringa. Sai Prasad hade hoppats att kunna importera sådana säckar och även specialfilter från USA, men det amerikanska exporthindret i form av Defense Production Act (DPA) sätter stopp.
– Det här måste lösas. Det saknas åtskilliga av de hundratals komponenter och råmaterial som behövs för tillverkningen i flera länder – det är allt från engångsplast till adjuvanter, filter och bioreaktorer. Bristen är allvarlig, eftersom det stoppar upp hela kedjan av produktion och leveranser. Ett stopp på en månad på grund av brister på material leder till att miljontals doser går förlorade. Just nu har vi ingen lösning i sikte, sade Rajinder Suri, ordförande för DCVMN – Developing Countries Vaccine Manufacturers Network.
Har vädjat till WTO
IFPMA har vädjat både till WTO – Världshandelsorganisationen – och till enskilda länder att hjälpa till med att lösa problemen med exportrestriktionerna. Och i USA kräver flera inom Demokraterna att president Joe Biden ska arbeta mer proaktivt med att se till att resten av världen får tillgång till både råmaterial och vaccin från landet.
– De många samarbeten mellan bioteknikföretag och vaccintillverkare som skapats i världen har lett till helt otroliga framsteg. Vi får inte äventyra de här framgångarna, och vi måste se till att alla hörn i världen får tillgång till de material som behövs för tillverkningen. Eftersom vi nu också kämpar mot virusvarianterna måste exporthindren lösas på snabbast möjliga sätt, sade Michelle McMurry-Heath, vd för den världsomspännande bioteknikorganisationen BIO.
Förutom flaskhalsarna med brist på råmaterial till vaccinproduktionen så larmar också GSK, Bharat Biotech och Moderna om de ökande svårigheterna med att hitta kvalificerad personal. Om det som industrin hoppas på – en produktion av tio miljarder doser covidvaccin under 2021 – ska kunna bli verklighet måste antalet välutbildade och kompetenta medarbetare öka.
– Att tillverka de här vaccinen är en mycket komplex och avancerad process. Vi tillverkar alla produkter som ska produceras enligt den högsta standarden. Det krävs en förståelse och erfarenhet av hela processen och att arbeta i sterila miljöer, och det är inget man lär sig över en natt, sade Roger Connor, vd för Glaxo Smith Klines globala vaccinproduktion och även företagets representant hos vaccinalliansen Covax.
Boostervaccin i höst
Också amerikanska Moderna, som tagit fram ett av de mRNA-vaccin som nu används i stora delar av världen, har problem med brist på medarbetare vid den europeiska anläggningen Lonza – som tillverkar på licens – i Schweiz. Stephane Bancel, vd för Moderna, sade dock under pressträffen att han tror att problemen snart ska vara lösta.
– Moderna har som mål att producera en miljard vaccindoser i år och 1,4 miljarder doser nästa år. Det viktiga för oss i år är att producera så många doser som möjligt och även möta utmaningen med virusvarianterna genom att ta fram boosters. Vi arbetar hårt med att få fram boostervacccin mot virusvarianterna till slutet av sommaren eller tidigt i höst, sade Stephane Bancel.
Den globala vaccinalliansen Covax har bara lyckats leverera en femtedel av Astra Zenecas covidvaccin till medel- och låginkomstländer hittills – och det är både exportrestriktioner, nationalism och brist på råvaror till vaccinproduktionen som hindrar leveranserna enligt en analys i tidningen The Guardian. Indonesien och Brasilien har bara fått en tiondel av de utlovade vaccindoserna, och Bangladesh, Mexiko och Pakistan inga doser från Covax överhuvudtaget.
Fördelningen av vaccin över jorden i allra högsta grad ojämlik. 27 av världens rikaste länder har tillgång till 37,5 procent av vaccindoserna trots att antalet medborgare bara utgör 10,5 procent av världens befolkning. Medan USA kan få flockimmunitet genom vaccinering inom tre månader kan det ta Bangladesh 3,5 år att uppnå det målet.