Godkänt i halvtid blir betyget från Forska!Sverige till regeringen inom forskningspolitiken. Men nu behövs konkreta åtgärder, inte minst inom klinisk forskning.

– Vårt omdöme är att regeringen arbetar hårt med frågor och problematik som vi har pekat på. Regeringen har initierat viktiga utredningar och uppdrag. Nu ser vi fram emot mer av en genomförandefas de kommande åren, säger Anna Nilsson Vindefjärd, generalsekreterare för Forska!Sverige.

Granskningsrapporten synar regeringens arbete med medicinsk forskning, företagande och vård sedan den tillträdde 2022.

Anna Nilsson Vindefjärd
Anna Nilsson Vindefjärd

Regeringspolitiken jämförs bland annat med tio åtgärdsförslag som Forska!Sverige tidigare lyft fram. I sex fall får regeringen gult ljus för att arbete pågår. Tre punkter lyser rött, bland annat innovationer inom vården, med en uppmaning att agera.

På ett område – en nationell handlingsplan för hälsodata – kan regeringen kvittera ut beröm och grönt ljus från Forska!Sverige.

Respekt för långa processer

Anna Nilsson Vindefjärd betonar att det kan handla om långa processer för att genomföra reformer och med det en respekt för svårigheterna inom politiken.

– En insikt är att ju mer man jobbar med många av dessa komplexa frågor, desto tydligare blir det att ännu mer behöver göras. Det gäller exempelvis hälsodata. Så där behöver vi både visa ödmjukhet och kroka arm med beslutsfattare som arbetar med frågorna.

– De frågor som vi driver med forskning och större systemfrågor ger inte alltid resultat under en mandatperiod. Därför kan det vara så att vissa regeringar inte prioriterar de här frågorna för man vet att andra kan få cred – resultaten kanske inte syns inom ramen för fyra år. Därför är vi väldigt tacksamma över att den här regeringen verkligen driver långsiktiga frågor, säger Anna Nilsson Vindefjärd.

Regeringen får beröm för en ökning av de statliga investeringarna i forskning inom medicin och hälsovetenskap med 4,6 procent sedan valet.

Samtidigt menar Forska!Sverige att den förra, S-ledda regeringen lämnade efter sig en skuld på området med lägre anslagsökning än inflationen. Enligt rapporten var det en konsekvens av regionalpolitiska ambitioner som gynnade mindre lärosäten men gick ut över medicinsk forskning kopplad till universitetssjukhusen.

Uppdaterad life science-strategi

Ett område som Forska!Sverige ser som positivt är life science-strategin med dess uppdatering och beskedet nyligen i forsknings- och innovationspropositionen om 600 miljoner kronor i särskilda satsningar.

”Det är viktigt att regeringen fortsätter arbetet med life science-strategin, life science-kontoret och nu har hörsammat våra uppmaningar om att målen i strategin behöver resurser för att kunna förverkligas. Vi är dock oroliga för att satsningarna i forskningspropositionen inte är tillräckligt offensiva.”, summerar rapporten.

Kritik delas ut för regeringens beslut att avveckla finansiering till utvecklingsforskning, där medicin och hälsa stått för en relativt stor andel. Forska!Sverige anser att det minskat Sveriges möjligheter att bidra till hantering av globala hälsohot.

Överlag ser Forska!Sverige att mycket arbete kvarstår för att förbättra Sveriges konkurrenskraft inom medicinsk och hälsovetenskaplig forskning.

Ansvar för klinisk forskning saknas

Ökad tydlighet efterfrågas kring klinisk forskning, där organisationen menar att viktiga initiativ hamnar ”mellan stolarna” – både inom Regeringskansliet och mellan staten och regionerna.

– Vi upplever att det saknas ett tydligt ansvar på nationell nivå för klinisk forskning. Det gäller områden som mål, finansiering och kompetensutveckling. Därför behövs ett nationellt åtagande med ett brett perspektiv kring klinisk forskning och inte begränsat till läkemedelsprövningar, säger Anna Nilsson Vindefjärd.

Från regeringen tog statsrådet Acko Ankarberg Johansson del av rapporten 22 januari när hon träffade en delegation från Forska!Sverige.

–  Vi hade ett mycket bra samtal med sjukvårdsministern vid överlämnandet av ”Agenda för hälsa och välstånds” nya granskningsrapport. Fokus låg på vad regeringen gjort hittills under mandatperioden inom våra fyra målområden. Vi diskuterade även regeringens ambitioner för resterande del av mandatperioden, säger Anna Nilsson Vindefjärd.