
Studien från KI är den första som tydligt visar att HPV-vaccin skyddar mot livmoderhalscancer. Professor Pär Sparén och forskaren Jiayao Lei är två av författarna till artikeln som publicerats i den ansedda tidskriften New England Journal of Medicine.
Studien, som är gjord vid Karolinska institutet, är den första som tydligt visar att vaccinet skyddar mot cancer. Bland de kvinnor som vaccinerades före 17 års ålder var risken att få livmoderhalscancer 88 procent lägre. För kvinnor som vaccinerades mellan 17 och 30 var risken för livmoderhalscancer halverad.
Att HPV-vaccination skyddar mot cellförändringar som kan vara förstadier av cancer är känt sedan tidigare. Men att vaccination även skyddar mot invasiv livmoderhalscancer var något forskarna bara anat.
– Vi är positivt överraskade över att det var så tydligt. Vi har gjort liknande studier på kondylom och också undersökt förstadier till livmoderhalscancer och där såg vi väldigt tydliga effekter, så vi väntade oss något åt det hållet. Men att få 88 procents skydd innan 17-års ålder var väldigt positivt överraskande, säger Pär Sparén, professor på institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik på Karolinska institutet.
Nitton utvecklade cancer
Forskarna har i registerstudier följt nära 1,7 miljoner kvinnor mellan 10 och 30 års ålder under en period på elva år. Under den tiden vaccinerades drygt 500 000 kvinnor, varav de flesta före 17 års ålder. Av de undersökta kvinnorna utvecklade 19 livmoderhalscancer, jämfört med 538 bland de ovaccinerade kvinnorna i undersökningen.
– En hypotes är att det rör sig om HPV-typer som man inte vaccinerar mot, en annan orsak kan vara att kvinnorna var HPV-infekterade redan innan de vaccinerades, säger Pär Sparén.
HPV (humant papillomvirus) är en grupp av virus som bland annat orsakar könsvårtor och olika typer av cancer, inklusive livmoderhalscancer. Två av HPV-typerna, HPV 16 och 18, tros ligga bakom 70 procent av all livmoderhalscancer. Forskarna planerar därför att försöka följa upp de 19 fallen för att ta reda på vilken typ av HPV-virus som orsakat cancerfallen.
– En annan sak som är intressant att göra när vi har mer data är att se om det är stor skillnad i effekt på en eller två doser. Många av kvinnorna i den här studien har fått tre doser.
Svensk forskning bakom vaccinet
Svensk forskning har spelat en betydande roll både när det gäller att utveckla screening för HPV, och möjligheten att förebygga livmoderhalscancer med vaccination. Idag har fler än 100 länder i världen nationella vaccinationsprogram mot HPV. I Sverige vaccineras 85 procent av alla flickor i mellanstadiet mot HPV, och sedan augusti i år omfattas även pojkar av programmet.
Pär Sparén har gott hopp om att det ska gå att utrota livmoderhalscancer på sikt.
– Just genom att vi har en bra vaccinationstäckning i de här åldersgrupperna. Får vi ner R-talet hos kvinnor under 30 års ålder så kommer vi att kunna bryta virusetableringen i befolkningen på sikt.