Fyra vd:ar för globala läkemedelsföretag berättade vid IFPMAs pressträff den 3 september om det nära samarbetet mellan olika företag som sker i kampen mot covid-19. Här intervjuas Daniel O´Day, vd för Gilead.

Den vanliga knivskarpa konkurrensen mellan världens läkemedelsföretag har lagts åt sidan under pandemin. Bolagen samarbetar kring studier, delar data och hjälper varandra med produktion, framkom under presskonferensen som arrangerades av den globala branschorganisationen IFPMA.

David Ricks
David Ricks

– Vi fortsätter med ett extraordinärt samarbete mellan läkemedelsindustrin, akademin och bioteknikföretagen för att utöka forskning och utveckling kring nya behandlingar och vaccin i rekordfart, sade David Ricks, global vd för Eli Lilly och ordförande för IFPMA.

– Den enda rivalen just nu är viruset, lade Albert Bourla, global vd för Pfizer, till.

Albert Bourla
Albert Bourla

För närvarande forskas det runtom i världen på över 300 olika behandlingar mot covid-19, och 81 av dessa är i olika faser av kliniska försök. Störst fokus ligger på behandlingar med antivirala och antiinflammatoriska läkemedel, monoklonala antikroppar och blodplasma med antikroppar från tillfrisknade covidpatienter.

Unikt samarbete mellan företagen

Gilead Sciences samarbetar med Pfizer för att kunna producera stora mängder av Remdesivir, ett antiviralt läkemedel som i flera studier visat goda resultat i behandling av covidpatienter. Pfizer ställer upp med sina produktionsanläggningar för att Gilead ska kunna möta den stora efterfrågan som finns runtom i världen. Hittills har mer än 50 länders läkemedelsmyndigheter gett tillstånd användning av Remdesivir i vården av covidpatienter.

Daniel O´Day
Daniel O´Day

– Från nästa månad kommer vi att kunna möta den globala efterfrågan på Remdesivir, vilket är helt exceptionellt. Det finns inget som kan kallas ”business as usual” i kampen mot covid-19. Remdesivir är komplext att tillverka, men vi har lyckats få ned tillverkningstiden till hälften nu, sade Daniel O´Day, vd för Gilead.

Eftersom antivirala läkemedel stoppar virus från att kopiera sig, tror forskare att det kan vara bra att sätta in sådana behandlingar på ett tidigt stadium i sjukdomen – kanske redan när en patient i en riskgrupp får diagnosen. Gilead har därför satt igång studier där man undersöker hur tidigt Remdesivir kan börja användas på smittade personer, och bolaget håller även på att utveckla en variant av läkemedlet som kan inhaleras.

Kenneth Frazier
Kenneth Frazier

MSD:s antivirala läkemedel MK4482 går inom ett par veckor in i fas 2-försök, och då ska även patienter med en mild variant av covid-19 inkluderas.

Kombinationsbehandlingar prövas

Roches läkemedel mot artrit, tocilizumab, visade sig i en fas 3-studie inte vara så effektivt som behandling av covidpatienter med lunginflammation som bolaget hoppats. Nu ska Roche undersöka om det kan fungera i kombination med andra läkemedel. En studie av en kombinationsbehandling med tocilizumab och Remdesivir är på gång.

Severin Schwan
Severin Schwan

– Det här visar hur viktigt det är att upprätthålla standarden med att följa alla stegen i de kliniska försöken, vi får aldrig sänka kraven när det gäller detta. Nu ska vi göra försök med tocilizumab i kombinationsbehandlingar, sade Severin Schwan, global vd för Roche Group. 

Roche har också flera andra studier av kombinationsbehandlingar mot covid-19 i sin pipe-line. Bolaget arbetar bland annat tillsammans med amerikanska Regeneron för att ta fram en ”antikropps-cocktail”.

Inga genvägar

Enligt David Ricks har de olika regulatoriska myndigheterna i världen hjälpt till med att göra processen för tillstånd att använda behandlingar i vården betydligt snabbare än normalt.

– Samtidigt är det viktigt att poängtera att det inte handlar om att ta några genvägar. Vi måste genomföra randomiserade och kontrollerade försök som visar effektivitet. Industrin har inget intresse av att få tillstånd för ineffektiva produkter, sade David Ricks.

Thomas Cueni
Thomas Cueni

Thomas Cueni, generaldirektör för IFPMA, är överväldigad över hur smidigt samarbetet mellan världens stora läkemedelsbolag går i kampen mot covid-19, men han poängterar också att det sannolikt inte kommer att uppstå en enda ”magic bullet” som förmår betvinga pandemin.

– Vi behöver flera typer av behandlingar för olika patientgrupper, som befinner sig i både tidiga och sena skeden av sjukdomen. Jag skulle säga att läkemedelsindustrin är helt och hållet inriktad på att detta kommer att ske, sade Tomas Cueni i en avslutande kommentar vid den virtuella presskonferensen.