Liberalerna efterlyser ett tillväxtpaket för Life Science i Skåne. I Lund finns planer på Science Village med lokaler för företag och forskning som knyter ihop de stora forskningsanläggningarna MAX IV och ESS.

Life Science-sektorn i Skåne har halkat efter de senaste 10 till 15 åren. Stora bolag som AstraZeneca, Pharmacia och Ferrosan har försvunnit från de södra delarna av landet, och Skåne har svårt att hävda sig mot Danmark som har förmånligare villkor för de stora globala läkemedelsföretagen. Liberalerna säger sig vilja bryta den negativa utvecklingen genom en rad förslag i ett tillväxtpaket, bland annat skatteavdrag för stora läkemedelsföretags forskning och utveckling och en lägre skatt för utländska experter.

Mats Persson, ekonomisk-politisk talesperson för L och riksdagsledamot från Lund.
Mats Persson, ekonomisk-politisk talesperson för L och riksdagsledamot från Lund.

– Att få hit stora globala Life Science-bolag igen skulle innebära ett tillskott av kunskap, kapital och skapa en positiv grund för andra tjänsteföretag. På totalen skulle det ge en mycket positiv effekt för regionen, säger Mats Persson, ekonomisk-politisk talesperson för L och riksdagsledamot från Lund.

Sämre expertskatt i Sverige

Eftersom det huvudsakligen är stora globala bolag som står för FoU-investeringar vill Liberalerna underlätta deras etablering i Sverige, och framförallt i Skåne, genom att ta bort dagens avdragstak på 230 000 kronor per månad – det är en låg subventionsgrad i jämförelse med andra länder skriver Liberalerna i sin rapport. Också den så kallade expertskatten är sämre i Sverige än i andra länder, menar Liberalerna.

Grannlandet Danmark har mer generösa regler – den lägre skatten för utländska experter och forskare gäller i fem år där men bara i tre i Sverige. Även danska experter som flyttar hem efter tio år i utlandet omfattas av den lägre skatten. I Danmark fick 4 500 personer expertskatt 2012, men bara 600 i Sverige – trots att den svenska ekonomin är mer än dubbelt så stor, skriver Liberalerna i sin rapport. Dansk Life Science-industri går som tåget och har större framgångar i bland annat export, om man jämför med den svenska.

– Utvecklingen på den danska sidan är hela tiden lite starkare, och konkurrensen syns tydligast i Skåne. Statistiken visar tydligt att utvecklingen inom den här sektorn går sämre i Skåne och det är därför vi behöver åstadkomma en förändring för regionen även om en del av våra förslag skulle gynna Sverige som helhet, säger Mats Persson.

Outnyttjad potential

I Skåne finns såväl de framstående forskningsinstituten ESS och Max IV som innovationsklustret MVA – Medicon Valley Alliance – men utan investeringar har de mindre och medelstora bolagen svårt att växa, hävdar Liberalerna.

– Det finns en väldigt stor outnyttjad potential hos de små innovativa bolagen här, men det krävs investeringar och i dag är villkoren för dåliga för att vi ska lyckas locka hit de stora läkemedelsbolagen. Det är hög tid att vi moderniserar politiken på det här området, forskning och utveckling måste högre upp på politiska dagordningen, säger Mats Persson.

Han hoppas snart ha med sig allianskollegorna på förslaget till tillväxtpaket. Regeringen har hittills inte visat lika stort intresse för utvecklingen i södra Sverige som den i Stockholm menar han, och pekar på debaclet när den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA skulle få en ny placering. Den svenska regeringen lanserade en egen kampanj istället för att satsa på en gemensam svensk-dansk ansökan – och när Stockholm föll bort röstade den socialdemokratiska representanten på Milano istället för Köpenhamn.

– En dansk vinst hade kunnat innebära positiva utvecklingsmöjligheter både för den skånska och svenska Life Science-industrin. Det var ett svek, det kan inte beskrivas som något annat. Det finns ett Stockholms-fokus som ibland är besvärande, säger Mats Persson.