AstraZeneca, Anläggningar i Gärtuna, Södertälje
AstraZeneca, Anläggningar i Gärtuna, Södertälje
Att ordet lean nämns i var och varannan mening av ledningen för AstraZenecas produktionsanläggning i Gärtuna utanför Södertälje är ingen slump. Om positionen som en av världens största och främsta anläggningar för läkemedelsproduktion ska behållas måste begreppet ständiga förbättringar vara närvarande varje dag. Och när Margareta Ozolins tar över som chef för produktionsanläggningen den 1 april är den utmaning hon står inför inget att skämta om: Hon ska leverera ytterligare 25 procents produktivitetsförbättring till 2016. Det första som slår en besökare till AstraZenecas produktionsanläggning är storleken. Man tänker sig inför besöket en fabriksbyggnad, en något mindre kontorsbyggnad, vidsträckta parkeringsytor. Det man möter är fem hangarlika fabriker och ett stort antal andra byggnader, sammanbundna med en till känslan oändligt lång inglasad gångväg med det passande namnet Aortan.
Margareta Ozolins i Aortan
Margareta Ozolins i Aortan
Anläggningen producerar över 10 miljarder tabletter varje år och står ensam för 4 procent av Sveriges samlade export. Och det faktum att anläggningen är global lanseringsanläggning visar på det långsiktiga förtroendet från koncernledningen. – Vi har varit mycket produktiva sedan vi började jobba med lean 2005. Vi ändrade vårt sätt att arbeta och hantera material vilket kraftigt ökade produktiviteten. De två senaste åren har ett nytt affärssystem satt tillfälligt stopp, men jag är övertygad om att vi klarar de krav som nu ställs på oss. Alla anställda har två uppgifter: sitt dagliga arbete och att ständigt hitta förbättringar, att bli lite bättre varje dag, säger Margareta Ozolins.

Långt från en pillermaskin

Margareta Ozolins pratar med Tim Stehlin
Margareta Ozolins pratar med Tim Stehlin
Modern läkemedelsproduktion är ganska långt ifrån bilden av en pillermaskin. Det är en avancerad högteknologisk och forskningsnära miljö som ställer höga tekniska och medicinska krav. Å ena sidan är det kompetenser där Sverige har långa traditioner, å den andra är det trots allt en industriell tillverkning där vi på senare år tappat mycket till andra länder. En relevant fråga är därför hur ett globalt läkemedelsföretag resonerar när man väljer att stanna kvar och satsa i Sverige. Margareta Ozolins svar präglas av just det globala perspektivet: – Jag tycker att Sverige har fantastiska förutsättningar. Vi har ett stabilt politiskt klimat, vi har inga krig eller oroligheter, ingen nämnvärd korruption, inga jordbävningar, översvämningar, orkaner eller andra naturkatastrofer. Det gör att Sverige är en väldigt trygg omgivning för produktion. Till det kan vi lägga vår långa tradition inom medicin och kompetenta medarbetare. Det är unikt. När allt vägs samman väger kvalitet och leveranssäkerhet väldigt tungt, säger hon.

Tre miljarder investerade kronor

AstraZeneca har investerat 3 miljarder kronor i anläggningen de senaste tre åren, och investeringsprogrammet fortsätter kommande år. Ett pågående arbete gäller produktsäkerhet och spårbarhet. Alltfler länder ställer högre krav på säkerhetskodningar som gör att allt kan spåras, ned till minsta tablettkarta. Olaglig kopiering av läkemedel som blir alltmer omfattande är det främsta bakomliggande skälet. Ett annat exempel är en omfattande investering för att anpassa en del av anläggningen till produktion av riskklassade cancerläkemedel, som av toxikologiska skäl ställer särskilda skyddskrav för de anställda. Under nästa år är man redo för att producera flera nya cancerläkemedel.

Tätt samarbete med forskningen i Mölndal

Det faktum att Gärtuna är AstraZenecas lanseringsanläggning innebär ett tätt samarbete med forsknings- och utvecklingsanläggningen i Mölndal. Tidigt i utvecklingsprocessen av en ny läkemedelssubstans måste produktionskompetens kopplas in för att utveckla hur den nya substansen ska tillföras kroppen, och hur läkemedlet kan skalas upp till massproduktion. Nya läkemedelssubstanser är komplicerade kemiska föreningar som måste kunna bindas ihop till en tablett eller en kapsel, eller en vätska för injektion. – Som lanseringsanläggning har vi ett särskilt ansvar för utvecklingen där vi jobbar nära Mölndal och andra forskningsenheter. Vi utvecklar och förbättrar produkten och sedan för vi över vår kunskap till andra anläggningar, säger Margareta Ozolins.

Ligger lågt på den politiska agendan

Margareta Ozolins har arbetat på företaget sedan 2006 i olika positioner, de senaste åren som chef för en produktionsanläggning i USA. Efter ett antal år utomlands är en reflektion när hon återvänt att industrins villkor för att vara fortsatt globalt konkurrenskraftig diskuteras lite i Sverige. – Jag kan konstatera att förutsättningarna för att ha globala aktörer i Sverige inte ligger särskilt högt på den politiska agendan. Vi inom industrin behöver få en plats vid bordet så vi kan förmedla våra villkor. Dialogen behöver bli starkare. Vår tillverkning är beroende av forskning som i sin tur är beroende av en välfungerande sjukvård. Allt hänger ihop, säger hon. Frågor som industrin behöver få större gehör för är exempelvis bättre förutsättningar för att kunna ta in utländska experter. Tillgång till högt universitetsutbildad personal är en annan nyckelfråga.

Fakta: AstraZenecas produktion i Gärtuna, Södertälje

  • Antal anställda: 3 000.
  • Lanseringsanläggning för nya läkemedel i form av tabletter och kapslar som ska ut på marknaden.
  • I Södertälje produceras fler än 30 olika läkemedel för mer än 100 marknader. Den årliga produktionen är cirka 10 miljarder tabletter.
  • Bland de läkemedel som produceras ingår 5 av koncernens 10 största läkemedel räknat i försäljning (Nexium, Symbicort, Atacand, Seloken, Pulmicort). Produktionen står för cirka 30 procent av AstraZenecas totala försäljningsvärde.
  • AstraZeneca exporterade läkemedel från Sverige för 41 miljarder kronor 2012. Anläggningen står för 4 procent av Sveriges samlade export.

Bilder

Margareta Ozolins, 2 bilder. Foto: LIF, Kent Björkqvist (CC BY-NC-ND 3.0) AstraZeneca, Gärtuna. Foto: Kontrast Foto (omfattas inte av CC. All rights reserved)