Sverige kan skapa bättre villkor för klinisk forskning och attrahera fler internationella kliniska studier, menar utredaren Ingrid Petersson.
Ingrid Petersson.
Avstånden mellan parterna större än väntat
– Ett problem är att så många talar om allt som ”de andra” ska göra och alldeles för lite om vad de själva ska göra. Avstånden finns mellan stat och kommuner, mellan olika delar av Sverige och inte minst mellan sjukvården och industrin. Avstånden mellan de olika parterna var mycket större än jag trodde, sade Ingrid Petersson.
Martin Wikström.
Det tar för lång tid att inleda studier
Carola Lemne är VD och koncernchef i Praktikertjänst. Hon är även ordförande i styrgruppen för IVA-projektet ”Prövningar för svensk medicin” samt tillträdande VD (i maj månad 2014) för Svenskt Näringsliv. Hon är bekymrad över att det tar mycket längre tid att påbörja kliniska studier i Europa än i Nordamerika och Asien. – Det är fullständigt förödande. Vi har duktiga kliniker, engagerade patienter och kan erbjuda hög kvalitet, men det spelar ingen roll när andra länder redan är färdiga innan vi kan börja. Så förslagen i utredningen om förenkling och snabbare hantering och godkännande av myndigheter är mycket viktiga och angelägna, sade hon.Samarbete kring forskning ska vara självklart
Carola Lemne saknade en framgångsfaktor i utredningen. – Vi har en sjukvård i absolut framkant. Man vill testa nya behandlingsmetoder, nya läkemedel och ny teknik i en vård som håller världsklass, även om den inte är lika innovativ som den var en gång, sade hon.
Carola Lemne.
Incitament efterlystes
Catarina Andersson Forsman, hälso- och sjukvårdsdirektör i Stockholms läns landsting, SLL, efterlyste incitament för de som deltar i stora internationella kliniska prövningar. Incitament handlar inte bara om pengar utan också om att bli sedd och få uppskattning.
Catarina Andersson Forsman.
Vården rankar patientnyttan högst
Som en del av utredningen gjordes en undersökning om vilka faktorer som påverkar vårdens inställning till att genomföra eller inte genomföra en klinisk studie. Patientnytta kom högst. – När det handlar om studier eller nya läkemedel med klar patientnytta är det inga problem att få tag i prövare och patienter. Men om en studie bedöms ha en begränsad patientnytta är det betydligt svårare att rekrytera prövare och patienter. Något som minskar vårdens intresse är att olika företag har olika protokoll för prövningar. Företagen måste göra det enklare att delta i kliniska prövningar, sade Ingrid Petersson. Carola Lemne invände med att det också är viktigt att även skapa incitament för små stegvisa förbättringar för det är så en stor del av utvecklingen går framåt. Även om de flesta förbättringarna i vården är små i absoluta tal är de viktiga. – Efter tio små förbättringar har vi sammantaget gjort revolution, sade Carola Lemne.Tränger vården ut forskningen?
En vanlig synpunkt har varit att med en starkt produktionsinriktad sjukvård blir det svårt att bedriva klinisk forskning. Carola Lemne tog för en stund på sig sin gamla hatt som sjukhusdirektör och menade att det argumentet ofta används som en bekväm ursäkt. – Hur kan det vara dåligt att använda samhällets pengar bättre? Att få mer sjukvård för pengarna kan inte vara dåligt. Det finns tid och pengar till forskning. Det handlar helt enkelt om att planera forskningen på samma sätt som man planerar sjukvården, sade hon. Ingrid Petersson påminde om situationen som rådde i början av 1990-talet med långa vårdköer och dålig produktivitet i sjukvården. – Politikerna beställde då en högre produktivitet och det fick de. Idag handlar det om att politikerna också måste beställa forskning och utveckling, inte bara sjukvårdsproduktion, sade hon.Skarpa förslag och finansiering på plats Ingrid Peterssons utredning har fått uppskattning från olika håll. Det finns färdiga förslag och det finns också en finansiering på plats. På seminariet framkom önskemål om kort remisstid eller ingen remiss alls så att arbetet med att få den föreslagna nämndmyndigheten på plats snarats möjligt. På seminariet försäkrade Elin Allard, departementssekreterare på Utbildningsdepartementet och en av utredningssekreterarna i ”Starka tillsammans”, att frågan har hög prioritet och inte kommer att bromsas av att det är valår 2014. Dock kunde hon inte säga hur snabbt ärendet kommer att hanteras.