Workshop med den öppna processen open-lab, där olika aktörer får ge inspel till utformningen av Life Science-centrumet.

I september stod det klart att det blev fastighetsbolagen Next Step och Vectura Fastigheter som fick köpa det markområde av Astra Zeneca som ligger i nära anslutning till företagets forskningsanläggning i Mölndal. Investeringen på drygt 3, 5 miljarder görs av fastighetsbolagen som bildat en joint venture. Utvecklingen av klustret görs dock i nära samarbete med Astra Zeneca.

Matti Ahlqvist
Matti Ahlqvist

– Det är en spännande och ambitiös satsning som kan göra en verklig skillnad för svensk Life science. Vi var inte främst intresserade av att sälja marken till högstbjudande, utan till intressenter som ville satsa på Life science och med en tydlig vision av att vilja skapa framtidens innovationsekosystem i en nära samverkan. Vi har inget ägarintresse och inget mandat att påverka vilka företag och organisationer som ska flytta in i klustret. Vår ambition är dock att vi med vår kunskap och kompetens ska vara en resurs och att vi tillsammans ska utforma ett forskningskluster i världsklass, säger Matti Ahlqvist, chef för AstraZeneca i Mölndal.

Öppen syn på värdeskapande

AstraZenecas anläggning i Mölndal är en av företagets tre globala strategiska forskningssajter. Förra året satsade den svenska delen av bolaget cirka 15 miljarder kronor i forskning och utveckling. Totalt för koncernen handlar det om cirka 48 miljarder i FoU-investeringar.

På senare år har AstraZeneca gått från ett relativt slutet företag till ett mer utåtriktat; satsningen på att skapa en öppen innovationskultur som bygger på en nära samverkan med externa aktörer har visat vara framgångsrikt. I dag arbetar exempelvis 23 olika externa företag i AstraZenecas Bioventure Hub, en slags plantskola för forskningsföretag inom läkemedel och medicinteknik. Här får företagen tillgång till forskningsresurser, kunskap och en internationell forskningsmiljö.

– Vi har idag en mycket mer öppen syn på värdeskapande. En betydande andel av vår forskningsportfölj kommer till genom direkta och indirekta externa samarbeten. Ska Sverige lyckas bli världsledande inom Life science krävs större satsningar på att etablera nätverk av samarbeten mellan olika aktörer, såväl på den nationella som på den internationella arenan. Med den nya satsningen i Mölndal har vi stora möjligheter att ta en ledande position i världen, säger Matti Ahlqvist.

Formerna för den nya anläggningen är ännu inte klara. Byggstarten är planerad till 2019 och de första hyresgästerna förväntas flytta in 2021. År 2030 beräknas hela forskningscentret stå färdigt.

För närvarande pågår en omfattande "think-tank-process" kring vad som är viktigt för att lyckas skapa ett forskningskluster i världsklass som kan locka ledande företag inom Life science till Mölndal. I slutet av november hölls den första workshopen där olika intressenter fick ge sina inspel.

– Vi har skapat en projektlokal dit vi bjuder in olika aktörer. Med open-lab som är en öppen process, har vi tagit dialogen ett steg längre. Här finns möjligheter att påverka och släppa loss sin kreativitet för att utforma bebyggelseplanen och ge inspel kring innehållet för vad som skapar en plats med gränsöverskridande samarbeten och kompetensförmedling.

Tanken är också att området ska vara en levande och trygg plats som skapar de bästa förutsättningarna för såväl formella som informella möten, säger Anna Maria Fuxén, VD för satsningen i Mölndal.

Framtidens forskningsanläggning

Till sin hjälp har Next Step och Vectura Fastigheter bland annat anlitat designbyrån Doberman samt den internationellt välrenommerade danska arkitekt- och stadsplaneringsbyrån, Gehl. Byrån startades för tio år sedan av Jan Gehl, professor emeritus på Kunstakademiets Arkitektskole i Köpenhamn. I mer än fyrtio år har han anlitats världen över för att förnya storstäder och utveckla urbana holistiska stadsmiljöer. Genom att undersöka människors behov och hur de faktiskt använder de utrymmen där de bor och arbetar, har han utvecklat städer som stimulerar alla sinnen och som är livliga, säkra, hållbara och hälsosamma.

Anna Maria Fuxén
Anna Maria Fuxén

– Det här är en ny typ av ingång. Vi har en hög ambitionsnivå som handlar om att skapa något mer än bara byggnader med kontorsplatser. Vi samarbetar med de bästa byråerna i världen för att utveckla inspirerande, innovativa och intelligenta miljöer där forskning, innovation och företagande samverkar och korsbefruktar varandra och där experter inom olika områden enkelt kan mötas och utbyta kompetens och kunskap. Det ska också vara en plats där människan är i fokus och där anställda, men också deras medföljande kan leva dygnet runt, med allt vad det innebär i form av service, komfort och tillgång till rekreation, säger Anna Maria Fuxén.

Next Step och Vectura Fastigheter vänder sig nu brett till olika aktörer på såväl den nationella som internationella arenan som är intresserade av delta i de aktiviteter som hålls inom ramen för open-lab.

– Ju fler insikter och perspektiv ju bättre. Vi vill gärna bjuda in intresserade aktörer som ser möjligheterna och vill delta i arbetet med att utveckla en internationellt framstående forskningsarena. Är man intresserad är det bara att höra av sig till mig, säger Anna Maria Fuxén.