SCAPIS är ett världsunikt forskningsprojekt som startat i Göteborg och Malmö. Förhoppningen är att man i framtiden med ett enkelt blodprov ska kunna hitta individer med hög risk att utveckla sjukdomar i bland annat hjärta, kärl och lungor. Projektet öppnar även stora möjligheter för läkemedelsindustrin att skräddarsy framtidens läkemedel. Det har bara gått några månader sedan forskningsprojektet SCAPIS startade (Swedish CardioPulmonary bioImage Study). Inom de närmaste åren kommer totalt 30 000 individer vid sex universitetsorter att genomgå detaljerade hälsoundersökningar av hjärta, kärl och lungor.
Göran Bergström
Göran Bergström
– Det finns studier i dag som är mycket större och som kanske omfattar en halv miljon människor. Men dessa studier är inte så detaljerade och ger inte den breda och djupa kunskap som vi kommer att kunna generera, säger Göran Bergström, professor i kardiovaskulär forskning vid Sahlgrenska akademin, Göteborg. Han leder SCAPIS-studien vid Sahlgrenska universitetssjukhuset och är även ordförande för den nationella styrgrupp som ansvarar för studien i dess helhet. Styrgruppen består av ett tjugotal experter från hela landet som representerar olika forskningsområden. På varje universitetsort arbetar även ett tjugotal forskare med att samla in och analysera de mängder data som genereras av SCAPIS-studien. – Vi bygger upp en kunskapsbank som lagrar enormt stora mängder data. Det skapar möjligheter för framtida forskning som vi hoppas ska leda till helt nya metoder att förebygga och behandla sjukdomar, säger Göran Bergström.

Skräddarsytt och individanpassat

SCAPIS-studien har startat i Göteborg och i Malmö. I början av april hade cirka 800 individer inkluderats i studien, men tanken är att varje studieort på sikt ska inkludera 5 000 patienter. Deltagare är män och kvinnor mellan 50 och 64 år som slumpmässigt erbjuds att delta i studien. Under två dagar görs en noggrann hälsoundersökning av hjärta, kärl, lungor med hjälp av ultraljud, datortomografi och lungfunktionstester. Även blodprover tas för att mäta och analysera blodfetter och blodsocker. Det kan handla om tusentals olika proteiner och lipider. – Med hjälp av olika slags undersökningar som genererar stora mängder information, hoppas vi kunna kartlägga vissa mönster som kan hjälpa oss att tidigt hitta individer med hög risk att utveckla sjukdomar.

Skräddarsydda behandlingar

Med djupare och bredare kunskap och information, hoppas Göran Bergström att vården i framtiden ska kunna gå från generell behandling till mer skräddarsydda och individuella insatser. – I dag har den förebyggande vården stora problem. Dels finns inte de specifika tekniker och metoder som krävs för en mer skräddarsydd diagnostik och behandling, dels är det svårt att få till stånd förebyggande insatser som ger en ekonomisk vinst först om kanske femton år. Finns det inte en risk att breda hälsokontroller som kan generera detaljerad och omfattande kunskap om hälsan och eventuella risker för sjukdom, kan leda till att vi får en slentrianmässig överkonsumtion av hälso- och sjukvård? – Den risken finns, därför är det så viktigt att på ett evidensbaserat sätt hitta de individer som verkligen behöver behandling och styra resurserna dit. Vi behöver bli bättre på att förstå vad vi letar efter, och det är ett av huvudsyftena med vårt projekt, säger Göran Bergström. SCAPIS-projektet leder förhoppningsvis fram till, menar han, att vården får helt nya metoder för att upptäcka riskpersoner, och att på ett mer strukturerat sätt förebygga och behandla sjukdomar.

Testlabb för industrin

I en pilotstudie som genomfördes 2012 vid Sahlgrenska universitetssjukhuset deltog 1 100 personer. Cirka 40 procent av deltagarna hade provresultat som krävde ytterligare klinisk uppföljning. Närmare 200 personer visade fynd som indikerade hjärtproblem av olika slag. Även tre fall av cancer upptäcktes, samt en individ med förstorad kroppspulsåder. – Alla fyra opererades med gott resultat. Även om syftet med studien inte var att screena för sjukdom, så var det självklart oerhört tacksamt att vi lyckades hitta dessa personer och sannolikt rädda deras liv, säger Göran Bergström. Till SCAPIS-studien kommer det även att kopplas ett internationellt rådgivande organ. Det första mötet äger rum i juni. Hittills har SCAPIS-studien finansierats i huvudsak av Hjärt-Lungfonden, samt även Vetenskapsrådet och Vinnova. På sikt ser dock Göran Bergström att även industrin kan dra fördelar av den kunskap som samlas in. Det kan exempelvis handla om att ett företag vill studera en särskild mekanism eller utveckla läkemedel mot ett visst protein som kan ha betydelse för sjukdomsutveckling, så kallad ”target validation”. – Om man närmare vill studera en specifik grupp av patienter, så kan man kanske upptäcka att exempelvis individer med hjärtinfarkt har höga värden av ett visst protein. Det finns många spännande möjligheter att använda databanken som ett slags testlabb, säger Göran Bergström.

Bilder

Konditionstest, Scapis. Foto: Hjärt-Lungfonden/Marie Ullnert (omfattas inte av CC. All rights reserved) Göran Bergström, Scapis. Foto: Hjärt-Lungfonden/Marie Ullnert (omfattas inte av CC. All rights reserved)