Det svenska företaget Orexo är en udda fågel i läkemedelsbranschens ankdamm. Med en tydlig affärsstrategi att vidareutveckla gamla beprövade läkemedelssubstanser så att de bättre svarar mot patientbehoven betraktas företaget ofta som annorlunda jämfört med traditionella forskningsbolag. Men Orexo är på god väg att stå på egna ben och snart bli en vacker svan, som den danske vd:n beskriver företaget. Det kanske ska till en dansk för att använda H C Andersens klassiska fabel. Och det gör Orexos vd Nikolaj Sørensen när han beskriver vad som skiljer företaget från andra läkemedelsföretag, och hur andra ibland ser, och har sett, på bolaget.
Nikolaj Sørensen, Orexo
Nikolaj Sørensen, Orexo
– Vi är lite som den fula ankungen som sitter vid sidan. Det som är Orexos kärna ligger utanför finrummen inom svensk forskning. De som investerar i utvecklingsbolag gör det hellre i företag som satsar inom cancer, reumatism eller hepatit C. Ibland har det varit svårt för oss att få intresse från aktiemarknaden och från stora institutionella investerare. Men nu har vi sprungit om de flesta utvecklingsbolag i marknadsvärdering och är på väg att gå hela vägen till att bli en vacker svan, säger Nikolaj Sørensen. Han började på företaget i slutet av 2011 som Chief Commercial Officer för att därefter gå in som vd i början av 2013. Tidigare har han varit vd för Pfizer Sverige.

En läkare och två apotekare

Orexo startades 1995 i Uppsala av en läkare och två apotekare och idén har hela tiden varit att kombinera kemisk och den farmaceutisk kompetens. Strategin går ut på att förbättra behandlingar där den aktiva substansen inte längre är patentskyddad genom att ta fram ett nytt läkemedel med bättre beredningsform. Företaget har utvecklat en teknik för så kallad sublingual formulering där läkemedelstabletten smälter snabbt i munnen. Det innebär att läkemedlet omedelbart tas upp i blodet, vilket ger betydligt snabbare effekt än om läkemedlet ska sväljas och lösas upp i magen.

Snabbverkande mot smärta

– Framför allt inom smärtläkemedel vill man ha snabb effekt och lindring. Då är vår sublinguala formulering en klar fördel. Det finns flera områden där tydliga patientbehov inte matchas av dagens behandlingar, exempelvis inom cancersmärta. Sömnbesvär är ett annat område där man vill ha snabb effekt, säger Nikolaj Sørensen. En fördel med Orexos sublinguala formulering är att man uppnår bättre kontroll över vilken mängd av läkemedelssubstansen som tas upp i kroppen, jämfört med när tabletten ska lösas upp i magen. Tekniken innebär att läkemedelsdosen i varje tablett kan minskas. Högre exakthet av läkemedelsdoser är betydelsefullt exempelvis inom smärtlindring med kraftfulla opiater.

Bryter beroende av opiater

Orexos främsta produkt i dag är Zubsolv som för ett år sedan lanserades i USA. Läkemedlet används som underhållsbehandling för att bryta opiatberoende. Här kunde Orexos teknik lösa två problem hos existerande läkemedel: tabletterna smakar mycket illa och tas upp långsamt i kroppen. Zubsolv smakar mint och tas upp snabbt, och tekniken gör att man kunnat minska dosen med ungefär 30 procent och ändå får samma effekt. Opiatberoende är ett mycket stort och växande problem i USA. Förutom narkotikamissbruk med främst heroin har situationen förvärrats genom alltför stor användning av smärtstillande opiatläkemedel, som lett till ett omfattande beroende.

Allt fler blir beroende av opiatläkemedel

– I USA har man länge haft en enormt liberal förskrivning av smärtstillande opiatläkemedel. Problemen är också långt större än här i Sverige. Läkare förskriver opiater för sportskador, till poliser och militärer med smärtor och så vidare. Dessa läkemedel är mycket effektiva mot smärtan, men också kraftigt beroendeframkallande vilket leder till missbruk. Dessa problem växer nu också i många europeiska länder, säger Nikolaj Sørensen. – Jag besökte nyligen en mottagning i USA för nya patienter och såg helt vanliga unga killar och tjejer i 25-årsåldern som kom in med mycket svåra abstinensbesvär efter att ha blivit beroende av smärtstillande läkemedel. De har inte en chans att kunna bryta beroendet utan aktiv behandling.

Tog över i lokaler från gamla Pharmacia

Orexo har sina lokaler på Pharmacias tidigare fabriksområde i Uppsala. En fördel har varit att Orexo utöver forskningslokaler har tillgång till en egen fullskalig produktionsanläggning. Den har dock inte använts för kommersiell tillverkning utan fungerat som testanläggning och som back-up om den externa produktionen skulle få problem. Nu kommer dock företaget att koncentrera verksamheten i Uppsala till utveckling av nya produkter, vilket innebär att personalstyrkan minskas med ca 15 personer. – Framgångarna för Zubsolv på den amerikanska marknaden gör att vi nu lägger all tillverkning i USA. Att ha en produktionsanläggning som är godkänd av Läkemedelsverket för tillverkning är väldigt kostsamt att upprätthålla. Att vi nu får friare händer kring vad vi får göra med vår anläggning kommer att öka effektiviteten i vår forskning och utveckling, säger Nikolaj Sørensen.

Fakta Orexo

  • Grundades 1995 och noterades på Stockholmsbörsen 2005. Antalet anställda är cirka 100 personer och omsättningen under 2013 var 429 miljoner kronor.
  • Under 2010 gick danska Novo A/S in som huvudägare i Orexo. Novo har starka ägarintressen inom dansk läkemedelsindustri.
  • Framtagna produkter som bygger på Orexos sublinguala teknik för tabletter som smälter snabbt i munnen: Zubsolv för underhållsbehandling av opiatberoende (godkänd i USA), Abstral för behandling av genombrottssmärta hos cancerpatienter (USA, Kanada och Japan), Edluar för behandling av tillfälliga sömnbesvär (USA och EU).
  • Pipeline: OX51 för förebyggande av akuta intensiva smärtor i samband med ingrepp.

Bilder

Huvudbild. Foto: Orexo (omfattas inte av CC. All rights reserved) Nikolaj Sørensen. Foto: LIF, Kent Björkqvist (CC BY-NC-ND 3.0)