Sobi, Swedish Orphan Biovitrum som är inriktat på sällsynta sjukdomar, finns representerat i hela världen, men har den största andelen av försäljningen i Europa. Nyligen tog företaget beslutet att flytta kontrakttillverkningen av proteinläkemedlet Kineret från Österrike till Pfizers anläggning i Strängnäs. Här finns sedan tidigare en plattform för tillverkning av bioteknologiska produkter för den globala marknaden.

Malin Parkler
Malin Parkler

– Det är naturligtvis mycket glädjande och en bekräftelse på att vår produktionsanläggning håller en hög kvalitet och är internationellt konkurrenskraftig när det gäller tillverkning av biologiska läkemedel. Vi kan erbjuda kostnadseffektivitet och en högkompetent arbetskraft, säger Malin Parkler.

I många år har Pfizer arbetat med metoden Lean Six Sigma. En viktig del är utvecklingen av tillverkningsprocesser. Genom optimering har effektiviteten ökat; i dag kan företaget tillverka lika mycket läkemedel på en vecka som tidigare tog flera månader.

– Det handlar inte om att pressa priset, utan om att arbeta med ständiga förbättringar och göra processerna effektiva och med hög kvalitet. Vår fabrik erbjuder vid sidan av hög kompetens även tillförlitlighet och en förutsägbar miljö, vilket jag tror har varit starka bidragande faktorer till att Sobi valde vår anläggning, säger Malin Parkler.

Lyckad satsning, tycker regeringen

Affären är också i linje med regeringens satsning på ett nationellt program för proteinforskning, metodutveckling och produktion av biologiska läkemedel. I en intervju lyfte näringsminister Mikael Damberg fram styrkan i den svenska Life Science-sektorn och att Sverige och Strängnäs fick avtalet i knivskarp internationell konkurrens.

– Vi ser att Sverige har alla förutsättningar att bli världsledande på det här området. Vi är duktiga idag, men skulle kunna locka till oss mer av investeringar från andra länder. Det här var en väldigt lyckad satsning, säger Mikael Damberg till Sveriges Radio Sörmland.

Avtalet med Sobi innebär att Pfizer utökar tillverkningskapaciteten och nyanställer 15 personer. Nästa steg är att föra över teknologi och därefter starta valideringen av produktionen.

– Det tar tid att starta upp ny tillverkning och se till att den håller högsta kvalitet. Vi räknar med att vi har full produktion 2019, säger Malin Parkler.

Kjersti Gjellan
Kjersti Gjellan

Affär i två delar

Sobis val av Pfizers anläggning i Strängnäs grundar sig på ett flertal viktiga kriterier, enligt Kirsti Gjellan, produktionschef på Sobi.

– De fyra viktigaste kriterierna är att det finns en högkvalitativ tillverkning, en hållbarhet som vilar på gröna produktionskrav, en pålitlighet i leveranserna och en kostnadseffektivitet som grundar sig på hög kompetens, säger Kirsti Gjellan.

Hon är väl förtrogen med Pfizers anläggning i Strängnäs där hon tidigare har varit VD och platschef, samt styrelsemedlem i Pfizers Health AB.

Sobis affär med Pfizer består av två delar. Förutom att läkemedelssubstansen Kineret nu ska tillverkas i Strängnäs, har Pfizer även kommit överens med Sobi om att förlänga avtalet för sin tillverkning av den aktiva substansen till ReFacto AF, ett läkemedel för patienter med blödarsjuka. Tillverkningen kommer att fortsätta i Sobis anläggning på Kungsholmen i Stockholm till och med den 31 december 2023.

– Vi nyanställer nu ett 20-tal personer. Förlängningen av avtalet innebär att vi förbättrar förutsättningarna att fortsätta bygga verksamheter i Sverige, både ur ett tillverknings- och kompetensperspektiv, säger Kirsti Gjellan.