Vaccinjättarna Sanofi och GSK inleder nu ett samarbete för att få fram vaccin mot coronaviruset.

Enligt ett pressmeddelande från företagen kommer samarbetet att inledas omedelbart. En gemensam arbetsgrupp ska nu påskynda utvecklingen av en vaccinkandidat. Företagen räknar med att kunna inleda kliniska prövningar på människa efter sommaren.

Jonas Vikman
Jonas Vikman

Jonas Vikman, samhällspolitisk chef och vaccinexpert på LIF – de forskande läkemedelsföretagen, ser mycket positivt på initiativet:

– Att två av världens största vaccinföretag samarbetar i utvecklingen av ett coronavaccin är mycket lovande. Det gäller nämligen inte bara att utveckla och dokumentera en vaccinkandidat, utan även att ha förmåga att tillverka vaccinet i 100-tals miljoner doser, under kort tid med högsta kvalitet. Dessa företagen har vetenskaplig expertis, tekniska plattformar och den produktionskapacitet som krävs för att lyckas med detta, säger Jonas Vikman.

Paul Hudson
Paul Hudson

De båda företagen, franska Sanofi och brittiska GSK, har under lång tid utvecklat olika tekniker och plattformar för att få fram nya vacciner, Sanofi rekombinant DNA-teknik och GSK adjuvansteknik. För att få fram en vaccinkandidat används Sanofis covid-19-antigen. DNA-teknik tar fram en exakt genetisk kopia av de proteiner som finns på virusets yta. GSK bidrar med adjuvansteknik, som innebär att man kan minska mängden antigen som krävs per dos.

– När världen står inför en global hälsokris utan motstycke är det uppenbart att inget företag kan arbeta ensamt. Sanofi kompletterar expertis och resurser med GSK, med målet att skapa och leverera tillräckliga mängder vaccin som hjälper till att stoppa detta virus, säger Paul Hudson, vd Sanofi, i en kommentar.

Kombinationen av en proteinbaserad antigen och ett adjuvans är väletablerad och används i ett antal vacciner som är tillgängliga i dag. Adjuvans, det vill säga hjälpämnen, tillsätts till vissa vacciner och har visat sig skapa en starkare och mer långvarig immunitet mot infektioner. Det kan också förbättra sannolikheten för att leverera ett effektivt vaccin som kan tillverkas i större skala under kort tid, enligt företagen.

Emma Walmsley
Emma Walmsley

– Genom att kombinera vår vetenskap och vår teknik tror vi att vi kan bidra till att påskynda den globala ansträngningen att utveckla ett vaccin för att skydda så många människor som möjligt från COVID-19, säger Emma Walmsley, vd GSK, i en kommentar.

Företagen planerar att initiera kliniska prövningar på människa under andra halvåret 2020. Om projektet lyckas och vaccinet visar effekt och är patientsäkert kan det enligt företagen vara tillgängligt under andra halvåret 2021. Företagen säger sig prioritera global och jämlik tillgång till överkomligt pris för ett eventuellt vaccin.