Frida Lundmark, Vinnova, en av talarna vid GMS-mötet.

Som LIFe-time.se skrivit om tidigare har en cirka tioårig nationell satsning på precisionsmedicin nyligen sjösatts. Syftet är att införa avancerad genetisk analys i den svenska sjukvården, vilket innebär att man har möjlighet att erbjuda en mer precis diagnostik vid svåra sjukdomar och att individanpassa behandlingen.

I första hand omfattar projektet sällsynta ärftliga sjukdomar och cancer samt infektionssjukdomar och farmakogenetik, det vill säga, hur ärftliga skillnader påverkar effekt av läkemedel och risk för biverkningar.

GMS siktar på att årligen analysera upp till 50 000 kliniskt relevanta patientprover med den nya generationens sekvensteknologier. Inom ramen för projektet är nu regionala center för genomisk medicin så kallade, Genomic Medicine Centers (GMC) under olika faser av uppstart vid landets samtliga universitetssjukhus. 

Industrins roll i GMS

Mötet i City Life i Stockholm som arrangerades av GMS och de fyra branschorganisationerna LIF, Swedish Medtech, Swedish Labtech och Sweden Bio syftade till att diskutera hur företagen kan samverka med sjukvården inom ramen för projektet. Förutom talarna, Richard Rosenquist Brandell, professor och överläkare i klinisk genetik och ordförande i GMS ledningsgrupp, Sofia Medin, chefsstrateg vid Swedish Medtech, Frida Lundmark från Avdelningen Hälsa vid Vinnova samt Michael Akhras, verksamhetsutvecklare på Clinical Genomics, SciLifeLab, så deltog representanter från industrin.

En fråga som diskuterades är hur Sverige som ett litet land kan stå sig i konkurrensen jämfört med andra större länder.

– Andra länder har varit snabba på att gensekvensera. Men de har svårt att få ut det i rutinsjukvården, menade Richard Rosenquist Brandell. Vårt mål är att det inte bara ska bli diagnostik utan det ska även implementeras i rutinsjukvården så att det blir lika för alla i hela Sverige. Det måste leda till individanpassad behandling även om det är en utmaning, sade han. En annan utmaning för att svara upp mot behoven är att bygga upp infrastrukturen. Här behövs till exempel bioinformatiker och programmerare men även genetiker, patologer och personer som kan tolka genetiska varianter.

– För att arbetet ska ge avtryck i sjukvården måste vi utbilda bland annat läkare och övrig sjukvårdspersonal och bidra till att man får tillgång till nya godkända läkemedel, sade Richard Rosenquist Brandell.

För att komma vidare och implementera GMS fullt ut behövs både sjukvårdens, akademins och industrins perspektiv, menade Vinnovas Frida Lundmark.

– Ingen aktör ensam kan ta ansvar, påpekade hon.

Om det var alla deltagare på mötet eniga.

Bra på att samarbeta

– I Sverige är vi bra på att samarbeta. Vi har även fördelen av att ha tillgång till populationskohorter. Men Sverige är litet och vi måste därför samarbeta både med våra nordiska grannar och internationellt, sade Richard Rosenquist Brandell.

Deltagarna var också eniga om att sjukvården inte längre kan arbeta som tidigare där alla regioner gör olika. Nu krävs samarbete över regiongränserna så att alla patienter i hela Sverige får tillgång till samma vård. Men det är också viktigt att alla inblandade parter delar data med varandra. Idag går data från sjukvården till akademin och tillbaka. Men nu behöver även industrin vara med och dela data. Det är ett långsiktigt arbete där industrin spelar på samma planhalva och inte bara går in med pengar och ställer krav.

Inspirerande möte

Ann Atlas, BMS.
Ann Atlas, BMS.

För Ann Atlas, Biomarker Lead i Sverige på läkemedelsföretaget BMS, som satt i publiken var mötet en inspiration. Hon håller med om vikten av hitta nya sätt att samarbeta med sjukvården, akademin och industrin så att alla drar åt samma håll för att implementera precisionsmedicin i rutinsjukvården. Det ska vara lika för alla svenskar. Samtidigt är målet att göra Sverige till en ledande nation inom Life science.

– Vi ska verkligen göra detta tillsammans. Inom industrin finns en stor kompetens inom olika områden där vi kan bidra. Det gäller också vid utbildning av hälso- och sjukvårdspersonal, politiker och tjänstemän.

Även Lotta Ljungqvist, CEO Nordic region, GE Healthcare, tyckte att det var ett inspirerande möte. Hon menade att det var otroligt positivt att det finns en sådan tydlig önskan om företagssamarbete, att industrin ska finnas representerad i alla referensgrupper.

Lotta Ljungqvist, GE Healthcare.
Lotta Ljungqvist, GE Healthcare.

– Det här mötet öppnade upp enorma möjligheter till samarbete både med GMS och med varandra. Även om det finns en knivskarp konkurrens mellan företagen så tror jag att alla inom Life science branschen idag är vana vid att dela med sig på ett strukturerat och genomtänkt sätt. Det finns en större öppenhet än tidigare.

Lotta Ljungqvist menade också att målsättningen att omsätta forskning till kliniska resultat är en styrka.

– Det kommer att gynna svenska patienter liksom forskningen och företagen. Det är också viktigt för att Sverige ska bli en global aktör, sade Lotta Ljungqvist.