Sedan länge finns information om förskrivning och användning av läkemedel i en mängd olika journaler och register. Men att informationen inte samordnas innebär risker för patientsäkerheten. Detta vill regeringen motverka med förslaget till en nationell läkemedelslista som nu har lämnats till lagrådet innan en proposition kan läggas till riksdagen.

Förslaget innebär att all relevant information för en person om läkemedel som skrivs ut och som hämtas ut på öppenvårdsapotek samlas på en lista, oavsett vem som skrivit ut receptet. Alla berörda i sjukvården, på apoteken och patienten får därmed tillgång till all relevant information. Det blir lättare att upptäcka när patienter får olämpliga kombinationer av läkemedel. Det blir även enklare att säkerställa att narkotikaklassade läkemedel inte missbrukas, säger socialminister Annika Strandhäll i en kommentar.

En förutsättning för att behörig sjukvårdspersonal ska få tillgång till uppgifter i läkemedelslistan är att patienten samtycker. Mycket arbete har lagts ner för att se till att lagförslagen inte strider mot EU:s nya dataskyddsförordning som gäller från och med den 25 maj 2018.

Patienter ska kunna spärra uppgifter i registret. Dock kommer det att synas att det finns spärrade uppgifter. Det kommer även att framgå om det finns spärrade uppgifter om exempelvis narkotiska läkemedel för att motverka att någon i missbrukssyfte försöker få narkotiska läkemedel utskrivna av flera olika läkare.

Anders Blanck, vd LIF
Anders Blanck, vd LIF

Bra förslag som är en början

Förslaget välkomnas av Anders Blanck, vd för LIF, de forskande läkemedelsföretagen.

– För alla som på något sätt jobbar med läkemedel är patienternas säkerhet viktigare än allting annat. Det är därför bra att regeringen nu lägger fram det sedan länge efterlängtade förslaget om införandet av en nationell läkemedelslista som ett viktigt steg mot bättre patientsäkerhet.

Förslaget kan också i ett vidare perspektiv, tack vare en stärkt patientsäkerhet, underlätta för en säker hantering av hälsodata. Detta gagnar arbetet för ökad kunskap, vilket i sin tur kan uppmuntra nya innovationer och bättre behandlingar.

En språngbräda för Vision 2025

–Vi hoppas att läkemedelslistan kan vara en språngbräda för ett mer strukturerat informationsflöde inom hälso- och sjukvården och mot att vi helt enkelt på ett bättre sätt tar hand om den hälsodata som varje dag genereras inom hälso- och sjukvården, säger Anders Blanck.

Även om man välkomnar förslaget om en nationell läkemedelslista ser LIF det som bara en början på en nödvändig utveckling. E-hälsomyndigheten, som enligt lagrådsremissen föreslås föra registret med den nationella läkemedelslistan, har fått regeringens uppdrag att utveckla nya funktioner för att effektivisera förskrivningsprocessen.

– En effektiv IT-utveckling kan kräva andra styrformer än traditionella utredningar och förslag med mera. Detta bör undersökas vidare inte minst om regeringens och SKL:s vision om att Sverige ska vara världsbäst på e-hälsa till 2025 ska uppnås, säger Anders Blanck.