EU-länderna behöver satsa på innovation och på en modernisering av cancervården, bland annat genom att införa avancerade diagnosmetoder, enligt rapporten.
Tema Cancer – Moderniserad cancervård
Den medicinska utvecklingen ger kontinuerligt allt bättre metoder för att diagnostisera och behandla cancersjukdomar, vilket leder till att alltfler patienter kan bli botade eller leva längre med sjukdomen. Samtidigt ökar antalet cancerfall för varje år på grund av åldrande befolkningar i Europa. År 2020 fick 2,7 miljoner personer i EU-länderna en cancerdiagnos, och 1,3 miljoner avled till följd av cancer. Kostnaderna för cancervården inom EU överstiger i dag 1 100 miljarder kronor per år, samtidigt som alla länder lider av svår och tilltagande personalbrist inom hälso- och sjukvården.
Viktigt vägval inom cancervård
Den nya rapporten Innovation for Sustainable Cancer Care som tagits fram av över 20 organisationer inom cancerområdet och som beställts av EFPIA, den europeiska branschorganisationen för läkemedelsföretag, menar att EU-länderna står inför ett vägval för att hantera dessa stora utmaningar inom cancerområdet.
Om vården fortsätter som i dag kommer ett ökat patientantal leda till förvärrad personalbrist och längre väntetider. Det innebär också mindre möjligheter att upptäcka cancerfall tidigt, vilket leder till sämre behandlingsresultat. Alternativet är att långsiktigt satsa på innovation inom alla delar av cancervården. Ökat fokus på prevention och distansvård kan minska trycket på sjukhusen och på vårdpersonalen. Att införa screeningprogram, moderna diagnosmetoder och effektiva behandlingar kan ge bättre vårdresultat. Innovationsvägen kan ge en modern, effektiv och hållbar cancervård i EU-länderna, enligt rapporten.
– Rapporten tydliggör att alla medlemsländer står inför samma problem inom cancer. Trots alla medicinska landvinningar kommer antalet fall och därmed belastningen på vårdsystemen att fortsätta öka. Sverige är inget undantag och vi behöver ta fram konkreta förslag på hur vi kan satsa på innovation och modernisera cancervården, säger Dag Larsson, senior medicinsk sakkunnig på Lif som bidragit i arbetet med rapporten.
Fem innovativa trender
Rapporten lyfter fram fem pågående innovativa trender som tillsammans kan omforma cancervården på ett sätt som kan förbättra vården samtidigt som samhällskostnaderna bibehålls på en rimlig nivå:
- Distansvård: Med digitala lösningar kan cancerpatienter i allt högre grad få vård lokalt, i hemmet eller med hjälp av primärvården. Detta kan ge en mer effektiv, ofta bättre cancervård, samtidigt som det kan frigöra personella och ekonomiska resurser inom sjukhusvården.
- Läkemedelsbehandling: Nya cancerläkemedel kan i högre grad ge rätt vård vid rätt tidpunkt. De ger bättre behandlingsresultat vilket på sikt minskar trycket på sjukhusvården och frigör ytterligare resurser.
- Precisionsmedicin: När avancerade diagnosmetoder med hjälp av biomarkörer (genetisk testning) är optimalt integrerat i cancervården möjliggörs en mer exakt behandling för varje patient, vilket även minskar antalet onödiga behandlingar.
- Digital hälsa & medicin: Med digitala lösningar kan patienter, vårdpersonal och andra intressenter interagera utan begränsning till den kliniska miljön. Samtidigt kan elektroniska journaler, patientportaler, appar och wearables generera viktiga patientdata och behandlingsdata.
- AI & maskininlärning: AI har en viktig roll inom precisionsmedicin för att optimera behandlingsval. Dataintensiva analyser kan också bidra till bättre och snabbare utveckling av nya behandlingar.
Rapporten beskriver också 30 innovativa tekniker och metoder längs hela processen inom cancerområdet som kan bidra till att omforma cancervården, från prevention och tidig upptäckt, diagnos, behandling, rehabilitering, och palliativ vård, till initiativ som kan förbättra sjukvårdssystemen.
– Även om utmaningarna i grunden är likartade i alla länder, så behöver vi i Sverige en uppdaterad cancerstrategi och en konstruktiv samverkan både för den innovation som tillför patientnytta och de prioriteringar som behövs för att samlat få bästa utfall av de resurser vi kan avsätta till cancerområdet. Vi behöver kunna klara av att hantera flera frågor samtidigt och inte låta debatten styras av en delfrågeställnings till synes enkla lösningar, säger Dag Larsson.
Modernisering äventyrar inte ekonomin
Budskapet från organisationerna bakom rapporten till beslutsfattare i medlemsländerna är att den snabba och innovativa utvecklingen inom cancerområdet som beskrivs ger möjlighet till en modernisering av cancervården som ger fler bättre vård utan att äventyra ekonomin. Rapporten rekommenderar beslutsfattare att fokusera på fem perspektiv. Det handlar om mer långsiktiga nationella cancerstrategier med fokus på innovation, fortsatta investeringar i FoU på nationell och på EU-nivå, bättre tillgång till hälsodata, att premiera hållbarhetsperspektiv i subventionssystem, samt att hitta bättre sätt att ta hand om lovande pilotprojekt så att de kan skalas upp och implementeras nationellt.
– Dessa fem perspektiv är en utmärkt utgångspunkt för ett samlat grepp. Genom att växla upp kan Sverige bli ett föregångsland vilket kan betyda särskilt mycket just för de som drabbas av cancer, det som satsningarna är till för, säger Dag Larsson.
Tema Cancer – genanalys för barn