Innovationshubben i Matfors för utveckling av vaccin och avancerade läkemedel etableras i samarbete med företaget Northx Biologics, som nu köpt upp den befintliga anläggningen.
Satsningen på innovationshubben och läkemedelsfabriken i Matfors utanför Sundsvall innebär att Sverige ökar sin beredskap för att kunna möta framtida utmaningar med vaccin och läkemedel, sade näringsminister Ibrahim Baylan på en presskonferens i fredags.
– Pandemin har visat vikten av samarbete mellan forskning och läkemedelsindustri, det har blivit tydligt med det snabba framtagandet av vaccin mot coronaviruset, sade Ibrahim Baylan.
Men framför allt handlar uppdraget till Vinnova om att stärka Sveriges roll som ledande Life Science-nation, något som näringsministern underströk under presskonferensen.
– Life Science-industrin har under pandemin visat vilken stor betydelse den har för svensk ekonomi, befolkningens hälsa och för vår beredskap. Det är därför av största vikt att Sverige kan följa med i teknikutvecklingen som ledande Life Science-nation och stärka beredskapen för framtida pandemier, betonade Ibrahim Baylan.
Satsning omfattar 50 miljoner
Vinnova får 21 miljoner kronor i år för att etablera innovationshubben, och nästa år avsätts ytterligare 15 miljoner. Myndigheten kommer också att skjuta till 14 miljoner kronor ur befintliga medel. Innovationshubben kommer att vara öppen för såväl forskare och företag som universitet och högskolor. Ett av målen med uppdraget är också att små innovationsdrivna företag ska få möjlighet att vidareutveckla sina produkter till industriskala och produktion i Sverige.
Bakgrunden till regeringsuppdraget är att Vinnova i en rapport i våras påpekade att Sverige behöver öka tillgången till anläggningar för avancerad produktion av läkemedel och vaccin. Därför ingår också ett samarbete med företaget Northx Biologics i Matfors. Vid anläggningen i Matfors finns kapacitet för att framställa DNA-plasmider för genterapier i stor skala. Det svenska investmentbolaget Flerie Invest har köpt upp den befintliga fabriken där Cobra Biologics bland annat tillverkat det DNA-vaccin mot covid-19 som Matti Sällbergs forskargrupp på KI tagit fram. I samband med köpet fick det nya bolaget namnet Northx Biologics.
Anläggningen i Matfors är på 7 000 kvadratmeter och har i dag 128 anställda – såväl ytan som antalet anställda ska utökas, enligt Flerie Invest. Hubben och anläggningen ska ge Sverige en infrastruktur för processutveckling och storskalig produktion av vaccin och läkemedel som bygger på DNA, RNA, proteiner och celler, understryker investmentbolaget i ett pressmeddelande.
– Jag ser fram emot att arbeta med den mycket kompetenta personalen i Matfors och att hjälpa bioteknikföretag att växa, sade Ted Fjällman, delägare i Flerie Invest och ny vd för Northx Biologics, i pressmeddelandet.
Jätteviktigt för Sverige
Även den nationella life science-samordnaren Jenni Nordborg gläds åt satsningen på en innovationshubb i Matfors.
– Det här är jätteviktigt för Sverige eftersom det visar vår attraktivitet för stora företagsinvesteringar. Hubben blir en viktig pusselbit i ekosystemet och en öppen plattform för det som företagen som vill verka där tar med sig i form av teknologier och kunskap. Etableringen av innovationshubben adderar uppskalningsmöjligheter inom GMP av nya avancerade läkemedel och vacciner som baseras på mRNA- och DNA-teknik, säger hon till Life-time.
Eftersom satsningen har storskalig produktion som mål, kan det också innebära att Sverige kan bidra till flera samarbeten inom Europa, menar hon.
– Jag tror att i framtiden kan hubben också bidra till nordisk och europeisk beredskap när det gäller avancerade terapier och nya vaccinteknologier. Vi kan tillsammans i Norden och inom EU bygga vår styrka, säger Jenni Nordborg.
Vinnova ska senast den 31 mars 2023 lämna en slutredovisning av uppdraget till regeringskansliet.