Sverige behöver fler kliniska studier men personalbrist i vården är ofta ett hinder. Nu har Lunds universitet börjat utbilda forskningskoordinatorer för att avlasta ordiniarie vård.

Antalet kliniska läkemedelsprövningar i Sverige har länge gått nedåt. De senaste tio åren har antalet godkända ansökningar om klinisk prövning minskat med över 20 procent. För ett år sedan presenterades en statlig utredning om åtgärder för att skapa bättre förutsättningar. En av de svagheter som lyftes fram var ”brist på genomförandekapacitet” i vården. I klartext brukar det betyda att det saknas personal.

Häromåret beslöt Region Skåne om en ny insats för att minska problemen; regionen gav Lunds universitet i uppdrag att utforma en kurs för att utbilda forskningskoordinatorer.

Cecilia Lenander
Cecilia Lenander

– Som det ser ut i dagsläget finns det inte precis ett överskott av sjuksköterskor, som är de som brukar koordinera studier. Genom att utforma en kurs för personer med annan högskoleutbildning och utbilda dem till att ta rollen som koordinatorer kan man förhoppningsvis öka antalet studier utan att påverkas av sjuksköterskebristen, säger Cecilia Lenander.

Hon har en postdoktortjänst i allmänmedicin och samhällsmedicin vid universitetet och är kursledare för den nya utbildningen, som gavs för första gången hösten 2023. Innehållet planerades i samarbete med bland annat organisationen Kliniska Studier Sverige och med representanter för Lif – de forskande läkemedelsföretagen.

Snabbkurs i vad som krävs från början till slut

Kursen ger 15 högskolepoäng, vilket motsvarar en halv termins studier på heltid. Den ges dock huvudsakligen på distans och deltid. För att vara behörig måste den sökande ha en kandidatexamen, men det kan vara i vilket ämne som helst.

– Det är en fördel om man har erfarenhet av hälso- och sjukvården, men det är inget krav. Man kan tänka sig att en lärare eller ekonom exempelvis skulle kunna gå kursen. Det första året hade vi till exempel en student som var kommunikatör, men som just nu höll på att bygga upp en forskningsenhet inom folktandvården, berättar Cecilia Lenander.

Hon beskriver utbildningen som en ”crash course” för att få snabb inblick i hur sjukvårdssystemet fungerar, vilka lagar och regler som styr vid en klinisk prövning, och vad olika aktörer har för roll och behov i arbetet. Målet är att eleverna vid kursens slut ska veta vad som krävs för att kunna inleda en klinisk studie, driva den, och avsluta den.

– Det är förstås lättare om man har erfarenhet av den medicinska världen, men det går att vara en bra koordinator även om man inte kan de medicinska delarna. Det är inte meningen att vi ska utbilda personer som kan göra allt, men de ska kunna fungera som spindeln i nätet för en prövning, säger Cecilia Lenander.

Viktigt steg till samverkan

Bland föreläsarna finns såväl vårdpersonal som myndighetspersoner, utredare och representanter för läkemedelsföretag. Jeanette Karlsson, tidigare ordförande för Lifs regionala grupp för södra sjukvårdsregionen, är mycket positiv till den form kursen fick och att Lif bjudits in till samarbete.

Jeanette Karlsson
Jeanette Karlsson

– Vi är väldigt glada för att vi fick bidra. Vad vi vet är det första gången som branschen får vara med och utforma en kursplan och genomföra själva kursen. Det är ett viktigt steg till samverkan på riktigt mellan akademi, sjukvård och företag. Jag ser att de som går kursen får del av många olika perspektiv, säger Jeanette Karlsson.

Cecilia Lenander har sett samma sak i de första studenternas utvärderingar – att föreläsarna berättade om sitt arbete på ett konkret och vardagsnära sätt sågs som en av flera styrkor. Över lag fick utbildningen mycket gott betyg av deltagarna, och intresset var större än arrangörerna vågat hoppas.

– Utan att göra någon reklam alls så hade vi sextio sökande till tjugo platser. I år har vi ökat till trettio platser, och efter vad jag hört hade vi över fyrtio sökande redan den första veckan, säger Cecilia Lenander.

Behöver nå fler personer utanför vården

Hon ser fram emot att ge kursen ännu en gång och planen är att den sedan ska bli en fast del av Lunds universitets kursutbud.

– Det vi hoppas är förstås att kursen bidrar till fler kliniska studier i Region Skåne och även i övriga Sverige, för att infrastrukturen blir bättre. Det vi gör är en av flera delar som är viktiga för att det ska bli så. I den första omgången studenter hade de flesta redan ett jobb i vården, men om vi ska öka mängden studier behöver vi ju fler personer med olika bakgrund, säger Cecilia Lenander.

Jeanette Karlsson på Lif Södra konstaterar att det är viktigt att ryktet om kursen sprids så att det inte enbart når personer med sjukvårdsbakgrund.

– Situationen i vården är tuff i dag, och forskningssjuksköterskor behöver ofta stötta upp ”ordinarie” vård eftersom det är brist på sjuksköterskor. Vi behöver avlasta dem utan att tappa tempot i de kliniska prövningarna. Om fler företag kan lägga sina prövningar här i Sverige ger det fler patienter chansen att prova nya behandlingar och dra nytta av medicinska framsteg. Vi ser den här kursen som ett viktigt tillskott i arbetet för att det ska bli så.