Samordnaren Jenni Nordborg och hennes team sitter nu tillsammans i Näringsdepartementets lokaler i det gamla centralposthuset på Vasagatan i Stockholm. Av en händelse just den byggnad som den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA kunde ha fått ta över om myndigheten hade gått till Sverige. I stället för att tusentalet internationella läkemedelsexperter vällde in i huset klev Jenni Nordborg över tröskeln med uppgift att stärka Sverige som Life Science-nation.

– Det har stor symbolisk betydelse att vi fått ett kontor för Life Science. Det är också otroligt viktigt att vi sitter tillsammans. Vi blir samsnackade och vi får upp tempot i arbetet. Just nu investerar vi mycket tid för att jobba ihop oss. Och utanför kontoret har vi hela Regeringskansliets kompetens till vårt förfogande, säger Jenni Nordborg.

Många arbetstimmar

Hon handplockades från Vinnova för att leda kontoret. Det innebär att hon just nu jobbar heltid på Life Science-kontoret och deltid på sitt ordinarie jobb som avdelningschef på Vinnova. "Det blir en investering i mitt engagemang i början", som Jenni Nordborg förklarar de just nu många arbetstimmarna. Upplägget är detsamma för medarbetarna, som jobbar halvtid på kontoret och halvtid på sina hemma-departement.

– Vårt kontor har väckt mycket engagemang i Regeringskansliet. Om jag från början funderade på hur mycket tillgång till kompetens från hela Regeringskansliet vi skulle få, ser jag nu när jag jobbat en tid att det är mycket stort engagemang och högt tempo.

Kontoret tar nu vid där tidigare samordnaren Anders Lönnberg slutade och i slutet av året ska arbetet utmynna i en nationell Life Science-strategi. I ett första steg jobbar man med en agenda för strategijobbet som ska vara klar till sommaren och som fokuserar på tre områden: integrerade system för hälsodata, precisionsmedicin, samt framtidens vårdprocesser.

– Inom hälsodata betecknar jag läget som akut, den frågan måste vi ta tag i. Vad gäller precisionsmedicin ser jag det som ett område där Sverige kan ta en tätposition, och framtidens vårdprocesser handlar om att långsiktigt få tillbaka ett arbetssätt där forskning, innovation och utveckling är integrerade i vardagen inom sjukvården och omsorgen, säger Jenni Nordborg.

I det sammanhanget är det väl viktigt att antalet företagsfinansierade kliniska läkemedelsprövningar ökar i Sverige?

– Det är en viktig prioritering. Om vi som invånare i Sverige ska få tillgång till morgondagens behandlingsmetoder så behöver vi också vara ett av de länder som är med och prövar och utvecklar de metoderna. Därför är det viktigt att vi har ett effektivare system för kliniska studier som är nationellt sammanhållet. Det kommer vi titta på strategiskt tillsammans med Kliniska studier Sverige.

Den senaste tiden har det plingat till i Jenni Nordborgs mailbox ganska ofta. Hon konstaterar att "många vill träffa mig" och att hon också vill träffa många. Det handlar enligt henne om att få en balanserad informationsinhämtning från företag, sjukvård, landsting, myndigheter och akademi:

– Det är viktigt att få samlade och väl underbyggda inspel, både kring hur nuläget ser ut och behovsanalysen framåt. Det som är kul är att det finns ett mycket stort engagemang från alla typer av aktörer att vara med och bidra.

Sverige har hämtat inspiration från Storbritannien, som sedan 2011 har en nationell Life Science-strategi och även ett Office for Life Sciences i regeringen. Vad kan vi lära därifrån?

– I Storbritannien har man under lång tid haft en etablerad Life Science-strategi. Det är också ett av våra uppdrag att ta fram mål och riktning för hur våra svenska styrkeområden ska vara fortsatt starka, och vad vi behöver utveckla. Det är ju inte så att en strategi på ett papper har så stor betydelse, men den är ett viktigt verktyg som tydliggör målen, säger Jenni Nordborg.

– Och vårt svenska initiativ har redan väckt internationella reaktioner. Nu är Danmark på gång med ett liknande kontor och de vill gärna träffa oss. Tyskland tittar också på den här typen av samordning och även Norge är intresserade. Jag tror att flera länder som vill ligga i framkant inom Life Science-området vill gå den här vägen, säger Jenni Nordborg.