Svensk Life Science, som gått om bilindustrin i exportvärde, har stor potential att växa ytterligare. Det var budskapet under regeringens nationella konferens.
– Med ett gott samarbete med branschen – företagen, forskarna, våra sjukhus – kan vi utveckla Life Science ytterligare de kommande åren, summerade näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson, som med ett lätt leende konstaterade Life Science med ett årligt exportvärde (2020) på 115 miljarder kronor gått om exporten av en svensk paradnäring som personbilsindustrin.
Näringsministern lyfte fram värdet av samverkansmodeller för att säkerställa fortsatt tillväxt och betonade att det nu sker i hela Sverige.
Nyckelindustri för folkhälsa
Satsningen på en innovationshubb i Matfors utanför Sundsvall fick tjäna som exempel.
– Många tvekade kanske på om det skulle vara möjligt med en storsatsning på att tillverka vaccin i Sverige. Nu är vi nära en överenskommelse för att kunna göra vaccin i Matfors – kanske inte bara för Sverige utan för hela Norden. Det är någonting vi lärt oss från pandemin som helt livsavgörande för människors liv och hälsa, sade Karl-Petter Thorwaldsson, som gav Life Science status som nyckelindustri – ”viktig för folkhälsan men också för Sverige som industrination”.
Från regeringskansliet medverkade även statssekreterare Maja Fjaestad som socialministerns närmare medarbetare. Hon framhöll betydelse av att fokusera på datadelning, där regeringen nyligen presenterade en lagrådsremiss.
På det området råder politisk samsyn.
– Jag är jätteglad över att det händer saker på datadelningsområdet för är det någonting som man kommer tillbaka till, gång efter gång, så handlar det om möjligheterna att dela data för att skapa kraft i utvecklingen, sade moderaten Marie Morell, ordförande i SKR:s sjukvårdsdelegation.
Kliniska prövningar och patientmedverkan
Myndighetsuppdragen för att utveckla ett nationellt bildutrymme för bilddiagnostik samt digital infrastruktur för patientregister nämndes också av Maja Fjaestad som viktiga satsningar.
Hon fick frågan om viktiga initiativ som kan bidra till ytterligare tillväxt.
– Ska jag nämna två saker så ser vi kliniska prövningar som otroligt viktiga för att vara i internationell forefront inom forskning. Läkemedelverket har fått ökade medel för att inte behöva höja avgiften för prövningar - det tror jag är jätteviktigt för svenska, forskande företag.
– Den andra delen är att patientmedverkan varit en väldigt viktig del av Life Science-strategin. och där tycker jag att vi lärt oss mycket om hur det kan ske på ett bra sätt, sade Maja Fjaestad.
Regionala satsningar
Från regionnivå gav Ann-Sofi Lodin, regiondirektör för Västra Götalandsregionen, en positiv bild kring olika insatser som matchar den nationella strategin.
– Regiondirektörerna har fått en första, samlad rapport nyligen och jag är imponerad över det arbete som sker och där vi kan se att det är otroligt viktigt att man jobbar tillsammans inom respektive större sjukvårdsregion. Det finns mycket bra att bygga på men även vissa utmaningar som att sjukvårds- och arbetsmarknadsregionerna inte alltid stämmer med varandra och att det kan vara ett problem för näringslivsutveckling.
Satsningen på Sahlgrenska life med investeringar för att fysiskt samla resurser för Life Science-utveckling i nya byggnader framhölls som en viktig investering i Västsverige.
– Värdet av att komma samman fysiskt ska inte underskattas i dessa digitala tider. Med Sahlgrenska life tar vi nästa steg i utvecklingen, sade Sahlgrenska universitetssjukhusets sjukhusdirektör Ann-Marie Wennberg.
Samverkan centralt för tillväxt
Johannes Hulthe, vd för Antaros medical, gav näringslivets perspektiv på samarbete med akademi och vårdgivare. Företaget bistår läkemedelsbolag med teknisk kompetens som exempelvis nya lösningar för magnetkamera och PET som ger ökad förståelse för hur läkemedelskandidater fungerar.
– Bra samverkan är helt centralt för tillväxt. I Uppsala kan vi se att vår samverkan med Akademiska med deras världsledande PET-teknik gjort att ett stort, amerikanskt läkemedelsföretag valde Sverige för en avancerad studie. Även i Göteborg har hittat bra samarbetsformer kring metodstudier med AstraZeneca och Sahlgrenska, sade Johannes Hulthe.