EU-minister Jessika Roswall tillsätter en särskild EU-arbetsgrupp för läkemedel:  ”Vi behöver bli bättre från regeringens sida tillsammans med de aktörer som har intresse i de olika sakfrågorna”, säger hon i en intervju för Life-time.

Jessika Roswall anser att Sverige under lång tid kommit in alldeles för sent i olika EU-processer. Det har gjort det svårare att få gehör för olika ändringsförslag som är viktiga för Sverige. Andra länder jobbar betydligt mer aktivt med påverkan, vilket blev tydligt för EU-ministern förra året:

– Under ordförandeskapshalvåret i fjol fick vi en unik inblick i hur andra medlemsstater jobbar, eftersom Sverige då var den som andra ville påverka, säger Jessika Roswall till Life-time.

Nu vill hon vid sidan av de samråd regeringen har för olika sektorer inrätta särskilda EU-arbetsgrupper för konkreta sakfrågor. Ett första möte har hållits för en arbetsgrupp kring EU-kommissionens förslag om skogsövervakning, där stora skogsföretag och branschorganisationer deltog.

EU-arbetsgrupp för läkemedel

Nu har Jessika Roswall riktat blickarna mot läkemedelsbranschen och att inrätta en ny EU-arbetsgrupp. Utgångspunkten för detta är EU-kommissionens förslag till ny läkemedelslagstiftning som lades fram för ett år sedan. Nyligen röstade EU-parlamentet igenom sina förslag till förändringar, och just nu pågår överläggningar inom ministerrådet under det belgiska ordförandeskapet.

– Vi har ju redan samrådsgrupper och de kommer vi inte ta bort utan de kommer att finnas kvar. Men däremot vill jag addera då det som vi kallar EU-arbetsgrupper, som kommer se lite olika ut beroende på sakfråga. Samråden tjänar sitt syfte. Men de här EU-arbetsgrupperna vill jag ska vara mer dynamiska. Det kommer också kräva att man är delaktig från branschens sida.

Lång lagstiftningsprocess

Jessika Roswall hade gärna sett att en EU-arbetsgrupp hade inrättats tidigare, och inte nu när ett lagförslag redan ligger på bordet och då lagstiftningsprocessen inom EU är i full gång. Samtidigt tycks det råda konsensus om att en slutligt godkänd lagstiftning ligger flera år framåt i tiden.

– Det går att påverka, men då behöver man vara konkret och tydlig med vad det är man vill. Man behöver exempelvis komma in med skrivna texter på detaljerad nivå. Vi behöver bli bättre från regeringens sida tillsammans med de aktörer som har intresse i de olika sakfrågorna.

Hur tänker ni kring arbetsformerna för en arbetsgrupp kring läkemedel?

– Det är ytterst upp till sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson och hennes tjänstemän hur det ska läggas upp. Men jag ser framför mig att det kommer att vara lite olika beroende på lagstiftningsfråga. Nu är ju läkemedelslagstiftningen aktuell och då behöver man säkert ha fler möten i vissa perioder och lite mer sällan annars. Men arbetsgruppen behöver vara på rätt nivå beroende på vad det är för fråga som är aktuell. Man behöver kunna skriva texter och kunna formulera detaljerade förslag till ändringar i EU-artiklar, säger Jessika Roswall.

Olika aktörer kan bjudas in

Vilka aktörer som bjuds in till ett möte med EU-arbetsgruppen kan enligt henne vara olika beroende på aktuell frågeställning. Ibland är det en branschorganisation, men det kan också vara ett företag. Jessika Roswall säger att hon ofta upplevt en tvekan inom Regeringskansliet till att ha nära kontakt med branscher eller företag.

– Jag menar att vi inte får vara rädda för sådana kontakter. Vi kommer inte alltid tycka lika, men vi måste kunna ha en dialog.

– Det som vi politiker behöver jobba med är också att identifiera länder som tycker som vi. När det gäller läkemedel andra länder som har samma tunga industri som vi har eller liknande intressen. Sen gäller det att samtidigt jobba mot den ansvariga kommissionären.

Branschen jätteviktig för Sverige

Att tillsätta en EU-arbetsgrupp för läkemedel ser hon som prioriterat utifrån branschens stora betydelse för Sverige och för svenska patienter, för vår forskning, export och konkurrenskraft.

– Läkemedelsbranschen är jätteviktig för Sverige. Vi lyfte under svenska ordförandeskapet fram konkurrenskraften som en av våra viktigaste frågor. Det är oerhört viktigt både för EU och för Sverige att vi har en stark läkemedelsbransch.

Jessika Roswall menar att det också är bra tajming att starta en EU-arbetsgrupp. Vi går efter sommarens EU-val även in i en ny femårig mandatperiod för EU-kommissionen med ett nytt arbetsprogram och en strategisk agenda. Vi behöver börja den med att identifiera frågor som kommer vara viktiga för Sverige, menar hon.

– Vi måste visa närvaro kring det som är viktigt för oss. Vi är ett litet eller medelstort land och vi kommer vara tvungna att prioritera. Och vi behöver hjälpas åt, det är min poäng.

Fotnot: Jessika Roswall deltar vid ett seminarium om EUs konkurrenskraft generellt och specifikt inom life science-sektorn, som Lif – de forskande läkemedelsföretagen och EU-representationen i Sverige håller den 23 maj.