Trepartssamarbetet AstraZeneca, Karolinska universitetssjukhuset och Karolinska institutet syftar till att fler patienter ska kunna erbjudas precisionsmedicin.
– Nu ska vi utforska behoven och starta upp projekt där vi fördjupar vårt samarbete. Det kommer handla om allt från forskning och utveckling till klinisk implementering och vård inom olika sjukdomsområden, säger Emelie Antoni, chef för AstraZeneca i Norden.
Trepartssamarbetet AstraZeneca, Karolinska universitetssjukhuset och Karolinska institutet, KI, stakar ut som mål att ge patienter i Sverige tillgång till de senaste framstegen inom precisionsmedicin genom skräddarsydd prevention, diagnos, behandling och uppföljning.
– Det handlar till exempel om att tidigare kunna identifiera patienter som behöver behandling mot cancer och flera andra sjukdomar – att matcha rätt patient med rätt behandling. Här ser vi lungcancer och njursjukdomar som två områden som vi skulle kunna börja fokusera på, säger Emelie Antoni.
Hon ser en gemensam vilja och insikt mellan parterna som grundläggande för det nya, strategiska samarbetet.
– En insikt om att vi behöver samarbeta mellan akademi, sjukvård och näringsliv för att på bästa sätt kunna utveckla och implementera precisionsmedicin i svensk sjukvård, och en vilja att möjliggöra för nya, innovativa behandlingar att snabbare och mer träffsäkert nå de patienter som har störst nytta av dem.
Betonar vikten av samarbete
Även från Karolinskas sida betonas vikten av samarbete med näringslivet för att utveckla och implementera precisionsmedicin.
– Vi på Karolinska institutet och Karolinska universitetssjukhuset har kraftsamlat sen tidigare för att dra nytta av den utveckling som sker inom så kallad multimodal diagnostik, som innebär en kombination av olika typer av patientinformation som bilddiagnostik, genetik, patologi och proteinuttryck, säger Anna Martling, Scientific Director Life Sciences, Karolinska Institutet, i ett pressmeddelande.
En bärande del i satsningen är ambitionen att tydligare integrera precisionsmedicin i svensk rutinsjukvård så att fler patienter får del av nya och innovativa behandlingar.
– Vi är mycket glada över ett intensifierat samarbete med Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset för att möjliggöra att nya innovativa behandlingar snabbare når de patienter som har störst nytta av dem. Den kunskap och erfarenhet vi tillsammans nu får är också av stor betydelse för att stärka Sveriges ledande position inom life science, forskning och hälso- och sjukvård, säger Emelie Antoni.
Starka partnerskap krävs
AstraZeneca ser den strategiska överenskommelsen som en viktig milstolpe.
– Detta avtal är det första i sitt slag i Sverige. Vi hoppas kunna inspirera andra att samarbeta på liknande sätt. Hälso- och sjukvården och life science i Sverige är mitt i ett paradigmskifte med oändliga möjligheter, tack vare ny vetenskap och teknisk utveckling.
– Det innebär också utmaningar och det kommer att krävas starka partnerskap för att få rätt behandling till rätt patient. Förutom patientnyttan kan den här typen av samarbeten också bidra till att sätta Sverige tydligare på kartan när det gäller att attrahera investeringar inom life science, säger Emelie Antoni.