Socialstyrelsen har haft i regeringsuppdrag att göra en omvärldsanalys av möjliga framtida förändringar och utvecklingar av cancerscreening i Sverige. I slutrapporten kommer myndigheten fram till att två nya screeningprogram skulle kunna införas inom kort. Exakt vad ”inom kort” innebär vill Socialstyrelsen inte svara på. Det hänger nämligen på hur de pågående studierna kring kompletterande metoder utfaller. För enbart PSA-prover för att upptäcka prostatacancer är det fortfarande avrådan som gäller.

Anna Mattsson, utredare vid Socialstyrelsen.
Anna Mattsson, utredare vid Socialstyrelsen.

– Vi säger ungefär samma sak som i höstas, att vi inte rekommenderar screening för prostatacancer med enbart PSA-prov. Men det pågår flera studier, bland annat i Sverige, med kompletterande tester för screening. Om resultaten från studierna faller ut väl kan Socialstyrelsen utreda prostatacancerscreening igen, säger Anna Mattsson, utredare vid Socialstyrelsen.

De kompletterande studierna som pågår undersöker om så kallad parametrisk magnetresonanstomografi – en slags magnetkameraundersökning – och riskbedömningsmodeller kan användas för att spåra möjlig prostatacancer.

Dödlighet i lungcancer kan minskas

Också lungcancer – den cancerform som har högst dödlighet i Sverige – kan bli ett nytt nationellt screeningprogram. Rökning är den största riskfaktorn för sjukdomen, och tanken är att högriskgruppen med före detta eller nuvarande storrökare i så fall ska screenas. En studie från USA med runt 50 000 deltagare visar att screening med lågdosdatortomografi minskar dödligheten med ungefär 20 procent efter minst fem års uppföljning.

I en europisk studie med samma screeningmetod och 16 000 deltagare minskade risken att dö i lungcancer med 26 procent för män och uppemot 50 procent för kvinnor. Resultaten från den europeiska studien – de är ännu inte vetenskapligt publicerade – kommer att vara avgörande för Socialstyrelsens utredning av screening för lungcancer. En knäckfråga blir också hur man hittar och motiverar personer i högriskgruppen.

– Ja, det är ett av de stora frågetecknen. Det finns ju inget register över rökare så hur man ska gå till väga vid en eventuell framtida screening är förstås ett problem som måste diskuteras noga, säger Anna Mattsson.

Bröstcancerscreening har funnits länge i Sverige men mammografin skulle behöva kompletteras med nya metoder för att hitta kvinnor som har högre risk att drabbas av sjukdomen, skriver Socialstyrelsen i sin analys. Dessa kvinnor kan då kallas oftare till undersökningar. Metoderna handlar om att göra en mer individuell bedömning utifrån genetik, täthet i brösten och livsstilsfaktorer till exempel.

Johan Brun, senior medicinsk rådgivare vid LIF.
Johan Brun, senior medicinsk rådgivare vid LIF.

Nya metoder att upptäcka cancer

– Socialstyrelsen tar i sin rapport upp värdet av sedan länge etablerade och diskuterade screeningmetoder. Men det händer ju så otroligt mycket revolutionerande inom det här området, det kommer ständigt nya metoder för att upptäcka cancer. Jag hoppas att Socialstyrelsen snart tar upp också dessa metoder, säger Johan Brun, senior medicinsk rådgivare vid LIF.

Ett exempel han pekar på är de elektroniska utandningstester som nu testas vid flera medicinska centra runtom i världen, och som LIFe-time.se nyligen skrivit om.

Ett annat exempel är möjligheten att kunna identifiera sjukliga proteiner i blodet – sådana som cancerutvecklande gener producerar långt innan tumören uppstått i ett organ. Med ett blodprov kan olika cancermutationer spåras via cirkulerande tumör-antikroppar.

– Utvecklingen av nya metoder för att upptäcka cancer går otroligt snabbt, konstaterar Johan Brun.