Håll koll
Vi hjälper dig med intresse för hälso- och sjukvård att hålla koll på omvärlden. Här publicerar vi korta notiser med länkar där du kan läsa mer och ladda ner relevanta dokument.
Få rådges kring ohälsosamma levnadsvanor
Stödet till patienter om ohälsosamma levnadsvanor ökar i regionerna, men från låga nivåer. Mellan 1 och 7 procent av patienterna i primärvården får rådgivande samtal kring rökning, alkohol, matvanor och fysisk aktivitet. Det visar årets uppföljning från Socialstyrelsen av regionernas stöd till patienter med ohälsosamma levnadsvanor. Det är också fortsatt stora skillnader mellan regionerna när det gäller omfattningen av rådgivningen om ohälsosamma levnadsvanor i primärvården. Socialstyrelsen kan inte se tecken på att rådgivningen har blivit mer jämlik över landet.
Torsdag 14 november 2024
Uppdrag om vårdrelaterade infektioner
Regeringen har gett Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten i uppdrag att tillsammans föreslå hur information om vårdhygieniska rutiner, riskfaktorer och vårdrelaterade infektioner ska dokumenteras, sammanställas och tillgängliggöras på lokal, regional och nationell nivå. Detta ska möjliggöra nationellt aggregerad data inom området. Uppdraget syftar till att stärka arbetet mot antibiotikaresistens och förbättra patientsäkerheten.
Torsdag 14 november 2024
Vill ha besked kring särläkemedel
Riksdagsledamoten Anders W Jonsson (C) är kritisk till att regeringen ännu inte lagt fram förslag som innebär bättre tillgång till särläkemedel för personer med sällsynta sjukdomar. I en interpellation till sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson efterlyser han besked som kan vara livsavgörande för svårt sjuka. Interpellationen besvaras av ministern i riksdagen den 25 november.
Tisdag 5 november 2024
Ny prognos för läkemedelskostnader
Socialstyrelsen har i en uppdaterad prognos för kostnadsutvecklingen för läkemedel justerat ned kostnaderna något, främst på grund av patentutgångar och priskonkurrens. Kostnaderna inom förmånerna förväntas nu öka från 35,0 miljarder kronor 2023 till 45,4 miljarder kronor 2027, en ökning på 30 procent. Kostnadsökningen drivs främst av diabetesläkemedel, biologiska läkemedel för inflammatoriska sjukdomar, läkemedel vid ovanliga sjukdomar och vissa hjärt- och kärlläkemedel. Kostnaderna för rekvisitionsläkemedel förväntas öka från 13,4 till 16,7 miljarder kronor 2027, en ökning på 24 procent.
Tisdag 5 november 2024
Åtta forskningsprojekt får stora anslag
Åtta grundforskningsprojekt inom medicin, sex vid Karolinska Institutet och två vid Lunds Universitet, delar på 227 miljoner kronor i forskningsanslag från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse. Anslagen ges under fem år och omfattar totalt drygt 1,1 miljarder kronor. Forskningsprojekten gäller bland annat cancerområdet, smärta och hjärtkärl-sjukdomar.
Torsdag 24 oktober 2024
Lund i topp inom patent
En ny rapport från Europeiska patentverket (EPO) om universitetens roll inom patent och innovation visar att Sverige ligger femma i Europa när det gäller antal patent, efter Tyskland, Frankrike, Storbritannien och Italien. Per capita ligger Sverige på tredje plats efter Danmark och Schweiz. Lunds universitet, Chalmers tekniska högskola och Uppsala universitet är de främsta svenska lärosätena när det gäller patent från akademin. Sverige har även fyra institutioner bland de 25 främsta universiteten i Europa när det gäller antalet start-ups kopplade till akademin. Lunds universitet ligger på tredje plats i Europa, Karolinska Institutet på 15:e plats.
Torsdag 24 oktober 2024
Skåne ansluter till NLL
Region Skåne har börjat införa Nationella läkemedelslistan i sitt primärvårdsystem och fortsätter med övriga system under hösten och vintern. Precis som i regionerna Västra Götaland och Stockholm får Region Skånes behöriga medarbetare i första steget möjlighet att ta del av information från Nationella läkemedelslistan, så kallad läsbehörighet. I nästa steg kan medarbetarna även skapa förskrivningar i läkemedelslistan.
Torsdag 17 oktober 2024
Stärkt tillgång till kritiska produkter
Regeringen ger i uppdrag till Socialstyrelsen och Läkemedelsverket att stärka tillgången till särskilt kritiska sjukvårdsprodukter och läkemedel. Myndigheterna ska bland annat inleda dialog med möjliga tillverkare av särskilt kritiska sjukvårdsprodukter för vilka tillverkningsberedskap kan vara en ändamålsenlig åtgärd. Vad gäller läkemedel ska Läkemedelsverket upprätthålla och uppdatera information om produktionskapacitet för läkemedel och om möjligt medicintekniska produkter.
Torsdag 17 oktober 2024
Vaccination mot influensa och covid-19
Den 15 oktober startar vaccination mot influensa och covid-19. Folkhälsomyndigheten rekommenderar alla personer som är 65 år eller äldre och alla vuxna som tillhör en riskgrupp att vaccinera sig. Datum för när regionerna inleder vaccination kan dock variera något. De flesta kan få båda vaccinerna samtidigt.
Torsdag 10 oktober 2024
Olivia Wigzell tar över Fohm
Regeringen har beslutat att utse Olivia Wigzell till generaldirektör och chef för Folkhälsomyndigheten. Anställningen gäller från och med den 3 oktober 2024 och gäller i 6 år. Regeringen aviserar samtidigt ändringar i myndighetens instruktion. Folkhälsopolitiken är tvärsektoriell och regeringen anser att myndighetens roll som samlande, stödjande och inte minst pådrivande är avgörande för att nå upp till de mål som riksdagen beslutat om.
Torsdag 10 oktober 2024
Stockholm ansluter till NLL
Region Stockholm inför Nationella läkemedelslistan i sitt vårdinformationssystem under hösten 2024. Stockholm är därmed den andra regionen efter Västra Götaland där medarbetarna ser aktuell information om en patients förskrivna och uthämtade läkemedel direkt i sitt eget system. När Region Stockholm ansluter sitt vårdinformationssystem till E‑hälsomyndighetens nya tjänster får regionens behöriga medarbetare möjlighet att ta del av information från läkemedelslistan, så kallad läsbehörighet.
Torsdag 10 oktober 2024
Cancer och obesitas en tydlig koppling
Övervikt och obesitas ökar risken för att drabbas av minst 13 cancerformer, och globalt väntas ohälsosamt hög kroppsvikt gå om rökning som den viktigaste påverkbara riskfaktorn för cancer. Den nationella arbetsgruppen för cancerprevention inom RCC, Regionala Cancercentrum, har i en rapport sammanställt policyöversikter för matvanor och fysisk aktivitet. Sammanställningen lyfter flera områden där Sverige – där nästan var sjätte vuxen har obesitas – skulle kunna förstärka arbetet med att stödja människor att ha en hälsosam kroppsvikt.
Torsdag 26 september 2024
Högnivåmöte i FN om AMR
Torsdag 26 september genomförs ett högnivåmöte i FN om antibiotikareistens, AMR, i samband med Generalförsamlingen. Inför mötet har medlemsländerna kommit överens om en politisk deklaration där AMR pekas ut som ett av de mest brådskande globala hälsohoten som kräver omedelbara åtgärder. Under högnivåmötet i FN kommer bland annat sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson att leda en paneldiskussion.
Torsdag 26 september 2024
Budget 2025: Läkemedelsförmånen
Statens bidrag till regionerna för läkemedelsförmånen beräknas i regeringens budget prelinimärt för 2025 till 41 miljarder kronor. I posten ingår inte bidragen för läkemedel mot hepatit C och för dosdispensering, förbrukningsartiklar och kompensation för vissa rekvisitionsläkemedel (under 2024 sammanlagt ca 2 miljarder kronor). Den slutliga nivån på bidraget fastställs först i den årliga överenskommelsen mellan regeringen och SKR. För 2024 anslog regeringen i budgeten 35,5 miljarder kronor, vilket ökade till totalt 38,4 miljarder i årets överenskommelse.
Torsdag 19 september 2024
Budget 2025: Precisionsmedicin
Budgetförslaget innehåller stöd till implementering av precisionsmedicin och en mer långsiktig finansiering av arbetet med ett bredare införande av avancerade diagnostiska metoder som helgenomsekvensering. I budgeten avsätts 50 miljoner kronor för 2025 och därefter 100 miljoner kronor årligen i ett långsiktigt stöd, via ett särskilt beställningsbemyndigande. Budgeten ger inga besked om hur dessa medel ska fördelas. Genomic Medicine Sweden som samordnar införandet av helgenomsekvensering nämns inte uttryckligen i budgetförslaget men är påtänkt för merparten av anslaget. En annan central aktör inom precisionsmedicin, Biobank Sverige, har också behov av långsiktig finansiering. Regeringen har tidigare aviserat att man ska återkomma med besked om fördelning.
Torsdag 19 september 2024
Budget 2025: Kliniska prövningar
Regeringen går nu vidare med förslaget kring en gemensam nationell partnerskap för kliniska läkemedelsprövningar, SweTrial, som föreslagits i en utredning av Peter Asplund och som Lif tidigare efterfrågat. Regeringen avsätter 30 miljoner kronor 2025 till Läkemedelsverket för att utveckla, förvalta och stödja ett nationellt partnerskap. Därefter beräknar regeringen avsätta 60 miljoner kronor årligen till myndigheten för samma ändamål.
Torsdag 19 september 2024
Budget 2025: Civilförsvar inom vården
Det pågående arbetet med att stärka försörjningsberedskapen inom hälso- och sjukvården fortsätter enligt aktuell inriktning. Det syftar till att skapa ett robust system som säkerställer tillgång till sjukvårdsprodukter även vid fredstida krissituationer, höjd beredskap och ytterst krig genom bl.a. ökad lagerhållning hos regioner och kommuner. För 2025 avsätter regeringen 1,7 miljarder kronor, samt beräknar att avsätta motsvarande belopp från och med 2026 och framåt. De fyra beredskapsmyndigheterna Socialstyrelsen, Läkemedelsverket, Folkhälsomyndigheten och E-hälsomyndigheten fär särskilda anslag för 2025 och åren därefter på mellan 5 och drygt 15 miljoner kronor per myndighet.
Torsdag 19 september 2024
Budget 2025: Vårdplatser
Regeringen vill se att antalet disponibla vårdplatser i regionerna ökar, och att köer och väntetider i vården minskar. Regeringen avsätter 7,5 miljarder kronor 2025 och beräknar avsätta 4,3 miljarder kronor 2026 och 4,7 miljarder 2027 för att stärka tillgängligheten och öka vårdkapaciteten. Från och med 2026 avsätter regeringen även 50 miljoner kronor per år för specialiseringstjänstgöring för legitimerade sjukhusfysiker. Efter vidareutbildning ska sjukhusfysikern kunna få ett bevis om specialistkompetens. Regeringen genomför också en kraftigt förstärkt satsning för att öka tillgängligheten till barn- och ungdomspsykiatrin som omfattar delar av de medel som avsätts för att stärka tillgängligheten och öka vårdkapaciteten.
Torsdag 19 september 2024
Budget 2025: Sektorsbidrag
Regeringen skriver att inflationen i kombination med regionernas pensionsavtal som medför stora pensionsavsättningar har slagit hårt mot regionernas ekonomi. För att stärka regionernas förutsättningar att bedriva en god vård föreslår regeringen ett fortsatt stöd till regionerna under 2025. Regeringen avsätter 2 miljarder kronor 2025 i ett sektorsbidrag till hälso- och sjukvården.
Torsdag 19 september 2024
Måttlig påverkan av restsituationer
Läkemedelsverkets uppdaterade lägesbild av tillgången på läkemedel visar att den 3 september var andelen läkemedelsförpackningar med en pågående restsituation 6,3 procent, vilket innebär att 989 förpackningar av totalt 15 731 marknadsförda förpackningar har en pågående restsituation. Vid samma datum hade 1,1 procent motsvarande 174 förpackningar en kommande restsituation. Av de restanmälda förpackningarna har 56 slutat att marknadsföras under restperioden. Läkemedelverket bedömer att det fortsatt är en måttlig påverkan på tillgången till läkemedel i Sverige enligt MSB:s bedömningsskala, vilket motsvarar påverkansgrad nivå 2 av 5.
Torsdag 12 september 2024
Hudcancer minskar hos yngre
Risken för unga vuxna att drabbas av hudcancer minskar nu för första gången i Sverige, enligt en studie från Karolinska Institutet som publicerats JAMA Dermatology. Resultatet visar att kurvorna över nyinsjuknande hos personer över 50 år stadigt pekar uppåt, men för åldersgrupperna yngre än 50 år börjar kurvorna över nyinsjuknandet gå ner runt 2015. Sverige är första europeiska land som rapporterar om en nedgång.
Torsdag 12 september 2024
Samverkan inför HTA-förordning
Regeringen ger ett antal myndigheter i uppdrag att skapa en samverkansarena inför att EUs HTA-förordning börjar gälla i januari 2025. HTA-förordningen innebär att exempelvis kliniska granskningar, vetenskaplig rådgivning och identifiering av ny medicinsk teknik kan bedrivas gemensamt på EU-nivå. För att Sveriges del i detta ska bli så bra som möjligt behövs en samverkansarena för de myndigheter som verkar inom området. Regeringen ger därför nu Läkemedelsverket, Statens beredning för medicinsk och social utvärdering och Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket i uppdrag att skapa en sådan.
Onsdag 21 augusti 2024
Han tar över Karolinska
Christophe Pedroletti har utsetts till ny sjukhusdirektör för Karolinska universitetssjukhuset. Pedroletti är specialistläkare i barn- och ungdomsmedicin samt specialist i barnallergologi. Han kommer närmast från vd-posten på Danderyds sjukhus och har tidigare bland annat lett Södertälje sjukhus. Han tillträder sitt nya jobb den 1 oktober.
Onsdag 21 augusti 2024
Antalet vårdplatser måste öka
Bristen på vårdplatser i regionerna är fortfarande allt för stor. Det behövs ytterligare 2 230 vårdplatser enligt Socialstyrelsen. Det uppdaterade riktvärde som myndigheten tagit fram visar sammantaget på relativt små förändringar under det gångna året. Sammanlagt har det tillkommit 70 nya vårdplatser i regionerna vilket innebär att det idag saknas 2 230 disponibla vårdplatser i hela landet. När det gäller IVA-platser saknades det 50 stycken, vilket är 10 färre än föregående år. I Socialstyrelsens förslag till en nationell plan redovisas flera insatser som på kort sikt kan öka antalet platser
Onsdag 19 juni 2024
Högre takpris ökade tillgång till antibiotika
I en delrapport till regeringen redovisar myndigheten TLV effekten av de takprishöjningar som myndigheten genomförde under 2023 gällande antibiotika. TLV konstaterar bland annat att de tidigare takpriserna för antibiotika i periodens vara-systemet ofta – och i högre grad än för övriga läkemedel – har varit för låga. Enligt rapporten har höjningarna haft en positiv påverkan på företagens möjlighet att behålla och tillhandahålla vissa antibiotika.
Onsdag 19 juni 2024
Nytt samarbete mellan AstraZeneca och Sahlgrenska
Sahlgrenska Universitetssjukhuset och AstraZeneca etablerar nu ett strategiskt partnerskap för att ytterligare stärka life science-sektorn i Västsverige och hela landet. Samarbetet ska främja utvecklingen av innovativa läkemedel och göra dem tillgängliga snabbare för patienterna. Inledningsvis kommer tre samarbetsområden att stå i fokus: Personalutbyte, stöd till kliniska prövningar och utbildning.
Fredag 14 juni 2024
Kriminalitet inom apotekssektorn ska kartläggas
Läkemedelsverket får i uppdrag av regeringen att kartlägga välfärdsbrottslighet inom apoteksverksamhet. Myndigheten ska även analysera hur detta kan förebyggas, förhindras och upptäckas. Om Läkemedelsverket bedömer att det behövs lagändringar för att förbättra förutsättningarna för att upptäcka och förhindra att offentliga medel går till oseriösa och kriminella aktörer ska myndigheten lämna förslag på sådana. Det kan till exempel röra sig om möjligheten att stoppa och återkräva utbetalningar.
Fredag 14 juni 2024
Lansering av Joint Nordic HTA-bodies
Det nordiska myndighetssamarbetet kring hälsoekonomiska utvärderingar av läkemedel har utökats till att omfatta alla nordiska länder. Samarbetet byter nu också namn från det tidigare FINOSE till Joint Nordic HTA-bodies (JNHB). En ny webbsajt har tagits fram som bland annat samlar dokument och riktlinjer för gemensam utvärdering.
Fredag 7 juni 2024
Uppdaterad strategi mot antibiotikaresistens
Regeringen har tagit fram en uppdaterad strategi för arbetet mot antibiotikaresistens. Huvudmålet i strategin är att: "bevara möjligheten till effektiv behandling av bakteriella infektioner hos människa och djur." Uppdateringen uppges vara gjord i linje med hur förutsättningarna för arbetet mot antibiotikaresistens har förändrats under de senaste åren i Sverige, inom EU och internationellt. Den tar fasta på utvecklingen som skett på flera områden, särskilt internationellt med det ökade enga- gemanget inom FN systemet, men bibehåller den långsiktiga inriktningen.
Fredag 7 juni 2024
Sofia Wallström ny vd för Lif
Sofia Wallström har av utsetts till ny vd för Lif – de forskande läkemedelsföretagen. Sofia Wallström är i dag generaldirektör för IVO, Inspektionen för vård och omsorg. Mellan 2013–2019 var Sofia generaldirektör för TLV, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket och har mångårig erfarenhet från Regeringskansliet, bland annat som kansliråd vid Finansdepartementets budgetavdelning och departementsråd vid Socialdepartementet. Sofia har även haft uppdrag som särskild utredare i flera statliga utredningar. Sofia Wallström tillträder som Lifs vd den 1 oktober.
Fredag 31 maj 2024
Låg kunskap om nationell apotekssymbol
Majoriteten (72 procent) av de tillfrågade i en Novus-undersökning kan inte avgöra om ett apotek på nätet har tillstånd från Läkemedelsverket. Ett lagligt apotek ska bland annat ha den nationella apotekssymbolen som länkar till Läkemedelsverkets webbplats. Knappt hälften av de tillfrågade känner igen den symbolen. Lägst kännedom om symbolen har personer i åldern 65-84 år. Alla apotek som säljer läkemedel via internet ska ha den klickbara nationella apotekssymbolen som leder till Läkemedelsverkets webbplats väl synlig på sin webbplats. Förutom den nationella apotekssymbolen ska även en eller båda av två EU-gemensamma logotyper finnas på den webbplats där läkemedlen säljs.
Fredag 31 maj 2024
Nya uppdrag kring vård vid kriser
Regeringen ger Socialstyrelsen i uppdrag att stödja regionernas förmåga att öka vårdkapaciteten i fredstida krissituationer, höjd beredskap och ytterst krig. Samtidigt får Socialstyrelsen också i uppdrag att etablera en nationell samverkansstruktur för hälso- och sjukvårdens försörjningsberedskap. Syftet med den nationella samverkansstrukturen är att öka hälso- och sjukvårdens försörjningsberedskap vid fredstida kris, höjd beredskap och ytterst krig. Det innefattar bland annat nödvändig försörjning av läkemedel och sjukvårdsmaterial.
Fredag 31 maj 2024
Vaccin mot mpox ska säkras
Regeringen ger Folkhälsomyndigheten i uppdrag att säkerställa den nationella tillgången till vaccin mot sjukdomen mpox (tidigare apkoppor). Syftet med uppdraget är att ha en beredskap vid en eventuell ökad smittspridning. Sedan 2022 har sjukdomen mpox ett globalt spridningsområde. Även om antalet sjukdomsfall minskade avsevärt under 2023 jämfört med året innan, förekommer fortsatt sporadiska fall och vissa kluster av fall. Regeringens beslut innebär att de doser av vaccin som redan donerats till Sverige eller redan köpts in, bland annat genom den EU-gemensamma upphandlingen, ska lagerhållas nationellt.
Fredag 24 maj 2024
Läkemedelsförsörjning ska säkras för kriser
Regeringen ger E-hälsomyndigheten i uppdrag att analysera och lämna förslag på hur robustheten i det digitala flödet kan stärkas vid förskrivning och expediering av läkemedel. Syftet med uppdraget är att säkerställa att hälso- och sjukvården och apotek över hela landet kan fortsätta att förskriva och expediera läkemedel till allmänheten även i fredstida kriser och krig. I uppdraget ingår även att föreslå vilka system och tjänster inom hälso- och sjukvården, apoteken och myndigheterna som ska prioriteras vid eventuella krissituationer eller höjd beredskap samt att analysera vilka konsekvenser sådana åtgärder skulle medföra.
Fredag 24 maj 2024
Psykisk ohälsa minskar bland unga
En ny rapport från Socialstyrelsen om utvecklingen av psykisk ohälsa bland barn och unga visar att antalet nya fall av psykisk ohälsa bland unga vuxna i åldern 18-24 år minskade något 2023. I samband med detta minskade även förskrivningen av antidepressiva läkemedel. Något som skulle kunna tyda på att den kraftiga ökning av psykisk ohälsa i gruppen, som ju pågått under lång tid, skulle kunna vara på väg att avmattas. Det är dock ännu för tidigt att säga om utvecklingen håller i sig, menar Socialstyrelsen.
Fredag 17 maj 2024
Substansnamn på recept
Läkemedelsverket föreslår i en rapport till regeringen att läkemedlets substansnamn ska användas vid förskrivning och expediering av läkemedel till patient. I och med återkommande utbyten inom det generiska utbytessystemet för läkemedel är det idag en stor utmaning för många patienter att känna igen sina läkemedel och följa ordinationen på rätt sätt över hela behandlingsperioden. Läkemedelsverket vill nu gå vidare med att utarbeta föreskrifter för ett system där namnet på den aktiva substansen står i fokus istället för handelsnamnet på läkemedlet.
Fredag 17 maj 2024
FINOSE ska nylanseras
Det nordiska samarbetet mellan pris- och subventionsmyndigheter, FINOSE, ska nylanseras före sommaren, meddelar Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV. FINOSE omfattar nu alla nordiska länder sedan även Island gått med. Nylanseringen omfattar dokument som vägleder företag och som beskriver FINOSE-processen kring gemensam hälsoekonomisk utvärdering. Ambitionen är att göra det gemensamma nordiska arbetssättet och metodiken mer tillgänglig och transparent för företag, enligt TLV.
Fredag 19 april 2024
Kartläggning av semaglutid
Socialstyrelsen har i en ny rapport kartlagt uttagen av läkemedel som innehåller semaglutid. Rapporten visar att majoriteten av de personer som hämtar ut läkemedlen har en rapporterad typ 2-diabetesdiagnos i Socialstyrelsens register. Samtidigt ser myndigheten en viss ökad förskrivning av läkemedlen utan subvention till patienter utan diabetesdiagnos. Patienter kan dock ha fått diagnos inom primärvården, som inte täcks av patientregistret och som därmed inte ingår i kartläggningen.
Fredag 19 april 2024
Strategi mot hiv/aids ska uppdateras
Regeringen ger Folkhälsomyndigheten i uppdrag att ta fram en uppdaterad nationell strategi och handlingsplan mot hiv/aids och vissa andra sexuellt överförbara infektioner. Den uppdaterade nationella strategin och handlingsplanen, mot hiv/aids och vissa andra sexuellt överförbara infektioner, som Folkhälsomyndigheten nu ska ta fram ska ha utgångspunkt i det underlag som myndigheten tidigare redovisat på regeringens uppdrag. Strategin ska utgå ifrån den epidemiologiska situationen i Sverige och vägleda arbetet för att insatser ska nå målgrupper som är särskilt viktiga i det hälsofrämjande och förebyggande arbetet.
Torsdag 11 april 2024
Samordnare för suicidprevention
Regeringen har utsett Karin Schulz till uppdraget som nationell samordnare med uppdrag att stärka och utveckla det suicidpreventiva arbetet, till stöd för och tillsammans med regeringen och berörda myndigheter, särskilt Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen. Syftet med uppdraget är att skapa förutsättningar för ett utvecklat och ändamålsenligt suicidförebyggande arbete som i förlängningen ska stärka samhällets samlade förmåga att förebygga suicid. Karin Schultz har bland annat varit generalsekreterare för Mind, en organisation för psykisk hälsa.
Torsdag 11 april 2024
Stöd till globalt AMR-arbete
Regeringen har beviljat organisationen ReAct vid Uppsala universitet två miljoner kronor för globalt arbete mot antibiotikaresistens, AMR, under 2024. Fokus ska vara på insatser inför FN:s Generalförsamlings högnivåmöte om antibiotikaresistens. ReAct har en unik global roll och nätverk för att kunna mobilisera olika aktörer inför mötet, liksom att arbeta för rättvis och hållbar tillgång till antibiotika på global nivå. Regeringen har även beviljat Klinisk mikrobiologi i Region Kronoberg 800 000 kronor för att 2024 bedriva arbete i egenskap av WHO Collaborating Centre (CC) inom antibiotikaresistens.
Fredag 5 april 2024
Regeringen enig med Riksrevisionen om läkemedelsförskrivning
I en skrivelse instämmer Regeringen med Riksrevisionens slutsats i en tidigare rapport, att den statliga styrningen och tillsynen av läkemedelsförskrivningen inte är effektiv. Riksrevisionen föreslog bland annat att statsbidraget för läkemedelsförmånerna bör föras över till det generella statsbidraget till regionerna. Regeringen anser dock att den frågan behöver analyseras vidare.
Fredag 5 april 2024
Uppdrag om läkemedel under kris
Regeringen ger Läkemedelsverket två uppdrag som ska bidra till att säkerställa tillgången till läkemedel och medicintekniska produkter i händelse av kris eller krig. Dels ska myndigheten möjliggöra ett framtagande av en nationell lägesbild och en produktionskartläggning gällande medicintekniska produkter. Dels ska aktörsgemensam samverkan och övning för att stärka öppenvårdsapotekens beredskap genomföras.
Fredag 22 mars 2024
Regeringen och SKR överens om kunskapsstyrning
Staten och SKR har kommit överens om en gemensam inriktning för en sammanhållen och ändamålsenlig kunskapsstyrning för hälso- och sjukvården där parterna även vill även skifta fokus från produktion av kunskapsstöd till ett tydligare fokus på implementering, uppföljning och analys samt verksamhetsutveckling. Det stora antalet aktörer som verkar inom området har medfört utmaningar gällande roller och ansvarsavgränsningar samt hur samarbetet mellan aktörerna ska se ut, anser parterna.
Fredag 22 mars 2024
Uppdrag om statistik kring kliniska prövningar
Regeringen ger Läkemedelsverket i uppdrag att på nationell nivå sammanställa och tillhandahålla statistik avseende kliniska prövningar i Sverige. Statistiken ska omfatta både läkemedelsprövningar och prövningar för medicintekniska produkter samt inkludera, men inte vara begränsad till, ledtider och leveransförmåga för desamma. Statistiken ska systematiseras på ett sådant sätt att den, vid behov, ska kunna utgöra grund för beslutsfattande.
Fredag 15 mars 2024
Ministermöte om kliniska prövningar
Den 5 mars träffade statsråd för Klimat- och näringslivsdepartementet och Socialdepartementet samt statssekreteraren för Utbildningsdepartementet representanter för en rad läkemedelsföretag för att diskutera hur förutsättningarna för kliniska prövningar ska stärkas. Syftet med mötet var att ringa in vilka hinder som finns i dag och hitta lösningar för att bana väg för att öka antalet kliniska prövningar. Målet är att Sverige ska vara ledande inom life science.
Fredag 15 mars 2024
Nationell strategi inom allergi
Regeringen ger Socialstyrelsen och Livsmedelsverket i uppdrag att ta fram ett förslag till en nationell strategi inom allergiområdet. Strategin ska bland annat utveckla det förebyggande arbetet och kompetensförsörjningen inom allergivården. Det finns bland annat ett behov av att förbättra planeringsförutsättningarna för kompetensförsörjningen inom allergiområdet som idag en utmaning grund av svårigheter att rekrytera nya ST-läkare och kommande pensionsavgångar bland allergologer.
Fredag 8 mars 2024
Satsning på nationell förlossningsplan
Regeringen aviserar att en nationell förlossningsplan, enligt det förslag som Socialstyrelsen lade fram i januari i år, ska genomföras som en viktig satsning på kvinnors hälsa. Den nationella förlossningsplanen ska ange en tydlig inriktning för utvecklingen av förlossningsvården och täcka hela vårdkedjan, det vill säga vård och förebyggande insatser vid graviditet, förlossning och tiden efter.
Fredag 8 mars 2024
TLV förtydligar policy för patientsamverkan
Pris- och subventionsmyndigheten TLV har förtydligat sin policy för patientsamverkan. Policyn beskriver nu vilka former av patientsamverkan TLV kan ha, och när samverkan inte kan ske av sekretesskäl. I policyn framgår bland annat att TLV följer den myndighetsgemensamma vägledningen för ersättning vid patientsamverkan från Rådet för styrning med kunskap.
Onsdag 28 februari 2024
Läkemedelsverket på turné i alla regioner
Läkemedelsverkets ledning kommer under våren att besöka landets regioner. Syftet är att ta reda på hur myndigheten på ett tydligare och effektivare sätt kan möta hälso- och sjukvårdens behov. Förra våren besökte myndigheten de sex sjukvårdsregionerna och i år är planen att alla 21 regioner ska besökas. Målet är att, förutom att skapa aktiva nätverk, ge regionerna självklara och enkla ingångar till Läkemedelsverket där det är möjligt att utbyta angelägen information och föra dialog på ett enkelt och snabbt sätt.
Onsdag 28 februari 2024
Ny metod kartlägger immunförsvaret
En ny metod, utvecklad på Karolinska Institutet, KTH och SciLifeLab, kan både identifiera immuncellernas unika receptorer och visa var de finns i vävnaden. Det visar en ny studie publicerad i tidskriften Science. Metoden kommer att öka förmågan att identifiera vilka immunceller som bidrar till sjukdomsförlopp och möjligheterna att utveckla nya behandlingar mot mängder av sjukdomar, spår forskarna.
Fredag 23 februari 2024
Tre av fyra läkemedel godkändes av TLV
Tre av fyra nya läkemedel beviljades godkänd subvention av Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket under förra året. Det framgår av myndighetens årsredovisning. Av 52 ansökningar om förmån för nya läkemedel avslogs 13 ansökningar, vilket motsvarar 25 procent. Av de 39 nya läkemedel som togs in i förmånen fick 31, eller fyra av fem läkemedel, begränsad subvention.
Fredag 23 februari 2024
Hälsoekonomiska analyser inom folkhälsoområdet utreds
TLVs generaldirektör Agneta Karlsson ska som regeringens särskilda utredare föreslå hur man med kompletterande hälsoekonomiska analyser kan utveckla folkhälsopolitikens nuvarande uppföljningssystem. Avsikten är att regeringen vill kunna följa utvecklingen av samhällets kostnader för påverkbara riskfaktorer för ohälsa. Man ska även kunna utvärdera större satsningar inom folkhälsopolitiken och kunna påvisa nyttan av dessa för både den enskilde och samhället. Utredningen ska vara klar i oktober 2025.
Fredag 16 februari 2024
1,5 miljarder mot psykisk ohälsa
Regeringen betalar nu ut 1,5 miljarder kronor till kommuner och regioner, samt 33 miljoner till SKR för insatser i år inom området psykisk hälsa och suicidprevention. Som en del av överenskommelsen finns en särskild satsning på barn och ungas psykiska hälsa som totalt omfattar 803 miljoner kronor, där medel för att korta köerna till barn- och ungdomspsykiatrin och stärka första linjens vård ingår.
Fredag 16 februari 2024
IT-attack påverkar ansökningar
Läkemedelsföretag kommer inte kunna använda e-ansökan för att ansöka om prisändringar under tak med ikraftträdande den 1 mars. Detta till följd av den it-attack Tietoevry utsatts för den 19 januari och som har påverkat TLV:s it-system. Företag uppmanas att istället ansöka via e-post.
Fredag 9 februari 2024
Insulin hamstrades under pandemin
Flera läkemedel och framför allt insulin hamstrades första veckorna i mars 2020 i början covid-19-pandemin. En ny studie genomförd av Läkemedelsverket på svenska befolkningens uttag av läkemedel under 2019 och 2020, visade ett dubblerat uttag av insulin. För att motverka att brist uppstod under pandemin beslutade regeringen om begränsningar av uttag på recept.
Fredag 9 februari 2024
EU-anpassad reglering av medicinteknik
Regeringen förslår i en proposition till riksdagen att regler gällande medicintekniska produkter ändras. Ändringarna innebär bland annat en anpassning till gällande EU-rätt och övergångsbestämmelserna i EU-förordningarna om medicintekniska produkter, MDR och IVDR. Förslagen innebär att nationell rätt anpassas till de ändrade övergångsbestämmelserna i MDR och IVDR. I propositionen föreslås även andra ändringar. Dessa rör bland annat en avgiftsskyldighet för undantag från språkkrav som gäller en medicinteknisk produkt, möjlighet att överföra sekretess från Läkemedelsverket till en biobank i det fall en biobank granska en ansökan om att få genomföra en klinisk prövning av en medicinteknisk produkt.
Torsdag 1 februari 2024
Folkhälsomyndigheten ska fortsätta följa covid-19
Regeringen har gett Folkhälsomyndigheten i uppdrag att fortsätta övervaka, analysera och genomföra insatser mot covid-19. I uppdraget ingår att följa upp förekomsten av covid-19 och genomföra fördjupade studier för att öka kunskaper om viruset och dess spridning. Myndigheten ska även genomföra fördjupade studier av vaccinationstäckning och vaccinationseffekt för covid-19 i olika delar av befolkningen och ta fram vaccinationsrekommendationer. I uppdraget ingår också att följa och vid behov vidta åtgärder för att motverka felaktig information och ryktesspridning om vaccination mot covid-19.
Torsdag 1 februari 2024
Ny finansieringsmodell för Läkemedelsverket
Statskontoret föreslår att regeringen ska ändra Läkemedelsverkets finansieringsmodell så att myndighetens verksamhet finansieras samlat via ett förvaltningsanslag. Förslaget innebär att de avgifter som myndigheten tar ut ska föras över till statsbudgeten. Läkemedelsverket föreslås att fortsätta att ta ut avgifter som ska finansiera statens kostnader för myndighetens verksamhet. Dessutom kommer kravet på att avgifterna ska motsvara kostnaderna för Läkemedelsverkets verksamhet (målet om full kostnadstäckning) att vara kvar.
Torsdag 1 februari 2024
Vaccinutredning överlämnad
Statliga vaccinutredaren Anders Tegnell har nu överlämnat sitt betänkande till socialminister Jakob Forssmed. Utredningen föreslår att tillämpningsområdet för lagen om register över nationella vaccinationsprogram utökas till att även omfatta regionala vaccinationsprogram. Den uttryckliga hänvisningen till vaccinationer mot sjukdomen covid-19 tas samtidigt bort. Ett tillägg görs i lagen om att rapporteringen ska ske skyndsamt. Vidare föreslås att regleringen görs mer flexibel genom att regeringen bemyndigas att närmare bestämma vilka variabler som ska rapporteras till registret.
Fredag 26 januari 2024
Hälsodata ska lämnas ut snabbare
Socialstyrelsen ska på regeringens uppdrag ta fram en åtgärdsplan för att korta handläggningstiderna och öka kvaliteten i leveranserna av beställningar av hälsodata för forskning. I dag är väntetiden för att få en handläggare cirka sju månader och handläggningstiden är typiskt sett fem månader. Om beställningen är omfattande eller om data från andra registerhållare ingår är handläggningstiden ännu längre. Uppdraget ska redovisas till Socialdepartementet senast den 30 juni 2025.
Fredag 26 januari 2024
Johan Höij ny statssekreterare
Regeringen har utsett Johan Höij till statssekreterare hos äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje. Johan Höij kommer närmast från rollen som politiskt sakkunnig vid samordningskansliet i Statsrådsberedningen där Johan har haft ansvar för frågor gällande bland annat socialförsäkringar, arbetsmarknad och ekonomisk politik.
Fredag 19 januari 2024
Progam för ordförandeskap i Nordiska rådet
Ett hälsosamt liv i trygghet är temat för hälso- och socialområdet under Sveriges ordförandeskap i Nordiska ministerrådet 2024. Det framgår av regeringens program för ordförandeskapet inom hälso- och socialområdet. Sverige kommer bland annat att arbeta med antimikrobiell resistens, tillgång till läkemedel, en god och jämlik hälsa samt hur samarbetet kring beredskap inom hälso- och sjukvården i Norden kan utvecklas.
Fredag 19 januari 2024
Samordnare för digital infrastruktur
Regeringen utser en nationell samordnare som ska bistå med att införa en nationell digital infrastruktur för hälso- och sjukvården. Målet är att hälsodata ska bli tillgängliga i hela vårdkedjan för all vård, såväl kommunal som regional, och för tandvård. Detta oavsett vem som är huvudman. Samordnaren ska informera om regeringens arbete med nationell digital infrastruktur, och genom nära dialog med kommuner, regioner, privata utförare av hälso- och sjukvård och tandvård samt Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), patientföreträdare och andra berörda aktörer förbereda för införandet av en nationell digital infrastruktur. Samordnaren ska delredovisa arbetet senast den 1 maj 2024 och slutredovisa senast den 1 januari 2026.
Torsdag 21 december 2023
Tio miljarder till regionerna
Regeringen och Sveriges Kommner och Regioner har träffat fem överenskommelser inom sjukvårdsområdet. Det särskilda statliga stödet till regionerna uppgår till närmare tio miljarder kronor. En del av pengarna utgörs av det ny sektorsbidraget till sjukvården, medan andra delar är prestationsbundna bidrag. Regeringen har gjort en samlad fördelning med information om hur stort bidrag som går till var och en region.
Torsdag 21 december 2023
Utbetalning för standardiserade vårdförlopp
Regeringen betalar ut 182 miljoner kronor till regionerna för arbetet med standardiserade vårdförlopp inom cancervården. Det är första gången som samtliga regioner uppfyller de prestationskrav som är villkor för att få ta del av de statliga pengarna. Kravet för denna utbetalning var att uppnå målet att minst 70 procent av de som insjuknat i cancer ska utredas inom ett standardiserat vårdförlopp
Fredag 15 december 2023
200 substanser på EUs kritiska lista
Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har tagit fram en första lista över särskilt viktiga läkemedel där insatser behövs för att undvika bristsituationer. Listan omfattar cirka 200 aktiva substanser som används i många medlemsländer mot allvarliga sjukdomar och inom intensivvården. EU-listan kommer att utökas nästa år och ska därefter uppdateras årligen.
Fredag 15 december 2023
Regional fördelning av återbäring
En ny prognos från pris- och subventionsmyndigheten TLV visar att årets återbäring från läkemedelsföretagen för de läkemedel som omfattas av sidoöverenskommelser blir cirka 3,3 miljarder kronor. Av dessa tillfaller 70 procent regionerna och 30 procent staten. Den nya rapporten innehåller en regional fördelning av de 2,3 miljarder som tillfaller regionerna.
Fredag 15 december 2023
Ineffektiv styrning av insatser mot kötider
Riksrevisionen har granskat om statens insatser är effektiva för att korta väntetider i vården på ett sätt som är förenligt med en jämlik vård efter behov. Riksrevisionens övergripande slutsats är att statens styrning genom vårdgarantin, kömiljarden och standardiserade vårdförlopp på många sätt inte är effektiv för att korta väntetiderna i vården och att uppföljningen av väntetidsinsatserna bör stärkas.
Fredag 8 december 2023
Samordnat juridiskt stöd kring digitalisering
Utredningen om infrastruktur för hälsodata som nationellt intresse har analyserat och lagt fram förslag på ändamålsenliga och samhällsekonomiskt effektiva åtgärder som bedöms vara motiverade för att åstadkomma en bättre och säkrare informationsförsörjning av hälsodata mellan system och aktörer. Bland annat föreslås att E-hälsomyndigheten får i uppgift att samordna de statliga myndigheternas stöd och vägledning i juridiska frågor rörande hanteringen av information för hälso- och sjukvårdens digitalisering.
Fredag 8 december 2023
Antalet ADHD-diagnoser ökar kraftigt
Under de tre senaste åren har andelen barn och unga som fått en adhd-diagnos ökat med uppemot 50 procent. Bland de allra yngsta barnen, 5-9 år ökade andelen som fått diagnosen adhd med närmare 45 procent under motsvarande period, konstaterar Socialstyrelsen i en ny kartläggning. Uppgifter från läkemedelsregistret och patientregistret visar att i åldersgruppen 10-17 år är det nu 10,5 procent av pojkarna och sex procent bland flickorna som har en adhd- eller add-diagnos. Socialstyrelsen räknar med att andelen kommer att öka till 15 procent för pojkar och 11 procent för flickor innan utvecklingen beräknas plana ut.
Fredag 1 december 2023
Ökad återbäring från företagen
Pris- och subventionsmyndigheten TLV beräknar i en ny rapport till regeringen att läkemedelsföretagen kommer att betala cirka 3,33 miljarder kronor i återbäring för läkemedel som omfattas av sidoöverenskommelser mellan företag och regioner för 2023. Det motsvarar en uppjustering med knappt sex procent jämfört med den prognos som lades i juni 2023. För 2024 prognostiseras återbäringen till 3,78 miljarder kronor (en ökning med sju procent sedan juniprognosen), 2025 till 4,04 miljarder (en ökning med tio procent) och 2026 till 4,24 miljarder (en ökning med elva procent).
Fredag 1 december 2023
Ny AI-metod tolkar tumördata
Forskare vid Karolinska Institutet och SciLifeLab har kombinerat AI-tekniker som används inom satellitavbildning och ekologisk forskning av organismsamhällen för att tolka stora mängder data från tumörvävnad. Metoden, som presenteras i tidskriften Nature Communications, kan i förlängningen bidra till mer individanpassad behandling av cancerpatienter.
Onsdag 15 november 2023
Cancerpreventionsplan från RCC
Regionala cancercentrum i samverkan, RCC, har tagit fram en ny plan för cancerprevention 2024-2030. Cancerpreventionsplanen visar vägen för hur RCC ska bidra till ett minskat insjuknande i cancer, minska de omotiverade skillnaderna i insjuknade och utfall av cancer samt till förbättrad hälsa vid och efter cancersjukdom.
Onsdag 15 november 2023
HPV-vaccinering av båda könen bäst visar studie
Det mest effektiva sättet att förebygga livmoderhalscancer är att ge HPV-vaccin till både pojkar och flickor, visar en studie publicerad i tidskriften Cell, Host and Microbe av forskare från bland annat Karolinska Institutet. Förutom den individuella immuniteten som vaccinet ger skapar det även en flockimmunitet som leder till att de cancerframkallande virustyperna utrotas snabbare.
Torsdag 9 november 2023
Donerad vävnad kan hjälpa många
Under årets pågående Donationsvecka, 6-12 november, vill Socialstyrelsen särskilt uppmärksamma bristen på donerad vävnad, utöver bristen på organ, så att fler ska anmäla sig till Donationsregistret. Varje år skulle omkring 1 500 personer i Sverige behöva transplanteras med donerad vävnad som hornhinnor, hud och hjärtklaffar. Vävnader från en enda avliden person kan hjälpa upp till 50 andra levande personer med synskador, brännskador eller hjärtproblem till ett bättre liv. Men tillgången på donerad vävnad räcker inte för att täcka behoven.
Torsdag 9 november 2023
Prognos kostnadsutveckling för läkemedel
Socialstyrelsen har uppdaterat sin prognos för läkemedelskostnader fram till 2026. Kostnaden för läkemedel och handelsvaror inom förmånerna, exklusive egenavgifter men inklusive moms, prognostiseras öka från 31,8 miljarder kronor 2022 till 35,0 miljarder kronor 2023, 37,9 miljarder kronor 2024, 40,3 miljarder kronor 2025 och 42,2 miljarder kronor 2026. Detta innebär en uppjustering jämfört med vårens prognos, skriver Socialstyrelsen. Ökningstakten under 2023–2024 förväntas därmed bli högre än den var under perioden 2020–2022, men är jämförbar med ökningstakten perioden 2018–2020 då förmånskostnaderna ökade mellan 8 och 9 procent per år.
Torsdag 2 november 2023
Kunskapsstöd ska möta gängkriminalitet
Socialstyrelsen ska på regeringens uppdrag ta fram ett nationellt kunskapsstöd för att vårdpersonal bättre ska kunna bemöta personer som är drabbade av, eller involverade i, våldsbejakande miljöer. Kunskapsstödet ska bland annat innehålla kompetensutvecklande insatser avseende akut omhändertagande av våldsutsatta personer och övergripande kunskap om relevant lagstiftning.
Torsdag 2 november 2023
Fast läkarkontakt ökar inte visar kartläggning
Målet att minst 55 procent av befolkningen ska ha en namngiven fast läkarkontakt inom primärvården uppnås inte, enligt en kartläggning från Myndigheten för vård- och omsorgsanalys. Det syns heller inga tecken till förbättringar. I myndighetens mätningar svarar omkring 30 procent att de har en fast läkarkontakt. Samtidigt visar regionernas egna mätningar på högre siffror.
Fredag 27 oktober 2023
Analys över utveckling inom RCC
Socialstyrelsen har analyserat utvecklingen inom de sex regionala cancercentrumen, RCC. Myndigheten konstaterar i analysen att RCC är välfungerande överlag, men att det finns utrymme för förbättringar. Bland annat behövs ökat samarbete mellan olika RCC. Att alla patienter inte informeras om att de utreds inom ett standardiserat vårdförlopp är en allvarlig brist, enligt Socialstyrelsen.
Fredag 27 oktober 2023
Skillnad i vaccinationsgrad utreds
Folkhälsomyndigheten får i uppdrag av regeringen att undersöka skillnader inom och mellan regionerna gällande andelen äldre personer som är vaccinerade mot covid-19. Det finns idag oroväckande skillnader i vaccinationsgraden både mellan och inom regioner, menar regeringen. Folkhälsomyndigheten ska även lyfta fram exempel på hur regionerna kan arbeta för att nå fler personer så att en större andel av äldre personer kan vaccineras mot covid-19. Myndighetens redovisning till Socialdepartementet ska också innehålla förslag på fortsatta utvecklingsinsatser inom området.
Fredag 20 oktober 2023
Reglerad fortbildning utreds
En utredning ska se över ett eventuellt lagstadgat krav på fortbildning inom hälso- och sjukvården och tandvården. Professor Harriet Wallberg ska bedöma om det är lämpligt att införa ett lagkrav för de yrkesgrupper som ingår i EUs yrkeskvalifikationsdirektiv. Utredaren ska även bedöma behovet av yrkesreglering av fler yrkesgrupper inom vården.
Fredag 20 oktober 2023
Nya betalningsmodeller behövs för ATMP
TLV beskriver i en rapport till regeringen det fortsatta arbetet med att utveckla nya betalningsmodeller för precisionsmedicin och ATMP. TLV anser att nationell samverkan kring betalningsmodeller kan stärkas, och föreslår till regeringen en utökad myndighetsinstruktion, som kan ge TLV möjlighet att bistå regionerna vid avtal om betalningsmodeller med företagen.
Fredag 6 oktober 2023
TLV-rapport om särläkemedel
Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, har lämnat en rapport till regeringen om hur patienternas tillgång till läkemedel vid sällsynta hälsotillstånd kan stärkas. I rapporten beskriver TLV bland annat hur myndigheten vill utveckla den värdebaserade prissättningen genom att i större utsträckning ta hänsyn till patientantal och försäljningsvolym i beslut om pris och subvention.
Fredag 6 oktober 2023
Nationell läkemedelslista ska utvecklas
Regeringen har tillsatt en utredning kring om ordinering av läkemedel inom hälso- och sjukvården, klinikläkemedel, kan föras in i Nationell läkemedelslista. Utredningen ska även se över angränsande frågor och lämna nödvändiga lagförslag. Utredare blir Sofia Wallström, generaldirektör för IVO och tidigare generaldirektör för TLV.
Fredag 29 september 2023
Förskrivning utanför vården kartläggs
Socialstyrelsen har getts i uppdrag av regeringen att kartlägga förskrivningar av läkemedel som inte görs inom ramen för vård som ges av vårdgivare. Legitimerade läkare har idag rätt att förskriva läkemedel utanför vården, även om de inte längre är kliniskt verksamma. Regeringen vill få besked om omfattningen av sådan förskrivning, och vilka läkemedel det är som förskrivs.
Fredag 29 september 2023
Vaccinering mot RS-virus
Nyligen har två nya vacciner godkänts och Folkhälsomyndigheten rekommenderar nu vaccination mot RS-virus för personer som är 75 år och äldre, och personer från 60 år inom vissa riskgrupper.
Fredag 22 september 2023
TLV vill höja apoteksmarginalen
Myndigheten TLV föreslår en höjning av den ersättning som apoteken får för att hantera receptbelagda läkemedel, den så kallade handelsmarginalen. TLVs analys av branschen visar bland annat att den svaga kronan och e-handelsinvesteringar pressar branschen hårt. Enligt TLV riskerar fler än vart tionde apotek nedläggning. I en rapport till regeringen skriver TLV att marginalen behöver höjas med motsvarande 650 miljoner kronor från nästa år.
Fredag 22 september 2023
Vägledning för AI i sjukvården
Läkemedelsverket har publicerat en vägledning gällande användning av AI i sjukvården. I vägledningen tas bland annat vikten av ett systematiskt införande upp. Införandet bör ske med samtidig utveckling av verksamheten där tekniska, vetenskapliga, juridiska, etiska och praktiska frågor adresseras. I vägledningen finns också en checklista som är tänkt att ge praktiskt stöd när ett införande av AI planeras.
Fredag 15 september 2023
Två uppdaterade vaccin godkända av EMA
Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA ger nu även klartecken för läkemedelsföretaget Modernas uppdaterade vaccin mot covid-19, liksom myndigheten tidigare godkänt Pfizers uppdatering. Syftet med uppdateringen är att ge bättre skydd mot de varianter av covid-19 som nu cirkulerar. Båda vaccinerna omfattar barn från 6 månader och uppåt samt vuxna.
Fredag 15 september 2023
Statliga pengar för bättre tillgänglighet
Regeringen fördelar nu 625 miljoner kronor till regionerna för arbete med bättre tillgänglighet inom hälso- och sjukvården. Den ersättning som nu betalas ut avser prestationsbundna insatser för att korta vårdköerna under första halvåret i år.
Torsdag 31 augusti 2023
Penicillin fortsatt tillgängligt
Penicillin som exempelvis Kåvepinin finns i dagsläget tillgängligt i flera olika styrkor, förpackningsstorlekar och former, skriver Läkemedelsverket i en kommentar till uppmärksamheten kring brist på vissa antibiotika. Utifrån information till myndigheten kommer det under hösten och vintern att finnas tillgång till penicillin och antibiotika. Fortsatta restanmälningar kan dock innebära en utmanande situation.
Fredag 25 augusti 2023
Höjda takpriser på vissa utbytesgrupper
TLV har höjt takpriset för vissa utbytesgrupper som ingår i systemet med periodens vara. Höjningen gäller äldre läkemedel där det flytande takpriset i juni i år var lägre än 100 kronor per förpackning. Höjningen motsvarar minst 15 och högst 30 kronor per förpackning.
Fredag 25 augusti 2023
TLV får mer resurser att utvärdera klinikläkemedel mot cancer
Regeringen ger Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) ytterligare 5,1 miljoner kronor under 2023 som ska användas för att genomföra hälsoekonomiska bedömningar av nya läkemedel som ska användas på klinik, utifrån förfrågningar från regioner, med fokus på cancerläkemedel. I dagsläget är efterfrågan från regionerna på TLV-utvärderingar väsentligt högre än vad myndigheten har kapacitet för.
Torsdag 17 augusti 2023
Cancerrehabilitering ska kartläggas
Socialstyrelsen får i uppdrag av regeringen att kartlägga regionernas cancerrehabilitering. Myndigheten ska också informera om och stödja implementeringen av åtgärdskoder som tagits fram för rehabiliteringsplanen i hälso- och sjukvården, och identifiera andra åtgärder som kan stärka rehabilitering för cancerpatienter.
Torsdag 17 augusti 2023
Catch-up för HPV-vaccination av pojkar och män utreds
Regeringen ger Folkhälsomyndigheten i uppdrag att utreda catch-up vaccination mot humant papillomvirus, HPV, till pojkar respektive män som inte har erbjudits vaccination genom det allmänna vaccinationsprogrammet för barn. Myndigheten ska även utreda vaccination av män som har sex med män, transpersoner och personer som lever med hiv. Vaccination av pojkar födda 2009 inleddes höstterminen 2020. Tidigare har catch-up-vaccination genomförts för flickor och kvinnor.
Torsdag 17 augusti 2023
Ersättningsmodell för äldre antibiotika
Folkhälsomyndigheten ska göra en förstudie om en ny ersättningsmodell för att säkra ett buffertlager av prioriterade äldre antibiotika. Regeringen ger även i uppdrag att undersöka möjligheter till nordiskt samarbete om en sådan modell. Uppdraget ska utgå från myndighetens tidigare kartläggning, samt den genomförda pilotstudien kring tillgång till nya antibiotika som frikopplar ersättning från användning.
Torsdag 17 augusti 2023
TLV räknar med högre återbäring 2023
Pris- och subventionsmyndigheten TLV prognostiserar att återbäringen från läkemedelsföretag för läkemedel som omfattas av sidoöverenskommelser med regionerna blir 3,15 miljarder kronor under 2023. Det är 0,6 miljarder högre jämfört med förra året, vilket enligt myndighen främst beror sidoöverenskommelser för vissa nya läkemedel, som exempelvis behandling mot cystisk fibros. Enligt prognosen som betecknas som osäker väntas återbäringen öka även kommande år.
Torsdag 8 juni 2023
Utbyggnad av vårdplatser ska följas
Myndigheten för vård- och omsorgsanalys ska utvärdera regeringens satsning på att öka antalet vårdplatser. Regeringen vill satsa två miljarder kronor per år i tre år för att det totala antalet vårdplatser ska öka i hela landet. Vårdanalys får nu i uppdrag av regeringen att utvärdera satsningen ur ett system- och patientperspektiv.
Torsdag 8 juni 2023
Socialstyrelsen ska främja god och nära vård
Socialstyrelsen ska de kommande fem åren bidra til omställningen till en god och nära vård genom att dels stödja regioner och kommunder, och dels följa upp hur omställningen går. Regeringen aviserar ett statligt stöd på tre miljarder om året till en nära vård med primärvården som bas, och Socialstyrelsen ska kontinuerligt följa utvecklingen.
Torsdag 8 juni 2023
Analys av hur brist på mediciner kan förebyggas
Läkemedelsverket får i uppdrag av regeringen att se över hur dessa bristsituationer på läkemedel kan hanteras och förebyggas. LV ska bland annat utreda hur farmaceuterna på apoteken kan hantera situationer när läkemedel är restnoterade, och föreslå lämpliga författningsändringar.
Onsdag 10 maj 2023
Stöd till GMS för helgenomsekvensering
Genomic Medicine Sweden (GMS) får tio miljoner kronor i fortsatt stöd av regeringen till projektet att erbjuda helgenomsekvensering till alla barn som drabbas av cancer. Helgenomsekvensering är ett mycket viktigt verktyg för att bekämpa barncancer och som ökar kunskapen kring orsakerna till barncancer, möjliggör en snabbare och mer precis diagnos samt en mer effektiv behandling, menar regeringen.
Onsdag 10 maj 2023
Trög omställning till god och nära vård
Vård- och omsorgsanalys skriver i en analys till regeringen av reformen god och nära vård att det ännu inte syns några effekter ute i verksamheterna. Primärvården har inte fått bättre förutsättningar för att uppfylla omställningens mål, eller uppfylla väsentliga delar i primärvårdens grunduppdrag. Det saknas resurser för att driva det utvecklingsarbete som krävs, kompetensförsörjningen har brister med minskat antal specialistläkare i allmänmedicin och distriktssköterskor, och det finns brister i arbetsmiljön, konstaterar Vård- och omsorgsanalys.
Tisdag 4 april 2023
TLV ger lägesbild över särläkemedel
Pris- och subventionsmyndigheten TLV, som har regeringens uppdrag att föreslå åtgärder för hur patienters tillgång till läkemedel mot sällsynta sjukdomar kan stärkas, har nu publicerat en första lägesbild. För att få en fördjupad bild av tillgängligheten har TLV kartlagt myndighetens subventionsbeslut mellan 2015 och 2022, samt ställningstaganden från regionernas NT-råd. Kartläggningen visar enligt TLV att omkring två tredjedelar av de utredda särläkemedlen fick bifall till subvention från TLV eller positiv rekommendation från NT-rådet.
Tisdag 4 april 2023
Regelverk för hälsodataregister utreds
Regeringen tillsätter en särskild utredare med uppdraget att se över regelverket för hälsodataregister. Idag saknas viktiga uppgifter om primärvårdens verksamhet och användning av läkemedel inom sjukvården. Det försvårar uppföljning och utveckling. Utredaren Ingela Alverfors ska bland annat analysera och föreslå regler för behandling av uppgifter från de områden där nationell insamling saknas, till exempel från primärvården och uppgifter om användning av läkemedel som ges i vården. Uppdraget ska redovisas senast den 30 juni 2024.
Tisdag 4 april 2023
Jämför primärvårdsläkare i olika länder
Svenska primärvårdsläkare är mer stressade än kollegor i nio andra jämförbara länder. Det visar en internationell jämförelse från Myndigheten för Vård- och omsorgsanalys. Svenska läkare utmärker sig i rapporten positivt kring uppföljning av patienter och en hög grad av digitalisering. Utöver stressen finns på den negativa sidan en fortsatt dålig informationsöverföring mellan primär- och specialistvård, samt att vårdcentraler är dåligt förberedda på att ge vård åt personer med kroniska sjukdomar.
Onsdag 22 mars 2023
2,5 miljarder i återbäring från företagen
Återbäringen från läkemedelsföretag för de receptläkemedel där avtal tecknats mellan företagen och regionerna uppgick under 2022 till cirka 2,5 miljarder kronor vilket är något lägre än året dessförinnan, enligt TLVs sammanställning. Totalt omfattades 63 läkemedel av sidoöverenskommelser under hela eller delar av förra året. Den totala försäljningen (AUP) för dessa läkemedel uppgick till drygt 5,8 miljarder kronor, vilket utgör cirka 15 procent av de totala kostnaderna för läkemedelsförmånen. 60 procent av återbäringen tillfäller regionerna och 40 procent staten.
Onsdag 22 mars 2023
IVO-rapport om brister i vården
Hot och kränkningar mot placerade barn och unga, brist på disponibla vårdplatser inom sjukhusvården samt en för låg lägstanivå i vården av äldre. Det är några av de brister Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har sett under förra året, enligt årsrapporten Vad har IVO sett 2022? som nu överlämnats till regeringen.
Torsdag 2 mars 2023
Omfattande brist på vårdpersonal
Bristen på legitimationsyrkena sjuksköterska, specialistsjuksköterska, röntgensjuksköterska och tandhygienist har ökat enligt en majoritet av regionerna. Det visar Socialstyrelsens årliga rapport om tillgång och efterfrågan på legitimerad personal i hälso- och sjukvården. I rapporten publicerar Socialstyrelsen också en ny analysmodell som stöd för att arbeta med kompetensförsörjningen.
Torsdag 2 mars 2023
Nya rekommendationer för bröstcancer-screening
Socialstyrelsen föreslår i en remissversion till nya rekommendationer för bröstcancerscreening att regionerna inte ska erbjuda screening för kvinnor över 74 år. Liksom tidigare gäller att alla kvinnor i åldern 40-74 år ska erbjudas screening. Myndigheten rekommenderar inte att sjukvården ersätter traditionell mammografi med så kallad tomosyntes (DBT), tredimensionell mammografi. Nyttan med den nya metoden är osäker, anser Socialstyrelsen. Ett införande skulle också bli dyrt.
Torsdag 23 februari 2023
Nationell lägesbild av läkemedelstillgång
Läkemedelsverket och E-hälsomyndigheten har, inom ramen för ett regeringsuppdrag, tagit fram ett förslag på vad som krävs för att Läkemedelsverket ska kunna sammanställa en lägesbild över tillgång, plats och förbrukning av läkemedel i Sverige. För att kunna ta fram relevanta dagliga lägesbilder bedömer Läkemedelsverket att det behövs information om: försäljning av läkemedel från partihandlare och öppenvårdsapotek, lagernivåer och plats för läkemedel från partihandlare med lager i Sverige, samt lagernivåer och plats för läkemedel från öppenvårdsapotek och sjukhusapotek.
Torsdag 23 februari 2023
Säkerhetslager för traumavård
Socialstyrelsen får i uppdrag av regeringen att köpa in och lagra läkemedel och andra sjukvårdsprodukter som behövs för traumavård. Detta utefter den förteckning över vilka sjukvårdsprodukter som behövs för traumavård och som bör finnas i statliga säkerhetslager som myndigheten tidigare redovisat. Läkemedel och sjukvårdsprodukter till ett värde av högst 500 miljoner kronor ska köpas in under 2023.
Torsdag 23 februari 2023
Uppdaterade riktlinjer för MS och Parkinsons
Socialstyrelsen har uppdaterat sina nationella riktlinkjer för Multipel skleros (MS) och Parkinsons sjukdom. Nu finns mer effektiva läkemedel mot MS än vad som fanns när de nationella riktlinjerna publicerades 2016, menar Socialstyrelsen, och kunskapen om nyttan av att använda dem redan i tidig i sjukdomsförloppet har ökat. Därför är det nu ännu mer angeläget än tidigare att ställa diagnos och att ge sjukdomsmodifierande behandling tidigt i sjukdomsförloppet, skriver myndigheten i riktlinjerna.
Fredag 2 december 2022
Fall av hjärtinfarkt ökade
Antalet personer som drabbades av hjärtinfarkt ökade under 2021 jämfört med året före, visar statistik från Socialstryrelsen. År 2021 drabbades cirka 23 000 personer av akut hjärtinfarkt, vilket motsvarar 298 personer per 100 000 invånare. Detta motsvarade en ökning med cirka tre procent jämfört med år 2020. Den osäkerhet som till följd av pandemin präglar data för 2020 gör att förändringen bör tolkas med försiktighet, enligt Socialstryrelsen.
Fredag 2 december 2022
Beredskap ska utredas
Socialstyrelsen får i uppdrag av regeringen att ta fram underlag för vilka sjukvårdsprodukter som ska omfattas av försörjningsberedskap på hälso- och sjukvårdsområdet. Underlaget ska ligga till grund för arbetet med att säkerställa att Sverige har rätt lagerhållning i hälso- och sjukvården och i statliga säkerhetslager samt identifiera de sjukvårdsprodukter som har stor betydelse för liv och hälsa och som är svåra att lagerhålla och där produktion skulle kunna övervägas.
Fredag 2 december 2022
Ny prognos för läkemedelsförsäljning
I en uppdaterad prognos över läkemedelsförsäljningen i Sverige beräknar Socialstyrelsen att kostnaderna för läkemedel och handelsvaror inom läkemedelsförmånen ökar med 6 procent i år och lika mycket under 2023. Kostnaderna beräknas till 31,7 miljarder i år och 33,5 miljarder kronor 2023.
Fredag 4 november 2022
Nationella riktlinjer för adhd och autism
I sina första nationella riktlinjker för vård och stöd vid adhd och autism lyfter Socialstyrelsen framför allt fram behovet av tidiga insatser från såväl hälso- och sjukvården som socialtjänsten och skolan. Socialstyrelsen rekommenderar även psykologiska insatser och kognitiv beteendeterapi. Både barn och vuxna med adhd kan även ha stor nytta av läkemedelsbehandling som förbättrar uppmärksamheten och koncentrationen.
Fredag 4 november 2022
Christian Carlsson ordförande i socialutskottet
Kristdemokraten Christian Carlsson blir ny ordförande för riksdagens socialutskott. Han tar över efter partikollegan Acko Ankarberg Johansson som utnämnts till sjukvårdsminister. Carlsson har tidigare varit skolpolitisk talesperson och ledamot i utbildningsutskottet.
Fredag 28 oktober 2022
Acko Ankarberg Johansson ny sjukvårdsminister
Kristdemokraternas Acko Ankarberg Johansson blir ny sjukvårdsminister som även får ansvar för läkemedelsfrågorna i den nya regeringen. Acko Ankarberg Johansson var under förra mandatperioden ordförande för riksdagens sociualutskott. Maktskiftet innebär även en ny fördelning och fler statsråd på Socialdepartementet. Jakob Forssmed (KD) blir socialminister och departementschef. Camilla Waltersson Grönvall (M) blir socialtjänstminister och Anna Tenje (M) äldre- och socialförsäkringsminister.
Fredag 21 oktober 2022
Per-Anders Sunesson statssekreterare i Socialdepartementet
Regeringen har utsett Per-Anders Sunesson till statssekreterare hos sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson. Per-Anders Sunesson har lång erfarenhet som statlig tjänsteman inom hälso- och sjukvårdsområdet. Han har tidigare varit avdelningschef vid Socialstyrelsen, enhetschef vid Socialdepartementet, samt särskild ambassadör för arbetet mot människohandel.
Fredag 21 oktober 2022
Bergström lämnar som samordnare
Richard Bergström har tidigarelagt sin slutrapport till regeringen som nationell vaccinsamordnare till 31 oktober, skriver nyhetsbrevet Läkemedelsmarknaden. Hans uppdrag skulle egentligen avslutas först i juni nästa år. Richard Bergström kommer framöver arbeta för analysföretaget Iqvia som chef för European affairs.
Fredag 23 september 2022
Sverige ledande i EU inom innovation
Sverige är topprankat som det främsta innovationslandet inom EU, enligt årets European Innovation Scoreboard. Rankingen bygger på 32 indikatorer som mäts i medlemsländerna och syftar till att ge insikt om styrkor och svagheter i innovationssystemen.
Fredag 23 september 2022
Frida Lawenius ny vd för SwedenBIO
Frida Lawenius har utnämnts till tillförordnad vd för branschorganisationen SwedenBIO. Hon har tidigare varit vice vd för organisationen. SwedenBIOs tidigare vd Helena Strigård lämnar organisationen för en annan tjänst inom sektorn efter tre år på sin post.
Fredag 16 september 2022
Överdosspray ska nå ut bredare
Det är med nuvarande lagstiftning inte möjligt att göra läkemedlet naloxon, en nässpray som används för att häva överdoser av narkotika, receptfritt. Däremot behövs åtgärder för att få ut läkemedlet bredare, exempelvis till anhöriga och socialtjänst. Det är slutsatsen från Läkemedelsverket, som på uppdrag av Socialstyrelsen utrett frågan. Myndigheten ska nu bland annat titta på om det finns förutsättningar för att via särskilda distributionscentrum dela ut naloxon.
Fredag 16 september 2022
Betalningsmodeller för precisionsmedicin
Regeringen uppdrar åt TLV att fortsätta utveckla metoder för hälsoekonomiska utvärderingar av precisionsmedicin och betalningsmodeller för avancerade terapiläkemedel. Myndigheten ska utgå från de förslag den lämnat i tidigare uppdragen. Uppdraget genomförs i samtal med regioner, Rådet för nya terapier och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). Arbetet ska även omfatta dialog med Socialstyrelsen om förbättrade förutsättningar för tillgång till data.
Fredag 1 juli 2022
TLV utreder tillgång till särläkemedel
Regeringen ger TLV i uppdrag att ta fram förslag om hur patienters tillgång till läkemedel för behandling av sällsynta sjukdomar kan stärkas. Myndigheten ska analysera olika handlingsvägar som utvecklar tillgången till dessa läkemedel, samt utreda och identifiera eventuella områden där det finns behov av författningsändringar. I uppdraget ingår bland annat att systematiskt kartlägga och följa upp subventionsbesluten för läkemedel för sällsynta sjukdomar under de senaste åren. TLV ska också analysera förutsättningarna och konsekvenserna av ett delvis förändrat förhållningssätt i subventionsbeslut om läkemedel för behandling av sällsynta sjukdomar, med syftet att utveckla tillgången.
Fredag 1 juli 2022
Läkemedel mot apkoppor ska säkras
Regeringen ger Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen i uppdrag att säkra den nationella tillgången till antiviralt läkemedel mot apkoppsvirus. Uppdraget ska genomföras inom ramen för den EU-gemensamma inköpsprocessen genom EU-myndigheten HERA. Smittspridningen av viruset är i dag mycket begränsad. Regeringen vill dock att det finnas ett nationellt beredskapslager av läkemedel att tillgå om smittspridningen skulle öka.
Torsdag 23 juni 2022
Digital vård utreds
Regeringen vill utreda hur digitala vårdgivare ska kunna bli en del av en mer sammanhållen primärvård. Syftet är att öka integrationen mellan fysisk och digital vård och främja ökad kontinuitet och tillgänglighet. Utredaren Björn Eriksson, generaldirektör för Läkemedelsverket, ska se över de ersättningsprinciper som regionerna tillämpar för vårdval i primärvården och digital utomlänsvård. Vidare ska utredaren kartlägga hur digitala vårdtjänster marknadsförs.
Torsdag 23 juni 2022
Stopp för vårdgivare att driva apotek
Den statliga utredningen Treklöverutredningen föreslår i ett delbetänkande att privata vårdgivare inte ska kunna driva apotek eller ha bestämmande inflytande över apotek. Tillstånd att driva öppenvårdsapotek ska inte kunna beviljas den som är vårdgivare. Inte heller sökande som har bestämmande inflytande över en vårdgivare ska kunna beviljas tillstånd. Utredningen ser risker med gemensamma ägarförhållanden mellan dessa aktörer, som överförskrivning av läkemedel, onödigt vårdutnyttjande samt att allmänhetens förtroende för vård- och apoteksprofessionerna minskar. Utredningen föreslås också att tillsynen över sektorn förbättras genom att olika myndigheter ska tillåtas att dela uppgifter med varandra.
Måndag 30 maj 2022
Sverige köper vaccin mot apkoppor
Sverige deltar i EU:s planerade upphandling av vaccinet Imvanex mot apkoppsvirus, samt det antivirala läkemedlet Tecovirimat, efter beslut av regeringen. Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA genomför nu en analys av risk/nytta för vaccinet och den kommer att vara vägledande för beslutet om inköp. Upphandlingen av läkemedlet leds av krismyndigheten HERA och planeras ske genom Joint Procurement Agreement (JPA), en mekanism som regeringen tidigt under covid-19-pandemin beslutade att Sverige skulle ansluta sig till.
Måndag 30 maj 2022
Kliniska läkemedelsprövningar utreds
Regeringen vill att antalet kliniska läkemedelsprövningar i Sverige ska öka, och tillsätter nu en departementsutredning. Verksamhetschefen Peter Asplund ska biträda Näringsdepartementet med att analysera hur utvecklingen för kliniska prövningar ser ut,identifiera vilka eventuella hinder och möjligheter som finns för att dessa ska komma till stånd samt föreslå åtgärder för att skapa bättre förutsättningar för kliniska prövningar, särskilt företagsinitierade läkemedelsprövningar.
Torsdag 19 maj 2022
Statlig utredning kring hälsodata
Regeringen tillsätter en statlig utredning kring hur sekundäranvändning av hälsodata kan utökas. Syftet är att stärka bland annat forskning, innovation och utveckling och i förlängningen också enskilda patienters hälso- och sjukvård. Utredaren Katarina Nyström ska bland annat analysera vilka möjligheter som idag finns för sekundäranvändning av hälsodata från flera individer för vård och behandling av andra. Om det behövs ska utredaren lämna nödvändiga författningsförslag. Utredaren ska redogöra för bland annat integritets- och informationssäkerhetsaspekter i samtliga analyser och förslag.
Torsdag 19 maj 2022
IVO ska granska katastrofmedicin i regionerna
Inspektionen för vård och omsorg (IVO) ska på regeringens uppdrag genomföra en tillsyn av den katastrofmedicinska beredskapen i regionerna. Regeringen skriver i beslutet att den säkerhetspolitiska utvecklingen i Sveriges närområde innebär ett ökat behov av att ytterligare stärka beredskapsarbetet inom hälso- och sjukvården på kort, medellång och lång sikt. IVO ska i tillsynen identifiera och bedöma regionernas behov av förmågehöjande åtgärder för att stärka den katastrofmedicinska beredskapen inom hälso- och sjukvården.
Torsdag 5 maj 2022
Analys av antidepressiv behandling av äldre
Socialstyrelsen ska på uppdrag av regeringen göra en kartläggning och en analys av förskrivningen av antidepressiva läkemedel till personer 65 år och äldre. Sedan 2010 har antal patienter och antal expedieringar av antidepressiva läkemedel kontinuerligt ökat hos åldersgruppen. Samtidigt är det under denna period färre äldre som fått en diagnos kopplad till psykisk ohälsa inom slutenvård och specialiserad vård. Därför ser regeringen ett behov att få ökad kunskap om förskrivningen av antidepressiva läkemedel till äldre och vilka effekter den ökade förskrivningen har haft.
Torsdag 5 maj 2022
Regioner donerar läkemedel
Samtliga regioner i Sverige har enats om att donera läkemedel till Ukraina, genom EU:s samordning för stöd till Ukraina, uppger SKR. Efter inventering har nu samtliga regioner enats om att donera ett fyrtiotal olika läkemedel till Ukraina från det Nationella läkemedelsförrådet. Flera av de läkemedel som den ukrainska hälso- och sjukvården nu efterfrågar finns i det Nationella läkemedelsförrådet. Donationerna bedöms inte påverka robustheten i regionernas läkemedelsförsörjning.
Torsdag 7 april 2022
Snabb kartläggning av kritiska läkemedel
Regeringen ger Socialstyrelsen i uppdrag att skyndsamt identifiera och sammanställa de mest kritiska läkemedel och medicintekniska produkter som behövs inom sjukvården vid kriser, höjd beredskap och ytterst krig. Även behovet av tillgång till sjukvårdsprodukter som behövs för att kunna bedrivas akut tandvård ska analyseras. Syftet är att skapa ett underlag för regionerna i inköpsprocessen för uppbyggnaden och stärkandet av försörjningsberedskapen. Uppdraget ska redovisas senast den 19 april.
Fredag 1 april 2022
Återbäring 2021 - 2,7 miljarder
Återbäringen från läkemedelsföretag för läkemedel som omfattas av överenskommelser med regionerna uppgick under 2021 till 2,7 miljarder kronor. Det visar en slutlig sammanställning från pris- och subventionsmyndigheten TLV. Totalt har 62 läkemedel omfattats av sidoöverenskommelser under hela eller delar av 2021. Av dessa är det sju läkemedel som inte omfattats av sidoöverenskommelser sedan tidigare.
Torsdag 24 mars 2022
Vårdprioriteringar i krig
Socialstyrelsen har tagit fram ett kunskapsstöd för hur vården bör prioritera i händelse av katastrofer och krig – när vårdbehovet vida överstiger de tillgängliga resurserna. Kunskapsstödet tar bland annat upp viktiga bestämmelser, ger verktyg för att prioritera och lyfter möjliga katastrofscenarier. Kriget i Ukraina har på ett dramatiskt sätt bidragit till att kunskapsstödet som tagits fram blivit aktuellt. Kunskapsstödet går nu ut på remiss.
Torsdag 24 mars 2022
Ökad brist på vårdpersonal
Alla regioner i Sverige har brist på barnmorskor, läkare med specialistkompetens, röntgensjuksköterskor och specialistsjuksköterskor, visar Socialstyrelsens årliga rapport om tillgång och efterfrågan på legitimerad personal i hälso- och sjukvården. Socialstyrelsen har kartlagt 22 legitimationsyrken och läkarspecialiteter. Samtliga regioner redovisade brist på barnmorska, specialistsjuksköterska, läkare med specialistkompetens och röntgensjuksköterska. Andra yrken som merparten av regionerna hade för få av var biomedicinska analytiker, psykologer, sjuksköterskor och tandläkare och tandhygienist.
Fredag 11 mars 2022
Vaccinationsvecka ska få fler att ta sprutan
Även om Sverige i dag har nått hög vaccinationstäckning mot covid-19 är det fortfarande ca en miljon människor som inte tagit första sprutan. Under vecka 11, 14-20 mars, genomförs därför nationella vaccinationsveckan av Folkhälsomyndigheten i samarbete med regionern och en rad organisationer, på uppdrag av regeringen.
Fredag 11 mars 2022
Tillgång till läkemedel i kris ska stärkas
Regeringen ger Läkemedelsverket och E-hälsomyndigheten flera uppdrag som syftar till att öka hälso- och sjukvårdens beredskap och förbättra tillgången till läkemedel och medicintekniska produkter vid kris. Myndigheterna ska i samarbete göra en förstudie för att Läkemedelsverket ska kunna sammanställa en nationell lägesbild över tillgång, lokalisering och förbrukning av läkemedel och relevanta medicintekniska produkter i Sverige. Läkemedelsverket får även i uppdrag att utveckla en löpande omvärldsbevakning som ska syfta till att förebygga och hantera förändringar i tillgången till läkemedel och medicintekniska produkter.
Torsdag 3 mars 2022
Karolinska åttonde bäst i världen
För tredje året i rad rankas Karolinska Universitetssjukhuset som ett av världens tio bästa sjukhus av tidskriften Newsweek. Karolinska är enligt Newsweek världens åttonde bästa sjukhus och nummer tre i Europa. Rankningen omfattar över 2 200 sjukhus i 27 länder. Sjukhusen rangordnas efter tre kriterier: medicinska resultat, resultat i patientundersökningar och rekommendationer från experter, som läkare och chefer inom sjukvården. Förutom Karolinska rankas Charité i Berlin och Salpêtriére i Paris bland de tio främsta.
Torsdag 3 mars 2022
Övergångsregler för in vitro-diagnostik
Europaparlamentet och EU-rådet har beslutat att ändra övergångsbestämmelserna för vissa medicintekniska produkter för in vitro-diagnostik och senarelägga tillämpningen av villkoren för egentillverkade medicintekniska produkter för in vitro-diagnostik. Dessa ändringar berör EU-förordningen om medicintekniska produkter för in vitro-diagnostik som ska börja tillämpas den 26 maj 2022. Regeringen föreslår nu i ett utkast till lagrådsremiss motsvarande lagändringar i Sverige som föreslås träda i kraft samma dag.
Torsdag 10 februari 2022
Covid-19 inte längre samhällsfarlig
Regeringen föreslår i en departementspromemoria att covid-19 inte längre ska anges som en allmänfarlig sjukdom eller en samhällsfarlig sjukdom. Regeringen föreslår också att covid-19 ska anges som en anmälningspliktig sjukdom. Lagändringarna som nu skickats på remiss föreslås träda i kraft den 1 april 2022.
Torsdag 10 februari 2022
Nordisk kartläggning kring vacciner
De nordiska länderna har kommit överens om en gemensam pilotstudie med syfte att kartlägga resurser för innovation, utveckling och produktionskapacitet för vacciner, uppger regeringen. Uppdraget har i Sverige gått till Vinnova som får en samordnande roll i genomförandet av studien som ska bedöma potentialen för ömsesidig nytta av nordiskt samarbete på området.
Fredag 4 februari 2022
Förslag om utländska e-recept
En statlig utredning har nu till Socialdepartementet lagt fram en rad förslag om lagändringar och regleringar som ska göra det möjligt för medborgare i andra europeiska länder, inom EES-området, att hämta ut läkemedel på apotekt med utländska e-recept. Förändringarna föreslås träda i kraft i maj 2023.
Fredag 28 januari 2022
34 miljarder till läkemedelsförmånen
Regeringen har i en överenskommelse med Sveriges kommuner och regioner (SKR) beslutat att fördela drygt 34 miljarder kronor till regionerna för kostnader för läkemedelsförmånen. Av det totala bidraget på 34,35 miljarder kronor avser 32,35 miljarder kronor kostnaderna för läkemedelsförmånerna och 400 miljoner kronor avser kostnader för läkemedel för behandling av hepatit C. Utöver det ingår bidrag för vissa läkemedel som förskrivs enligt smittskyddslagen, vissa överföringar av läkemedel till slutenvården, vissa överföringar av förbrukningsartiklar samt visst bidrag för dostjänsten. Bidraget för dessa övriga delar uppgår sammanlagt till 1,62 miljarder kronor för år 2022.
Torsdag 20 januari 2022
Lagförslag om sammanhållen vårddokumentation
Regeringen föreslår i en lagrådsremiss en sammanhållen vård- och omsorgsdokumentation. Patientdatalagens bestämmelser om sammanhållen journalföring förs över till den nya lagen. Likaså förs bestämmelser in om de delar av socialtjänstens verksamheter som gäller omsorg om äldre personer och personer med funktionsnedsättning.
Torsdag 20 januari 2022
Novavax vaccin godkänt inom EU
EU-kommissionen har beslutat ge villkorat godkännande till Novavax vaccin mot covid-19. Därmed är nu fem vacciner godkända för användning inom EU. Vaccinet, med produktnamnet Nuvaxovid, är ett rekombinant proteinvaccin där spikprotein i form av nanopartiklar kombineras med ett adjuvans, en ingrediens som förstärker effekten av proteinvaccinet. Adjuvansen, Matrix M, har forskats fram på Sveriges Lantbruksuniversitet och tillverkas nu vid företagets fabrik i Uppsala.
Tisdag 21 december 2021
Subvention av avgifter för kliniska prövningar
Regeringen har beslutat att inte höja avgifterna för genomförande av kliniska läkemedelsprövningar så mycket som enligt Läkemedelsverket skulle behövas för kostnadstäckning. Avgiften bestäms av regeringen till 55 000 kronor per prövning, och regeringen förbinder sig att stå för mellanskillnaden upp till 155 000 kronor till Läkemedelsverket.
Tisdag 21 december 2021
Färre fall av hjärtinfarkt och stroke
Antalet personer som drabbades av hjärtinfarkt och stroke minskade under förra året, visar statistik från Socialstyrelsen. Totalt insjuknade cirka 22 200 personer i hjärtinfarkt och 25 400 personer i stroke. Antalet fall i båda sjukdomarna har stadigt minskat under lång tid till följd av förändrade levnadsvanor och bättre läkemedelsbehandling mot riskfaktorer som högt blodtryck, förmaksflimmer och höga blodfetter. Under fjolåret sökte även färre vård på grund av pandemin, enligt Socialstyrelsen.
Tisdag 14 december 2021
Ny prognos för återbäring
En ny prognos från TLV visar att återbäringen från läkemedelsföretag för de läkemedel som omfattas av sidoöverenskommelser mellan företag och regioner kommer att bli cirka 2,7 miljarder kronor under 2021. Det är något lägre än under förra året, vilket enligt TLV främst kan förklaras av att sidoöverenskommelser för läkemedelsgruppen TNF-hämmare löpte ut under oktober i år.
Måndag 13 december 2021
Låg andel i Sverige med fast läkarkontakt
Andelen svenskar som uppger att de har en fast läkarkontakt har ökat i åldersgruppen 65 år och äldre, och personer med kronisk sjukdom i samma åldersgrupp tycker att vården har förbättrats på flera områden. Men i en jämförelse med tio andra länder har Sverige fortsatt lägst andel med fast vårdkontakt, visar en rapport från Vård- och omsorgsanalys. Den internationella undersökningen International Health Policy Survey visar att en hög andel patienter i Sverige rapporterar fortsatta brister i samordningen av vården.
Fredag 26 november 2021
Krav på vaccinationsbevis
Efter en hemställan från Folkhälsomyndigheten kommer regeringen att införa krav på vaccinationsbevis vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 100 deltagare från och med den 1 december 2021. Syftet är att begränsa smittspridning bland framför allt ovaccinerade genom att förhindra att ovaccinerade personer samlas i större grupper, samtidigt som verksamheter kan fortsätta att ta emot besökare.
Torsdag 18 november 2021
Fortsatta inköp av covidläkemedel
Regeringen förlänger uppdraget till Socialstyrelsen om att säkra tillgången på nya läkemedel mot covid-19 via EU:s gemensamma upphandlingskansli Joint Procurement Agreement. Inköpen gäller för läkemedel där upphandling inte är möjlig genom ordinarie upphandlingsrutiner. Uppdraget förlängs med sex månader till och med juni 2022.
Tisdag 9 november 2021
Regeringen svarar Riksrevisionen
I en skrivelse som svar på Riksrevisionens granskning av den statliga läkemedelsubventionen konstaterar regeringen bland annat att det inte finns behov av den typ av nya överläggningar som Riksrevisionen föreslår. Det finns redan upparbetade plattformar för dialog med regioner, industri, personalorganisationer och myndigheter där aktuella läkemedelsfrågor diskuteras, skriver regeringen.
Torsdag 4 november 2021
Vårdanalys: Patientlag behöver ändras
Vård- och omsorgsanalys har i en ny rapport till regeringen granskat patientlagen. Slutsatsen är att dagens lagstiftning i sig inte är tillräcklig för att stärka patientens ställning. Därför behövs enligt myndigheten en samlad styrstrategi och insatser som kompletterar och understödjer lagens intentioner. Vårdanalys anser att denna strategi bör bestå av tre kompletterande delar: förtydligande av ansvaret för lagens efterlevnad, en förstärkt uppföljning med fokus på lärande och tydligare incitament och ansvarsutkrävande.
Fredag 29 oktober 2021
Ny generaldirektör för Folkhälsomyndigheten
Regeringen har utsett Karin Tegmark Wisell till ny generaldirektör för Folkhälsomyndigheten. Karin Tegmark Wisell är i dag biträdande statsepidemiolog och avdelningschef vid avdelningen för mikrobiologi vid Folkhälsomyndigheten. Karin Tegmark Wisell är till yrket överläkare och disputerad specialist i klinisk bakteriologi. Hon har arbetat vid Smittskyddsinstitutet och sedermera Folkhälsomyndigheten sedan 2007. Hon tillträder den 1 november 2021.
Torsdag 28 oktober 2021
SKR spår högre skatteunderlag
En ny skatteunderlagsprognos från Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) beräknar en högre BNP-tillväxt i år och 2022 jämfört med tidigare prognoser. SKR ser en tydlig återhämtning av konjunkturen och skatteunderlaget beräknas öka med drygt 4 procent 2021 och 2022. SKR ser en fortsatt stark uppgång för de beskattningsbara inkomsterna. Därmed förutses det kommunala skatteunderlaget 2021 och 2022 växa långt snabbare än på flera år.
Torsdag 30 september 2021
TLV leder HTA-projekt inom EU
Niklas Hedberg, chefsfarmaceut på pris- och subventionsmyndigheten TLV, har utsetts till ordförande i det nya EU-samarbetet kring utvärdering av medicinska tekniker, EUnetHTA21. I projektet ingår 13 myndigheter från 12 länder inom EU och EES. EU-samarbetet inom HTA kommer att lagregleras från 2025 och EUnetHTA21 ses som en förberedelse för det nya systemet.
Torsdag 30 september 2021
Regeringen vill åtgärda brist på allmänläkare
Regeringen ger Socialstyrelsen i uppdrag att, tillsammans med Nationella vårdkompetensrådet, ta fram förslag som syftar till att långsiktigt säkra tillgången till allmänläkare inom primärvården. I dag råder brist på läkare som är specialister i allmänmedicin. Socialstyrelsen och Vårdkompetensrådet ska därför tillsammans redovisa ett planeringsunderlag och ta fram rekommendationer för hur många specialistjänstgöringsplatser (ST) i allmänmedicin som behövs i varje region.
Torsdag 23 september 2021
Minskat antal vårdskador
Det finns flera faktorer som pekar på en förbättrad patientsäkerhet inom vården, det visar en ny uppföljning från Socialstyrelsen som utgått från den nationella handlingsplanen för ökad patientsäkerhet. Uppföljningen omfattar ett 50-tal mått, så kallade indikatorer, på patientsäkerheten i Sverige. Bland det som undersökts finns förekomst av vårdskador och följsamhet till arbetssätt som minskar risken för att skador som till exempel infektion, fall, trycksår och följder av läkemedelsfel ska uppstå. Målet är att rapporten ska kunna vara ett stöd i arbetet med att utveckla det systematiska patientsäkerhetsarbetet.
Torsdag 23 september 2021
Färre fick sjukhusvård 2020
Färre lades in på sjukhus i Sverige i fjol jämfört med 2019. Antalet inskrivna patienter uppgick till närmare 819 000, en minskning med 6 procent. Av dem som vårdades hade 30 500 patienter covid-19, visar ett faktablad från Socialstyrelsen. Alla sjukdomsgrupper minskade, men framför allt inom gruppen andningsorganens sjukdomar, exempelvis influensa och lunginflammation. Dessa sjukdomar minskade med 31 procent. Restriktioner i samhället är en tänkbar orsak.
Torsdag 23 september 2021
Vårdsatsningar i budgeten
Regeringen aviserar en rad vårdsatsningar i budgeten, som presenteras inför rikadagen måndag 20 september. Bland annat höjs det generella statsbidraget till kommuner och regioner höjs permanent med 3 miljarder kronor från och med 2022. Regeringen föreslår också flera satsningar på äldreomsorgen, sammanlagt avsätts ytterligare 2,5 miljarder kronor under nästa år. En av satsningarna är ett särskilt vaccinationsprogram med avgiftsfri pneumokockvaccinering för medicinska riskgrupper och 75-åringar.
Fredag 17 september 2021
Covidvaccinering från tolv år
Folkhälsomyndigheten har beslutat att rekommendera allmän vaccination mot covid-19 från 12 års ålder i Sverige, med två doser. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att barnen erbjuds vaccin i två doser, och att vaccinationerna av barn från 12 års ålder inleds samordnat i landet i början av november 2021. Då hinner hälso- och sjukvårdsregionerna vaccinera fler i befolkningen födda 2005 och tidigare, och samtidigt förbereda inför vaccinationerna av de yngre.
Fredag 17 september 2021
Vaccinprogram mot pneumokocker
Från nästa år införs vaccination mot pneumokocker för medicinska riskgrupper och alla över 75 år. Satsningen på ett särskilt vaccinationsprogram finns med i den statliga budgeten för nästa år, meddelar regeringen. Vaccinationerna beräknas kunna inledas hösten 2022 och beräknas kosta omkring 40 miljoner kronor per år.
Torsdag 9 september 2021
Vårdanalys ska kartlägga postcovid
Myndigheten för vård- och omsorgsanalys får i uppdrag av regeringen att kartlägga regionala skillnader i vård och omsorg av patienter med kvarstående eller sena symptom till följd av covid-19, så kallad postcovid. Myndigheten ska särredovisa hur vård och omsorg erbjuds barn med postcovid. I uppdraget ingår även att belysa, och om möjligt överskådligt visualisera kvaliteten i den vård och omsorg som erbjuds. Regeringen vill också veta om det finns regionala skillnader, och hur regionerna har implementerat kunskapsstöd som har utvecklats.
Torsdag 2 september 2021
Smittskyddslag ses över
En statlig utredning ska göra en översyn av smittskyddslagen och analysera behovet av nya bestämmelser inför framtida pandemier. I uppdraget från regeringen till utredaren Lars Hedengran ingår att se över behovet av ny reglering för att kunna begränsa folksamlingar för att minska smittspridning vid nya sjukdomsutbrott. Utredaren ska också se över bestämmelserna om testning och smittspårning, samt se över frågan om extraordinära smittskyddsåtgärder, som provtagning vid inresa till Sverige eller tillfälliga regionala reseförbud inom Sverige.
Torsdag 2 september 2021
Många får diagnosen postcovid
Under halvåret oktober-mars beräknas cirka 11 000 person ha fått diagnosen postcovid, enligt Socialstyrelsen. Eftersom Patientregistret endast innehåller uppgifter från slutenvård och öppen specialistvård innehåller registret endast 2 379 personer som fått diagnosen. En undersökning Socialstyrelsen gjort inom primärvården i regionerna pekar dock mot det högre antalet. Inom primärvården är det främst personer i åldern 18-69 år som fått diagnosen, medan andelen äldre och yngre är större inom slutenvården.
Tisdag 22 juni 2021
Covidvaccin från 16 års ålder
Även ungdomar som är 16 och 17 år ska erbjudas vaccination mot covid-19 i Sverige, har Folkhälsomyndigheten beslutat. Vaccinationerna kommer att inledas när de som är 18 år och äldre har erbjudits vaccin inom fas 4. Det väntas kunna ske någon gång i augusti. Folkhälsomyndigheten rekommenderar också en utvidgning av vaccination till barn med vissa medicinska tillstånd från 12 års ålder.
Tisdag 22 juni 2021
Färre har fått vård enligt nationella riktlinjer
Betydligt färre patienter än tidigare har under pandemin fått vårdinsatser som rekommenderas i Socialstyrelsens nationella riktlinjer. Särskilt har vården till personer med kroniska sjukdomar som astma och KOL, demens samt diabetes påverkats negativt, enligt en ny utvärdering från Socialstyrelsen.
Fredag 18 juni 2021
Lagförslag om statlig ersättning
Regeringen har lämnat ett lagförslag för granskning i lagrådet om statlig ersättning för personskador som sannolikt orsakats av vaccin mot covid-19. Den statliga ersättningen kan bli aktuell först när en så kallad serieskada uppstått. Bakgrunden till det statliga åtagandet är att Läkemedelsförsäkringen inte har möjlighet att teckna återförsäkring, om en serieskada orsakad av vaccin mot covid-19 skulle uppstå.
Fredag 18 juni 2021
Covid-19 tredje vanligaste dödsorsak
Under 2020 var covid-19 den tredje vanligaste dödsorsaken i Sverige, efter hjärt-kärlsjukdomar och tumörer, enligt Socialstyrelsens dödsorsaksstatistik. Hög ålder var en tydlig riskfaktor, nio av tio var över 70 år. Totalt avled 98 229 personer under fjolåret, vilket är en tydlig ökning jämfört med genomsnittet de senaste fem åren på 91 070 personer.
Fredag 11 juni 2021
TLV vill höja ersättning till apotek
Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, föreslår att apoteken ska få höjd ersättning för att hantera läkemedel som ingår i periodens vara-systemet. Det behövs för att bland annat neutralisera effekterna av ökade kostnader som annars på sikt riskerar att påverka tillgängligheten till apoteksservice negativt. TLV bedömer att det finns ett behov av att öka den reglerade handelsmarginalen med totalt 75 till 85 miljoner kronor för läkemedel inom periodens vara-systemet.
Fredag 4 juni 2021
Adhd-läkemedel skrivs ut till fler
Bättre kunskap och ökad medvetenhet har bidragit till att andelen personer som diagnostiseras med adhd har ökat. I takt med att allt fler vuxna och barn får diagnosen adhd ökar även förskrivningen av adhd-läkemedel. Över 146 000 svenskar hämtade ut minst ett recept under 2020, att jämföra med drygt 130 000 året innan, enligt ett faktablad från Socialstyrelsen.
Fredag 4 juni 2021
Längre väntetider inom vården
Antalet genomförda operationer minskade med en femtedel mellan mars 2020 och januari 2021, jämfört med samma period ett år tidigare. Samtidigt har de som väntar på en operation längre än vårdgarantins 90 dagar ökat – i januari i år gällde det omkring hälften av de väntande. Det visar Socialstyrelsens analys av besök, behandlingar och väntetider under covid-19-pandemins första och andra våg.
Fredag 28 maj 2021
Oförändrad vaccinationsprognos
Prognosen från Folkhälsomyndigheten och regeringen ligger fast: alla vuxna, och barn för vilka vaccination rekommenteras, ska ha erbjudits minst en vaccindos mot covid-19 den 5 september 2021. Enligt en överenskommelse mellan regeringen och SKR ska Folkhälsomyndigheten var fjortonde dag ta fram en prognos för vaccinleveranser till regionerna.
Fredag 28 maj 2021
God och nära vård för barn och unga
Barn och unga som mår dåligt ska snabbt kunna få hjälp att träffa en läkare, psykolog eller kurator inom primärvården. Det fastslås i ett delbetänkande från tredningen En sammanhållen god och nära vård för barn och unga. Utredningen föreslår att hälso- och sjukvårdens ansvar för att främja hälsa och förebygga ohälsa ska förtydligas i hälso- och sjukvårdslagen. Det handlar bland annat om att följa upp barns fysiska och psykiska hälsa och att erbjuda stöd till föräldrar.
Onsdag 5 maj 2021
Skyddad yrkestitel för undersköterskor
Regeringen vill i en proposition till riksdagen införa en skyddad yrkestitel för undersköterskor. Förslaget går ut på att endast den som har ett bevis om rätt att använda yrkestiteln undersköterska ska få använda titeln. Förslaget syftar till att stärka kvaliteten och säkerheten inom vården och omsorgen. Med de nya bestämmelserna ska det inte längre vara upp till en viss kommun eller ett visst företag att bestämma vem som ska få kalla sig undersköterska. Det ska istället prövas av Socialstyrelsen, som ska utge bevis till den enskilde om rätten att använda yrkestiteln.
Fredag 23 april 2021
Ny lag om medicinteknik
Regeringen föreslår i en proposition till riksdagen EU-anpassningar inom det medicintekniska området. Förslagen innebär bland annat att lagen (1993:584) om medicintekniska produkter ska ersättas med en ny lag med kompletterande bestämmelser till EU-förordningarna om medicintekniska produkter. Den nya lagen innehåller kompletterande bestämmelser om bland annat kliniska prövningar, prestandastudier, tillsyn, sanktioner och bemyndiganden.
Fredag 23 april 2021
Budget präglad av covid
Vårbudgeten från regeringen med stöd av C och L är starkt präglad av den pågående pandemin. Extra medel tillförs kommuner och regioner för åtgärder inom hälso- och sjukvården bland annat när det gäller vaccinationer, testning och smittspårning, sjuktransporter och ersättning för uppskjuten vård och covid-19 relaterad vård. Socialstyrelsen, Folkhälsomyndigheten och IVO får också förstärkta resurser för att hantera pandemin.
Fredag 16 april 2021
Kunskapsstöd om postcovid
Socialstyrelsens har tagit fram ett kunskapsstöd till hälso- och sjukvården för vård av patienter med postcovid, med besvär med andninn, hjärntrötthet eller kognitiv nedsättning samt smärta. Ett strukturerat omhändertagande och ge patienter med komplexa symtom multiprofessionella insatser är några av rekommendationerna som tagits fram i samverkan med regionernas system för kunskapsstyrning och SKR.
Fredag 16 april 2021
Naloxon och sprututbyte på bred front
Sedan kommunernas veto mot sprututbyten togs bort 2017 har antalet regioner med sprututbytesverksamhet för att minska skador och död orsakat av narkotika ökat från 8 till 17, enligt en uppföljning som Socialstyrelsen gjort. Ytterligare en region har tillstånd men har ännu inte startat. Regionerna Västernorrland, Gävleborg och Västmanland hade vid förra årets slut inte ansökt om eller beviljats tillstånd. De flesta regioner har även infört förskrivning av naloxon, som kan häva opioidöverdoser.
Fredag 16 april 2021
Fler yngre män får hjärtsvikt och stroke
Hjärtsvikt och stroke ökar nu tydligt hos svenska män som inte fyllt 40 år, visar en studie från Göteborgs universitet. Forskarna ser en koppling till fetma och dålig kondition i övre tonåren. Studien som publicerats i Journal of Internal Medicine omfattar data om 1 258 432 män som mönstrade för militärtjänstgöring. Männen följdes från mönstring och drygt 20 år framåt.
Torsdag 8 april 2021
KOL minskar i Sverige
Lungsjukdomen KOL har minskat i Sverige, visar en studie med stöd från Hjärt-Lungfonden. Antalet personer med svår eller medelsvår sjukdom har halverats på 15 år. Minskad rökning i samhället är den främsta förklaringen.
Torsdag 8 april 2021
Rekordhögt förtroende för sjukvården
Under pandemin har svenskarnas förtroende för i princip samtliga samhällsinstitutioner ökat, enligt den årliga förtroendebarometern från Kantar Sifo på uppdrag av Medieakademin. Högst förtroende av alla åtnjuter sjukvården, som 81 procent angav förtroende för. Siffran är den högsta som uppmätts för någon samhällssektor sedan mätningarna startade 1997.
Fredag 26 mars 2021
Plan för Socialstyrelsens analyser inom sjukvården
Socialstyrelsen har publicerat en analysplan som beskriver pågående och planerade analyser för 2021-2023 inom vård och omsorg. Analysplanen är en del av arbetet med att utveckla Socialstyrelsens roll som analys- och statistikmyndighet. Den vänder sig främst till regeringen, beslutsfattare samt vård och- omsorgsgivare.
Fredag 26 mars 2021
Covid-19 tredje vanligaste dödsorsak
Covid-19 var den tredje vanligaste dödsorsaken under andra halvåret 2020, efter hjärt-kärlsjukdom och cancer, enligt preliminär dödsorsaksstatistik från Socialstyrelsen. Antalet dödsfall under halvåret ökade med fem procent jämfört med året dessförinnan. Under perioden avled 12 800 personer i hjärt-kärlsjukdom, 11 500 i tumörer, och 3 503 personer till följd av covid-19.
Fredag 19 mars 2021
Socialstyrelsen ska analysera vårdskuld
Socialstyrelsen ska analysera uppdämda vårdbehov inom hälso- och sjukvården som uppstått som en konsekvens av covid-19-pandemin. Myndigheten ska i oktober i år redovisa en nationell lägesbild, och föreslå ändamålsenliga coh effektiva insatser, enligt uppdraget från regeringen.
Fredag 19 mars 2021
Utredning om läkemedelsstatistik
Regeringen har tillsatt en statlig utredning kring utlämnande av statistik om läkemedel. Syftet är att komma tillrätta med de problem som uppstått sedan E-hälsomyndigheten och Socialstyrelsen för två år sedan meddelade att de inte längre skulle tillhandahålla statistik där ett enskilt läkemedel kunde identifieras. Utredningen, som ska ledas av Ulrika Sandén, universitetslektor vid Umeå universitet, ska säkerställa att uppgifter som avser försäljningsstatistik för läkemedel i så stor utsträckning som möjligt ska kunna lämnas ut till de aktörer som tidigare haft åtkomst till dem.
Onsdag 24 februari 2021
Ökat förtroende för vården
Under pandemiåret 2020 ökade förtroendet för hälso- och sjukvården i alla regioner, visar Hälso- och sjukvårdsbarometern från SKR, Sveriges kommuner och regioner. Resultatet bygger på en enkätundersökning där 50 000 invånare svarat på vad de anser om hälso- och sjukvården i sin region. Förtroendet ökar över hela landet, i alla åldrar och oavsett kön, födelseland och upplevt allmänt hälsotillstånd.
Onsdag 24 februari 2021
Utredning kring psykisk hälsa
Regeringens särskilde utredare Anna Nergårdh överlämnade under torsdagen förslag och bedömningar syftande till en primärvård bättre rustad att möta befolkningens behov vad gäller psykisk ohälsa. Utredningen föreslår bland annat att det ska synliggöras i primärvårdens grunduppdrag att primärvården svarar för hälso- och sjukvård avseende både fysisk och psykisk ohälsa.
Fredag 29 januari 2021
Satsning på god och nära vård
Regeringen och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har ingått en överenskommelse för att stödja utvecklingen av hälso- och sjukvården, med särskild inriktning på den nära vården. Satsningen omfattar 6,8 miljarder kronor för 2021. Regeringen anslår ca 3,2 miljarder kronor för arbetet med den nära vården med fokus på primärvården. Totalt 3,3 miljarder kronor satsas på att stärka förutsättningarna för vårdens medarbetare, och 200 miljoner på utveckling inom digitala lösningar inom vården.
Fredag 29 januari 2021
Scheelepriset till USA-forskare
Den amerikanska forskaren och kemisten Craig Crews tilldelas Apotekarsocietetens vetenskapliga pris Scheelepriset 2021. Craig Crews, professor vid institutionerna för kemi respektive farmakologi vid Yale, har länge forskat framgångsrikt inom kemisk biologi, med särskilt fokus på proteinnedbrytning. Priset, som består av 250 000 kronor och en medalj, delas ut vartannat år till en internationellt framstående och fortfarande verksam forskare inom områden som rör läkemedelsutveckling.
Torsdag 21 januari 2021
5,5 miljarder till testning
Regeringen avsätter ytterligare 5,5 miljarder kronor under 2021 till regionerna för storskalig PCR-testning och smittspårning av covid-19. Tidigare har 2 miljarder anslagits. Enligt regeringen har testningsnivån de senaste veckorna legat på 230 000-300 000 PCR-test per vecka.
Tisdag 12 januari 2021
Sverige köper vaccin från Pfizer/BioNTech
Regeringen har beslutat att Sverige ska delta i det avtal som EU-kommissionen ingått med företagen Pfizer/BioNTech om köp av vaccin mot covid-19. Genom avtalet ska Sverige successivt få tillgång till totalt 4,5 miljoner doser av vaccinet, där varje person som vaccineras ska ges två doser. Regeringen har tidigare gett klartecken för två köp av vacciner från företagen AstraZeneca och Janssen.
Tisdag 17 november 2020
Covid-19 tredje vanligaste dödsorsak i Sverige
Under första halvåret i år var covid-19 den tredje vanligaste dödsorsaken i Sverige efter hjärt-kärlsjukdomar och cancer, enligt statistik från Socialstyrelsen. Totalt avled 14 000 personer under första halvåret i hjärt-kärlsjukdomar, 11 600 i cancer och 5 552 personer till följd av covid-19. Farhågorna för att pandemin skulle leda till fler självmord har inget stöd i Socialstyrelsens halvårsstatistik.
Tisdag 17 november 2020
Emer Cooke tar över EMA
Emer Cooke har tillträtt som ny chef för europeiska läkemedelsmyndigheten EMA. Hon är den fjärde EMA-chefen sedan myndigheten startades 1994 och den första kvinnan på posten. I ett uttalande säger Emer Cooke att hennes första prioritet blir att driva på EMAs arbete mot pandemin, och att stödja utveckling och godkännande av säkra och effektiva läkemedel och vacciner mot covid-19.
Tisdag 17 november 2020
Tre miljarder till ökad covid-testning
Regeringen avsätter ytterligare tre miljarder kronor till regionerna under 2020 för storskalig testning för covid-19. Testningen har ökat kraftigt och ligger nu på ca 140 000 PCR-tester, och 30 000 serologiska tester per vecka. Inklusive tidigare statsbidrag under året har regeringen nu tillfört sammanlagt 9,8 miljarder kronor för testning och smittspårning.
Fredag 30 oktober 2020
IVO ska undersöka risker med dålig tillgänglighet
Regeringen ger Inspektionen för vård och omsorg (IVO) i uppdrag att lämna förslag på hur myndigheten kan utveckla sin tillsyn utifrån de risker som bristande tillgänglighet i hälso- och sjukvården kan medföra för patientsäkerheten. Uppdraget ska redovisas senast den 15 juni 2021.
Torsdag 22 oktober 2020
Covid-vaccination ska registreras i nationella registret
Folkhälsomyndigheten får i uppdrag av regeringen att skapa tekniska möjligheter för att vaccinationer mot covid-19 ska kunna registreras i nationellt vaccinationsregister, NVR. Överföringen ska ske hel- eller halvautomatiskt från regionernas journalsystem, via uppgraderingar eller att ett särskilt gränssnitt tas fram mellan vårdgivarnas journalsystem och registret. Folkhälsomyndigheten ska också tillsammans med Läkemedelsverket planera för hur uppföljningen ska gå till, bland annat genom att ta fram standardiserade analysmodeller och uppföljningsmekanismer.
Fredag 2 oktober 2020
Joakim Brandberg vikarie som GD för Läkemedelsverket
Den 30 september löper förordnandet ut för Läkemedelsverket generaldirektör Catarina Andersson Forsman. Regeringen förordnar Joakim Brandberg som vikarierande generaldirektör och chef för Läkemedelsverket från och med den 1 oktober 2020.
Fredag 25 september 2020
Bättre regelverk för organdonation
Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss med förslag på nya regler kring organdonation. Syftet med förslagen är att förbättra förutsättningarna för en väl fungerande donations- och transplantationsverksamhet och på sikt även öka antalet organdonationer.
Fredag 25 september 2020
Uppdämda vårdbehov ska analyseras
Socialstyrelsen har tagit fram en plan för hur myndigheten ska stödja regionerna i arbetet med att ta fram analyser och lägesbilder om de uppdämda vårdbehov som skapats till följd av pandemin. Myndigheten föreslår att man ska få i uppdrag att ta fram principer för för prioriteringar, exempelvis när det gäller vilka insatser och patientgrupper som bör prioriteras.
Onsdag 16 september 2020
SKR-rapport om fördelar med lokalt självstyre
Pandemin har fått många att efterfråga starkare statlig styrning och även förstatligande av bland annat hälso- och sjukvården. Men SKR, Sveriges Kommuner och Regioner, anser tvärtom att den svenska modellen med lokalt självstyre ger de bästa förutsättningarna för välfärd utifrån behov. För att belysa självstyrets strategiska betydelse har SKR tagit fram skriften "Självstyrelsens potential".
Onsdag 16 september 2020
Forskningssatsningar i budgeten
Regeringen föreslår ökade statliga anslag till forskning i den kommande budgeten för 2021, enligt en överenskommelse med samarbetspartierna C och L. Bland annat höjs Vetenskapsrådets anslag med 330 miljoner kronor, och universiteten får höjda basanslag med 500 miljoner kronor. Den totala satningen för forksning och innovation nästa år är 3,4 miljarder kronor, enligt ett pressmeddelande.
Tisdag 15 september 2020
Storsatsning på sjukvård och äldreomsorg
Regeringen och samarbetspartierna Centern och Liberalerna är överens om en storsatsning i budgeten på hälso- och sjukvården och äldreomsorgen. De generella statsbidragen till kommuner och regioner höjs med ytterligare 10 miljarder kronor, utöver höjningen på 12,5 miljarder som aviserades i våras. Det föreslås även 5 miljarder till 2022. För att åtgärda den vårdskuld som uppstått under pandemin får regionerna ett tillfälligt stöd på 4 miljarder kronor under 2021 och lika mycket 2022. Kommunerna får sammanlagt 7,4 miljarder under 2021 i förstärkningar och utbildningssatsningar inom äldreomsorgen.
Måndag 7 september 2020
Hyperinflammation hos barn kartlagd av KI
Forskare vid Karolinska Institutet och SciLifeLab i Sverige och Tor Vergata University of Rome i Italien har genomfört en omfattande kartläggning av immunsvaret hos barn som drabbas av ett ovanligt men livshotande inflammatoriskt syndrom i samband med covid-19. Studien, som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Cell, visar hur immunsystemet reagerar vid detta tillstånd och särskiljer det från de besläktade tillstånden Kawasakis sjukdom och cytokinstorm vid akut covid-19.
Måndag 7 september 2020
SKR-rapport om samverkan under pandemin
SKR lyfter i en rapport riktad till regeringen och riksdagen fram konkreta exempel på nationell samordning under pandemin kunnat uppnås inom det regionala självstyret. Rapporten tar bland annat upp inköp av kritiska läkemedel, främst intensivsjukvården, där regionerna gått samman och samverkat nära med läkemedelsbranschen, distributörer och apoteksaktörer.
Fredag 4 september 2020
Socialstyrelsens plan inför nya utbrott
Socialstyrelsen skriver i en lägesrapport till regeringen att de funktioner och arbetssätt som myndigheten skapat under våren till följd av pandemin kommer att bibehållas under hösten, inför eventuella nya smittoutbrott. Myndigheten ser ett fortsatt behov av nära samverkan med andra aktörer.
Fredag 4 september 2020
Självscreening för livmoderhalscancer
På grund av coronapandemin har screeningen för livmoderhalscancer stoppats helt eller delvis i ett flertal regioner. Därför föreslår nu Socialstyrelsen en tillfällig bestämmelse att införa självscreening för alla kvinnor i åldern 23-64 år. Förslaget har skickats på remiss till regioner och myndigheter, och kan börja gälla i mitten av juli och fram till nästa sommar.
Onsdag 17 juni 2020
Ökade läkemedelskostnader
Kostnaderna för läkemedel inom förmånssystemet ökade med ungefär en miljard kronor under 2019 till drygt 30 miljarder kronor. Det visar en ny rapport från pris- och subventionsmyndigheten TLV. Rapporten visar att återbäringar från läkemedelsföretagen till följd av sidoöverenskommelser med regionerna uppgick till 2,9 miljarder kronor under förra året.
Onsdag 17 juni 2020
Läkemedelslista skjuts på framtiden
Regeringen skjuter med hänvisning till den pågående coronapandemin på införandet av nationell läkemedelslista, som skulle ha införts den 1 juni. I en proposition till riksdagen föreslås att lagändringen istället träder i kraft i maj nästa år. Tidigare har Sveriges kommuner och regioner, SKR, krävt att läkemedelslistan skulle skjutas fram minst två år.
Onsdag 29 april 2020
Skillnader i förtroende för hälso- och sjukvården
Mer än åtta av tio invånare anser att de har tillgång till den hälso- och sjukvård som de behöver. Det visar Hälso- och sjukvårdsbarometern 2019, som tagits fram av Sveriges kommuner och regioner, SKR. Andelen som har stort eller ganska stort förtroende för sjukvården skiljer sig åt över landet. Endast 51 procent av invånarna i Västernorrland har förtroende, jämfört med 76 procent i Jönköping. Totalt har drygt 42 000 personer över hela landet svarat på enkäten, som genomfördes hösten 2019.
Torsdag 5 mars 2020
Svenskt WHO-bistånd mot covid-19
Sverige avsätter 40 miljoner kronor till WHOs krisfond med anledning av det pågående utbrottet av coronaviruset covid-19, meddelade regeringen på en pressträff. Socialminister Lena Hallengren sade att Folkhälsomyndigheten följer händelseutvecklingen och bedömer risken för smittspridning i Sverige som mycket låg. Myndigheten bedömer också att hälsokontroller vid flygplatser för närvarande inte är en nödvändig åtgärd.
Måndag 24 februari 2020
Uppdaterad strategi mot AMR
Regeringen har uppdaterat den nationella strategin mot antibiotikaresistens, AMR. Den nya strategin tar fasta på utvecklingen som skett på flera områden, särskilt i och med det ökade engagemanget inom FN-systemet. "Sverige ska fortsatt visa ledarskap i det internationella arbetet, i linje med vår politik för global utveckling inom ramen för Agenda 2030 och arbetet inom EU", säger socialminister Lena Hallengren i en kommentar.
Onsdag 19 februari 2020
Ny samverkansgrupp för Life Science
Hälsa och Life Science är ett av regeringens fyra strategiska samverkansprogram. Regeringen har nu utsett samverkansgrupper som knyts till de respektive programmen. Enligt regeringen ska samverkansgrupperna med gemensam kompetens, beslutskraft, resurser och nätverk bistå med att hitta innovativa lösningar som möter de stora samhällsutmaningarna och bidrar till svensk konkurrenskraft. Anders Blanck, vd LIF, är en av 22 ledamöter i samverkansgruppen för hälsa och Life Science.
Onsdag 12 februari 2020
Cancerstrategin fyllde tio år
Socialdepartementet och Regionala cancercentrum, RCC, firade den nationella cancerstrategins tioårsdag med ett heldagsseminarium på Karolinska institutet. Förutom seminarier kring hur cancervården utvecklats under decenniet som gått och utblickar mot framtidens cancervård, prisades årets konktaktsjuksköterskor och årets processledare från respektive cancerregion. De fick alla ta emot utmärkelsen från kronprinsessan Victorias hand.
Torsdag 6 februari 2020
Myndigheter ges ansvar för krisberedskap
Läkemedelsverket och E-hälsomyndigheten ges ett tydligare ansvar för krisberedskap inom läkemedelsområdet, enligt ett beslut från regeringen. De blir så kallade bevakningsansvariga myndigheter som får större ansvar och uppgifter i beredskapsplaning och vid höjd beredskap i Sverige. En bidragande faktor till beslutet är de problem med materialförsörjning till hälso- och sjukvården i flera regioner som inträffade förra hösten.
Torsdag 30 januari 2020
Extrapengar: 1,5 miljarder till sjukvården
Regeringen och samarbetspartierna Centern och Liberalerna ger nu besked om ytterligare 5 miljarder kronor i generella statsbidrag till kommuner och regioner under 2020. Av dessa går 1,5 miljarder till regionernas hälso- och sjukvård. Extrapengarna kommer att finnas med i regeringens vårbudget. Den exakta fördelningen mellan regionerna ska regeringen presentera senare.
Måndag 20 januari 2020
Nya riktlinjer för strokevård
Fler som drabbas av stroke ska ges trombektomibehandling, en avancerad metod för att dra ut en blodpropp i hjärnan. Det framgår av Socialstyrelsens uppdaterade nationella riktlinjer för strokevård. Hittills har ett färre antal sjukhus kunnat erbjuda metoden, och rekommendationen har varit att behandlingen ska ges inom sex timmar. De nya riktlinjerna anger att trombektomi kan minska skador på hjärnan om den ges inom 24 timmar.
Torsdag 16 januari 2020
Patientföreträdare: "Cancervården är orättvis"
Det svenska systemet för introduktion av nya cancerläkemedel fungerar dåligt, anser företrädare för tre patientorganisationer i en debattartikel i Svenska Dagbladet. De föreslår bland annat att staten bör ha ett utökat ansvar så att alla patienter oavsett bostadsort kan behandlas med det mest verkningsfulla läkemedlet. Nationella vårdprogram för cancersjukdomar bör vara mer styrande, anser patientföreträdarna.
Onsdag 8 januari 2020
Läkarkontinuitet ger färre akutbesök
Hög personlig läkarkontinuitet i primärvården har koppling till lägre antal besök på akutmottagningar. Det visar en stor populationsstudie i Region Jönköping, som publiceras i Läkartidningen. Sambandet var enligt studien störst för gruppen unga vuxna.
Tisdag 17 december 2019
Sverige har låga läkemedelspriser
Läkemedelspriserna i Sverige är bland de lägsta i Europa, enligt en internationell analys från prismyndigheten TLV. Priserna på läkemedel med konkurrens, generiska läkemedel, är bland de lägsta i Europa. För patentskyddade läkemedel har priserna de senaste fem åren sjunkit med 17 procentenheter i förhållande till andra länder, varav 60 procent utgörs av en svagare kronkurs. Av de 20 jämförda länderna har 11 högre priser än Sverige på patentskyddade läkemedel.
Fredag 13 december 2019
Sammanhållen vård för barn och unga utreds
Regeringen har tillsatt en utredning med målet att uppnå en sammanhållen och likvärdig vård för barn och unga. Utredaren Peter Almgren ska bland annat se över hur den nära vården kan erbjuda stöd för barn och unga som lider av psykisk ohälsa och föreslå hur en samlad uppföljning av barns och ungas fysiska och psykiska hälsa kan utformas.
Torsdag 5 december 2019
Wallström utreder vårdens investeringar
Sofia Wallström, generaldirektör för IVO, har fått regeringens uppdrag att kartlägga och analysera pågående och planerade investeringar i sjukhus runt om i landet. Regeringen vill få utrett hur investeringarna förhåller sig till den pågående omstruktureringen av vården där primärvård och övrig öppenvård ska ges en tyngre roll.
Torsdag 21 november 2019
Utredning om materialbrist
Efter höstens problem med leveranser av sjukvårdsmaterial vill regeringen få utrett hur sådana situationer kan förebyggas och hanteras. Därför ges ett utökat uppdrag till utredaren Åsa Kullgren. Hon utreder just nu hälso- och sjukvårdens beredskap och försörjning av läkemedel och sjukvårdsmaterial vid allvarliga händelser.
Torsdag 21 november 2019
SKL byter namn till SKR
Efter att alla landsting ombildats till regioner byter nu även Sveriges Kommuner och Landsting namn. Styrelsen har beslutat att föreslå en logisk namnändring till Sveriges Kommuner och Regioner, SKR. Namnändringen beslutas formellt av organisationens kongress den 27 november. Webbadressen liksom alla medarbetares epostadresser byts ut till skr.se.
Tisdag 29 oktober 2019
1177 ska utvecklas och moderniseras
SKL får 33 miljoner kronor av regeringen för att utveckla och modernisera 1177 Vårdguiden. Bland annat ska invånare kunna beskriva sina symtom digitalt och guidas fram till egenvårdsråd eller till ett digitalt eller fysiskt vårdbesök. Bättre informationsflöden mellan vårdens olika delar ska också utvecklas. Webbtidsbokning och provtagning i hemmet är andra funktioner som ska utvecklas. Arbetet är flerårigt och SKL räknar med att få pengar från regeringen även 2020 och 2021.
Torsdag 24 oktober 2019
Fortsatt lång väntan på akuten
Antalet patientbesök på landets sjukhusbundna akutmottagningar minskade under 2018, visar ny statistik från Socialstyrelsen. I fjol gjordes 1,9 miljoner besök vid landets akutmottagningar av patienter över 18 år, en minskning med 1,5 procent jämfört med 2017. Samtidigt är väntetiderna fortsatt långa. Medianväntetiden till läkarbedömning var cirka en timme, vilket är ungefär samma som de två föregående åren. Mediantiden för ett helt besök låg på 3 timmar och 40 minuter, vilket är en ökning med 6 minuter jämfört med 2017.
Torsdag 17 oktober 2019
Nationell strategi för anhörigvård
Socialstyrelsen får i uppdrag av regeringen att ta fram underlag till en nationell strategi kring anhöriga som vårdar äldre personer. Syftet med en kommande anhörigstrategi är enligt regeringen att bidra till att stöd till anhöriga som vårdar eller stödjer en närstående äldre är tillgängligt och utformat efter behov.
Torsdag 17 oktober 2019
Digifysiskt vårdval föreslås i utredning
Vårdvalsreformen har inte bidragit till att göra vården mer jämlik, konstaterar utredaren Göran Stiernstedt i ett betänkande som lämnats till regeringen. Utredningen vill se ett mer enhetligt nationellt system där vårdgivare inom primärvården är tvingade att erbjuda såväl fysisk som digital vård, och med en enhetlig patientavgift. I det nya nationella system som föreslås kan nätläkarbolagen inte fortsätta verka som i dag med offentlig finansiering.
Onsdag 2 oktober 2019
Bättre samordning inom digitala stöd behövs
Regeringen behöver ta ett övergripande ansvar för att säkerställa att en nationellt sammanhållen vårdinformationsmiljö utvecklas och förvaltas. Det är en av slutsatserna i en ny rapport från Myndigheten för vårdanalys om hur digitala stöd och digital teknik kan bidra till en mer jämlik och effektiv vård, särskilt inom cancerområdet. Vårdanalys påpekar också att flera av de digitala stöd som patienter och personal efterlyser redan finns, men de används inte fullt ut eller på rätt sätt.
Måndag 30 september 2019
Lägre kostnader för inhyrda läkare
Regionernas kostnader för inhyrda läkare minskade under första halvåret i år, enligt en sammanställning från SKL. Kostnaderna minskade med 2 procent jämfört med samma period i fjol. Däremot ökade kostnaderna för inhyrda sjuksköterskor med 17 procent. Den totala kostnaden för inhyrd vårdpersonal i regionerna utgjorde 3,5 procent av de totala personalkostnaderna, vilket var i stort oförändrat jämfört med i fjol.
Fredag 20 september 2019
Konkurrensverket varnar för sämre konkurrens
Besluten från E-hälsomyndigheten och Socialstyrelsen som innebär begräsningar av statistik om läkemedelsförsäljning riskerar att leda till sämre konkurrens, varnar Konkurrensverket för i en skrivelse till prismyndigheten TLV. Myndigheten pekar på att konsekvenserna kan bli omfattande när det gäller läkemedel där företag och regioner tecknat återbäringsavtal. Svårigheter att beräkna återbäringen kan leda till minskat intresse för att teckna sådana avtal. Konkurrensverket anser också att konkurrensen försämras inom generikasystemet.
Onsdag 18 september 2019
Tydligare regler för etikprövning
Regeringen föreslår i en proposition till riksdagen ändringar i etikprövningslagen som dels syftar till att lagen ska bli tydligare, dels att straffen för forskning som genomförs utan etikgodkännande skärps. Bland annat förtydligas ansvaret för forskningshuvudman. Den som forskar utan etikgodkännande riskerar fängelse i högst två år. Regeringen vill att lagändringarna träder i kraft till årsskiftet.
Torsdag 12 september 2019
Bättre statistik om antibiotika för djur
I en ny förordning som börjar gälla 15 oktober har regeringen beslutat om nya regler för hur myndigheter ska rapportera statistik gällande antibiotikaanvändning inom lantbruket. De myndigheter som berörs är E-hälsomyndigheten, Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA). I dag innebär avsaknaden av reglering att Sverige inte lever upp till EU-kraven om statistikrapportering om antibiotikaanvändningen.
Onsdag 11 september 2019
Regeringen vill införa fast omsorgskontakt
Regeringen vill se ett system med fast omsorgskontakt för personer i behov av hemtjänst. Riksdagsledamoten Barbro Westerholm har nu fått i uppdrag att utreda de lagändringar som krävs för att systemet ska kunna införas i hela landet. Utredaren ska även lämna förslag på vilka kompetenskrav som ska finnas för systemet.
Torsdag 29 augusti 2019
Nationellt råd ska ge bättre personalförsörjning
Genom ett nationellt råd placerat vid Socialstyrelsen ska regioner, kommuner och universitet samverka för att komma tillrätta med framtida brist på vårdpersonal. I dag saknas en nationell arena där sjukvårdshuvudmän och lärosäten kan diskutera kompetensbehoven inom sjukvården. Det nationella rådet föreslås i en utredning som Socialstyrelsen och Universitetskanslerämbetet nu överlämnat till regeringen.
Torsdag 29 augusti 2019
Bättre information om vaccinationer
Det ska bli lättare att hålla koll på vilka vaccinationer man tagit. I dag saknas möjlighet för den enskilde att få en samlad bild. Endast vaccinationer inom de nationella vaccinationsprogrammen rapporteras till det nationella registret. Nu får E-hälsomyndigheten och Folkhälsomyndigheten i uppdrag av regeringen att utreda hur den enskilde ska kunna få en samlad digital bild, oavsett om vaccinationerna genomförts hos offentliga eller privata aktörer. Uppdraget ska redovisas senast i juni nästa år.
Måndag 19 augusti 2019
Prisas för diabetesforskning
Professor Juleen Zierath, Institutionen för molekylär medicin och kirurgi vid Karolinska Institutet, tilldelas Svenska Läkaresällskapets Jubileumspris 2019 för upptäckter inom metabolism och diabetes. Prismotiveringen lyfter fram Juleen Zieraths forskning kring bättre förståelse för mekanismerna bakom insulinresistens: "Fynden kommer att påverka hur vi lägger upp träning, rehabilitering och hur kost och motion kan förbättra insulinresistens hos diabetiker”.
Måndag 19 augusti 2019
Stärkt uppföljning av primärvården
Socialstyrelsen ska utveckla den nationella uppföljningen av primärvården. Regeringen ger myndigheten i uppdrag att utreda nationell insamling av registeruppgifter. Ett annat uppdrag handlar om förutsättningarna för att inhämta resultat för ett antal indikatorer för att kunna följa omställningen till en mer nära vård. Socialstyrelsen ska också följa upp, analysera och rapportera till regeringen hur omställningen till en stärkt primärvård utvecklas i regioner och kommuner.
Måndag 12 augusti 2019
EMA: Bättre koll på bristsituationer
Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har tagit fram riktlinjer för bättre rapportering av bristsituationer för läkemedel, dels för hur företagen tidigt ska rapportera till myndigheter, och dels för hur nationella myndigheter ska kommunicera med hälso- och sjukvården och allmänheten.
Torsdag 11 juli 2019
Ny SKL-strategi för digital utveckling
SKL har tillsammans med koncernbolagen Inera och SKL Kommentus tagit fram en strategi för grundläggande förutsättningar för digitalisering. Daniel Forslund, ordförande för SKLs digitaliseringsberedning, anser att strategin utgör ett konkret verktyg för kommuner och regioner som kan användas i det fortsatta digitaliseringsarbetet.
Tisdag 18 juni 2019
Återbäring beräknas till 3,2 miljarder
Pris- och subventionsmyndigheten TLV beräknar i en ny rapport att den återbäring som läkemedelsföretagen betalar till regionerna enligt särskilda rabattavtal för vissa läkemedel kommer att öka med ungefär en halv miljard till 3,2 miljarder kronor under 2019.
Tisdag 18 juni 2019
Förbud föreslås inom alternativmedicin
Endast hälso- och sjukvårdspersonal ska tillåtas att behandla alla allvarliga somatiska och psykiska sjukdomar. Det föreslår Kjell Asplund, statlig utredare av komplementär och alternativ medicin (KAV), i ett delbetänkande. I dag gäller ett förbud som stoppar behandling inom KAV endast för sjukdomarna cancer, epilepsi och diabetes. Ett generellt förbud för KAV föreslås för behandling av barn under 15 år, och behandling av gravida kvinnor.
Fredag 7 juni 2019
15 miljoner till KOL-forskare
Hjärt-Lungfonden tilldelar forskaren Åsa Wheelock ett anslag på 15 miljoner kronor för forskning kring lungsjukdomen KOL. Genom att studera lungor på molekylär nivå vill Åsa Wheelock, docent i experimentell lungmedicin vid Karolinska institutet, kunna dela in KOL-patienter i undergrupper, vilket i förlängningen kan leda till bättre behandlingar. I dag lever 400 000-700 000 svenskar med KOL.
Onsdag 5 juni 2019
Fortsatt ökning av psykisk ohälsa
Psykisk ohälsa fortsätter att öka, särskilt bland barn och unga, enligt Socialstyrelsens utvärdering av vård till personer med depression och ångestsyndrom. Den psykiska ohälsan blir ofta långvarig. Utvärderingen visar att 30 procent av de unga som diagnostiserades för depression och ångest 2008 var fortfarande i behov av psykiatrisk vård tio år senare.
Torsdag 23 maj 2019
Ny överenskommelse om kvalitetsregister
Regeringen och SKL har tecknat en ny överenskommelse om nationella kvalitetsregister för 2019. Liksom i fjol omfattar satsningen 200 miljoner kronor, där staten och regionerna står för hälften vardera. Nationella kvalitetsregister ska enligt överenskommelsen användas i förbättringsarbete i vårdens och omsorgens verksamheter samt som kunskapskälla för klinisk forskning, inklusive samarbete med Life Science-sektorn.
Onsdag 22 maj 2019
Sofia Wallström tar över IVO
Sofia Wallström har utsetts av regeringen till ny generaldirektör för IVO, Inspektionen för vård och omsorg. Hon tillträder 24 juni och lämnar därmed chefsstolen på prismyndigheten TLV, där Sofia Wallström varit generaldirektör sedan 2013.
Torsdag 16 maj 2019
Kunskap om demens ska öka
Regeringen satsar 15 miljoner kronor för att öka kunskapen om demens hos personal inom äldreomsorgen. Pengarna går till olika projekt inom Socialstyrelsen, Svenskt Demenscentrum och till kvalitetsregister. Det finns idag bristande kunskap om demenssjukdomar i alla yrkeskategorier inom socialtjänst och hälso- och sjukvården, anser regeringen.
Torsdag 16 maj 2019
Finansiering lättare för Life Science-företag
Life Science-företag i Sverige har de senaste tio åren utökat möjligheterna till finansiering. Det visar resultatet av en enkät som besvarats av medlemmar i branschorganisationen SwedenBIO. Resultatet i rapporten Bridging the Gap, pekar ut 2018 som ett rekordstarkt år för omfinansiering av börsnoterade företag.
Torsdag 9 maj 2019
Kunskap ska öka om suicidprevention
Hälso- och sjukvården och socialtjänsten behöver få mer kunskap i arbetet med att förebygga självmord, anser regeringen. Stödet till efterlevande ska också stärkas. Socialstyrelsen ges nu i uppdrag att ta fram och sprida kunskap som kan stödja hälso- och sjukvårdens samt socialtjänstens arbete med att förebygga suicid.
Torsdag 9 maj 2019
Kömiljard i vårbudgeten
Kömiljarden kommer tillbaka för att minska vårdköerna och korta väntetiderna. Regeringen, centern och liberalerna är överens om prestationsbundna statsbidrag till regionerna på 1,62 miljarder kronor under 2019. Kortar köer i vården är en prioriterad fråga under mandatperioden och socialminister Lena Hallengren utlovar en att generalplan för kortare köer ska tas fram. Regeringen föreslår också ett riktat stöd till kommunernas äldreomsorg på 500 miljoner kronor.
Torsdag 11 april 2019
HPV-vaccinering av pojkar är kostnadseffektivt
Folkhälsomyndigheten vidhåller sin tidigare bedömning att HPV-vaccination är kostnadseffektivt även för pojkar. På regeringens uppdrag har myndigheten gjort en ny hälsoekonomisk bedömning av att även pojkar vaccineras. Det skulle förebygga ytterligare 120-130 fall av cancer per år. En förutsättning för kostnadseffektivitet med det senaste vaccinet som skyddar mot nio typer av HPV är att rabatter kan erhållas vid upphandling.
Tisdag 2 april 2019
Standardiserade vårdförlopp har kortat utredningstider
Införandet av standardiserade vårdförlopp, SVF, har för flera cancerformer lett till kortare utredningstider och minskade skillnader i väntetider, enligt Socialstyrelsen. Myndigheten har i uppdrag att följa upp och utvärdera satsningen på SVF. Även om positiva resultat finns, är variationerna mellan regioner och verksamheter fortfarande stora, konstaterar Socalstyrelsen i en sammanfattande bedömning.
Tisdag 2 april 2019
Satsning på förlossningsvård gav resultat
Den särskilda satsningen regeringen gjorde under 2018 på 1,8 miljarder i ökade resurser till förlossningsvården har gett goda resultat, enligt en rapport från SKL. Regionerna har använt pengarna till att framför allt stärka bemanningen och till att förbättra eftervården och minska antalet allvarliga bristningar. I rapporten redovisas förbättringar av ett antal nyckeltal, som dock avser perioden 2015-2018 och som alltså inte enbart kan förklaras av de extra resurserna i fjol.
Tisdag 2 april 2019
Förslag kring alternativ medicin
En statlig utredning ledd av Kjell Asplund lägger fram flera förslag till förbättringar inom komplementär och alternativ medicin, KAM, Utredningen föreslår bland annat en portal för obunden information om KAM-metoder, och att personal inom hälso- och sjukvården får grundläggande kunskap om olika KAM-metoder. Systematisk utvärdering föreslås också av KAM-metoder som skulle kunna vara aktuella att införa inom sjukvården, som exempelvis akapunktur.
Torsdag 28 mars 2019
Svenskt i toppen för Europafarmakopén
Torbjörn Arvidsson, ämnesområdesutvecklare vid Läkemedelsverket, tar över ordförandeposten i Europafarmakopékommissionen, det beslutande organet för texter i Europafarmakopén, enligt ett beslut från kommissionen. Europafarmakopén innehåller bindande kvalitetskrav för läkemedelssubstanser, hjälpämnen och läkemedelspreparat. Syftet är att främja folkhälsan genom gemensamma standarder för kvaliteten på läkemedel och deras komponenter. Torbjörn Arvidsson blir ny ordförande under en treårsperiod med start i juni 2019.
Torsdag 21 mars 2019
Snabbare handläggning av TLV
Pris- och subventionsmyndigheten TLV, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, sänkte under 2018 sina handläggningstider för femte året i rad, enligt myndighetens årsredovisning. Under 2018 överskred inget ärende tidsfristen på högst 180 dagar för subventionsbeslut för nya originalläkemedel. Den genomsnittliga handläggningstiden har minskat från 133 till 101 dagar under den senaste femårsperioden.
Torsdag 21 mars 2019
Nya rekommendationer för infektioner
Folkhälsomyndigheten, Läkemedelsverket och Strama har tagit fram en ny broschyr med behandlingsrekommendationer för vanliga infektioner inom öppenvården. Broschyren ska utgöra ett beslutsstöd för behandlande läkare, och ska bidra till en klok och rationell användning av antibiotika, och till att bromsa utvecklingen av resistenta bakterier.
Fredag 8 mars 2019
Nationella riktlinjer för epilepsivården
Socialstyrelsen har nu publicerat slutversionen av nationella riktlinjer för epilepsivården. Trots att epilepsi är en av de vanligaste kroniska neurologiska sjukdomarna i Sverige är epilepsivården bristfällig och ojämlik, enligt Socialstyrelsen. Riktlinjerna ska göra att personer med sjukdomen ska utredas, följas upp bättre, och få tillgång till avancerad utredning och behandling.
Onsdag 20 februari 2019
Ny vårdform för placerade barn föreslås
Barn och unga som är placerade i statens särskilda ungdomshem har ofta komplicerade psykiatriska tillstånd och stora sociala vårdbehov. Sju av tio har minst en fastställd psykiatrisk diagnos och närmare hälften har minst två diagnoser, visar en rapport från Socialstyrelsen. Myndigheten föreslår nu att en ny typ av integrerad vård införs för barn och unga med de största vårdbehoven.
Onsdag 20 februari 2019
Prisas för snabb cancerdiagnostik
Kunskapsteamet Cancer i Primärvården (CaPrim) vid Akademiskt primärvårdscentrum (APC) tilldelas utmärkelsen Gyllene Äpplet av Region Stockholm. De får priset för att de underlättat arbetet med att starta snabbspår för cancerdiagnostik inom primärvården. Teamet har bland annat gjort ett utvecklingsarbete för att anpassa standardiserade vårdförlopp till primärvården. Prissumman för Gyllene Äpplet är 40 000 kronor.
Onsdag 13 februari 2019
Barbro Westerholm vill ha besked om statistik
Riksdagsledamoten Barbro Westerholm (L) trycker nu på för att regeringen ska agera mot att Socialstyrelsen och eHälsomyndigheten inom kort avser att begränsa publiceringen av läkemedelsstatistik. I en skriftlig fråga till socialminister Lena Hallengren ställer Westerholm frågan: "Vad avser ministern och regeringen att göra så att den svenska läkemedelsstatistiken kan fungera på det effektiva, kvalitetssäkrade och transparenta sätt som den har gjort under de senaste 40 åren?"
Torsdag 7 februari 2019
Läkemedelsutredning på remiss
Slutbetänkandet från Toivo Heinsoo kring framtidens läkemedelssystem, Tydligare ansvar och regler för läkemedel (SOU 2018:89), har nu skickats ut på remiss av Socialdepartementet. Ett stort antal remissinstanser har nu tid på sig till den 10 maj att komma med synpunkter på utredningens förslag.
Onsdag 6 februari 2019
Björn x 2 tar över i Region Stockholm
Björn Eriksson blir ny hälso- och sjukvårdsdirektör, och Björn Zoëga blir ny sjukhusdirektör för Karolinska universitetssjukhuset i Region Stockholm, efter beslut i regionstyrelsen. Björn Eriksson är specialist i kardiologi och är idag förvaltningschef vid Skånes universitetssjukvård, Region Skåne. Björn Zoëga är specialist i ortopedisk kirurgi och arbetar i dag som vd för GHP Stockholm Spine Center, och GHP Göteborg Spine Center. Har har tidigare haft flera chefspositioner inom Sahlgrenska universitetssjukhuset. De bägge Björn tillträder under våren/försommaren.
Tisdag 29 januari 2019
Sverige tappar i innovationskraft
Sverige faller från andra till sjunde plats i den ekonomiska nyhetsbyrån Bloombergs årliga innovationsindex. Den globala rankingen bygger på ett flertal sammanvägda faktorer, exempelvis forskningsinvesteringar, antal patent, produktivitet och forskartäthet. Listan toppas liksom tidigare år av Sydkorea. Finland har klättrat förbi Sverige och placerar sig på tredje plats.
Torsdag 24 januari 2019
Lena Hallengren ny socialminister
Regeringsombildningen innebär att Lena Hallengren (S) blir ny socialminister. Hon tar över ansvaret för hälso- och sjukvårdsfrågorna, och hon blir även chef för Socialdepartementet. Hallengren var tidigare barn-, äldre- och jämställdhetsminister. Den tidigare socialministern Annika Strandhäll (S) blir nu istället socialförsäkringsminister på departementet. Ny på den viktiga positionen som statssekreterare för socialministern är Maja Fjaestad. Hon jobbade även tidigare för Lena Hallengren.
Onsdag 23 januari 2019
Troligt maktskifte i SKL
Det blir troligen ett maktskifte i de politiska församlingarna inom SKL, Sveriges kommuner och landsting. De fyra allianspartierna har ingått en valteknisk samverkan, och förstärkta med 3 ombud från lokala Demokraterna från Västra Götaland bildas det största blocket med 202 av de 451 ombuden, enligt SKLs valnämnd. S, V och MP har tillsammans 195 ombud. Sverigedemokraterna med sina 51 ombud samt övriga lokala partier står utanför blocken. Val till styrelse och andra nämnder sker vid SKLs valkongress 19 mars.
Tisdag 15 januari 2019
Färre på sjukhus i onödan
Tiden som medicinskt färdigbehandlade patienter stannar kvar på sjukhus har minskat med en fjärdedel sedan den nya lagen om samverkan mellan landsting och kommuner vid utskrivning från slutenvård trädde i kraft 1 januari 2018, enligt en rapport från SKL. Bättre samverkan har lett till att fler patienter kan åka hem samma dag som de bedömts inte längre behöva sjukhusvård. Den minskade onödiga vårdtiden har enligt SKL frigjort 350 vårdplatser till andra patienter.
Onsdag 19 december 2018
För få personer utreds för astma och KOL
För astma och särskilt KOL, kroniskt obstruktiv lungsjukdom, råder underdiagnostik. Detta leder till att många inte får ta del av en effektiv behandling. Det råder stora skillnader i landstingen i hur många som erbjuds diagnostik i form av spirometri eller stöd för rökstopp. Det konstaterar Socialstyrelsen i en ny utvärdering av astma/KOL-vården.
Tisdag 11 december 2018
Hans Hägglund ny cancersamordnare
Hans Hägglund efterträder Beatrice Melin på posten som nationell cancersamordnare på SKL den 4 mars 2019. Hans Hägglund är överläkare, professor och verksamhetschef för blod- och tumörsjukdomar vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Han är även bland annat visiting investigator vid Fred Hutchinson Cancer Research i Seattle, USA.
Torsdag 29 november 2018
Utredare vill förstärka finansiell samordning
Särskilda utredaren Vivianne Macdisi vill förbättra samordningen mellan sjukvården och sjukförsäkringen. Målet är att skapa incitament så att landsting och Försäkringskassan agerar tidigare för att förebygga sjukskrivningar. Vidare föreslås ett nationellt forum för kunskap och stöd vid sjukskrivningar och minska administrationen i vården vid sjukskrivningar. En ny lag om detta föreslås införas under 2020.
Onsdag 28 november 2018
Apotekens e-handel växer
Den tidigare kraftiga ökningen av nya apotek har bromsats upp, samtidigt som apotekskedjornas e-handel växer kraftigt. Det visar en rapport från TLV om apoteksmarknadens utveckling i Sverige. E-handeln av recepförskrivna läkemedel ökade med 40 procent i antal förpackningar, och med 20 procent i försäljningsvärde under förra året.
Onsdag 21 november 2018
Hög efterfrågan på influensavaccin
Oväntat hög efterfrågan har inneburit brist på ett av årets influensavaccin, Vaxigrip Tetra. Vaccinet har levererats till landstingen utifrån de prognoser som gjorts av respektive landsting. Även det andra upphandlade vaccinet, Influvac Tetra, kan komma att stå inför en restnotering inom kort, enligt Läkemedelsverket. Personer i riskgrupper som ännu inte vaccinerat sig bör kontakta sin vårdgivare, uppmanar myndigheten.
Tisdag 20 november 2018
Fyra principer för digitala vårdtjänster
Att gällande författningar eller kunskapsstöd inte förutsätter fysiska möten med patienter, att digitala tjänster är anpassade till enskilda patienters behov och förutsättningar, att vårdgivaren har tillräcklig information om patienten, samt och att uppföljning och koordinering med andra aktörer är möjlig. Det är principer för digitala tjänster som Socialstyrelsen formulerat i ett uppdrag från regeringen.
Onsdag 14 november 2018
Jönköping först att erbjuda fler vacciner till äldre
Jönköpings län blir först i landet med att erbjuda ett brett vaccinationsprogram till alla medborgare från 70 års ålder. Utöver dagens vaccin mot influensa och pneumokocker ingår även vaccin mot bältros, difteri, stelkramp och kikhosta. Erbjudandet påbörjas under 2019 och beräknas kosta 3,5 miljoner kronor årligen.
Fredag 9 november 2018
Nya riktlinjer för diabetes lyfter medicinteknik
Nya typer av medicintekniska hjälpmedel som kontinuerligt mäter sockerhalten i underhudsfettet lyfts särskilt fram i Socialstyrelsens uppdaterade nationella riktlinjer för diabetesvård, som myndigheten publicerat. Rekommendationerna att använda de nya hjälpmedlen gäller framför allt personer med typ 1-diabetes med återkommande låga eller höga sockervärden.
Onsdag 31 oktober 2018
Fler infarkter när det är kallt
En stor svensk studie har bekräftat det som man länge har talat om inom sjukvården: kall väderlek ökar risken för hjärtinfarkt. Data från 274 000 hjärtinfarkter, i kvalitetsregistret Swedeheart, som inträffade mellan 1998 och 2013 samkördes med väderdata från SMHI. Lägre temperaturer, lägre lufttryck, höga vindhastigheter och få soltimmar påverkade risken att drabbas av en hjärtinfarkt. Vid nollgradigt var risken 14 procent högre än vid 20 grader.
Tisdag 30 oktober 2018
Ny enhet i söder för de mest smittsamma
Södra sjukvårdsregionen ska finansiera en ny högisoleringsenhet som ska stå klar under 2019 vid Skånes universitetssjukhus i Malmö. Enheten aktualiserades efter ebolaepidemin 2014–15 och ska i första hand ta emot högsmittsamma patienter från Skåne, Blekinge, Halland och Kronoberg, men även från resten av Sverige. När enheten tas i drift blir det landets andra högisoleringsenhet efter den i Linköping som blev klar 1995.
Onsdag 17 oktober 2018
Högre hjärtrisk i ekonomiskt svaga områden
Förutsättningarna för god hjärthälsa är ojämlika. De som lever i områden med låg utbildningsnivå och låga inkomster löper 40 procent högre risk att utveckla för högt blodtryck. Diabetes, fetma och rökning är också betydligt vanligare i utsatta områden. Det visar en analys av data från SCAPIS-studien som samlar data för 30 000 svenskar i åldern 50–64 år. I nästa steg vill forskarna kunna förutsäga människors risk att få hjärt-kärlsjukdom.
Torsdag 11 oktober 2018
Kostnader för inhyrd personal ökar långsammare
Landstingens kostnader för inhyrd personal i primärvården fortsätter att öka, men i långsammare takt än under förra året. De totala kostnaderna ökade under andra kvartalet med 79 miljoner kronor, vilket motsvarar en ökning på drygt 6 procent jämfört med samma period 2017. Under förra året ökade antalet tillsvidareanställda med 6 000 personer. Målet är att sjukvården ska vara oberoende av inhyrd personal den 1 januari 2019.
Tisdag 2 oktober 2018
SKL-rapport om skador inom psykiatrisk vård
En ny rapport från SKL granskar skador, vårdskador och kvalitetsbrister inom vuxenpsykiatri och rättspsykiatri. Metoden har varit att granska slumpvis utvalda journaler. I 17 procent av journalerna identifierades skador, och hälften av dessa bedömdes vara undvikbara eller sannolikt undvikbara. Resultaten visar också att kvinnor har en signifikant högre andel skador inom psykiatrin än män.
Onsdag 26 september 2018
Färre lades in på sjukhus
Under 2017 minskade antalet sjukhusinläggningar jämfört med föregående år. Sammanlagt skrevs 860 000 personer in på sjukhus vid totalt 1,44 miljoner tillfällen. Minskningar har skett de fem senaste åren. Hjärt-kärlsjukdom var det vanligaste skälet till sjukhusvård; kvinnor vårdades främst för förmaksflimmer medan vård av akut hjärtinfarkt var den vanligaste orsaken bland män.
Onsdag 26 september 2018
Oförändrade väntetider på akuten
Medianväntetiden för att bli bedömd av en läkare på akutmottagningar var under 2017 ungefär en timme, vilket är oförändrat jämfört med året dessförinnan, enligt statistik till patientregistret som redovisas av Socialstyrelsen. Den totala vistelsetiden på akuten var mätt som median tre timmar och tjugo minuter, vilket också är i linje med 2016. Dock har vistelsetiden för personer över 80 år ökat, och är nu drygt fyra timmar.
Fredag 21 september 2018
Fördjupat samarbete med FDA
Läkemedelsverket ska liksom andra läkemedelsmyndigheter inom EU fördjupa samarbetet med sin amerikanska motsvarighet FDA. Regeringen har beslutat om en ändring i läkemedelsförordningen som innebär att myndigheterna kan godkänna varandras inspektioner, och får möjlighet att dela dokument med varandra. Ändringen grundas på en större överenskommelse mellan EU och FDA.
Fredag 31 augusti 2018
Ny utredning kring jämlik vård
Regeringen tillsätter kort före valet en utredare som ska arbeta för att statens insatser på vårdområdet fungerar ihop med den organisation för kunskapsstyrning som landstingen gemensamt byggt upp. Utredaren ska bland annat utveckla några av förslagen som lades fram i den tidigare utredningen "Kunskapsbaserad och jämlik vård".
Fredag 31 augusti 2018
Danska pojkar erbjuds vaccin mot HPV
Alla danska pojkar som är 12 år erbjuds gratis vaccin mot HPV från den 1 juli 2019. Under 2018 har ett pilotprojekt med HPV-vaccin till 15-20-åriga pojkar och nu permanentas erbjudandet från 12 år. Danska flickor har erbjudits vaccin från 2009. För några år sedan halverades andelen vaccinerade flickor, men 2017 steg andelen vaccinerade kraftigt och nådde till nivån som rådde före desinformationskampanjer som fick många flickor att avstå från vaccination.
Fredag 31 augusti 2018
Digital kompetens i landsting och kommuner ska lyftas
I en överenskommelse med SKL avsätter regeringen 10 miljoner kronor fram till 2020 för ett kompetenslyft i digitala frågor i landstingen och kommunerna. Ett kompetenslyft kring digitaliseringens möjligheter ska erbjudas, politiker, tjänstemän och andra nyckelpersoner. Arbetet ska genomföras i samverkan med den nya myndigheten Digg, Myndigheten för digital förvaltning (som inleder sin verksamhet den 1 september 2018) och andra aktörer.
Torsdag 30 augusti 2018
Överlevnad efter hjärtinfarkt ökar inte längre
Statistik från kvalitetsregistret Swedeheart visar att ettårsöverlevnaden efter en hjärtinfarkt har planat ut på nivån 85 procent. Fram till 2011 ökade överlevnaden men sedan har den nått en platå. ”För att nå ytterligare förbättringar måste det förmodligen komma till något helt nytt koncept, som till exempel behandlingar mot reperfusionsskadan när man öppnar det stängda kärlet”, säger Tomas Jernberg, ordförande för Swedeheart till Dagens Medicin.
Onsdag 29 augusti 2018
Lagom med kolhydrater gav längst liv
Ska kosten innehålla mycket eller lite fett – och omvänt lite eller mycket kolhydrater? Enligt en omfattande amerikansk studie som följde personer under 25 år så ligger svaret "lagom är bäst" nära till hands, åtminstone om man ser till livslängden. När man tagit hänsyn till andra faktorer så sågs den längsta återstående livslängen hos dem där kolhydrater stod för 50–55 procent av matens energi. Både en lägre andel och en högre andel kunde kopplas till en kortare livslängd.
Fredag 17 augusti 2018
Biverkningsrapporter från konsumenter ökar
Antaler rapporter om läkemedelsbiverkningar från konsumenter ökade under förra året för tredje året i rad, enligt statistik från Läkemedelsverket. Biverkningsrapporterna från hälso- och sjukvården minskade under 2017 jämfört med de föregående två åren. Detta beror enligt myndigheten främst på fler rapporter under 2015 och 2016 på grund av retrospektiva genomgångar under dessa år. Totalt inrapporterades 7 695 biverkningar under 2017, varav 48 procent bedömdes som allvarliga. Antalet dödsfall anges till 151 personer.
Tisdag 14 augusti 2018
Alexandra Charles von Hofsten får medalj
Regeringen tilldelar Alexandra Charles von Hofsten medaljen Illis quorum meruere labores i guld av åttonde graden för sitt arbete med kvinnors hälsa. Alexandra Charles är bland annat ordförande i 1,6 miljonerklubben och 2,6 miljonerklubben. "Alexandra Charles har gjort stora insatser för att lyfta frågor och forskning om kvinnors hälsa. Regeringen ger henne utmärkelsen för sitt stora engagemang och sätt att inspirera" lyder motiveringen från socialminister Annika Strandhäll.
Tisdag 14 augusti 2018
Utredning om läkemedel i kris
Regeringen tillsätter en utredning som ska se över hälso- och sjukvårdens kapacitet att hantera allvarliga kriser, såväl i fredstid som vid höjd beredskap. Utredningen ska bland annat se hur vården klarar av stora hälsohot som smittsamma sjukdomar och antibiotikaresistens. Utredningen omfattar även hur läkemedelsförsörjningen ska säkras i händelse av kris.
Måndag 13 augusti 2018
Medalj till Katarina Johansson
Katarina Johansson, tidigare mångårig ordförande för Nätverket mot cancer, tilldelas av regeringen medaljen Illis quorum meruere labores i guld av åttonde storleken. "Katarina Johansson har gjort stora och viktiga insatser under lång tid för en bättre svensk cancervård. Från regeringens sida känns det därför glädjande att kunna uppmärksamma hennes gärning", lyder motiveringen från socialminister Annika Strandhäll.
Måndag 13 augusti 2018
Något högre dödlighet i juli
Något fler dog i Sverige än vad som är normalt för juli månad. Det framgår av statistik hos Folkhälsomyndigheten. Men hur stor del av överdödligheten som beror på de extremt höga temperaturerna är ännu inte klarlagt. Bland annat små barn, äldre, kroniskt sjuka och personer med funktionsnedsättningar är särskilt känsliga för hög värme under längre tid.
Onsdag 8 augusti 2018
Standarddos av ASA vid hjärtsjukdom ifrågasätts
En låg dos acetylsalicylsyra, "barn-Albyl", är en vanlig behandling till många hjärtpatienter– och alla får samma dos oavsett kroppsvikt. Men det faktum att skyddet är måttligt för hela gruppen kan bero på att samma dos inte passar alla, enligt en genomgång i medicintidskriften The Lancet. Enligt studien är en låg dos endast effektivt för dem som väger mindre än 70 kg. Å andra sidan är högre doser enbart effektiva hos dem som väger mer än 70 kg. Forskarna efterlyser därför en mer skräddarsydd behandling.
Lördag 4 augusti 2018
Läkemedel för att förhindra hiv-infektion
I oktober börjar Venhälsan på Södersjukhuset att förskriva en förebyggande läkemedelsbehandling för personer som ej har en hiv-infektion men som har hög risk att smittas. Behandlingen ingår i högkostnadsskyddet. Metoden kallas PrEP, pre-exponeringsprofylax, och ges företrädesvis till män som har sex med andra män. Antalet berörda personer beräknas vara runt 500 i landet, varav knappt hälften i Stockholm.
Fredag 3 augusti 2018
Fredrik Lennartsson går till SKL
Fredrik Lennartsson blir ny chef på avdelning för Vård och omsorg på Sveriges Kommuner och landsting. Han är idag hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Skåne och har tidigare varit generaldirektör på Myndigheten för vård- och omsorgsanalys. Fredrik Lennartsson efterträder Hans Karlsson, som i höst blir verksamhetschef för slutenvården i Arvika. Fredrik Lennartsson tillträder sin nya tjänst den 22 oktober.
Onsdag 1 augusti 2018
Nationell uppföljning av sjukvården ska stärkas
Myndigheten för vård- och omsorgsanalys ska ta fram förslag på hur den nationella uppföljningen av hälso- och sjukvården ur ett patientperspektiv kan utvecklas och stärkas. Regeringen vill att Vårdanalys tar fram 5-10 indikatorer som man bedömer vara särskilt viktiga för jämlik vård. Det ska vara indikatorer där det redan i dag finns tillgång till data av god kvalitet och där utfallet kan presenteras på landstingsnivå.
Tisdag 10 juli 2018
Behandling inom hepatit C ska förbättras
För att Sverige ska kunna nå WHO:s mål om att sjukdomen hepatit C ska elimineras som hälsohot måste behandling och förebyggande arbete förbättras. Regeringen ger nu Folkhälsomyndigheten i uppdrag att bland annat analysera vilka metoder för screening och upptäckt av smittade som är lämpliga, samt hur man ska få kontakt med personer som tidigare fått diagnosen men som tappat kontakten med sjukvården.
Tisdag 10 juli 2018
Oklart om läkemedel till patienter efter studier
Riksdagsledamoten Penilla Gunther (KD) har frågat socialminister Annika Strandhäll (S) om hur man ska säkerställa att patienter inte stoppas från att delta i kliniska läkemedelsstudier på grund av att sjukvården oroar sig för framtida kostnader. Socialministern svarade på frågorna i riksdagen den 27 juni. Ministern sade att det inte finns färdiga svar på dessa svåra frågor, men att Toivo Heinsoo i sin pågående läkemedelsutredning är väl medveten om problematiken. Utredaren ska föreslå ett långsiktigt hållbart system för finansiering, subvention och prissättning av läkemedel i sitt slutbetänkande den 1 december 2018.
Torsdag 28 juni 2018
Hur kan arbetet mot hepatit C bli ännu bättre?
Nya effektiva läkemedel har dramatiskt förbättrat situationen för patienter med hepatit C. WHO:s globala mål är att eliminera hepatit C. Sedan årsskiftet ingår antivirala läkemedel för alla smittade i högkostnadsskyddet. Folkhälsomyndigheten får nu uppdrag av regeringen att analysera hur smittspridning kan förebyggas. Myndigheten ges även friheten att inkludera insatser mot hepatit B i uppdraget, som ska redovisas senast den 1 juni 2019.
Torsdag 21 juni 2018
Jean-Luc af Geijerstam ny chef för Vårdanalys
Läkaren Jean-Luc af Geijerstam blir ny generaldirektör för Myndigheten för vård- och omsorgsanalys. Vårdanalys granskar bland annat hur effektiva statens åtgärder inom vård och omsorg är. Jean-Luc af Geijerstam har tidigare haft olika chefsroller på eHälsomyndigheten och tillträder tjänsten den 1 september 2018.
Torsdag 21 juni 2018
Socialstyrelsen ska följa hur vård koncentreras
Beslut om koncentration av högspecialiserad vård ska föregås av analyser, förankring och dialog med landstingen, anser regeringen och ger Socialstyrelsen uppdraget att följa och rapportera om hur det går med nivåstruktureringen av nationellt högspecialiserad vård. Uppdraget ska årligen redovisas till regeringen senast den 15 december.
Torsdag 14 juni 2018
SBU: Biologiska läkemedel bättre vid psoriasis
Biologiska läkemedel förbättrar utslag och besvär vid medelsvår och svår psoriasis i högre grad än vanliga syntetiska läkemedel. Det visar en utvärdering från SBU, Statens beredning för medicinsk och social utvärdering. En hög andel som behandlas med biologiska läkemedel uppnår en betydelsefull förbättring av psoriasisutslag i huden, visar utvärderingen.
Torsdag 14 juni 2018
Jan-Olof Jacke ny vd för Svenskt Näringsliv
Jan-Olof Jacke, i dag vd för AstraZeneca Sverige, har utsetts till ny vd för Svenskt Näringsliv. Han har haft sin nuvarande post sedan 2013 och har arbetat inom AstraZeneca i olika befattningar under närmare två decennier. Jan-Olov Jacke kommer tillträda sitt nya jobb senare under året, när det är klart med hans efterträdare på AstraZeneca.
Onsdag 13 juni 2018
Rekommendation om MPR-vaccin står fast
Det har funnits en diskussion om man ska tidigarelägga den första dosen MPR-vaccin (mot mässling, påssjuka och röda hund) men efter ett par års utredande har Folkhälsomyndigheten landat i att inte ändra rekommendationen att den första dosen ska erbjudas när barnet är 18 månader. Eftersom risken att smittas är större utomlands kan det vara klokt om spädbarn vaccineras tidigare inför en utomlandsresa.
Tisdag 12 juni 2018
Big data ska ge kunskaper om prostatacancer
Data från mer än 400 000 patienter med prostatacancer från nio länder ska ingå i IMI-projektet Pioneer, med stöd från EU och den europeiska läkemedelsindustrin. Förhoppningen är att omfattningen av data från många patienter ska kasta nytt ljus på obesvarade frågor om prostatacancer.
Tisdag 12 juni 2018
Skånsk plan gav bättre hjärtsviktsvård
Standardvårdplanen för äldre med svår hjärtsvikt innebär en ökad vårdtid, daglig följning av vikt och en sviktmarkör i blodprov och en individuell plan för medicinering efter utskrivning har gett resultat på Skånes universitetssjukhus. Sedan vårdplanen infördes 2016 har dödligheten inom ett år sjunkit, rätt läkemedel ges oftare och återinskrivningar inom en månad har minskat från 30 procent till 5 procent. Att först mäta blodtrycket på liggande patient och sedan stående har förhindrat fallskador efter blodtrycksfall.
Torsdag 7 juni 2018
Kunskapscentrum för läkemedel i miljö
Läkemedelsverket har fått i uppdrag av regeringen att inrätta ett kunskapscentrum för läkemedel i miljön. Centrumet ska bidra till att samla svenska aktörer och utgöra en plattform för dialog och samarbete. Det ska även ta sin utgångspunkt i arbetet som bedrivs för ökad miljöhänsyn i EU:s läkemedelslagstiftning och internationellt.
Fredag 1 juni 2018
Orsaker till vårdköer ska följas upp
Regeringen ger Socialstyrelsen i uppdrag att göra uppföljningen av väntetider och tillgängligheten i vården. I uppdraget ingår att utreda orsakerna till att vissa sjukdomar har särskilt långa väntetider. Det gäller även för sjukdomar där det är stora skillnader i väntetider mellan olika landsting och regioner. Den 1 september ska Socialstyrelsen lämna en plan över hur arbetet ska se ut. Den 31 mars 2019 ska uppdraget redovisas.
Tisdag 29 maj 2018
Statsbidrag till kvalitetsregister
Socialstyrelsen ska till den 1 november 2018 precisera kriterier för hur statsbidrag till kvalitetsregister ska fördelas och följas upp. Arbetet ska bedrivas i nära samverkan bland annat med regeringskansliet, SKL, de regionala kvalitetsregistercentrumen och regionala cancercentrum. Arbetet får kosta 500 000 kronor.
Tisdag 29 maj 2018
Nationell strategi om demenssjukdomar
En nationell strategi för omsorg om äldre med demenssjukdom har tagits fram av regeringen. Strategin tar bland annat upp behovet av bättre samverkan mellan hälso- och sjukvård och social omsorg. Socialstyrelsen ges i uppdrag att efter modell från cancersjukvården ta fram ett standardiserat insatsförlopp kring vad som ska ske efter att en person fått en demensdiagnos.
Fredag 25 maj 2018
Läkarnas AT slopas och bastjänstgöring införs
Regeringen föreslår i en lagrådsremiss att läkarnas allmänstjänstgöring, AT, slopas. Man föreslår samtidigt att läkarnas vidareutbildning till specialist inleds med en gemensam introduktion som benämns Bastjänstgöring, BT. Förslagen bygger på att läkarutbildningen förlängs med en termin till sex år. Direkt efter examen ska den enskilde kunna ansöka om läkarlegitimation.
Fredag 25 maj 2018
Biverkningsrapporter direkt från journalsystem införs
En ny nationell tjänst ska införas där hälso- och sjukvårdspersonal kan rapportera läkemedelsbiverkningar direkt från journalsystemet till Läkemedelsverket. Under en period ska tjänsten provas inom vården i Region Uppsala. I början av nästa år kan samtliga regioner och landsting ansluta sig.
Tisdag 15 maj 2018
EU hyllar svenska insatser mot antibiotikaresistens hos djur
Sveriges arbete för att motverka antibiotikaresistens hos djur kan vara en förebild för andra medlemsländer, anser EU:s generaldirektorat för hälsa och livsmedelssäkerhet i en rapport. EU lyfter fram den årliga analys och uppföljning som görs i rapporten Swedres-Svarm, de behandlingsrekommendationer som tagits fram av Sveriges veterinärmedicinska sällskap och Läkemedelsverket, samt den unika svenskka lagstiftningen kring vårdhygienrutiner inom djursjukvård.
Fredag 4 maj 2018
Narkotika dödar färre i Sverige
Antalet sprututbytesprogram i landet har ökat från 9 stycken år 2015 till 14 stycken 2017. Kommunernas veto mot utbyte av sprutor och kanyler togs bort i mars 2017. Samtidigt, konstaterar Folkhälsomyndigheten, minskar antalet narkotikarelaterade dödsfall för första gången på tio år.
Torsdag 3 maj 2018
Regeringen inrättar patientråd
Regeringen inrättar ett patientråd vid sidan av de tidigare råden för pensionärer och funktionshindrade. Patientrådet avses ge ett patientperspektiv på aktuella frågor till socialministern och regeringen. Innan ledamöterna i rådet utses kommer ett antal organisationer som bland annat representerar patientgrupper och intressegrupper för äldre att bjudas in till ett möte i juni månad.
Onsdag 2 maj 2018
Regeringsförslag om utökat utbyte av läkemedel
Regeringen föreslår i en proposition till riksdagen att reglerna för utbyte av läkemedel på apotek utökas. Även läkemedel som står utanför förmånssystemet ska kunna bytas ut, under vissa förutsättningar. De nya reglerna föreslås träda i kraft i juni 2020.
Fredag 20 april 2018
Bättre koll på läkemedel
Det ska bli lättare att upptäcka och undvika skadliga läkemedelskombinationer, risken för överförskrivning ska minska liksom felaktig förskrivning av narkotiska läkemedel. Det avses bli effekter av regeringens lagförslag om en nationell läkemedelslista. Listan ska tas fram av E-hälsomyndigheten och föreslås träda i kraft den 1 juni 2020 och bli obligatorisk från den 1 juni 2022.
Torsdag 5 april 2018
Cannabidiol-produkter ska följa läkemedelslagen
Läkemedelsverket har beslutat att produkter som innehåller substansen cannabidiol måste vara godkända som läkemedel. Verket har fattat tillsynsbeslut om ett antal produkter som innehåller ämnet, bland annat oljor, kapslar och inhalationslösningar. Dessa har sålts för behandling av olika sjukdomar, men då de inte är godkända eller registrerade som läkemedel är denna försäljning inte tillåten. Cannabidiol kommer från växten hampa, men har inte hallucinogena effekter.
Onsdag 4 april 2018
Enklare regler ska ge fler organdonationer
Regeringen vill ändra lagar och regelverk så att fler individer kan donera organ. Regler ska förenklas men på ett ändamålsenligt och rättssäkert sätt. Sten Heckscher har utsetts att utreda hur förslag från den tidigare organdonationsutredningen kan bidra till ett ökat antal organdonationer. Utredaren ska redovisa sitt arbete senast den 1 maj 2019.
Onsdag 21 mars 2018
Färre läkarspecialiteter i framtiden
Framtidens grundutbildning av läkare måste bygga på en bred generalistkompetens. En stärkt närvård leder till ett behov av färre och breda specialiteter. Organisatoriska modeller för vården måste se till att det finns förutsättningar för kompetensutveckling under hela yrkeslivet, föreslår Stefan Lindgren, ordförande i Svenska läkaresällskapet.
Fredag 16 mars 2018
Brister i läkemedelsförsörjning vid kris
Det finns brister och oklarheter kring hur försörjningen av läkemedel och livsmedel ska klaras vid en nationell krissituation. Det visar en granskning från Riksrevisionen. Tidigare hade Apoteket AB ett särskilt ansvar för läkemedelsförsörjning i kristider, men detta upphörde i samband med omregleringen. Riksrevisionen vill nu att regeringen klargör mål och ansvar för alla inblandade.
Torsdag 15 mars 2018
Fler med epilepsi ska utredas och opereras
Mer än 80 000 svenskar lever med epilepsi, men bristande kunskaper gör vården bristfällig. Det konstaterar Socialstyrelsen i de första nationella riktlinjerna för epilepsi. 44 rekommendationer har formulerats som bland annat handlar om bättre utredning av den tredjedel av patienterna som inte svarar på läkemedelsbehandling. Utredningar ska göras för att hitta patienter som kan gagnas av en operation. En remissversion av riktlinjerna har skickats ut och den slutgiltiga versionen planeras att ges ut våren 2019.
Torsdag 15 mars 2018
Apotek ska fokusera mer på läkemedel
I ett lagförslag vill regeringen förtydliga att apotekens grunduppdrag är läkemedel och inte annan försäljning. Leveranser av läkemedel till apotek ska göras så att 24-timmarsregeln kan upprätthållas. Läkemedel som beställs före klockan 16 ska expedieras till kund senast klockan 16 nästa helgfria dag. Information och råd ska enligt huvudregeln lämnas av en farmaceut. Fler aktörer än Apoteket AB ska kunna ha apoteksombud.
Onsdag 14 mars 2018
Ordning och reda bland nätläkare
Statlige utredaren Göran Stiernstedt har fått i tilläggsuppdrag av regeringen att lägga förslag på långsiktiga spelregler för digitala vårdmöten. Regeringen anser att den digitala vårdmarknaden behöver styras upp för att säkra patientsäkerheten och för att se till att vårdens resurser används efter behov.
Tisdag 6 mars 2018
Brist på specialistläkare ska åtgärdas
Socialstyrelsen ska göra en samlad kartläggning av sjukvårdens långsiktiga behov av specialistläkare inom alla specialiteter. Syftet är att minska bristen inom vissa specialiteter och få en jämnare fördelning av ST-tjänster över landet. Socialstyrelsen får samtidigt i uppdrag av regeringen att upphandla fler så kallade SK-kurser som utgör en del av specialistutbildningen.
Tisdag 6 mars 2018
Undantag bort för antroposofiska läkemedel
Regeringen föreslår i en proposition till riksdagen att det undantag för antroposofiska läkemedel som gällt sedan 1993 ska upphävas. Lagändringen träder i kraft den 1 juli i år. Särskilda övergångsregler öppnar för att antroposofiska läkemedel som redan finns på marknaden får ytterligare tid på sig innan de måste vara godkända på samma sätt som vanliga läkemedel. Enligt regeringen upphör övergångsreglerna den 30 juni 2021.
Onsdag 21 februari 2018
Feta möss gav viktiga svar kring motion
Tidigare har en forskargrupp vid Karolinska institutet visat på mekanismen bakom den välgörande effekten på hjärnan av fysisk träning. Nu visar en ny studie att kynurensyra, som bildas i kroppen vid träning, även kan motverka fetma. När möss som fick fettrik kost gavs en daglig dos av kyrunensyra slutade de gå upp i vikt trots den överdrivet feta maten. I förlängningen kan forskningen bidra till nya läkemedel för bättre behandling av fetma eller diabetes.
Torsdag 8 februari 2018
Snabbare tillstånd för kliniska prövningar
Det ska bli mer attraktivt för företag att göra kliniska läkemedelsprövningar i EU och Sverige. Det är syftet med ny EU-förordning som planeras att ta i drift hösten 2019. Då ska det räcka med en ansökan i en EU-gemensam webbportal och efter en etisk och vetenskaplig prövning tas enbart ett beslut i varje land innan prövningen kan inledas. Regeringen har nu beslutat om förändringar i etikprövningen som behövs för att EU-förordningen ska kunna genomföras i Sverige.
Torsdag 8 februari 2018
Tydligare krav på apotek
Regeringen vill förtydliga öppenvårdsapotekens grunduppdrag i en ny bestämmelse i lagen om handel med läkemedel. Ett förslag är att det ska finnas farmaceutkompetens vid expediering av förskrivningar. Ett annat är tydligare krav på läkemedelsansvarigas erfarenhet, kompetens och inflytande.
Fredag 2 februari 2018
Västerbotten nådde mål för antibiotika
Under 2017 minskade försäljningen av antibiotika i Sverige med 2 procent – från 318 recept på tusen invånare under ett år till 309. Bland de yngsta barnen har användningen gått ner med 70 procent sedan mitten av 1990-talet. Under 2017 var användningen störst på Gotland med 353 recept per tusen invånare. Lägst var den i Västerbotten, som därmed underskred målet högst 250 recept per tusen invånare och år.
Fredag 2 februari 2018
Legitimation för hälso- och sjukvårdskurator
Regeringen föreslår i en lagrådsremiss en legitimation för kuratorer inom hälso- och sjukvården, i syfte att öka patientsäkerheten. Yrkestiteln blir hälso- och sjukvårdskurator. Grunden för legitimation ska vara en hälso- och sjukvårdskuratorsexamen, men yrkesverksamma kuratorer ska under vissa villkor kunna få legitimation under en övergångsperiod. Yrkestiteln träder i kraft 1 juli 2019.
Torsdag 1 februari 2018
Eftersatt hjärnskaderehab efter hjärtstopp
5 000 svenskar drabbas av hjärtstopp utanför sjukhus under ett år. Endast var tionde överlever. Av dem som överlever kunde enbart drygt hälften återgå till sitt vanliga liv före hjärtstoppet, enligt en europeisk studie ledd från Lund. Studien visar att rehabilitering av nedsatta funktioner i hjärnan efter hjärtstopp ofta brister i svensk sjukvård.
Torsdag 1 februari 2018
Lagförslag om styrande principer inom vården
Regeringen föreslår i en proposition till riksdagen lagändringar som förtydligar att primärvården ska utgöra basen i hälso- och sjukvården. Landsting och regioner bör skifta från dagens sjukhustunga vård till en förstärkt primärvård. En ny lagparagraf införs om att vården ska ges nära befolkningen. Vårdgarantin förändras med skärpta tidskrav, men samtidigt ersätts patientens rätt att träffa läkare med "läkare eller annan legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal". Om riksdagen antar lagändringarna träder de i kraft 2019.
Torsdag 1 februari 2018
Samarbete mellan förmånsmyndigheter i Norden
Förmånsmyndigheten TLV har tecknat en avsiktsförklaring om samarbete med läkmedelsverken i Finland och Norge, Fimea och NoMa. Samarbetet handlar om att göra gemensamma utvärderingar av nya läkemedel, både avseende relativ effekt och hälsoekonomi. Utifrån den gemensamma utvärderingen fattar respektive land enskilda beslut. Det är frivilligt för företag att delta i gemensam utvärdering.
Tisdag 23 januari 2018
340 miljoner kronor till hjärt-lungforskning
Forskning har bidragit till att minska dödligheten i hjärt-kärlsjukdom med en fjärdedel under det senaste decenniet. Trots minskningen är det fortfarande den vanligaste dödsorsaken i Sverige med 30 000 döda per år. Under 2017 delade Hjärt-Lungfonden ut mer pengar än under ett tidigare år till forskning. Bland anslagen märks ett till uppbyggandet av världens största kunskapsbank för forskning kring hjärt-kärlsjukdomar och lungsjukdomar.
Tisdag 23 januari 2018
Tidigare MPR-vaccination?
För närvarande ges den första dosen MPR-vaccin (mot mässling, påssjuka och röda hund) på barnavårdscentraler (BVC) när spädbarnen är 18 månader. På grund av mässlingsutbrottet i Västra Götaland erbjuder regionen MPR-vaccin redan från 12 månaders ålder vid besök på BVC. Folkhälsomyndigheten utreder för närvarande om åldern för första dosen MPR-vaccin bör sänkas. Utredningen ska bli klar under 2018 och myndigheten ser i dagsläget inga skäl för andra landsting och regioner att följa Västra Götalands exempel.
Torsdag 18 januari 2018
Norrlands universitetssjukhus i topp
I Dagens Medicins rankning av de svenska universitetssjukhusen placeras Norrlands Universitetssjukhus som etta för 2017. Som två rankas Universitetssjukhuset i Linköping. I kategorin mellanstora sjukhus rankas Västerviks och Danderyds sjukhus i topp. I kategorin mindre sjukhus rankas Capio S:t Görans sjukhus överst före Norrtälje sjukhus.
Onsdag 17 januari 2018
”Fortsätt ge statiner till äldre”
Effekten av flera riskfaktorer för hjärtinfarkt avtar när människor blir äldre. Detta gäller dock inte för det så kallade onda kolesterolet, LDL-kolesterol. Högt LDL förblir en riskfaktor även för 80-åriga män. Det framgår av en mer än 40 år lång uppföljning i ULSAM-projektet som inleddes i Uppsala 1970. Professor Lars Lind menar utifrån studien och Läkemedelsverkets rekommendationer att pågående behandling med statiner för att sänka LDL ska fortsätta livslångt.
Onsdag 10 januari 2018
Fredrik Mertens årets cancerforskare
Fredrik Mertens, professor i klinisk genetik vid Lunds universitet, har tilldelats utmärkelsen årets cancerforskare av Cancerfonden. Han får priset för banbrytande forskning på sarkom, tumörer som utgår från mjukdelar som muskler, brosk och bindväv. Enligt Cancerfonden har hans forskning "fått omedelbar klinisk betydelse för en viktig cancerform med stora individuella variationer."
Tisdag 9 januari 2018
Låg andel patienter i kliniska läkemedelsprövningar
Det är i dag mycket ovanligt att svenska patienter får möjlighet att delta i en klinisk läkemedelsprövning, visar statistik som sammanställts av Vetenskapsrådet. Högst andel som deltar i prövningar , omkring 1,5 procent av patienterna, gäller för patienter med blodsjukdomar och hjärt-kärlsjukdomar. Trots att forskningen är intensiv inom cancerområdet, var det under mätperioden 2012-2016 endast 0,5 procent av patienterna med tumörer som deltog i en läkemedelsprövning.
Tisdag 9 januari 2018
”Bra vård till dem med störst behov”
Socialminister Annika Strandhäll vill utreda sätt att säkerställa att pengar till sjukvård inte går till något annat. Göran Stiernstedt har fått i uppdrag att utreda om de som har de största behoven får den vård de behöver. Bland annat ska användningen av stafettläkare och annan hyrpersonal kartläggas och analyseras. Ett delbetänkande ska publiceras senast den 15 juni 2018 och ett slutbetänkande den 31 december 2018.
Onsdag 20 december 2017
E-recept blir huvudregel
All förskrivning av läkemedel ska ske elektroniskt, med vissa undantag, föreslår Läkemedelsverket och Socialstyrelsen i en rapport till regeringen. I rapporten redogör myndigheterna för vilka författningsändringar som krävs för att e-recept ska bli huvudregel. Undantag som tillåter förskrivning på pappersrecept gäller bland annat vid tekniska störningar hos förskrivare, e-hälsomyndigheten eller hos apoteken, samt om förskrivning gäller personer utan svenskt personnummer eller personer med skyddade personuppgifter.
Måndag 18 december 2017
Fler cancerfall men lägre dödlighet
60 000 personer i Sverige diagnostiserades med cancer under 2016, visar statistik från Socialstyrelsens cancerregister. Dödligheten i cancer sjunker stadigt, dock i lägre takt för kvinnor på grund av att alltfler kvinnor insjuknar i lungcancer. Bröstcancer och prostatacancer är alltjämt de största diagnoserna, medan lungcancer är den diagnos som orsakar flest dödsfall. Cancer i sköldkörtel och tungbas är två av de cancerformer som ökat mest på senare år.
Måndag 18 december 2017
Statliga Saminvest satsar inom Life Science
Det statliga riskkapitalbolaget Saminvest investerar 160 miljoner kronor i Hadean Capital, som är en ny riskkapitalfond för satsningar inom Life Science i Norden. Ytterligare 170 miljoner har satsats av privata investeringsbolag. Hadean Capital har som mål att nå en storlek på en miljard kronor för investeringar i små lovande Life Science-företag.
Måndag 18 december 2017
Psykisk ohälsa fördubblad hos barn
Tillgången till psykologisk behandling måste öka kraftigt, slår Socialstyrelsen fast i sina uppdaterade nationella riktlinjer om vård av depression och ångestsyndrom. Särskilt gäller det barn och unga. Bland 10–17-åringar har psykisk ohälsa fördubblats på tio år. För dem som är 18–24 år är ökningen närmare 70 procent. Totalt har 190 000 barn och unga vuxna någon form av psykisk ohälsa. Unga kvinnor är den största gruppen.
Onsdag 13 december 2017
Färre drabbas av och dör i stroke
Såväl insjuknande som dödlighet i stroke har minskat kraftigt i Sverige sedan millennieskiftet, visar statistik från Socialstyrelsen. Att färre insjuknar i stroke beror enligt myndigheten framför allt på att förebyggande behandling mot förmaksflimmer utvecklats med blodförtunnande läkemedel. Statistiken visar också att det finns betydande regionala skillnader mellan landstingen vad gäller andelen döda inom 28 dagar efter insjuknande i stroke.
Torsdag 7 december 2017
Kortare väntetider för cancerpatienter
Hittills har drygt 100 000 personer med misstänkt cancer utretts genom så kallade standardiserade vårdförlopp (SVF), enligt en ny lägesrapport från Socialstyrelsen. Totalt har nu 28 SVF införts och enligt rapporten har väntetiderna kortats för många patienter och de är också nöjda med de kortare utredningstiderna.
Torsdag 30 november 2017
Falska läkemedel globalt problem
Tio procent av alla läkemedel i låg- och medelinkomstländer är antingen undermåliga eller förfalskade, enligt en ny rapport från världshälsorganisationen WHO. Detta är inte endast slöseri med pengar, falska läkemedel orsakar ofta även allvarliga sjukdomar eller dödsfall. Sedan 2013 har WHO fått in 1 500 rapporter om falska läkemedel. De flesta fallen gäller antimalariamediciner och antibiotika. WHO uppmanar nu medlemsländerna att agera för att motverka falska läkemedel.
Onsdag 29 november 2017
Lång väntan på akuten
Väntetiderna på akutmottagningar runt om i landet är fortsatt långa, enligt Socialstyrelsen. Medianväntetiden till en första läkarbedömning var under 2016 närmare en timme. Det finns stora skillnader mellan olika sjukhus och landsting. I Norrbotten var medianväntetiden strax under 20 minuter. I Västra Götaland var väntetiden över 80 minuter. Nästan 20 procent av akutbesöken under 2016 gjordes av personer över 80 år.
Onsdag 29 november 2017
Proposition om ändrad lag om etikprövning
De nuvarande sex regionala etikprövningsnämnderna avvecklas. Därmed ska etikprövning av forskning på människor göras av en ny myndighet, Etikprövningsmyndigheten. Syftet är ökad effektivitet och en mer enhetlig tillämpning av regelverket (läs mer om bakgrunden till propositionen). I propositionen föreslås även att Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd inte längre ska samordna forskning.
Tisdag 28 november 2017
Systemet för rikssjukvård ersätts
Systemet för rikssjukvård och nationell nivåstrukturering av cancervården ersätts i hälso- och sjukvårdslagen av en ny beslutsprocess för den nationella högspecialiserade vården. I sin proposition föreslår regeringen att förändringarna träder i kraft den 1 juli 2018. Med nationell högspecialiserad vård menas offentligt finansierad hälso- och sjukvård som behöver koncentreras till få enheter och inte till alla sjukvårdsregioner. Därmed ska kvalitet, patientsäkerhet och kunskapsutveckling upprätthållas samt att användningen av hälso- och sjukvårdens resurser blir effektiv.
Onsdag 22 november 2017
Analys av medicinsk-etiska rådet
Statskontoret har fått i uppdrag att analysera Statens medicinsk-etiska råd, SMER. Analysen ska bland annat innehålla uppgifter om hur rådet fullgör sitt uppdrag och hur resultat från rådets arbete uppfattas och används av andra aktörer. Regeringen anser att SMER bör ta upp frågor med ett mer övergripande samhällsperspektiv och agera för informations- och åsiktsutbyte. Statskontoret ska lämna sina synpunkter senast den 16 oktober 2018.
Tisdag 14 november 2017
Standardiserade vårdförlopp för fler cancerpatienter
Mer än 100 000 cancerpatienter har utretts sedan 2015 inom de nu sammanlagt 28 standardiserade vårdförloppen för cancerdiagnoser. Det tycks inte som att sjukvården utreder för många som visar sig att inte ha cancer vilket skulle tränga ut annan vård. I en färsk sammanställning från Regionala cancercentrum i samverkan pekas på att system och rutiner för rapportering måste bli bättre för att slutsatser kan dras av vilka effekter standardiserade vårdförlopp har på väntetider i cancervården.
Torsdag 9 november 2017
Hormonhämmare kan ges längre mot bröstcancer
Åtta av tio kvinnor med bröstcancer har en typ av tumörer som gynnas av kvinnligt könshormon, framför allt östrogen. Därför behandlas dessa patienter med läkemedel som hämmar östrogen efter operation. Dagens standard är fem års behandling men för högriskpatienter kan hormonbehandlingen utsträckas till tio år. Efter att en ny studie visar att risken för återfall är förhöjd upp till 20 år efter diagnos vill bröstcancerforskaren Jonas Bergh diskutera en förlängning av hormonbehandlingen.
Torsdag 9 november 2017
Screening av äldre minskade dödlighet
Screening för livmoderhalscancer med cellprov efter 60 års ålder kan minska dödligheten. Det är en slutsats när forskare på Karolinska institutet studerade data för en halv miljon kvinnor födda mellan 1919 och 1945. Bland kvinnor som inte screenades i 50-årsåldern mer än halverades dödligheten i livmoderhalscancer hos kvinnor som screenades med cellprovtagning i åldern 61–65 år. Sverige höjde nyligen den högsta screeningåldern till 64 år.
Onsdag 25 oktober 2017
Förstudie om nationell läkemedelslista
E-hälsomyndigheten har fått i uppdrag av regeringen att göra en fördjupad förstudie som ska ge mer detaljerade besked om hur nationell läkemedelslista kan införas. Uppdraget handlar framför allt om de tekniska lösningar som behövs för att alla behöriga inom vården ska kunna ta del av förskrivningsinformation. Parallellt arbetar socialdepartementet med att ta fram de lagändringar som behövs.
Fredag 20 oktober 2017
Ny portal för e-hälsovisionen
Att Sverige ska bli bäst i världen på e-hälsa till år 2025 är regeringens och SKL:s mål. I linje med denna vision har en portal öppnats. Tre nyckelområden lyfts särskilt fram: lagar och föreskrifter som styr verksamheterna, enhetliga koder, begrepp, termer och strukturer samt frågor om tekniska standarder.
Torsdag 19 oktober 2017
Lägre medicindos till äldre demenspatienter
Äldre patienter med Alzheimers sjukdom får lägre doser av bromsmedicin än yngre. Det framgår av tre års uppföljning av 1 017 patienter på Skånes universitetssjukhus. I studien visas även att de som, oavsett ålder, fick högre dos bromsmedicin blev sämre i en långsammare takt än de som fick lägre doser.
Onsdag 18 oktober 2017
Enklare för kommuner och landsting att samarbeta
Kommunutredningen föreslår att det ska bli enklare för kommuner och landsting att avtala om samarbete i sin myndighetsutövning över de geografiska gränderna. Det ska bli enklare för kommuner och landsting till exempel kan utbyta tjänster, eller samverka, där det inte är kostnadseffektivt eller svårt att skaffa egen personal. SKL välkomnar förslagen som enligt förslaget kan träda i kraft den 1 juli 2018.
Tisdag 17 oktober 2017
Uppdaterat om prevention vid psykisk ohälsa
Nu kommer en uppdaterad version av Guldkornshäftet som enkelt och kortfattat ska lyfta fram viktiga delar av det förebyggande arbetet med levnadsvanor för patienter med psykisk ohälsa. Innehållet är framför allt inriktat till läkare inom psykiatri, allmänmedicin och företagshälsovård, men häftet kan även användas av andra yrkesgrupper i vården som möter personer med psykisk ohälsa.
Torsdag 12 oktober 2017
BUP klarar inte vårdgarantin
Allt fler barn och unga får vård inom barn- och ungdomspsykiatrin, BUP. Samtidigt som fler söker vård har verksamheten svårt att rekrytera och behålla personal. Därför växer köerna, och några landsting har svårt att leva upp till att väntetiderna håller sig inom ramarna i den förstärkta vårdgarantin.
Torsdag 28 september 2017
Regeringen koncentrerar högspecialiserad vård
Regeringen föreslår en ny process för att koncentrera högspecialiserad sjukvård. Nationell högspecialiserad vård ska i framtiden ges på högst fem platser i landet. Den nya processen, som regeringen föreslår i en lagrådsremiss, ska ersätta både dagens rikssjukvårdssystem och den nationella nivåstruktureringen av cancervården.
Socialstyrelsen föreslås leda ett arbete de kommande tre åren med en rad sakkunniggrupper som ska ta fram förslag på vad som ska anses vara nationellt högspecialiserad vård. En ny nämnd med representanter för de sex sjukvårdsregionerna beslutar sedan om vilka specifika sjukhus där vården får bedrivas.
Lagrådsremissen bygger på förslagen i det tidigare utredningsförslaget Träning ger färdighet.
Torsdag 28 september 2017
SKL: ”En god säker vård under sommaren”
Trots ansträngda förutsättningar har landstingen och regionerna sammantaget svarat för en säker och god vård i sommar. Det är SKL:s slutsats efter att ha sammanställt enkätsvar från medlemmarna. I media rapporteras om brister i förlossningsvården, men enligt sammanställningen fanns inga platsbrister i två tredjedelar av de landsting som svarat på enkäten. Totalt föddes drygt 30 000 barn under sommaren. I 6 landsting/regioner hänvisades 515 kvinnor till andra kliniker i hemlandstinget och 108 kvinnor till kliniker utanför det egna landstinget/regionen.
Onsdag 27 september 2017
Lönnberg och Uhlén prisas av Forska!Sverige
Professor Mathias Uhlén vid KTH, och regeringens Life Science-samordnare Anders Lönnberg, tilldelas stiftelsen Forska!Sveriges forskarutmärkelse respektive politikerutmärkelse för 2017.
Mathias Uhlén prisas för arbetet med att kartlägga människans proteiner, det största forskningsprojektet hittills i Sverige. Anders Lönnberg får sitt pris utifrån arbetet med att knyta samman politik, forskning, företag och vård.
Utmärkelserna delas ut i samband med Forska!Sverige-dagen den 25 september.
Tisdag 19 september 2017
Tarmbesvär bakom ryggsjukdom?
Lundaforskaren Johan Karlsson Wallman får Svensk reumatologisk förenings pris för årets samarbetsprojekt inom reumatologi. Pristagaren forskar bland annat kring samband mellan en förändrad bakterieflora och förekomst av axial spondylartrit, en reumatisk sjukdom i ryggraden. I projektet studeras även vilka konsekvenser för livskvalitet, sjukvårdskonsumtion och arbetsförmåga som tarmbesvär vid axial spondylartrit kan få.
Torsdag 14 september 2017
KI faller på rankinglista
Karolinska Institutet faller på Times Higher Educations internationella rankinglista över världens främsta lärosäten. KI rankas på plats 38 jämfört med 28:e plats förra året. Ytterligare två svenska universitet, Uppsala och Lund, finns bland världens 100 bästa universitet, på plats 86 respektive 93. KI har fortfarande en stark ställning på listan över enbart medicinska universitet med 23:e plats i världen.
Onsdag 6 september 2017
Kuratorer föreslås bli legitimerade
Regeringen föreslår att kuratorer i hälso- och sjukvården ska legitimeras. En yrkesexamen föreslås också och den skulle leda till en mer likformig kompetens, enligt förslaget. För dem som redan arbetat som kurator i minst två år och har en relevant utbildning och vidareutbildning föreslås en övergångslösning. Med förslaget skulle även kuratorer i privat verksamhet bli skyldiga att föra journal. Förslaget skulle kunna träda i kraft den 1 januari 2019.
Onsdag 30 augusti 2017
Kostnader för hyrd vårdpersonal ökar
Landstingens kostnader för inhyrd personal inom hälso- och sjukvården fortsätter att öka, enligt statistik från SKL. Under andra kvartalet i år ökade kostnaderna med totalt 180 miljoner kronor till drygt 1,2 miljarder kronor. Det är framför allt för inhyrda sjuksköterskor som kostnaderna ökar. Kostnaderna minskade dock i Skåne, Östergötland och Kalmar.
Tisdag 29 augusti 2017
Brister i vården av armfrakturer
Armfrakturer opereras för ofta. Mindre komplicerade frakturer läker lika bra utan operation. Sjukvården kan bli bättre på att bemöta patienter med benskörhet. Det är några av slutsatserna i en ny rapport om behandling av armfrakturer hos personer 60 år eller äldre, en grupp som har en förhöjd risk för benskörhet.
Onsdag 23 augusti 2017
Värdebaserad vård ska kartläggas
Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, SBU, har fått regeringens uppdrag att kartlägga kunskaperna som finns om styrmodellen värdebaserad vård, som införs på flera sjukhus. Särskilt har styrmodellen på Nya Karolinska i Stockholm uppmärksammats i debatten. Uppdraget ska redovisas senast den 31 maj 2018.
Tisdag 22 augusti 2017
Extern sponsring ska utredas
Myndigheten för vård- och omsorgsanalys ska på regeringens uppdrag kartlägga extern sponsring av offentligt finansierad hälso- och sjukvård. Det kan exempelvis handla om privata aktörer som finansierar utrustning inom vården. Uppdraget ska redovisas senast den 1 oktober 2018.
Tisdag 22 augusti 2017
Multiresistenta bakterier i riksdagen
Riksdagsledamoten Margareta Cederfelt (M) har i en skriftlig fråga frågat vad socialministern gör för att förhindra spridning av multiresistenta bakterier. Socialminister Annika Strandhäll (S) svarade att regeringen prioriterar frågan högt och att man arbetar både nationellt och internationellt. Bland annat har regeringen gett ett förnyat uppdrag till 20 myndigheter om en nationell samverkansfunktion mot antibiotikaresistens.
Torsdag 10 augusti 2017
Sverige varken hög- eller lågprisland
Sverige kan varken betecknas som ett högprisland eller lågprisland vad gäller läkemedel, konstaterar Konkurrensverket i en ny rapport. Receptbelagda läkemedel som är konkurrensutsatta genom systemet med "periodens vara" har lägre priser än i andra länder. Däremot är priserna på icke konkurrensutsatta läkemedel något högre i Sverige.
Torsdag 29 juni 2017
Beatrice Melin ny cancersamordnare
Professor Beatrice Melin har utsetts till ny cancersamordnare vid SKL, samt ordförande för Regionala cancercentrum i samverkan. Hon tillträder tjänsten den 1 oktober 2017, då hon avgår som verksamhetschef vid Regionalt cancercentrum norr och efterträder nuvarande samordnaren Gunilla Gunnarsson. Beatrice Melin är professor i onkologi och forskare inriktad på uppkomstmekanismer och genetik.
Torsdag 29 juni 2017
Biologiska läkemedel var effektiva mot psoriasis
När patienter byter behandling till biologiska läkemedel syns en signifikant förbättring efter 3–5 månader. Det framgår av en studie som gjorts på data för 583 patienter från det nationella kvalitetsregistret PsoReg. Förbättringen bestod under de upp till tio år som uppföljningen gällde. Studien är gjord på data från vårdens vardag och utan finansiering från läkemedelsföretag.
Onsdag 28 juni 2017
Lag om kliniska prövningar försenas
Det var tänkt att en ny lag om kliniska prövningar gemensam för alla EU-länder skulle träda i kraft i oktober 2018. På grund av förseningar i uppbyggnaden av den gemensamma webbportal som ska bilda nav i myndigheternas hantering av kliniska prövningar har den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA skjutit upp starten till år 2019. Tidpunkten ska fastställas i oktober 2017.
Onsdag 28 juni 2017
Norska pojkar erbjuds vaccin mot HPV
Från och med skolåret 2018–2019 ska norska skolpojkar i årskurs 7 inom barnvaccinationsprogrammet erbjudas gratis vaccin mot HPV. Norska flickor erbjuds detsamma från och med år 2009 och omkring 80 procent tar minst en dos vaccin. Norska Folkehelseinstituttet räknar med att HPV-relaterad cancer hos män ska minska när även pojkar vaccineras.
Tisdag 27 juni 2017
Stefan Löfven skriver till EU om EMA
Statsminister Stefan Löfven har skrivit brev till EU-ledarna Donald Tusk, ordförande i Europeiska rådet, och Jean-Claude Juncker, ordförande i EU-kommissionen, där han formellt informerar om att Sverige är ett kandidatland för att ta över läkemedelsmyndigheten EMA. Stefan Löfven lyfter i brevet fram de främsta svenska fördelarna: att kunna försäkra en sömlös övergång av myndigheten, lokaliseringen i Life Science-klustret Hagastaden med närhet till Karolinska institutet, samt den höga livskvalitet Sverige kan erbjuda personal och medföljande. Statsministern utlovar att EU ska få ett samlat attraktivt erbjudande före den 31 juli.
Fredag 16 juni 2017
Substans i broccoli bättre än metformin
Forskare i Göteborg och i Lund har hittat en substans, sulforafan, som finns i broccoli har god effekt mot typ 2-diabetes. I en studie var effekten lika stor som för metformin, ett standardläkemedel mot typ 2-diabetes – men med lindrigare biverkningar. Planen är att utveckla broccoli som functional food och nå marknaden inom två år. Att utveckla ett nytt läkemedel tar längre tid.
Torsdag 15 juni 2017
Revisorer kritiserar IT-säkerhet i Skåne
Region Skåne saknar ändamålsenliga rutiner och processer för att hantera IT- och informationssäkerheten. En fungerande styrmodell är inte införd och det finns inte tillräckliga resurser, styrande dokument och rutiner för att säkerställa en ändamålsenlig hantering av information. Organisation, roller och ansvar är otydligt definierade. Det menar revisorer som granskat Region Skånes verksamhet.
Torsdag 15 juni 2017
Ny forskningsdatalag föreslås
Forskningsdatautredningen föreslår i ett delbetänkande till regeringen att en ny forskningsdatalag införs, som en konsekvens av EU:s dataskyddsförordning som träder i kraft i maj 2018. Den nya lagen syftar till att möjliggöra personuppgiftsbehandling för forskningsändamål samtidigt som den enskildes fri- och rättigheter skyddas.
Måndag 12 juni 2017
Färre självmord med litium
Andelen patienter som behandlas med litium har gått ner under senare år. Nu visar en svensk omfattande studie att risken för att personer med bipolär sjukdom begår självmord eller försöker ta sitt liv är 14 procent lägre medan de behandlas med litium. I studien ingick data för 51 000 personer som följdes under åtta år.
Fredag 9 juni 2017
Tedros Adhanom Ghebreyesus ny WHO-chef
Tedros Adhanom Ghebreyesus tillträder som ny chef för Världshälsoorganisationen WHO den 1 juli och ersätter då Margaret Chan som varit högste chef i tio år. Tedros Adhanom Ghebreyesus har varit hälso- och utrikesminister i Etiopien. Han har också bland annat varit styrelseordförande för Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis and Malaria.
Torsdag 8 juni 2017
Slutbetänkande kring jämlik hälsa
Kommissionen för jämlik hälsa har nu överlämnat sitt slutbetänkande till regeringen. Vägen mot en mer jämlik hälsa går inte via en eller ett par avgörande åtgärder, utan det är ett tålmodigt arbete med många olika frågor inom ett brett spektrum av sektorer som krävs, konstaterar kommissionen i sitt betänkande.
Fredag 2 juni 2017
Janna Valik ny GD i eHälsomyndigheten
Regeringen har utsett socionom Janna Valik till ny generaldirektör för eHälsomyndigheten. Hon kommer närmast från samma tjänst på Boverket och har tidigare haft samma position i Migrationsverket. Janna Valik tillträder sin nya tjänst i Kalmar den 19 juni.
Torsdag 1 juni 2017
ABIGO Medical årets företagare i Göteborg
Läkemedelsföretaget ABIGO Medicals grundare och ägare, bröderna Jan G. Smith och Leif Smith, har utsetts till Årets Företagare i Göteborg 2017 av organisationen Företagarna. ”Ett utmärkt exempel på hur man som egen företagare kan vara mer flexibel, ha kortare beslutsprocesser och framförallt tänka mer långsiktigt med en möjlighet till en positiv expansion”, skriver Företagarna i motivationen till utmärkelsen.
Torsdag 1 juni 2017
Nya diabetesläkemedel prioriteras högre
Socialstyrelsen har uppdaterat de nationella riktlinjerna för vård av diabetes hos vuxna. En förändring är att nya glukossänkande läkemedel fått en högre prioritet i diabetesvården. Uppdateringarna sker numera efter en ny modell där delar av riktlinjerna uppdateras var för sig. Därmed kan uppdateringar inom angelägna områden göras snabbare. Under året återkommer Socialstyrelsen med en översyn över målnivåer för diabetesvården.
Tisdag 30 maj 2017
Första godkännandet på biomarkör
För första gången har den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA godkänt ett cancerläkemedel utifrån en biomarkör i stället för behandling av en sjukdom i ett specifikt organ. Det gäller biomarkörer för MSI-H eller dMMR och läkemedlet är Keytruda. Beslutet gäller solida tumörer som tillvuxit efter tidigare behandling och där det inte finns effektiva alternativ samt patienter med kolorektal cancer som tillvuxit efter behandling med cytostatika.
Onsdag 24 maj 2017
Alltfler tidiga aborter
Andelen aborter som görs tidigt i graviditeten ökar, visar Socialstyrelsens abortstatistik. Under förra året utfördes 53 procent av alla aborter före vecka 7, en fördubbling den senaste tioårsperioden. Bättre ultraljudsteknik samt nya metoder för medicinsk abort är förklaringar. Antalet aborter i Sverige var 38 000, vilket motsvarar 20,8 aborter per 1 000 kvinnor. Denna nivå har varit relativt oförändrad den senaste tioårsperioden. Antalet tonårsaborter fortsätter att minska.
Tisdag 23 maj 2017
Nya nationella riktlinjer för stroke
Socialstyrelsen har publicerat en remissversion av nya nationella riktlinjer för vård vid stroke. Bland åtgärder med högst prioritet finns att ge intravenös trombolys inom 4,5 timmar från symtom på akut ischemisk stroke. Även behandling med trombektomi, där blodproppen dras ut från kärlet med hjälp av en mikrokateter, ges högsta prioritet. I dag utförs nästan alla tromektomier vid universitetssjukhusen Karolinska, Sahlgrenska och Lund. För att nå målen behöver metoden byggas ut, samt även verksamhet med ambulanshelikopter för att nå tidsmålen.
Tisdag 23 maj 2017
G20-länder ska bekämpa antibiotikaresistens
Hälsoministrarna i världens starkaste ekonomier, G20-länderna, har vid ett möte i Berlin kommit överens om gemensamma ansträngningar för att stoppa spridningen av antibiotikaresistens. Under 2018 ska länderna ha antagit nationella handlingsplaner för en mer ansvarsfull human antibiotikaförskrivning, och för en minskning av användandet av antibiotika inom djurindustrin. Resultatet av mötet förs nu till G20-toppmötet i Hamburg i juli.
Måndag 22 maj 2017
Naloxon ska snabbutredas
Regeringen vill snabbutreda hur läkemedlet Naloxon, som fungerar som motgift vid överdosering av opioider som heroin och morfin, så fort som möjligt ska finnas brett tillgängligt. Socialstyrelsen och Läkemedelsverket ska inom tre veckor ge svar på detta, i syfte att undvika att människor dör under tiden som myndigheterna utreder frågan mer grundligt.
Fredag 19 maj 2017
Var femte svensk drabbad av lungsjukdom
Omkring var femte svensk, 1,9 miljoner personer, lever med en lungsjukdom enligt Hjärt-Lungfonden, som nu publicerat Lungrapporten för första gången. Astma är enligt rapporten den enskilt största sjukdomen följt av sömnapné, KOL, tuberkulos och sarkoidos. Lungrapporten 2017 lyfter fram en rad viktiga utmaningar, genombrott och framsteg inom området lungsjukdom.
Tisdag 16 maj 2017
Överenskommelse om pengar till läkemedelsförmånen
Regeringen och SKL har kommit överens om ersättningen för läkemedelsförmånen och anknytande ersättningar för 2017. I överenskommelsen finns även tydliga planeringsförutsättningar för de kommande två åren. Landstingen får 23,4 miljarder kronor av staten för att täcka kostnaderna för läkemedelsförmånen i år. 1,6 miljarder går till bland annat smittskyddsläkemedel, förbrukningsartiklar och dosdispenserade läkemedel. En särskild ersättning på 858 miljoner ska gå till läkemedel mot hepatit C, vilket motsvarar 70 procent av kostnaden för landstingen.
Fredag 12 maj 2017
Tuffare tider väntar för landstingen
Landstingen gjorde ett samlat resultat på 3,4 miljarder kronor under 2016. Men tuffare tider väntar framöver, enligt SKL:s nya ekonomirapport. Förklaringar till de positiva siffrorna i fjol är en rekordstark ökning av skatteunderlaget och ökade statsbidrag. Men åren framöver väntas skatteintäkterna mattas av samtidigt som kostnaderna för hälso- och sjukvården väntas fortsätta att öka. Det innebär stora behov av effektiviseringar under perioden 2018-2020, enligt SKL.
Onsdag 10 maj 2017
Slutbetänkande om vinster i välfärden
Statlige utredaren Ilmar Reepalu har nu överlämnat sitt slutbetänkande om vinster i välfärden till regeringen. Tidigare har utredningen föreslagit hur vinster inom välfärdsföretagen kan begränsas. I slutbetänkandet lämnas förslag kring användandet av kvalitetsmått inom välfärden, hur register kan förbättras inom vården och inom social omsorg, samt hur ekonomisk insyn i privata välfärdsföretag kan utvecklas.
Tisdag 9 maj 2017
Regeringen satsar på patientkontrakt
Tre landsting, Kalmar, Halland och Norrbotten, får 15 miljoner kronor av regeringen för pilotverksamhet med så kallade patientkontrakt. Tanken är att kontraktet för den enskilde patienten ska vara en sammanhållen plan över inplanerade vårdinsatser. Detta ska ge bättre tillgänglighet och delaktighet. Regeringen har aviserat en miljard extra till sjukvården nästa år, som bland annat ska gå till att införa patientkontrakt i alla landsting.
Torsdag 4 maj 2017
Hälsorecept: motion, nyttig mat och mindre salt
Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket har redovisat sitt uppdrag från regeringen att kartlägga vad som behövs för att matvanor och fysisk aktivitet kan bidra till en bättre hälsa. Nationella mål och utökad uppföljning av målen, högre kompetens i hälsofrämjande arbete inom skola och hälso- och sjukvården och ett nationellt saltprogram för att sänka saltkonsumtionen är några förslag.
Tisdag 2 maj 2017
Troligt besked om EMA i oktober
Beslut om nytt värdland för EMA kommer att fattas i samband med EU-toppmötet i oktober. Det står klart efter helgens Brexit-möte i Bryssel med stats- och regeringscheferna. Vid toppmötet i juni ska länderna enas om vilka kriterier som ska gälla för flytten. Samtidigt slogs fast vid ett EMA-möte med medlemsländernas nationella läkemedelsmyndigheter att det finns kapacitet att ta hand om det EMA-arbete som utförs av den brittiska myndigheten.
Tisdag 2 maj 2017
Kan hård träning stärka immunterapi?
Fler immunceller bildas vid pulshöjande träning. Nu undersöker danska forskare om man kan stärka effekten av immunterapi ytterligare med träning. I djurförsök har man sett att tränande möss utvecklar färre tumörer och när de får tumörer är de väsentligt mindre än hos icke-tränande möss. I framtiden vill forskare stimulera patienter till träning för att stärka immunsystemet innan behandling med immunterapi inleds.
Torsdag 27 april 2017
Ny rektor för Karolinska Institutet
Regeringen har utsett professor Ole Petter Ottersen till ny rektor för Karolinska Institutet. Ole Petter Ottersen är professor i medicin och är i dag som rektor vid Universitetet i Oslo. Anställningen gäller från och med den augusti 2017 till och med februari 2022. Tidigare i år förordades Ottersen även som ny rektor för Göteborgs universitet av dess styrelse. Nu blev det alltså istället Karolinska Institutet.
Torsdag 27 april 2017
Region Uppsala utser innovationsdirektör
Region Uppsala har utsett civilingenjör Andreas Scheutz till regionens förste forsknings- och innovationsdirektör. Hans uppgift blir bland annat att se till att innovation inom alla forskningsområden i akademin kan omsättas till konkreta möjligheter för länets näringsliv. Andreas Scheutz tillträder sin nya tjänst den 8 augusti.
Torsdag 27 april 2017
Fyra ministrar om EMA till Sverige
Fyra ministrar deltar vid en konferens med internationell inriktning på Karolinska Institutet den 2 maj om Sveriges kandidatur för att bli nytt värdland för EU:s läkemedelsmyndighet EMA. Under rubriken "Life science seminar – the cutting-edge capabilities of the Swedish life science sector" kommer bland andra forskare beskriva hur de hanterar dagens och framtidens utmaningar inom Life Science och vård. Sjukvårdsminister Gabriel Wikström, forskningsminister Helene Hellmark Knutsson, näringsminister Mikael Damberg och EU-minister Ann Linde deltar.
Måndag 24 april 2017
Regeringen vill sälja Apoteksgruppen
Regeringen kommer att be riksdagen att godkänna en försäljning av den statliga andelen av företaget Apoteksgruppen, som bildades vid apoteksomregleringen för att stödja småföretagande på apoteksmarknaden. I en debattartikel ges även beskedet att regeringen vill behålla Apoteket AB i statlig ägo. Regeringen avser som väntat att lämna en proposition till riksdagen som bygger på förslagen i Apoteksutredningens betänkande. Detta sker våren 2018.
Fredag 21 april 2017
En bättre men ojämlikt fördelad folkhälsa
Folkhälsan blir bättre i Sverige – särskilt i en global jämförelse. Men i sin årliga rapport konstaterar Folkhälsomyndigheten att skillnaderna i folkhälsa ökar mellan dem som har lägst respektive högst socioekonomisk ställning. Den psykiska ohälsan ökar och det sker framför allt bland unga och personer utan gymnasieutbildning. Övervikt och fetma ökar och nu är varannan svensk överviktig eller fet.
Torsdag 20 april 2017
Säkrare ordination till barn
Läkemedelsverket har tagit fram ett kunskapsdokument som syftar till att läkemedelsordination till barn ska bli säkrare. Dokumentet adresserar de särskilda utmaningar som finns för läkemedelshantering för barn gällande ordination, iordningsställande, administrering och uppföljning. Dokumentet grundas på ett expertmöte förra året med experter från olika professioner och myndigheter.
Torsdag 20 april 2017
Regeringen höjer anslag till läkemedelsförmånen
I vårbudgeten höjer regeringen anslaget för läkemedelsförmånen till landstingen för 2017 med 1,1 miljarder kronor, från 24 till drygt 25 miljarder. Anledningen är enligt regeringen att kostnaderna inom förmånen har ökat mer än vad man tidigare beräknat. Den årliga överenskommelsen mellan regeringen och SKL om det exakta anslaget för i år har dock ännu inte offentliggjorts. I övrigt anslår regeringen som tidigare aviserats en halv miljard till förlossningsvården. Anslaget till E-hälsomyndigheten höjs med 20 miljoner kronor då flytten till Kalmar blir dyrare än beräknat.
Tisdag 18 april 2017
SKL vill ha tydligare regler för läkemedelslista
Sveriges Kommuner och Landsting välkomnar förslaget om en nationell läkemedelslista, men är kritiskt mot att den föreslagna lagen har andra regler för åtkomst, samtyckeshantering och spärrning än patientdatalagen. Därför behövs ett förtydligande om hur den nationella läkemedelslistan ska fungera juridiskt, tekniskt och praktiskt med journalsystemen, anser SKL.
Onsdag 12 april 2017
Fel att lämna patientuppgifter till företag
Stockholms läns sjukvårdsområde, SLSO, bröt mot patientdatalagen när man gav ett företag direkt åtkomst till patientuppgifter för att hitta lämpliga personer till ett forskningsprojekt som leds av Karolinska institutet, konstaterar Datainspektionen. Möjligheten för andra än vårdgivare att ta del av patientuppgifter är mycket begränsade enligt lagen och Datainspektionen förelägger SLSO att inte lämna ut patientuppgifter utan föregående sekretessprövning.
Onsdag 12 april 2017
Kritiserade förslag till riksdagen
Regeringen har trots skarp kritik från Lagrådet lagt fram två propositioner till riksdagen som syftar till att begränsa privata vårdgivare. Det handlar dels en om ett lagförslag som ska förbjuda landsting att låta en privat utförare sköta hela eller delar av ett universitetssjukhus, och dels en lag som ska hindra att patienter med privat sjukvårdsförsäkring ska få gå före i vårdköer. Allianspartierna har tidigare aviserat att man kommer att rösta emot förslagen.
Fredag 7 april 2017
Uppdaterad Agenda för hälsa och välfärd
Det behövs ett ökat fokus på forskning och nya metoder att förebygga sjukdom. Nya satsningar och strukturella förändringar behövs för att förbättra svenskarnas hälsa och för att begränsa vårdkostnaderna. Nu har den oberoende stiftelsen Forska!Sverige initierat en uppdatering av "Agenda för hälsa och välfärd", som är färdiga förslag till politikerna från ett brett nätverk av aktörer inom Life Science.
Fredag 31 mars 2017
Mer pengar till ungas psykiska hälsa
I vårändringsbudgeten för 2017 avsätts 100 miljoner kronor extra till landstingen för att stärka barn- och ungdomspsykiatrin. Det är en ökning utöver pågående satsningar på psykiatri och psykisk hälsa som pågår till och med 2019 och omfattar 1 miljard kronor per år. De nya 100 miljonerna ska användas för att stärka barn- och ungdomspsykiatrin i primärvården och fördelas till landstingen utifrån folkmängden.
Fredag 31 mars 2017
Plan för äldres vård och omsorg föreslås
Ett nationellt kunskapscentrum för äldre och psykisk hälsa. En nationell strategi för välfärdsteknik och stimulans för innovation i kommunerna. Utred legitimation för undersköterskor. Det är några av förslagen om en nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre som idag lämnas från utredaren Susanne Rolfner Suvanto.
Fredag 31 mars 2017
Stockholm3-testet införs i Europa
Stockholm3-testet mot prostatacancer får nu stöd från det Europeiska Innovationskontoret EIT Health för att snabbare nå ut på bred front i Europa. I ett första steg ska testet utprovas i Tyskland, Holland och Belgien. Stockholm3-testet är ett blodtest som hittar 20 procent fler män med aggressiv prostatacancer och samtidigt minskar antalet onödiga vävnadsprov med hälften.
Torsdag 30 mars 2017
Halv miljard till förlossningsvården
Regeringen och vänsterpartiet har kommit överens om en extra satsning på en halv miljard kronor till förlossningsvården. Pengarna betalas ut till landstingen efter folkmängd, och kan användas både i år och under under nästa år. Det extra tillskottet, som gäller endast i år, presenteras i regeringen ekonomiska vårproposition i april.
Tisdag 28 mars 2017
Broschyr för EMA till Sverige
Regeringen har tagit fram en engelsk broschyr för internationell publik om fördelarna med att lokalisera EMA till Sverige och Stockholm-Uppsalaregionen. Det ledande budskapet i broschyren är: ”Vi ger en sömlös övergång till en världsledande vetenskaplig miljö, med Life Science-samverkan mellan hälso- och sjukvården, akademin och läkemedelsbranschen.”
Tisdag 28 mars 2017
Patienter ska få snabbare svar på klagomål
Regeringen vill förtydliga vårdgivares ansvar att ta emot och besvara klagomål från patienter och deras närstående. Vid behov ska vårdgivarna vidta åtgärder för att förhindra att händelser inte upprepas. Vidare föreslås en lag som ska reglera patientnämnderna som tillsammans med vårdgivarna ska vara första instans i det föreslagna klagomålssystemet.
Tisdag 21 mars 2017
Vinnova satsar på biologisk läkemedelsproduktion
Vinnova satsar på åtta nya kompetenscentrum där universitet och företag ska bedriva forskning i världsklass tillsammans. Varje centrum tilldelas från Vinnova 4-8 miljoner kronor per år under fem år, och universiteten och företagen bidrar med lika mycket vardera. Ett kompetenscentrum är Centre for Advanced BioProduction, AdBIOPRO, vid Kungliga tekniska högskolan. AdBIOPRO ska genom sin forskning möjliggöra att biologiska läkemedel kan produceras i stor skala, och anses ha stora möjligheter att bli internationellt ledande.
Måndag 20 mars 2017
Översikt om nya läkemedel mot lungcancer
Läkemedelsverket har tagit fram en översikt om lungcancer som presenterar ett antal nya läkemedel mot sjukdomen. Syftet är att ge den allmänt intresserade en överblick av området. Bakgrunden till att myndigheten för första gången tagit fram en översikt för ett visst terapiområde inom cancerområdet är den snabba medicinska utvecklingen inom lungcancer.
Fredag 17 mars 2017
Beredskap inför pandemi
Folkhälsomyndigheten har fått i uppdrag av regeringen att samordna och planera beredskapen för att ta emot och distribuera vaccin till landstingen om det skulle inträffa en pandemisk influensa. Myndigheten ska också se till att det finns en transparent ordning för förankring med landstingen, som ska avropa vaccin utifrån nationella avtal. Samordning ska ske med SKL.
Onsdag 15 mars 2017
Egenvårdsrådgivning ska kartläggas
Socialstyrelsen har fått i uppdrag av regeringen att kartlägga egenvårdsrådgivning på öppenvårdsapotek. Detta för att få svar på om det behövs ett samlat kunskapsstöd. Myndigheten har samtidigt fått i uppdrag att ta fram en diagnostisk checklista för bättre läkemedelsanvändning hos äldre personer. Uppdragen ges som en del i arbetet med nationella läkemedelsstrategin. Uppdragen ska redovisas i april respektive december nästa år.
Torsdag 9 mars 2017
Tre prioriterade områden i Nationell läkemedelsstrategi
Ett mer samordnat arbete kring de tre strategiska områdena patientcentrerad vård, värdering av kunskap och evidens, samt uppföljning. Det är nytt i årets handlingsplan inom Nationell läkemedelsstrategi. En rad aktiviteter som påbörjades förra året fortsätter även under 2017. Nya aktiviteter är bland annat att utreda behovet av ett samlat kunskapsstöd för egenvårdsrådgivning på apotek, samt en pilot kring ett nationellt register för uppföljning av cancerläkemedel.
Tisdag 7 mars 2017
Stora överskott i landstingen
Landstingen redovisar ett samlat överskott på 3,4 miljarder kronor för 2016, enligt en sammanställning av SKL. Det är en förbättring med 2,7 miljarder jämfört med året dessförinnan. Resultaten för i fjol utgör 1,2 procent av de samlade skatteintäkterna och statsbidragen. Det som påverkat är förbättrade skatteintäkter samtidigt som nettokostnaderna ökat i mer långsam takt än tidigare.
Tisdag 7 mars 2017
Lagförslag kring vård av försäkringspatienter
Regeringen har skickat ett lagförslag till lagrådet som syftar till att stoppa att patienter med privat sjukvårdsförsäkring ska kunna gå före i vårdköer. Enligt förslaget ska vårdgivare med offentlig finansiering endast få ge vård till försäkringspatienter om detta inte strider mot den övergripande principen att den som har störst behov ska ges företräde. Lagförslaget är en del av regeringens överenskommelse med Vänsterpartiet om att stoppa vinstintresse inom välfärden.
Måndag 6 mars 2017
Vården dålig på behandling av sällsynta sjukdomar
"Ta fram en nationell plan för sällsynta diagnoser, skapa en nationell styrning och se till att landstingen samverkar". Det är några av kraven i en debattartikel skriven av bland andra Elisabeth Wallenius, ordförande i Riksförbundet Sällsynta diagnoser. Enligt en enkät till medlemmarna är bristerna i vården lika stora som för tio år sedan.
Onsdag 1 mars 2017
3,5 miljoner till Swecare för exportfrämjande
Den halvstatliga stiftelsen Swecare har fått 3,5 miljoner kronor i anslag av regeringen under 2017. Pengarna ska användas för att främja export och internationalisering av svensk hälso- och sjukvård, omsorg och Life Science. Swecare ska bland arrangera delegationsresor och stå för mottagande av utländska besök i Sverige.
Torsdag 23 februari 2017
Nya rekommendationer vid förmaksflimmer
Läkemedelsverket har publicerat nya behandlingsrekommendationer för blodproppshämmande läkemedel vid förmaksflimmer. Enligt rekommendationerna bör alla patienter med förmaksflimmer och förhöjd risk för stroke behandlas. Läkemedelsverket rekommenderar vid nyinsättning i första hand användning av nya orala antikoagulantia, så kallade NOAK, på grund av lägre dödlighet och risk för allvarliga blödningar jämfört med behandling med warfarin.
Onsdag 22 februari 2017
Snabbare handläggning inom TLV
Handläggningstiderna inom prismyndigheten TLV fortsätter minska för tredje året i rad, enligt myndighetens årsredovisning. De senaste åren har den genomsnittliga tiden från ansökan till prisbeslut minskat med 10 dagar till 113 dagar under 2016. Under fjolåret överskred inget ärende tidsfristen 180 dagar för beslut.
Tisdag 21 februari 2017
Hopp för behandling av Huntingtons
Forskare vid bland annat Karolinska Institutet har lyckats ta fram syntetiska DNA-analoger, som binder direkt till den gen som är skadad vid den allvarliga neurodegenerativa sjukdomen Huntingtons sjukdom. Upptäckten öppnar enligt forskarna för nya möjligheter att behandla den i dagsläget obotliga sjukdomen. I dag finns endast behandling för att lindra symtomen vid Huntingtons.
Måndag 20 februari 2017
Snabb ökning av resistenta tarmbakterier
Från år 2010 till 2016 mer än sexdubblades antalet förskolebarn i Uppsala som bar på tarmbakterier som var resistenta mot antibiotika. Var femte friskt förskolebarn bär på så kallade ESBL-bildande bakterier. ESBL är enzymer som bryter ner flera viktiga antibiotika så de blir verkningslösa.
Fredag 17 februari 2017
Frågor om vården i stor patientundersökning
Större delen av befolkningen, 84 procent, anser att de har tillgång till den sjukvård de behöver. Det visar undersökningen Hälso- och sjukvårdsbarometern 2016, som tagits fram på uppdrag av SKL, och som baseras på svar från drygt 40 000 svenskar. Undersökningen visar bland annat att förtroendet för sjukhus är högre än för vårdcentraler. Resultaten visar på stora skillnader över landet i frågor om förtroende, väntetider och huruvida vården ges på lika villkor.
Torsdag 16 februari 2017
Varför är väntetiderna så långa på akuten?
Varannan besökare på landets akutmottagningar måste vänta i minst tre timmar. För var tionde är väntetiden sju timmar eller mer. Personer äldre än 80 år har de längsta väntetiderna. Överbeläggningar på vårdavdelningar, bristande stöd till AT-läkare och bristande samordning inom och utanför sjukhusen är några faktorer som bidrar till köerna, enligt en ny rapport.
Onsdag 15 februari 2017
Rehabkoordinator nytt yrke inom vården
Rehabkoordinator ska bli en ny permanent yrkesgrupp inom hälso- och sjukvården. Regeringen tillsätter nu en arbetsgrupp med uppgift att förverkliga detta. Inom en överenskommelse med SKL har regeringen avsatt 420 miljoner kronor i år och 430 miljoner nästa år för fortsatt utveckling med rehabkoordinatorer inom vården.
Onsdag 15 februari 2017
Fler yngre barn förskrivs antibiotika
Den nedåtgående trenden för försäljningen av antibiotika i Sverige fortsatte under 2016. Men för de yngsta barnen ökade antibiotikaförskrivningen i fjol, enligt statistik från Folkhälsomyndigheten. Antibiotikaanvändningen skiljer sig stort mellan olika landsting och regioner. Stockholm låg högst i fjol med 345 recept per 1 000 invånare. Västerbotten låg lägst med 252 recept per 1 000 invånare.
Tisdag 14 februari 2017
Forskningsanslag till individanpassad behandling
Stiftelsen för strategisk forskning delar ut 400 miljoner kronor till fyra projekt inom programmet Industrial Research Centres. Ett av projekten handlar om individanpassad behandling inom diabetes, där Skånes universitetssjukhus samarbetar med en rad läkemedelsföretag. Ett annat projekt gäller forskning kring nukleotidbaserade läkemedel, där Chalmers, Göteborgs universitet, Karolinska Institutet, AstraZeneca och flera medicinteknikföretag samarbetar.
Tisdag 14 februari 2017
Samordningskansli för e-hälsofrågor
eHälsomyndigheten har fått i uppdrag av regeringen att inrätta ett särskilt kansli för samordning av e-hälsofrågor, som syftar till att förverkliga regeringens och SKL:s vision om e-hälso 2025. Regeringen menar att kansliet ger möjlighet till bättre samordning och effektivitet. Samtidigt får myndigheten i uppdrag att göra en förstudie av det tekniska system som behövs för att realisera nationell läkemedelslista, när den nya lagen väl är antagen av riksdagen.
Torsdag 9 februari 2017
En miljon har läst journal på nätet
Nu har en miljon personer loggat in och läst sin journal på Ineras tjänst Journalen. I dagsläget är 18 regioner och landsting anslutna till tjänsten. Ökad patientsäkerhet är ett av de starkaste skälen för att patienter via nätet ska kunna läsa sin journal. Inera AB ägs gemensamt av landets samtliga regioner och landsting. Från och med mars 2017 kommer bolaget i stället att ägas av SKL, Sveriges Kommuner och Landsting.
Torsdag 9 februari 2017
Handikappförbunden agerar mot oförsäkrade läkemedel
Handikappförbunden vill att sjukvårdsminister Gabriel Wikström agerar mot oförsäkrade läkemedel. När ett oförsäkrat läkemedel ingår i periodens vara-systemet bör patienter kunna erbjudas ett likvärdigt försäkrat läkemedel på apotek, skriver organisationen i ett brev till ministern. Läkemedelsförsäkringen har tidigare föreslagit en informationsplikt för apoteken, samt en utbytesrätt utan extra kostnad, när ett oförsäkrat läkemedel ska lämnas ut.
Onsdag 8 februari 2017
Podd som fördjupar
I Socialstyrelsens poddserie På djupet har nu tio avsnitt publicerats. Bland ämnena som har behandlats finns patientsäkerhet, vård i livets slutskede, legitimation för vårdutbildade utanför EU, välfärdsteknik och personer med nedsatt beslutsförmåga.
Onsdag 8 februari 2017
Patienters medverkan i psykiatrin ska stärkas
Lagen om psykiatrisk tvångsvård och lagen om rättspsykiatrisk vård innebär begränsningar av patientens inflytande över vården. Men begränsningarna får aldrig vara större än vad som är nödvändigt för att genomföra vården. Vården ska inkräkta så lite som möjligt i patienternas integritet och värdighet. Regeringen föreslår lagändringar i den riktningen i en proposition till riksdagen.
Tisdag 7 februari 2017
Kliniska prövningar kvar på låg nivå
Antalet kliniska läkemedelsprövningar i Sverige ligger kvar på förhållandevis låg nivå. Det framgår av Läkemedelsverkets årsstatistik för 2016. Antalet startade prövningar var 313 stycken, jämfört med 317 under 2015. Det är betydligt lägre än för tio år sedan då omkring 450 prövningar startades varje år. Av fjolårets prövningar var omkring två tredjedalar kommersiella prövningar och resterande akademiska prövningar.
Måndag 6 februari 2017
Högspecialiserad vård stuvas om
Sedan tio år koncentreras högspecialiserad vård genom systemet för rikssjukvård. Socialstyrelsen avgör vad som ska betraktas som rikssjukvård och på vilka sjukhus den ska bedrivas. Enligt kritiker har för lite av den högspecialiserade vården omfattats. Nu vill regeringen avskaffa rikssjukvården och har gett Socialstyrelsen i uppdrag att, i samverkan med SKL, lämna förslag om nivåstrukturering i den högspecialiserade vården.
Fredag 3 februari 2017
Förslag om kunskapsstöd skjuts upp
Utredningen om ökad följsamhet till nationella kunskapsstöd i hälso- och sjukvården som leds av Sofia Wallström skulle enligt tidigare beslut ha redovisats den 1 mars 2017. Nu har regeringen gett utredningen mer tid och uppdraget ska i stället redovisas senast den 1 juni 2017.
Fredag 3 februari 2017
Riksrevision kritisk mot otydlig styrning
Det har blivit allt vanligare att regeringen använder sig av SKL, Sveriges kommuner och landsting, för den statliga styrningen av sjukvården i stället för sina egna myndigheter. Riksrevisionen är i en rapport kritisk till detta, då SKL är en medlemsorganisation och ingen myndighet. Detta innebär bland annat att krav på insyn och ansvar som ställs på myndigheter inte kan riktas mot SKL. Regeringen borde i stället förtydliga Socialstyrelsens roll, menar Riksrevisionen.
Fredag 3 februari 2017
Samarbete kring missbruksvård på väg
År 2013 gavs kommuner och landsting i uppdrag att samarbeta kring vården av missbrukare. I en kartläggning av Myndigheten för vård- och omsorgsanalys visas att 82 procent av landets kommuner och samtliga län ingått sådana överenskommelser. Trots att barn och unga beskrivs som viktiga av kommuner och landsting är ett uttalat barnperspektiv ovanligt i överenskommelserna.
Torsdag 2 februari 2017
Tydligare ramverk för folkhälsopolitiken
Kommissionen för jämlik hälsa lägger i ett delbetänkande till regeringen förslag för att förtydliga och utveckla det folkhälsopolitiska ramverket. Detta ska förstärka arbetet med en god och jämlik hälsa. Kommissionen föreslår bland annat att dagens elva målområden inom folkhälsopolitiken ersätts av åtta mer prioriterade.
Torsdag 2 februari 2017
Privat donation stärker forskning om smärta
Tack vare en donation på 30 miljoner kronor från entreprenören Leif Lundblad kan Karolinska Institutet forska kring tidiga markörer på kronisk smärta. Forskarnas ambition är att öka individualiseringen i smärtbehandling och att identifiera substanser som kan användas i läkemedelsutveckling.
Onsdag 1 februari 2017
Sjukvårdsdata samlas på Vården i siffror
Nu finns data för närmare 400 indikatorer från 16 olika sjukvårdsområden på Vården i siffror. Indikatorerna ger bland annat bilder av befolkningens syn på vården, medicinska resultat, väntetider, kostnader och produktivitet. I en ny rapport rangordnas landstingen och regionerna utifrån deras resultat.
Onsdag 1 februari 2017
Vårdanalys ska utvärdera cancerläkemedel
Myndigheten för Vård- och omsorgsanalys har fått i uppdrag av regeringen att ta fram ett kunskapsunderlag kring hur cancerläkemedel används i Sverige. Uppdraget ges mot bakgrund av den snabba utvecklingen av nya läkemedel och alltmer riktade och individanpassade behandlingar. Vårdanalys ska rapportera uppdraget till regeringen senast i november.
Onsdag 1 februari 2017
Förändrat system för klagomål
Vårdgivare ska ha ett tydligare ansvar för att ta emot och bemöta klagomål från patienter och närstående. Det föreslår regeringen i en lagrådsremiss. Endast mer allvarliga skador inom vården ska hanteras av IVO, Inspektionen för vård och omsorg. Tanken är att IVO i högre grad ska kunna prioritera strategiskt viktiga tillsynsinsatser.
Måndag 30 januari 2017
Länsstyrelse ska jobba för att få hit EMA
Länsstyrelsen i Stockholms län ska hjälpa till i arbetet med att få EU:s läkemedelsmyndighet EMA att flyttas till Sverige när Storbritannien lämnar EU. Myndigheten ska bland annat ta fram vad EMA kan erbjudas i form av lokaler, kommunikationer, bostäder och närhet till medicinsk forskning och akademi.
Torsdag 26 januari 2017
Hon tar över apoteksutredning
Anna-Lena Sörenson (S), vice ordförande i riksdagens socialutskott, tar i mars över som statlig utredare för apoteksmarknadsutredningen. Uppdraget från regeringen avser de två betänkanden som återstår enligt tilläggsdirektiven. Sörenson tar över efter Åsa Kullgren (S), som lämnar uppdraget när hon avrapporterat sitt betänkande enligt de ursprungliga direktiven den 28 februari.
Tisdag 24 januari 2017
Plan för vision e-hälsa 2025
Regeringen och SKL har kommit överens om en handlingsplan för de kommande tre åren som stakar ut vägen till hur visionen om att Sverige ska vara bäst i världen på e-hälsa år 2025 ska förverkligas. Planen konkretiserar vilka insatser som ska ske och vilka ytterligare planer som ska tas fram.
Måndag 23 januari 2017
Beroende av inhyrd personal ska bort
Senast den 1 januari 2019 ska alla landsting och regioner vara oberoende av inhyrd vårdpersonal. Det handlar dock inte om ett totalstopp, skriver ledningen för Sveriges Kommuner och Landsting i tidningen Dagens Samhälle. För att nå målet ska landstingen bland annat bli mer attraktiva som arbetsgivare och utveckla nya arbetssätt.
Fredag 20 januari 2017
Vårdanalys utreder cancerläkemedel
Myndigheten för Vårdanalys får i uppdrag av regeringen att analysera hur cancerläkemedel används i Sverige. Vårdanalys ska undersöka fördelningen mellan nya och äldre läkemedel, patienternas tillgång, regionala skillnader, samt vad som påverkar kostnaderna för cancerläkemedel. En framtidsanalys ska även göras, och regeringen vill ha en rapport på sitt bord senast 15 november.
Torsdag 19 januari 2017
Scheelepris till cancerforskare
Årets Scheelepris från Apotekarsocieteten tilldelas cancerforskaren Charles L Sawyers, professor vid Memorial Sloan Kettering Cancer Center i New York. Motiveringen lyder: "För hans enastående bidrag inom life science. Professor Sawyers arbete har lett till insikter om de molekylära mekanismer som orsakar tumörers resistens mot cancerläkemedel vilket har banat väg för utveckling av nya effektiva behandlingar som lett till ökad överlevnad för många patienter".
Torsdag 19 januari 2017
Läkare efterlyser fler barnvaccinationer
Barnvaccinationsprogrammet i Sverige är effektivt – men otillräckligt. Det menar fem läkare som genomfört en studie i Stockholm som publicerats i Läkartidningen. Utifrån studien efterlyser de att vaccinationsprogrammet utökas med vaccinationer mot influensa, rotavirus och vattkoppor. En sådan komplettering skulle minska antalet sjukhusinläggningar av barn i "betydande grad".
Torsdag 19 januari 2017
Sörmland ensamt om fria besök till allmänläkare
Vid årsskiftet införde Landstinget Sörmland avgiftsfria besök hos läkare i primärvården. Samtidigt höjdes avgiften för besök i den öppna specialistvården med 100 kronor till 400 kronor. I nio landsting råder numera samma patientavgift i primärvården och den öppna specialistvården. I Uppsala län sänktes patientavgiften i primärvården med 20 kronor till 150 kronor. Det framgår av en sammanställning som gjorts av Sveriges Kommuner och Landsting.
Onsdag 18 januari 2017
Alzheimerforskare prisas
Oskar Hansson, docent vid Lunds universitet och överläkare på Enheten för klinisk minnesforskning, tilldelas Alzheimerfondens stora forskningspris 2017. Han får priset för sina kliniska undersökningar, hjärnavbildning med magnet- och PET-kamera samt biokemiska analyser av blod och cerebrospinalvätska. Prissumman uppgår till 2,5 miljoner kronor.
Måndag 16 januari 2017
Nationell samordning av arbete mot självmord
Under ett år tar cirka 1100 svenskar sitt liv. Siffran har legat tämligen konstant sedan millennieskiftet. Sedan maj 2015 har Folkhälsomyndigheten ett regeringsuppdrag att samordna arbetet med förebyggande åtgärder mot suicid på nationell nivå. Av en första lägesrapport framgår bland annat att myndigheten ska ta fram och sprida kunskapsstöd för befolkningsinriktade suicidförebyggande insatser.
Torsdag 12 januari 2017
Tre delar Crafoordpris i polyartrit
Tre immunologiforskare, Alexander Rudensky och Fred Ramsdell, USA, och Shimon Sakaguchi, Japan, delar på 2017 års Crafoordpris i polyartrit, och en prissumma på sex miljoner kronor. Den belönade forskningen handlar om upptäckten av regulatoriska T-celler, celler som kan liknas vid ordningsvakter i vårt immunförsvar. Det finns förhoppningar om att upptäckterna ska bana väg för nya, mycket effektiva behandlingsmetoder vid autoimmuna sjukdomar, som reumatiska ledsjukdomar, MS och diabetes typ 1.
Torsdag 12 januari 2017
Alltfler avlidna donerar sina organ
Under 2016 var det 185 avlidna personer som donerade sina organ till transplantation. Antalet var 10 procent högre än 2015 och det är den högsta noteringen sedan den gemensamma skandinaviska statistiken Scandiatransplant infördes. Donatorerna bidrag till att 649 organ kunde transplanteras.
Tisdag 10 januari 2017
Hur få mer uppskattade journalsystem?
Enligt en undersökning utförd av Myndigheten för vård- och omsorgsanalys är endast var tredje primärvårdsläkare nöjda med sina journalsystem. I en promemoria har myndigheten undersökt vad som kan förklara att några primärvårdsläkare är mer nöjda än andra. Utifrån detta presenteras förslag för att uppnå en mer meningsfull användning av journalsystemen.
Tisdag 3 januari 2017
Förslag om nationell läkemedelslista
Regeringen föreslår att nuvarande lagar om receptregister och läkemedelsförteckning slås samman till en ny lag om en nationell läkemedelslista. Därmed ska bland annat läkare och farmaceuter kunna se samtliga läkemedel en patient fått utskrivna på recept. Utöver dagens uppgifter ska även aktiv substans och ordinationsorsak finnas med.
Tisdag 3 januari 2017
Ny inriktning på hiv-förebyggande
Regeringen har gett Folkhälsomyndigheten i uppdrag att utforma en ny inriktning på de bidrag som ges till ideella organisationer som arbetar med hiv-prevention. Förslagen ska dels handla om bidrag för 2017, dels om en långsiktig fördelning av bidrag. Myndigheten ska redovisa sina förslag senast den 1 maj 2017.
Torsdag 22 december 2016
Christer Asp leder EMA-sekretariatet
Ambassadör Christer Asp har utsetts till chef för det sekretariat som ska arbeta för att EU:s läkemedelsmyndighet EMA lokaliseras till Sverige efter att Storbritannien lämnat EU, Brexit. Han har tidigare bland annat arbetat som ambassadör i Serbien och Turkiet. Han var även minister vid Sveriges ständiga EU-representation under ordförandeskapet år 2001. Sekretariatet ska arbeta nära regeringens nationella samordnare för Life Science, Anders Lönnberg.
Torsdag 22 december 2016
Lagrådsremiss för bättre utskrivningar
Öppenvården ska tidigare börja planera för patienters utskrivning från sjukhus. Kommuner och landsting ska ta fram riktlinjer för samverkan. Ett problem idag är att öppenvården får information om att en patient ska skrivas ut till öppenvård från sjukhus. Den nya lagen föreslås ersätta den nuvarande betalningsansvarslagen och träda i kraft den 1 januari 2018. För de som skrivs från psykiatrin föreslås den nuvarande lagen gälla fram till den 1 januari 2019. Förslagen bygger på Göran Stiernstedts betänkande "Trygg och effektiv utskrivning från sluten vård".
Onsdag 21 december 2016
Minskat bidrag till kvalitetsregister
Sedan tidigare har det framgått att staten kommer att minska sitt bidrag till landets kvalitetsregister (läs artikel). Nu är det klart att staten avsätter minst 112 miljoner kronor till kvalitetsregistren för 2017. Under 2017 görs en översyn och planen är att åstadkomma en långsiktig organisation för kvalitetsregistren från 2018 och framåt.
Onsdag 21 december 2016
125 miljoner till vård av kronisk sjukdom
Regeringen avsätter knappt 125 miljoner kronor till bättre vård för personer med kroniska sjukdomar. Särskilt fokus riktas på primärvården. Halva befolkningen berörs och kostnader för kronisk sjukdom svarar för 80-85 procent av de totala vårdkostnaderna. Sveriges Kommuner och Landsting ska samordna sina insatser med Socialstyrelsens uppdrag att förbättra vården för kroniskt sjuka.
Tisdag 20 december 2016
Vesna Jovic ny VD för SKL
Under våren 2017 tillträder Vesna Jovic som ny VD för Sveriges Kommuner och Landsting, SKL. För närvarande är hon kommundirektör i Huddinge kommun. Vesna Jovic är född 1961 och socionom med utbildning i Örebro. Bland övriga uppdrag kan nämnas att hon är ledamot i regeringens råd för digitalisering av offentliga Sverige, ordförande i styrgruppen för Digital agenda Storstockholm samt styrelseledamot i Stockholm Business Alliance.
Tisdag 20 december 2016
Köer ska kortas inom cancervården
Regeringen och SKL har tecknat en överenskommelse om hur det statliga bidraget till den särskilda cancersatsningen ska användas under 2017. Det handlar framför allt om fortsatt arbete med att införa standardiserade vårdförlopp för att minska väntetiderna. Satsningen på att skapa en mer jämlik och tillgänglig cancervård omfattar cirka en halv miljard kronor per år 2015-2018.
Fredag 16 december 2016
Bättre styrning av behandling mot bröstcancer
Ny forskning kring östrogenreceptorer ger förhoppningar om en framtida bättre styrning av bröstcancerbehandling med cellgifter och annan behandling. Intervallen mellan kontroller kan också anpassas efter den enskilda patientens behov. Forskningen kan leda fram till fler biomarkörer som kan förutsäga vilka bröstcancerpatienter som har mest nytta av cytostatika.
Torsdag 15 december 2016
Beredskap för framtidens cancervård saknas
Riksdagspartierna har inga långsiktiga förslag och samlade grepp kring hur framtidens cancervård ska finansieras. Det menar patientorganisationen Nätverket mot cancer, som granskat alla riksdagspartiers budgetförslag. Det saknas generellt förslag på åtgärder inför att alltfler kommer att leva allt längre med sin cancersjukdom, menar organisationen.
Torsdag 15 december 2016
Stora brister i vården vid livets slut
Många människor har svåra smärtor i livets slutskede. Palliativ vård ska därför återkommande bedöma smärtläget och lindra smärtan. Men färre än fyra av tio patienter fick en sådan smärtskattning under den sista levnadsveckan. Och skillnaden är stor i landet; i länen varierade andelen från 21 till 57 procent av patienterna. Också stödet till närstående varierar kraftigt; från 25 procent till 96 procent. Det framgår av en utvärdering som gjorts av Socialstyrelsen.
Tisdag 13 december 2016
Richard Bergström lämnar EFPIA
Richard Bergström lämnar efter fem år sitt uppdrag som chef för EFPIA, den europiska branschorganisationen för läkemedelsföretag. I ett uttalande säger Bergström bland annat att han med stolthet lämnar EFPIA efter att ha bidragit till en ökad fokusering på innovation och patienters tillgång till läkemedel. För Richard Bergström väntar nu ett nytt uppdrag i Schweiz.
Måndag 12 december 2016
Tilläggsdirektiv till apoteksutredningen
Regeringen har beslutat om tilläggsdirektiv till den pågående apoteksmarknadsutredningen. Ett av de nya uppdragen är att analysera om apotekens handelsmarginal även bör vara reglerad för receptbelagda läkemedel som ligger utanför läkemedelsförmånen. Utredningen ska lämna ett delbetänkande kring detta senast den 15 juni nästa år. Slutbetänkandet ska lämnas senast 31 december 2017.
Måndag 12 december 2016
Användning av paracetamol fungerade väl
En enkät visar att sju av tio svenskar använde paracetamol under ett kvartal, och var femte köpte läkemedlet i andra butiker än apotek. Ingen skadlig användning kunde konstateras. Bipacksedeln var den främsta informationskällan, särskilt för de yngre. Enkäten till 6 000 personer genomfördes mot bakgrund av bristfällig information om användningen av paracetamol efter apoteksomregleringen 2009 och ett ökat antal samtal om paracetamol till Giftinformationscentralen.
Onsdag 7 december 2016
Socialstyrelsen ska analysera läkemedelsförsörjning
Regeringen har gett Socialstyrelsen i uppdrag att analysera regelverket för läkemedelsförsörjning. I dag har regelverket en alltmer föråldrad uppdelning i öppen- och slutenvård, vilket exempelvis hindrar att läkemedel rekvireras mellan olika vårdgivare. Socialstyrelsen ska senast 30 april nästa år ha analyserat och beskrivit problemen med systemet.
Tisdag 29 november 2016
SKL beklagar inställd regionreform
Lena Micko, ordförande i Sveriges Kommuner och Landsting, beklagar att den planerade regionreformen inte blir av på grund av för litet stöd i riksdagen. I ett uttalande säger hon att "Den nuvarande regionala indelningen är inte anpassad för att möta framtidens utmaningar för landstingen och regionerna.... Vi hade förväntat oss ett större ansvarstagande från riksdagspartierna för att kunna skapa bättre förutsättningar för en jämlik vård och tillväxt i hela landet. Länen och landstingen är i dag för små och det regionala utvecklingsansvaret är för splittrat."
Fredag 25 november 2016
Nya toppolitiker i Region Örebro län
Andreas Svahn (S) och Karin Sundin (S) har valts till nya regionråd i Region Örebro län. Andreas Svahn blir regionstyrelsens ordförande medan Karin Sundin tar över som ordförande i fokusberedningen för specialistsjukvård och högspecialiserad vård. Andreas Svahn efterträder Marie-Louise Forsberg-Fransson (S), som avgått efter 22 år som regionråd/landstingsråd varav 12 år som regionens och tidigare landstingets toppolitiker.
Onsdag 23 november 2016
KOL-patienter missnöjda visar enkät
Fyra av tio KOL-patienter vet inte om de har rätt behandling och hälften tycker att vården brister i uppföljningen. Det visar en enkätundersökning som Riksförbundet Hjärtlung genomfört bland sina medlemmar med KOL. En femtedel av medlemmarna med KOL är missnöjda med den behandling de får idag.
Onsdag 16 november 2016
Svenskt generikasystem effektivt enligt TLV
Det svenska systemet för konkurrens mellan utbytbara läkemedel är ett av de mest effektiva inom EU, enligt en rapport från prismyndigheten TLV. Om priserna i Sverige hade legat som det europeiska genomsnittet hade kostnaderna ökat med 2,6 miljarder kronor, enligt rapporten.
Tisdag 15 november 2016
En tydligare hälso- och sjukvårdslag föreslås
Regeringen har föreslagit en ny hälso- och sjukvårdslag i syfte att göra regelverket mer överskådligt och mer lättillgängligt. Den nya lagen har enligt propositionen till Riksdagen en ny struktur och uppbyggnad, men nästan alla bestämmelser i den nuvarande hälso- och sjukvårdslagen har förts över till den nya lagen, som föreslås träda i kraft den 1 april nästa år.
Måndag 14 november 2016
Världsdiabetesdagen 14 november
Diabetes är en av de största globala hälsoutmaningarna och på måndagen den 14 november uppmärksammas Världsdiabetesdagen med olika aktiviteter. I Sverige uppgår antalet människor som antingen lever med eller är i riskzonen för diabetes till ungefär en miljon, och varje dag dör fem svenskar som en direkt följd av sjukdomen. Globalt är mer än 415 miljoner människor drabbade av diabetes, varav 75 procent i låg- och medelinkomstländer.
Måndag 14 november 2016
Prostatacancer uppmärksammas i vintertid
Varje dag får 27 svenskar diagnosen prostatacancer, Sveriges vanligaste cancersjukdom. Nästan 100 000 män lever med diagnosen. Mustaschkampen är en årlig kampanj under november och december för att uppmärksamma sjukdomen och samla in pengar till forskning. Bakom arrangemanget står Prostatacancerförbundet med 26 regionala patientföreningar med stöd av 11 huvudsamarbetsparter samt 200 företag och organisationer.
Torsdag 10 november 2016
Olivia Wigzell ordförande i OECD:s hälsokommitté
Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell har valts till ny ordförande för den internationella ekonomiska samarbetsorganisationen OECD:s hälsokommitté. Kommittén arbetar bland annat med antibiotikaresistens, psykisk hälsa, jämlik vård och patientcentrerad vård och folkhälsa. För närvarande utarbetas förslag om utvärdering av hälso- och sjukvården som bygger på patienters uppfattningar om resultat och bemötande.
Torsdag 10 november 2016
Ingen screening för cystisk fibros
Socialstyrelsen rekommenderar i en remissversion att ett nationellt screeningprogram inte införs för nyfödda barn gällande sjukdomen cystisk fibros. Ett screeningprogram skulle innebära att omkring 20 barn per år diagnostiserades tidigt för sjukdomen. Men majoriteten av de barn som skulle få ett positivt resultat hade varit friska anlagsbärare. Det befintliga screeningprogrammet med hjälp av det så kallade PKU-testet omfattar i dag 24 ovanliga medfödda sjukdomar.
Tisdag 8 november 2016
Generell subvention för alla TNF-alfahämmare
Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, har efter sin genomgång beslutat att samtliga TNF-alfahämmare som injiceras ska vara kvar i läkemedelsförmånen med generell subvention. Det är ett resultat efter prissänkningar och trepartsöverläggningar mellan TLV, landstingen och läkemedelsföretagen om återbäring (läs mer om trepartsöverläggningar här).
Torsdag 3 november 2016
Patienter nöjda med standardiserade vårdförlopp
Drygt 2300 patienter som har utretts för misstanke om någon av de fem cancerdiagnoser som omfattas av SVF, standardiserade vårdförlopp, har svarat på en enkät om deras upplevelser. Nästan alla angav att de mötts av respekt och fått sina vårdbehov tillgodosedda. Mest nöjda var de som fick en cancerdiagnos och att en behandling inleddes. Mest negativa var de som utretts för cancer i urinblåsa och urinvägar men där utredningen visat att de inte hade cancer.
Torsdag 3 november 2016
Nytt begrepp: "Behovsanpassad utvecklingsväg"
Med "stegvist godkännande" skulle patienter med de mest uttalade behoven snabbare få tillgång till nya läkemedel. Bättre samverkan mellan företag, myndigheter, sjukvård och patienter var en del av detta. I utvärderingen av pilotförsöket "Adaptive pathways" som påbörjades 2014 inom den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA konstateras att en tidig dialog mellan parterna är användbart. Då begreppet nu etableras i EMA-samarbetet föreslår Läkemedelsverket att benämningen "behovsanpassad utvecklingsväg" ska användas i Sverige.
Tisdag 1 november 2016
RCC en framgång säger Socialstyrelsen
De regionala cancercentrumen är en del av en nationell cancerstrategi som initierades 2009. Efter en fyraårig etableringsperiod är samtliga sex RCC nu etablerade konstaterar Socialstyrelsen i en aktuell utvärdering. De når i stort sett upp till alla de tio kriterier som ställdes på dem från staten. Formen som använts för RCC kan även användas som en modell inom andra områden än cancervården.
Tisdag 1 november 2016
Avtal om ny fördelning av ALF-pengar
Från 2019 införs en ny modell för att fördela statens ersättning till landsting med universitetssjukhus för bland annat klinisk forskning och läkarutbildning, den så kallade ALF-ersättningen. I framtiden ska högre kvalitet i forskningen löna sig. Av ALF-pengarna på sammanlagt 1,75 miljarder kronor ska 20 procent fördelas baserat på en utvärdering av forskningskvaliteten.
Måndag 31 oktober 2016
Slutet för pappersrecept närmar sig
2 av 100 recept som hämtas ut på öppenvårdsapotek är pappersrecept – men regeringen vill att andelen ska minska för att förbättra patientsäkerheten och minska förfalskningsrisken. Regeringen har gett Socialstyrelsen i uppdrag att föreslå ändringar i författningen som krävs för att elektroniska recept ska vara huvudregeln. Socialstyrelsen ska även föreslå under vilka omständigheter andra slag av recept än elektroniska ska kunna användas. Uppdraget ska redovisas till regeringen senast den 15 december 2017.
Fredag 28 oktober 2016
Tillgång till paracetamol begränsas på apotek
Sedan den 1 december 2015 får tabletter som innehåller paracetamol enbart säljas på apotek. Nu begränsas tillgängligheten ytterligare för personer under 18 år som framöver endast får köpa ett paket paracetamol år gången, enligt ett beslut av medlemmarna i Sveriges Apoteksförening. När kunder över 18 år vill köpa flera förpackningar paracetamol ska apotekspersonalen överväga att ge råd om egenvård.
Onsdag 26 oktober 2016
Ingen generell ökning av läkemedel till barn
Reformen med gratis receptförskrivna läkemedel för barn har hittills inte lett till någon generell ökning av läkemedelsanvändningen, enligt ny statistik från Socialstyrelsen. Däremot syns en markant ökning inom vissa läkemedelsgrupper, framför allt läkemedel mot allergiska besvär, som mjukgörande läkemedel mot eksem. Dessa läkemedel säljs även receptfritt, och eftersom ingen minskning skett där, tyder detta på att fler barn får tillgång till behandlingen.
Tisdag 25 oktober 2016
EU-plan mot antibiotikaresistens nästa år
EU-kommissionen kommer under första halvåret 2017 att ta fram en ny handlingsplan mot antibiotikaresistens. Enligt kommissionens projektplan ska den nya handlingsplanen omfatta såväl human som veterinär antibiotikaanvändning. Handlingsplanen ska föreslå konkreta åtgärder som gör EU ledande inom antibiotikaresistens, och som stärker forskning och utveckling inom antibiotika.
Tisdag 25 oktober 2016
Mer kunskap om läkemedel till barn behövs
Läkemedelsverkets arbete med att sprida kunskap om läkemedelsbehandling för barn fortsätter under kommande två år, skriver myndigheten i en statusrapport till regeringen. Det pågår arbete såväl globalt som inom EU för att stimulera utveckling av läkemedel särskilt anpassade till barn. Men dessa förändringar tar lång tid, och enligt Läkemedelsverket är ytterligare åtgärder angelägna för att öka kunskapen och förbättra läkemedelsanvändningen hos barn.
Tisdag 25 oktober 2016
Nya uppdrag inom förlossningsvård och kvinnors hälsa
Regeringen förlänger Socialstyrelsens särskilda uppdrag kring kvinnors hälsa till utgången av 2019. Myndigheten ska inom kort lämna en analys av förlossningsvården. Senast 31 mars 2017 ska delrapporter lämnas kring bland annat graden av jämställdhet vad gäller behandling inom diabetes och hjärt-kärlsjukdomar. Satsningen omfattar även framtagande av nationella riktlinjer för endometrios.
Måndag 24 oktober 2016
Tillstånd för partihandel med läkemedel dras in
Läkemedelsverket har dragit in tillståndet för partihandel med läkemedel för företaget Pharmera Gothia Pharmaceutical i Ystad. Enligt myndigheten har företagets hantering med läkemedel medfört att förfalskningar av hiv-läkemedlen Viread och Truvada kommit in i den legala distributionskedjan. Inga av de förfalskade läkemedlen har nått svenska patienter, meddelar Läkemedelsverket som även polisanmält företaget.
Måndag 24 oktober 2016
Bättre användning av ECT vid depressioner
Metoden elektrokonvulsiv behandling, ECT, används framför allt vid djupa depressioner. Sjukvården har blivit bättre på att använda metoden enligt data från Vården i siffror. En viktig faktor är att depression hos patienterna skattas efter ECT-behandling. I en sammanställning lyfts stora förbättringar i Landstinget Västmanland fram. Även Landstinget Dalarna, som var med och startade ett regionalt register 2008, visar goda resultat.
Torsdag 20 oktober 2016
Telefonlinje förkortade väntetid och minskade kostnader
En särskild telefonlinje för personer som upptäcker blod i urinen innebar att väntetiden från symptom till diagnos av urinblåsecancer minskade från 50 dagar till 29 dagar. Linjen gick till urologkliniken vid Skånes Universitetssjukhus i Malmö. Det framgår av en studie som pågick i nio skånska kommuner under 15 månader. Institutet för Hälso- och Sjukvårdsekonomi kunde visa att den "röda telefonen" även gav lägre kostnader än ordinarie diagnostik via vårdcentralen.
Onsdag 19 oktober 2016
Fyra öppenvårdsapotek stängs omedelbart
För första gången sedan omregleringen av apoteksmarknaden har Läkemedelsverket återkallat tillstånd att driva öppenvårdsapotek. Det handlar om kedjan GSM, Golden Sands Medical AB. Ingen expediering av läkemedel får ske på fyra apotek i Södertälje, Sätra, Rågsved och Skärholmen från och med i morgon den 20 oktober. Avvecklingen av företagets verksamhet ska vara klar senast den 17 april 2017.
Onsdag 19 oktober 2016
Försvagad njurfunktion inte längre hinder för metformin
Metformin är ett standardläkemedel vid behandling av typ 2-diabetes. Tidigare har behandlande läkare avråtts att sätta in läkemedlet hos patienter med nedsatt njurfunktion. Men nu har den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA efter en granskning av aktuell forskning kommit fram till att måttligt nedsatt njurfunktion inte längre ska vara en kontraindikation för metforminbehandling. Däremot kvarstår rekommendationen att undvika metformin vid kraftigt nedsatt njurfunktion (GFR mindre än 30 milliliter per minut).
Tisdag 18 oktober 2016
Förslag som ska stärka entreprenörskap
Ge fler livskraftiga företag en andra chans, samverkan och rörlighet mellan akademi, näringsliv och offentlig sektor, och en utvecklad styrning av politikområdet. Det är några förslag från den särskilde utredaren Pontus Braunerhjelm som ingår i Entreprenörskapsutredningen som har lämnats till närings- och innovationsminister Mikael Damberg. Förslagen ska inom kort skickas ut på remiss varpå remissinstanserna har tre månader på sig att ge synpunkter på förslagen.
Tisdag 18 oktober 2016
ST-utbildningen ska anpassas till vårdens behov
Socialstyrelsen beslutar sedan 2013 om de SK-kurser i läkares specialistutbildning som bedrivs med statligt stöd. Nu vill regeringen att kurserna i högre grad anpassas efter sjukvårdens behov av specialistkompetens. Därför har Socialstyrelsen fått i uppdrag att föreslå hur kurserna ska utformas för att detta ska uppnås. Uppdraget ska redovisas senast den 31 maj 2017.
Torsdag 13 oktober 2016
Kikhosta ökar kraftigt bland spädbarn
Efter en kraftig uppgång av kikhosta under 2014 minskade antalet fall något under 2015. Men nu ökar antalet igen. Folkhälsomyndigheten har sett en oroande uppgång under hösten. Kikhosta kan vara ett allvarligt tillstånd – särskilt för de ovaccinerade yngsta spädbarnen. Därför betonar myndigheten hur viktigt det är att ge dem den första dosen vaccin som enligt rekommendationen ska ges från 2,5 månads ålder.
Torsdag 13 oktober 2016
Bred reform för ökad tillgänglighet
Regeringen utlovar en bred reform för ökad tillgänglighet inom hälso- och sjukvården. Sjukvårdsminister Gabriel Wikström lyfter i en artikel på DN Debatt fram fem delar i en sådan reform. Bland annat ska försöksverksamhet med "patientkontrakt" inledas i några landsting. På längre sikt måste också resurser flyttas från sjukhusen och användas till att stärka primärvården. Digitaliseringen har också en enorm potential, menar Wikström.
Onsdag 12 oktober 2016
Organdonatorer ökar – men behoven fortsatt stora
Under förra året blev 167 avlidna personer organdonatorer. Det är högsta siffran hittills och ökningen verkar fortsätta i år, enligt statistik från Socialstyrelsen. Förra året gjordes sammanlagt 764 organtransplantationer, flest njurar och därefter lever, hjärta och lunga. Men behoven är stora. I dagsläget behövs 845 organ. Donationsverksamheten skulle underlättas om fler registrerade sig i Socialstyrelsens donationsregister. I dag är endast 16 procent av befolkningen registrerad.
Måndag 10 oktober 2016
Universitetssjukvård och klinisk forskning ska utvärderas
Regeringen har gett Socialstyrelsen i uppdrag att utvärdera kvaliteten på universitetssjukvård vid de landsting som omfattas av ALF-avtalet, statens särskilda satsning på klinisk forskning. Samtidigt får Vetenskapsrådet i uppdrag att utvärdera kvaliteten på den kliniska forskning som omfattas av avtalet. Utvärderingen ska ligga till grund för en ny resursfördelningsmodell för ALF-avtalet där forskningskvalitet ska väga tyngre än i dag.
Fredag 7 oktober 2016
TLV-rapport till regeringen om trepartsöverläggningar
Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, fick i april i år i uppdrag av regeringen att redovisa arbetet med att utveckla den värdebaserade prissättningen för förmånsläkemedel. TLV har nu publicerat en rapport som fokuseras på att beskriva hur myndigheten arbetar med trepartsöverläggningar med landsting och företag inför förmånsbeslut, och på att redogöra för de rättsliga grunderna för sådana överläggningar.
Tisdag 4 oktober 2016
Nobelpris för forskning i cellernas avfallshantering
2016 års Nobelspris i fysiologi eller medicin tilldelas Yoshinori Ohsumi för hans upptäkter av mekanismer för autofagi, som är cellernas sätt att hantera nedbrytning och återvinning. Nedsatt autofagifunktion kan kopplas till flera sjukdomar som uppträder då vi blir äldre, som Parkinsons sjukdom eller typ 2 diabetes. Intensiv forskning pågår idag för att utveckla läkemedel som kan påverka autofagiprocessen. Autofagi har varit ett känt fenomen i över 50 år men först genom Ohsumis forskningsgenombrott på 1990-talet kunde dess grundläggande betydelse för fysiologi och medicin klarläggas.
Måndag 3 oktober 2016
En fredag vikt för att locka unga till forskningen
I år arrangeras ForskarFredag på 31 orter runt om i landet. Experiment och prova-på-aktiviteter är vanliga, men i övrigt förekommer det mesta från lugna samtal till science slams och scenshower. Syftet är att forskare och allmänhet ska mötas och ge inblickar i det spännande med forskning. Ett annat är att stimulera skolungdomar till högre utbildning och forskning. Samtidigt anordnas aktiviteter i hela Europa den sista fredagen i september varje år sedan 2005. Förra året lockades 1,1 miljoner besökare i 250 europeiska städer.
Fredag 30 september 2016
Amning minskar inte längre
Andelen barn som ammas ligger kvar på ungefär samma nivå som 2010, enligt statistik från Socialstyrelsen som avser 2014. Bland fyra månader gamla barn ammades 74 procent, och vid sex månaders ålder ammades 63 procent av barnen. Amningsfrekvensen i Sverige var som högst 1995-2003 då 83 procent av alla fyra månader gamla barn ammades. Statistiken för 2014 visar på stora skillnader över landet. Flest barn ammas i Stockholm och Uppsala, medan andelen är lägst i Gävleborg.
Torsdag 29 september 2016
Nu ska hela Sverige byta ut sprutor
Att byta ut använda sprutor mot nya anses allmänt vara en effektiv metod att minska spridningen av smittsamma sjukdomar bland missbrukare. Metoden rekommenderas därför av både svenska och internationella myndigheter. Men trots möjligheter är det endast sju mottagningar i fyra landsting som erbjuder sprututbyte. I en nytt lagförslag som presenteras i morgon den 29 september tydliggörs verksamheten samtidigt som vissa hinder undanröjs. Målsättningen är att sprututbyte ska vara tillgänglig i hela landet där det finns behov.
Onsdag 28 september 2016
Faktorer som bestämmer psykisk hälsa kartläggs
Folkhälsomyndigheten ska, tillsammans med den nationella samordnaren för psykisk hälsa, sammanställa forskning och annan kunskap om faktorer som påverkar skillnader i psykisk hälsa. Det handlar bland annat om kön, könsidentitet, socioekonomi, funktionsnedsättningar, sexuell läggning och utländsk bakgrund. Sammanställningen ska ge underlag till förebyggande insatser i landsting och regioner.
Onsdag 28 september 2016
Ny rapport: Så kan cancerutmaningen mötas
Cancer medför en stor ekonomisk börda för vårt samhälle, vilken fortsätter växa i takt med att befolkningen åldras och det är därför nödvändigt att använda tillgängliga resurser på bästa sätt för att kunna leverera högkvalitativ cancervård till patienter. Det är en slutsats i en ny rapport om hur man kan förbättra effektivitet och resursallokering i framtidens cancervård från IHE och brittiska Office of Health Economics.
Tisdag 27 september 2016
Patienter vill vara mer delaktiga i vården
Närmare 200 000 patienter har lämnat synpunkter på den öppna och slutna sjukhusvården i den senaste utgåvan av Nationell Patientenkät. SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, konstaterar att landets patienter är nöjda med vården, men att de vill vara mer inblandade i sin egen vård. Mest nöjda (94 procent) är de äldre männen och minst andel positiva efter vårdbesöket (84 procent) var de yngre kvinnorna.
Tisdag 20 september 2016
De mest uppskattade vårdcentralerna privata
Av landets totalt 1150 vårdcentraler drivs 470 stycken, 41 procent, privat. Men av de 20 vårdcentraler som patienterna uppskattar mest är 80 procent privatdrivna. Det konstaterar Vårdföretagarna i sin sammanställning av data från Nationell Patientenkät där 110 000 patienter sagt sitt om primärvården. Framför allt anger patienterna att kontinuiteten är bättre – 64 procent får träffa samma läkare och sjuksköterska på privata vårdcentraler jämfört med 47 procent på de landstingsdrivna.
Tisdag 20 september 2016
Färre spädbarnsföräldrar röker
Allt färre föräldrar till spädbarn röker, visar statistik från Socialstyrelsen. För 15 år sedan levde 19 procent av alla åtta månader gamla barn i familjer där någon rökte. Den andelen sjönk till 11 procent 2014. Bland papporna rökte 10 procent och bland mammorna 5 procent. Det finns stora regionala skillnader. Andelen rökande småbarnsfamiljer är högst i Södermanland och lägst i Västerbotten. Passiv rökning innebär risk för utvecklande av luftvägssjukdomar hos småbarn.
Måndag 19 september 2016
Överbeläggningar har ökat sedan 2013
Enligt en ny kartläggning av SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, har antalet överbeläggningar och utlokaliseringar (till exempel att en hjärtpatient vårdas på en hudklinik) ökat på de flesta av landets sjukhus under senare år. Samtidigt har antalet vårdplatser inom slutenvården fortsatt att minska. Det finns dock sjukhus som har minskat överbeläggningarna. Samarbete med primärvården och kommunal omsorg är en nyckel till att minska onödig vistelse på sjukhus.
Onsdag 14 september 2016
Budgeten: Ökade anslag till biobanker
Hälsa och livsvetenskap är ett av fyra prioriterade områden i den forskningssatsning som regeringen föreslår i budgeten som presenteras den 20 september. Anslagen till Vetenskapsrådet ökar successivt med början 2017 till en sammanlagd anslagsökning på 115 miljoner kronor år 2020. Pengarna ska gå till: en nationell forskningsinfrastruktur för biobanker, en förstärkning av klinisk behandlingsforskning, stimulans av samverkan inom forskning och innovation med fokus på folksjukdomar, samt stärkt grundforskning och tillämpad forskning för att hindra spridning av antibiotikaresistens.
Tisdag 13 september 2016
Regeringen: Flera fördelar med EMA i Sverige
Det finns flera potentiella fördelar med Sverige som värdland för EU:s läkemedelsmyndighet EMA, skriver sjukvårdsminister Gabriel Wikström i ett svar på en skriftlig riksdagsfråga. Det kan exempelvis öka förutsättningarna för andra investeringar inom Life Science i Sverige. Wikström påpekar att: "Nya rön inom Life Science-området bidrar till hälsa och utveckling av hälso- och sjukvården och nya rön inom läkemedel, medicinteknik och informationsteknik är viktiga för att utveckla en modern och effektiv hälso- och sjukvård som svarar mot människors behov". Innan regeringen kan anmäla formellt intresse om att bli värdland måste dock konsekvenserna noga analyseras, skriver Wikström.
Tisdag 13 september 2016
Gravida typ 1-diabetiker mådde bättre än förväntat
En kvinna med typ 1-diabetes löper större risk för skador på fostret och komplikationer under en graviditet än kvinnor utan diabetes. Men i den första undersökningen av dessa kvinnors välbefinnande under tidig graviditet uppgav nästan nio av tio att de hade en bra, mycket bra eller utmärkt hälsa. 168 kvinnor med typ 1-diabetes från sex olika specialmödravårdsenheter i landet ingick i studien.
Tisdag 13 september 2016
Susanna Axelsson ny generaldirektör för SBU
Regeringen har utsett Susanna Axelsson till ny generaldirektör för SBU, Statens beredning för medicinsk och social utvärdering. Axelsson har lång erfarenhet av arbete inom myndigheten, och hon har tjänstgjort som tillförordnad generaldirektör sedan oktober 2015. Susanna Axelsson efterträder Olivia Wigzell som i stället tillträtt som generaldirektör för Socialstyrelsen.
Torsdag 8 september 2016
Föreslår kvalitetsregler för antikroppar inom forskning
För de antikroppar som används kliniskt finns strikta regler bland annat för kvalitetskontroll. Men motsvarande garantier för kvalitet finns inte för antikroppar som används inom forskning. Inom forskarsamhället uppmärksammas den bristande kvaliteten på kommersiellt tillgängliga antikroppar för forskning. Därför föreslår nu den internationella expertgruppen IWGAV, där professor Mathias Uhlén är ordförande, fem grundläggande strategier för kvalitetssäkring. Förslagen ska diskuteras på ett möte i Kalifornien i slutet av september.
Onsdag 7 september 2016
Akademiska inför alkoholstopp före operation
Akademiska sjukhuset i Uppsala inför alkoholstopp för patienter en månad före operation inom ortopedi och handkirurgi. Liksom för rökstopp syftar alkoholstoppet till att minska antalet komplikationer och påskynda läkning och återhämtning. Akademiska för fram att alkohol belastar flera vitala organ vilket ökar risken för infektioner, blödningar och komplikationer i hjärta-kärl. Detta ger längre vårdtider, mer intensivvårdsbehov och ökad dödlighet. Tidigare har Skånes universitetssjukhus gjort en liknande satsning.
Måndag 5 september 2016
Nya rekommendationer för vaccinering
Folkhälsomyndigheten har presenterat uppdaterade rekommendationer för vaccinationer mot influensa och pneumokocker. Bland annat har avsnittet om riskgrupper för svår influensasjukdom förtydligats. När det gäller vaccination mot pneumokocker rekommenderas vaccin till riskgrupper samt personer över 65 år, personer med alkoholmissbruk samt rökare. De nya rekommendationerna gäller från och med den 1 september 2016.
Fredag 2 september 2016
Tydliga samband mellan arbetsmiljö och artros
Det finns tydliga samband mellan vissa arbetsställningar och artrosbesvär i knän och höfter, visar en ny rapport från SBU, Statens beredning för medicinsk och social utvärdering. Personer som arbetar i knästående eller stående arbetsställning drabbas oftare av knäartros, och personer som arbetar i böjd eller vriden ställning har oftare artros i såväl knän som höfter. SBU anser att rapporten ger vetenskaplig kunskap som kan användas för konkreta förbättringsåtgärder av arbetsmiljön.
Torsdag 1 september 2016
Lovande behandling mot Alzheimer
En ny substans, aducanumab, har i en liten fas 1b-studie med 165 patienter visat potential för att bromsa demensutveckling. Hos personer i tidiga stadier av Alzheimer som fick läkemedlet bröts plack av beta-amyloid sönder. Sådana plack ansamlas i hjärnan hos alzheimersjuka. Till Dagens Nyheter säger professor Kaj Blennow, Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, att studien är den hittills mest lovande när det gäller behandling av Alzheimer.
Torsdag 1 september 2016
Nya WHO-riktlinjer för sexuellt överförbara sjukdomar
Världshälsoorganisationen, WHO, har utfärdat nya detaljerade behandlingsriktlinjer för sjukdomarna klamydia, syfilis och gonorré. Sjukdomarna utgör i sig ett globalt hälsohot med många miljoner smittade varje år. Dessutom är resistens mot antibiotika ett växande problem. Det finns enligt WHO rapporter om multiresistent gonorré som inte kan behandlas med något tillgängligt antibiotikum. De nya riktlinjerna syftar till att förbättra behandling och minska resistensutvecklingen, och WHO uppmanar medlemsländerna att uppdatera nationella riktlinjer.
Onsdag 31 augusti 2016
Sjukvården näst viktigaste politiska frågan
Sjukvården är efter invandring/integration den viktigaste politiska frågan, enligt svenska folket. Det visar en ny mätning av Novus Sverigepanel, som består av ett slumpmässigt urval av 1 586 intervjuer. Relativt sett har invandringsfrågan minskat i betydelse och ligger nu nästan jämnt med sjukvården. Av övriga politiska frågor har lag och ordning ökat i betydelse, medan jobb/sysselsättning, landets ekonomi och boende minskat i betydelse. Rangordningen av de fem viktigaste frågorna är invandring/integration, sjukvården, skola och utbildning, jobb/sysselsättning, lag och ordning.
Onsdag 31 augusti 2016
Stora hälsoklyftor mellan olika grupper
Det finns stora och systematiska skillnader i hälsa, risk att avlida i olika sjukdomar i arbetsför ålder, samt i förväntad livslängd mellan olika sociala grupper i Sverige. Dessa klyftor måste åtgärdas, konstaterar Kommissionen för jämlik vård i ett delbetänkande till regeringen. Högutbildade kvinnor och män kan räkna med att leva nästan sex år längre än personer med låg utbildning. Betänkandet innehåller inga förslag för att minska hälsoklyftorna, utan slår fast grundläggande utgångspunkter och fakta för det fortsatta arbetet.
Onsdag 31 augusti 2016
Minskad läkemedelsexport första halvåret
Exporten av läkemedel från Sverige minskade under första halvåret med 2,6 miljarder kronor, med 7 procent, jämfört med motsvarande period under 2015. Det visar statistik från Statistiska Centralbyrån, SCB. Importen av läkemedel ökade under första halvåret med 1,7 miljarder, eller 3,2 procent. Sammanlagt uppgick exporten av läkemedel till 34,1 miljarder kronor och importen till 18,5 miljarder kronor.
Tisdag 30 augusti 2016
Regeringen vill förbjuda privatdrivna universitetssjukhus
Socialdepartementet har skickat ut två lagförslag på remiss som avser att stärka jämlikheten i hälso- och sjukvården. Det ena gäller att inga andra än landstingen ska få driva universitetssjukhus. Lagförslaget, som beräknas kunna träda i kraft den 1 juli 2017, innebär att inget landsting får lämna över driften av någon vårdenhet till andra vårdgivare. Det andra lagförslaget innebär att vård som finansieras av privata sjukvårdsförsäkringar endast får ges inom offentligt finansierad sjukvård om hälso- och sjukvårdslagens principer om att den som har störst behov först ska få vård inte åsidosätts.
Tisdag 23 augusti 2016
Sammanhållen läkarutbildning ska utredas
Professor Jens Schollin, tidigare rektor för Örebro Universitet och idag ordförande för Barncancerfonden, har fått regeringens uppdrag att ge förslag om en ny läkarutbildning där läkares grundutbildning och specialisering hålls ihop. Utredningens utgångspunkt är en tidigare utredning om "Framtidens hälsa – en ny läkarutbildning". Jens Schollin ska bland annat ta reda på om det finns ett behov av en obligatorisk introduktion inom specialistutbildningen, något som föreslagits av Läkarförbundet och Sveriges Kommuner och Landsting.
Fredag 19 augusti 2016
Sveriges män och kvinnor lever allt längre
Under 2015 avled 91 000 personer i Sverige. Sedan tjugo år dör färre män än kvinnor varför skillnaden i medellivslängd mellan könen minskar. Medellivslängden vid dödsfall var 82 år för kvinnor och 77 år för männen. Internationellt är trenden att cancer i allt fler länder tagit över som vanligast dödsorsak. Men i Sverige står hjärt-kärlsjukdom fortfarande för flest dödsfall. Hjärt-kärldödligheten är dubbelt så hög bland personer med enbart grundskola jämfört med personer med eftergymnasial utbildning. Det framgår av Socialstyrelsens genomgång av dödsorsaksstatistiken.
Torsdag 18 augusti 2016
Lägre skatteintäkter i ny prognos
Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, tror att skatteintäkterna för landets kommuner och landsting under 2017 blir sex miljarder kronor lägre än i en tidigare skatteunderlagsprognos från april i år. Även det preliminära utfallet för 2015 visar lägre intäkter än vad SKL tidigare beräknat. SKL:s ekonomer räknar med en svagare utveckling av efterfrågan i den svenska ekonomin under 2016 och framöver. Därför har tillväxten justerats nedåt. I den nya prognosen beräknas BNP stiga med knappt 3 procent under 2016 och 2,5 procent under 2017.
Onsdag 17 augusti 2016
Dags diskutera allmän TBE-vaccination
Alltfler insjuknar i sjukdomen TBE efter fästingbett och förekomsten av sjukdomen har nu nått nivåer där det är dags att överväga att ta in TBE-vaccin i det allmänna vaccinationsprogrammet, skriver tre forskare från Sahlgrenska Akademin i en debattartikel i Läkartidningen. Nyligen publicerade studier visar att vaccinationstäckningen i dag har stora brister. Forskarna efterfrågar att en utredning görs kring kostnadseffektiviteten för att införa allmän TBE-vaccination.
Måndag 15 augusti 2016
Kompetensförsörjning inom vården samordnas
Regeringen anser att det behövs bättre samordning på både nationell och regional nivå kring kompetensförsörjningen inom hälso- och sjukvården. Utbildningarna inom vårdområdet täcker inte dagens och framtidens behov. Därför får Socialstyrelsen och Universitetskanslerämbetet i gemensamt uppdrag att föra dialog med alla inblandade aktörer om förbättringar. Regeringen vill också se förbättringar inom statistik och prognoser över de totala kompetensbehoven inom sjukvården, oavsett driftsform eller huvudman. Uppdraget gäller till och med 2019 med årliga rapporter till regeringen.
Torsdag 11 augusti 2016
Nya riktlinjer för tidiga kliniska prövningar
Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA arbetar med nya riktlinjer för kliniska prövningar av substanser som testas för första gången på människor. De syftar till att ytterligare minska riskerna för deltagare i tidiga prövningar. I arbetet ska även vägas in erfarenheterna från den tragiska olyckan under en fas I-prövning i Frankrike i januari 2016. EMA har publicerat ett konceptpapper för det fortsatta arbetet. Förslag till nya riktlinjer läggs fram i slutet av året.
Onsdag 10 augusti 2016
Vinnova-uppdrag inom digitalisering i sjukvården
Myndigheten Vinnova ska i samverkan med Life Science-samordnaren Anders Lönnberg genomföra insatser inom digitalisering inom hälso- och sjukvården. Uppdraget från regeringen handlar dels om vidareutveckling av internationella standarder inom digitalisering, dels hur dessa ska kunna implementeras inom vården. Det handlar även om att i olika projekt med små och stora företag testa och utveckla nya affärsmodeller. Vinnova får 30 miljoner kronor i år och under 2017 för uppdraget.
Tisdag 9 augusti 2016
Förstudie kring ny ersättningsmodell för antibiotika
Regeringen har nu offentliggjort uppdraget till Folkhälsomyndigheten och TLV att genomföra en förstudie kring en ny ersättningsmodell för att säkra tillgång till viktiga antibiotika. LIF presenterade i våras en modell som frikopplar ersättningen från användningen. Modellen bygger bland annat på att staten betalar en premie för att säkerställa tillgång till vissa antibiotika. Vid LIF:s seminarium om antibiotika i Almedalen aviserade sjukvårdsminister Gabriel Wikström förstudien kring att testa LIF-modellen i praktiken.
Måndag 8 augusti 2016
Strategi mot hepatit C fråga i riksdagen
Riksdagsledamoten Jenny Petersson (M) har ställt en fråga om vad regeringen ska göra för att minska smittspridning av och dödlighet i hepatit C-sjukdom, samt öka behandlingen av smittade. Jenny Petersson anger att 2 800 av 40 000 smittade behandlas och att 2 000 personer ytterligare smittas varje år – nästan alla är personer som injicerar narkotika. I sitt svar säger sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) att sprututbyte i kombination med andra åtgärder kan minska smittspridningen. Men det finns endast sju mottagningar i fyra landsting. En promemoria med förslag till utökat sprututbyte är ute på remiss.
Onsdag 3 augusti 2016
Förebyggande hiv-behandling kan godkännas i EU
År 2012 godkändes det första läkemedlet i USA för förebyggande behandling av hiv-infektion, så kallad PrEP (pre-expositionsprofylax). Det innebär att läkemedel ges till personer i riskgrupper men som inte är smittade. Den 22 juli 2016 rekommenderade den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA att PrEP med läkemedlet Truvada godkänns även inom EU. Läkemedlet används sedan ett tiotal år för behandling av patienter med hiv.
Onsdag 3 augusti 2016
Lagregel för antroposofiska läkemedel avskaffas
Möjligheten för antroposofiska läkemedel att få försäljningstillstånd via en särskild bestämmelse i läkemedelslagen kommer att avskaffas den 1 juli 2018, enligt ett regeringsbeslut den 30 juni. Under vissa förutsättningar kan dessa medel därefter tillhandahållas under en övergångsperiod om tre år.
Torsdag 30 juni 2016
Landsting överens om cancervård
Samtliga landsting har nu beslutat följa rekommendationen från RCC, Regionala cancercentrum i samverkan, om att koncentrera vissa ovanliga och komplicerade ingrepp inom cancervården till några få sjukhus i landet. Det gäller vissa åtgärder inom matstrups- och magsäckscancer, analcancer, vulvacancer samt cancer i bukhinnan. De respektive ingreppen fördelas mellan universitetssjukhusen Karolinska, Sahlgrenska, Akademiska, Linköping, Norrland samt Skåne.
Onsdag 29 juni 2016
Vetenskapsrådet kvalitetsgranskar ALF-pengar
Regeringen har gett Vetenskapsrådet i uppdrag att utvärdera den vetenskapliga kvaliteten på den kliniska forskning i universitetslandstingen som omfattas av det så kallade ALF-avtalet. Utvärderingen ska främst baseras på bibliometriska underlag och på sakkunniggranskning av vetenskapliga publikationer. Resultatet ska utgöra en del av underlaget för fördelning av ALF-pengar från staten från 2019.
Måndag 27 juni 2016
Förstärkt bedömning av utbildningar
I årets budget fick Socialstyrelsen 65 miljoner kronor för att effektivisera bedömningen av personers utländska yrkesutbildningar inom hälso- och sjukvård. Fler ansökningar än tidigare förväntat om att få en svensk legitimation baserad på utländska utbildningar har kommit till Socialstyrelsen. Därför har regeringen ökat anslaget till myndighetens arbete med ytterligare 10 miljoner kronor.
Onsdag 22 juni 2016
Tio miljoner i ökat anslag till IVO
Arbetsbelastningen på IVO, Inspektionen för vård och omsorg, har fått regeringen att höja anslaget för i år med tio miljoner kronor. Myndigheten har på grund av det stora antalet asylsökande i höstas tvingats prioritera tillståndsgivning för HVB-hem. Det har inneburit att viktig tillsyn inom ungdomsvård, psykiatri och primärvård blivit lidande. De extra pengarna ska råda bot på detta.
Onsdag 22 juni 2016
Nya regler om hantering av läkemedel
Socialstyrelsen har tagit fram nya förskrifter om ordination och hantering av läkemedel som nu skickats ut på remiss. De nya reglerna syftar till att öka patientsäkerheten och effektivisera hanteringen. Enligt Socialstyrelsen orsakar felaktig läkemedelshantering mer än var tionde vårdskada. Reglerna preciserar bland annat vad en läkare måste väga in i sin helhetsbedömning av patientens behov innan ett läkemedel kan skrivas ut.
Onsdag 22 juni 2016
Patienter med schizofreni får sämre vård
Personer med schizofreni får en sämre tillgång till vård av kroppssjukdom och det finns en stor överdödlighet hos dessa patienter. Efter en hjärtinfarkt får de sämre tillgång till kranskärlsröntgen, sämre behandling för att öppna tilltäppta kranskärl och sämre tillgång till rehabilitering. Nationella riktlinjer från 2014 följs inte i vissa fall. Självmordsbenägna ska enligt riktlinjerna behandlas med klozapin, men endast var fjärde får rekommenderas behandling.
Tisdag 21 juni 2016
Kalmar ny hemvist för eHälsomyndigheten?
På en pressträff den 14 juni aviserade statsminister Stefan Löfven (S) och civilminister Ardalan Shekarabi (S) att stora delar av eHälsomyndigheten ska flyttas från Stockholm till Kalmar. Det som berörs är register och it-funktioner som öppenvårdsapotek och vårdgivare behöver för en patientsäker och kostnadseffektiv läkemedelshantering. Flytten kommer att omfatta drygt 100 av myndighetens 140 befattningar. Regeringens ambition är att flytten ska genomföras under två år.
Torsdag 16 juni 2016
Nationell kommitté efter Macchiarini-fallet
Vetenskapsakademien och Svenska Läkaresällskapet föreslår i en ny utredning riktlinjer för vad som ska krävas för att obeprövade behandlingsmetoder ska kunna användas på allvarligt sjuka patienter. Utredningen tillsattes efter det så kallade Macchiarini-fallet. Utredningen föreslår att en nationell kommitté för bedömning av oprövade behandlingsmetoder för allvarliga sjuka patienter inrättas.
Torsdag 16 juni 2016
Oanmäld handel av receptfritt fortsätter
I sin tillsynsrapport för 2014-2015 konstaterar Läkemedelsverket att oanmäld handel av receptfria läkemedel fortsätter att vara den vanligaste bristen. Det är också en av de mest allvarliga felaktigheterna, enligt myndigheten. Dålig skyltning av åldersgränser och säljförbud av nikotinläkemedel vid misstanke om langning är andra vanliga brister. "... tydligare och enklare vägledning skulle ge verksamhetsutövarna bättre förutsättningar att kunna följa reglerna", anser myndigheten.
Tisdag 14 juni 2016
Överenskommelse om läkemedelsförmånen
Regeringen och SKL har kommit överens om statsbidraget för landstingens kostnader för läkemedel inom förmånssystemet. Under 2016 uppgår statsbidraget till 23,9 miljarder kronor. Parterna är också överens om att en statlig utredning behövs för att se över framtidens finansiering och prissättning av läkemedel, en följd av den så kallade Cimzia-domen. Under pågående utredning kommer inga rabattavtal gällande förmånsläkemedel att tecknas mellan enskilda landsting och läkemedelsföretag.
Måndag 13 juni 2016
Nya regler om hantering av läkemedel
Socialstyrelsen har tagit fram nya förskrifter om ordination och hantering av läkemedel som nu skickats ut på remiss. De nya reglerna syftar till att öka patientsäkerheten och effektivisera hanteringen. Enligt Socialstyrelsen orsakar felaktig läkemedelshantering mer än var tionde vårdskada. Reglerna preciserar bland annat vad en läkare måste väga in i sin helhetsbedömning av patientens behov innan ett läkemedel kan skrivas ut.
Tisdag 7 juni 2016
Bo Lindquist får pris för vetenskapsjournalistik
Bo Lindquist fick den 1 juni motta årets IVA-pris för vetenskaplighet inom journalistiken. Han är verksam vid Sveriges Television och har bland annat gjort de uppmärksammade reportagen om forskningsfusk och kirurgen Paolo Macchiarini på Karolinska institutet och universitetssjukhuset. I juryns motivering står bland annat "Bo Lindquists vapen är inte skjutjärn, utan ett energiskt undersökt och lugnt presenterat blottläggande av fakta."
Onsdag 1 juni 2016
Stora brister i uppföljning av missbruk
Missbruks- och beroendevården är för mycket inriktad på rutiner och metoder, och för lite på hur vård och andra insatser kan förändra missbrukares livssituation. Det saknas en struktur för att dokumentera och följa upp resultat som är viktiga för patienter. Sjukvården är dock bättre än socialtjänsten. IT-system och lagstiftning är begränsande faktorer och till det kan läggas brist på tid, kunskap och kompetens för uppföljning.
Onsdag 1 juni 2016
Life Science ett av fem strategiska samverkansprogram
Regeringen har lanserat fem strategiska samverkansprogram, varav Life Science utgör ett. Samverkansprogrammen ska bidra till att möta flera samhällsutmaningar. Regeringen vill åstadkomma fler högkvalificerade jobb och en stärkt global konkurrenskraft: "Samverkan mellan vård, näringsliv och akademi behövs för att nya innovativa läkemedel, vårdmetoder och medicinteknik ska komma samhället till del, många med lösningar som drar nytta av den digitala tekniken", skriver regeringen.
Onsdag 1 juni 2016
Regeringen driver resistensfrågan vid WHO:s Världshälsoförsamling
Sjukvårdsminister Gabriel Wikström fokuserar på frågan om antibiotikaresistens i sitt tal och i olika möten i samband med WHO:s Världshälsoförsamling i Geneve 22-24 maj. Antibiotikaresistens är en avgörande hälsofråga i hela världen, menar Wikström.
– Det finns en växande politisk medvetenhet, men vi måste också få ett bra högnivåmöte i FN:s generalförsamling i höst och fortsatt tryck i frågan, säger Gabriel Wikström i ett pressmeddelande.
Tisdag 24 maj 2016
Riksdagsförslag om cancervård
Riksdagens socialutskott har publicerat en forskningsöversikt om cancervården. Där konstateras att det finns stora skillnader i tillgång till och utnyttjande av cancervård mellan olika landsting och olika socioekonomiska grupper. Flera förslag läggs fram, bland annat om en nationell satsning på utveckling av diagnostik, nya principer att föra journal på klinikerna, it-system samt undervisning och träning av sjukvårdspersonal för att patienterna ska kunna erbjudas individualiserad behandling.
Fredag 13 maj 2016
Överviktiga danskar levde längst
Över tiden har ett ökande kroppsmasseindex BMI kunnat kopplas till lägre risk att dö i förtid – åtminstone bland danskar. Forskare följde upp tre olika grupper danskar som rekryterades i studier 1976-78, 1991-94 respektive 2003-13. I den första gruppen noterades lägst dödlighet hos personer med BMI 23,7 och i den andra hos personer med BMI 24,6. I den tredje gruppen var dödligheten lägst vid BMI 27,0. Forskarna efterlyser mer forskning för att förklara denna förskjutning och vad den kan få för konsekvenser.
Torsdag 12 maj 2016
Donation till stöd för cancerforskning
Affärsmannen Bengt Sjöberg har donerat två miljarder kronor till en stiftelse till stöd för forskning och vård av cancersjukdom. Stiftelsen ska, i samarbete med Kungl. Vetenskapsakademien, dela ut ett pris på en miljon dollar till en framstående cancerforskare eller forskargrupp. Utöver detta ska ytterligare 60-70 miljoner kronor per år delas ut.
Onsdag 11 maj 2016
Företagsledare varnar för brittiskt EU-utträde
93 ledande brittiska företrädare för läkemedelsföretag och Life Science-organisationer, bland dem vd:ar för AstraZeneca, GSK och Pfizer, varnar i en debattartikel i tidningen Observer för ett brittiskt utträde ur EU. Life Science-sektorn utgör ett viktigt bidrag för såväl hälsan som för ekonomin inom Storbritannien, skriver de. Industriföreträdarna påminner också om de stora fördelarna för brittiska patienter med det EU-harmoniserade regulatoriska systemet.
Tisdag 10 maj 2016
Frågor och svar om pandemivaccin
Hur säkra är vaccinerna? Varför finns inte vaccin på lager? Dessa och fler frågor med svar finns med i en sammanställning som Folkhälsomyndigheten tagit fram. Där förklaras också att svenska beslut om åtgärder, som vaccinering, först blir aktuella om Världshälsoorganisationen WHO har slagit fast att en influensapandemi har brutit ut.
Fredag 29 april 2016
Kärv ekonomi i landstingen
Kostnaderna för hälso- och sjukvården fortsätter att öka i högre takt än vårdbehoven utifrån demografiska befolkningsförändringar, enligt en ny ekonomirapport från SKL. Under 2015 redovisade 10 av 21 landsting underskott. Enligt SKL:s prognos kommer ekonomin i landstingen att vara fortsatt kärv kommande år. För att klara kostnadsökningar fram till 2019 bedöms landstingsskatten behöva höjas med i genomsnitt 75 öre.
Fredag 29 april 2016
Avtal om vaccinberedskap vid pandemi
Folkhälsomyndigheten har tecknat beredskapsavtal med två företag, Seqirus och GlaxoSmithKline, om leverans av vaccin mot framtida pandemisk influensa vid behov. Avtalen gäller för så kallade prototypvacciner, som har godkänts av den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA och snabbt kan färdigställas vid en pandemi. Kostnaden är 85 miljoner kronor per år och avtalen gäller i fyra år.
Onsdag 27 april 2016
Svårt personalläge för vården i sommar
I nästan alla landsting kommer bemanningsläget inom sjukvården att vara ansträngt under sommaren. Det visar SKL:s årliga enkät till landstingen. För undersköterskor och vårdbiträden ser inte landstingen några problem. Värre är det med tillgången till sjuksköterskor. Framför allt råder brist på specialistsjuksköterskor inom ett antal vårdområden. Nästan 80 procent av arbetsgivarna ser också problem med att rekrytera barnmorskor. Hälften uppger att de har svårt att rekrytera läkare.
Tisdag 26 april 2016
Ny chef för cancercentrum i väster
Thomas Björk-Eriksson blir chef för regionalt cancercentrum i väst, RCC Väst. Han är idag vårdenhetsöverläkare vid strålbehandlingen, Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Han har tidigare arbetat på Köpenhamns Universitetssjukhus och Skånes Universitetssjukhus. Hans fokus är strålterapi och han har varit aktiv i uppbyggnaden av den nya strålterapianläggningen Skandionkliniken i Uppsala.
Torsdag 21 april 2016
Bättre kartläggning av astma och KOL
Andelen patienter med astma och/eller kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL) som genomgår lungfunktionstest ökar. Och fler patienter får bedöma hur de mår med validerade frågeformulär i enlighet med Socialstyrelsens riktlinjer. Men fortfarande röker mer än var tredje patient med KOL. Det framgår av en ny årsrapport från det nationella kvalitetsregistret Luftvägsregistret.
Onsdag 20 april 2016
Säljstopp minskade inte förgiftningar
Antalet frågor om paracetamolförgiftning till Giftinformationscentralen har inte minskat efter att försäljningen av dessa läkemedel förbjöds i mataffärer och andra försäljningsställen utanför apoteken den 1 november 2015. Snarare fortsätter den ökning av frågor som har pågått sedan början av 2000-talet. Mark Personne, överläkare på Giftinformationscentralen, tror inte att säljstoppet kommer att få någon effekt.
Tisdag 19 april 2016
268 fall av TBE förra året
Efter ett par år av sjunkande antal fall av fästingöverförd virusorsakad hjärninflammation, TBE, ökade antalet igen under 2015 och nådde nästan upp till de tidigare rekordåren 2011 och 2012. De flesta fallen inträffar som tidigare i landskapen runt Mälaren. Men fall noterades söderut ner till Skåne och norrut till Gästrikland. En anledning till ökningen 2015 kan vara att vädret var optimalt för både virusspridning och människors utevistelse.
Fredag 15 april 2016
Fall och läkemedel risker i kommunal vård
Enligt en ny rapport görs för få förebyggande åtgärder för att minska risker för patientsäkerheten i kommunal vård. De största riskfaktorerna för att en vårdskada ska uppstå är fall och läkemedel. Kommunerna behöver utbildning inom patientsäkerhet. Det framgår när kommunal vård är ett nytt område i Socialstyrelsens fjärde kartläggning av patientsäkerhetsarbetet i landet.
Fredag 15 april 2016
TLV ska redovisa utvecklingsarbete
TLV får i uppdrag att senast den 15 september 2016 redovisa sitt pågående arbete med att utveckla den värdebaserade prissättningen på läkemedel. Arbetet syftar bland annat till en jämlik och tidig tillgång till läkemedel med kostnadskontroll inom sammanhållen nationell modell. Regeringen ska även före sommaren presentera direktiv till en utredning av pris- och subventionssystemet.
Torsdag 14 april 2016
Fyra landsting blir regioner
Landstingen i Västmanland, Västernorrland, Norrbotten och Uppsala ska från 1 januari 2017 ombildas till regioner. De nya regionerna kommer liksom andra tidigare gjort ta över ansvaret för regional tillväxt och regionala utvecklingsfrågor från länsstyrelserna. Civilminister Ardalan Shekarabi (S) säger i ett pressmeddelande att förändringen underlättar den stora regionreform som regeringen nu arbetar med.
Torsdag 14 april 2016
Diabetes ökar kraftigt i utvecklingsländer
Världshälsoorganisationen WHO har i samband med världshälsodagen 7 april tagit fram en ny global rapport om diabetes. Enligt WHO levde 422 miljoner människor med diabetes 2014, jämfört med 108 miljoner människor år 1980. Sett i relation till befolkningen har förekomsten av diabetes nästan fördubblats under tidsperioden, från 4,7 till 8,5 procent av världens vuxna befolkning. De senaste tio åren har diabetes ökat mest i utvecklingsländer.
Måndag 11 april 2016
Nominering till Athenapriset 2016 igång
Nu har nomineringstiden startat för Athenapriset, Sveriges största pris för klinisk forskning. Athenapriset delas ut till kliniska forskare som har utvecklat en ny produkt, tjänst eller metod som är till nytta för patienter och för sjukvården. Vinnaren får 150 000 kronor i ett forskningsstipendium. Athenapriset instiftades 2008 och bakom står Vinnova, Dagens Medicin, LIF, SKL, Sweden Bio, Swedish Medtech och Vetenskapsrådet. Nomineringsperioden pågår till 5 juni 2016.
Torsdag 7 april 2016
Socialstyrelsen: Bättre hälsa men ökade skillnader
En ny lägesrapport om tillståndet inom svensk hälso- och sjukvård från Socialstyrelsen visar på en positiv hälsoutveckling. Medellivslängden liksom överlevnad efter hjärtinfarkt och stroke ökar. Fler insjuknar i cancer, men femårsöverlevnaden ökar. Negativt är att den psykiska ohälsan ökar, särskilt bland unga kvinnor. De socioekonomiska skillnaderna i hälsa ökar generellt, med högre dödlighet i grupper med kortare utbildning.
Tisdag 5 april 2016
Antalet anmälda allvarliga brister på apotek minskar
Under 2015 minskade antalet allvarliga avvikande händelser och brister som öppenvårdsapoteken själva anmälde till Läkemedelsverket något jämfört med föregående år. Det visar en tillsynsrapport från Läkemedelsverket. Myndigheten noterar också att rapporteringen skiljer sig åt mellan de olika apoteksaktörerna. Varför det är så ska nu analyseras.
Måndag 4 april 2016
Åtta av tio flickor vaccinerade mot HPV
Cirka åtta av tio flickor födda 2002 och 2003 är vaccinerade med minst en dos HPV-vaccin, som skyddar mot infektioner som senare i livet kan leda till cancer. Det visar färsk statistik från Folkhälsoinstitutet. Myndigheten bedömer därmed att den i vissa fall negativa rapporteringen om vaccinet inte har påverkat vaccinationsgraden. Mer detaljerad statistik, nedbruten på länsnivå, kommer att publiceras senare under våren.
Torsdag 31 mars 2016
Långtidsbehandling minskade inte borreliabesvär
En 12 veckor lång behandling med antibiotika minskar inte bestående besvär efter en infektion av den fästingburna sjukdomen borrelia jämfört med två veckors behandling. Det visas i en holländsk studie som omfattade 280 patienter.
I exempelvis Norge och Tyskland, men inte i Sverige, förekommer långvariga behandlingar. Infektionsprofessorn Björn Olsen säger till Dagens Nyheter att studien visar att långtidsbehandling mot borreliabesvär saknar vetenskaplig grund.
Torsdag 31 mars 2016
Sjätte jämförelsen av kommunal vård och omsorg
Fler kommuner använder kvalitetsregister och risker i vården och omsorgen upptäcks i större omfattning. Det framgår av sjätte upplagan av Socialstyrelsens och Sveriges Kommuner och Landstings årliga rapport med jämförelser av hur den kommunala vården och omsorgen ser ut i landet.
Rapporten bygger på statistik, enkätdata och annan information från kommuner, landsting och regioner. Syftet är bland annat att öka öppenhet och insyn i offentligt finansierad vård och omsorg om äldre samt att bidra till förbättringar.
Onsdag 30 mars 2016
Lagförslag om statligt stöd vid narkolepsi
Regeringen har lämnat sin proposition om en ny lag som reglerar statlig ersättning till personer som drabbats av narkolepsi efter att ha vaccinerats mot den pandemiska influensan under 2009-2010. I första hand ersätts skador via läkemedelsförsäkringen men denna har ett tak för den totala ersättningen som riskerar att minska enskildas ersättning. Enligt lagförslaget ska staten täcka ersättningar utöver detta tak. En drabbad person kan totalt få 10 miljoner kronor i ersättning.
Tisdag 29 mars 2016
WHO tonar ner hälsohot från ebolavirus
Den 29 mars 2016 konstaterade WHO på ett möte med representanter från Guinea, Liberia och Sierra Leone att spridningen av ebolavirus nu är bruten. Den 27 mars nådde även Guinea kravet på 42 + 90 dagar sedan det senaste fallet kopplat till den ursprungliga smittokedjan. Dock förekommer enstaka nya fall, men enligt WHO kräver de inte extraordinära åtgärder. Risken för spridning internationellt är låg och länderna kan själva agera snabbt vid behov. Handels- och reserestriktioner rörande de tre länderna kan hävas omedelbart.
Tisdag 29 mars 2016
Minskat läckage från blodkärl kan förbättra cancerbehandling
Cancerbehandling försvåras ofta av att vätska samlats i och runt tumören, vilket beror på läckage från blodkärlen i tumören. Forskare från Uppsala universitet har upptäckt att ett minskat läckage förbättrar resultatet av cellgiftsbehandling och minskar spridningen av tumörer hos möss. Genom att reglera de proteinkomplex som binder ihop cellerna i blodkärlsväggarna minskar läckaget.
Onsdag 23 mars 2016
Karolinska Institutet avskedar Paolo Macchiarini
Personalansvarsnämnden vid Karolinska Institutet har beslutat att avskeda den skandalomsusade läkaren och forskaren Paolo Macchiarini. Han har agerat på ett sätt som inte anses förenligt med anställning på KI. Avskedet grundas bland annat på att hans verksamhet i Ryssland skadat KI:s anseende, att han visat oaktsamhet i sin forskning, samt lämnat oriktiga eller missvisande uppgifter i sina CV.
Onsdag 23 mars 2016
Resistenta bakterier ökar snabbt inom sjukvården
Förekomsten av resistenta bakterier av typen MRSA ökar snabbt inom hälso- och sjukvården. Under 2015 anmäldes 3 882 fall, vilket är en ökning med 30 procent jämfört med 2014, enligt statistik från Folkhälsomyndigheten. Ökningen beror framför allt på att fler människor från länder med högre förekomst av resistenta bakterier sökt sjukvård och provtagits. Smittspridningen i Sverige har inte ökat.
Tisdag 22 mars 2016
Gratis cellprov ökade inte deltagande i utsatta områden
Regeringen vill göra mammografi avgiftsfritt från 1 juli. Syftet är att öka deltagandet i screening i socioekonomiskt svaga grupper. Men frågan är om den typen av åtgärder har avsedd effekt. En ny studie från Sahlgrenska akademin visar att ett försök med gratis cellprovskontroll för kvinnor i tre socialt utsatta områden i Göteborg inte ledde till att fler kvinnor deltog, jämfört med en kontrollgrupp som betalade den vanliga avgiften.
Fredag 18 mars 2016
Lägre bistånd till vaccin
Riksdagsledamot Sofia Arkelsten (M) har ställt en skriftlig fråga till biståndsminister Isabella Lövin (MP) om varför Sverige sänker stödet till vaccinalliansen Gavi och Globala fonden mot aids, tuberkulos och malaria.
Statsrådet Lövin svarade att minskningen beror på det ansträngda budgetläget och att regeringen har prioriterat organisationer som UNAIDS, UNFPA, UNICEF och UNDP som fått bibehållet eller ökat stöd.
Torsdag 17 mars 2016
År 2030 ska Sverige vara bäst i världen på e-hälsa
Regeringen och SKL har kommit överens om en vision för det nationella e-hälsoarbetet. Och siktet är högt ställt: Sverige ska år 2025 vara bäst i världen på att ta tillvara på digitaliseringens möjligheter för att främja jämlik hälsa och välfärd. Bakgrunden är enligt sjukvårdsminister Gabriel Wikström att sjukvården, trots att vi är ett av världens mest digitaliserade länder, ligger efter många andra samhällssektorer. Visionen ska följas av en eller flera handlingsplaner.
Tisdag 15 mars 2016
Vårdanalys utvärderar ordnat införande
Myndigheten för Vårdanalys har fått i uppdrag av regeringen att utvärdera nyttan med processen med ordnat införande av nya läkemedel. Vårdanalys ska bedöma om ordnat införande verkligen lett till en ordnad och jämlik tillgång till nya kostnadseffektiva läkemedel för de patienter som behöver läkemedlen. Utvärderingen ska fokusera på ett medborgar- och patientperspektiv, samt att vården ska ges på lika villkor för hela befolkningen. En första probleminventering ska vara klar senast den 1 juli i år. Inriktningen på det fortsatta arbetet kommer att utgå från denna inventering.
Tisdag 15 mars 2016