Nya läkemedel, var god dröj
Karolina Antonov: Det svenska läkemedelssystemet leder inte till någon tydlig prioritering av vilka läkemedel som inte ska användas, däremot till en onödig fördröjning innan nya läkemedel blir tillgängliga för patienter. Effekterna av dagens system visar på behovet av en modernisering.
- Vårdkvalitet
- Ledare
- Tisdag 24 september 2024
I dag är en sällsynt viktig dag
I dag är en sällsynt dag. Det har gått 1 460 dagar sedan den 29 februari inföll förra gången. Då stod vi i portgången till den globala hälsoutmaningen covid-19. Den krisen är nu i stort sett över, medan en betydande hälsoutmaning kvarstår som vi särskilt uppmärksammar i dag: att förbättra livsvillkor och medicinska insatser för personer som lever med ett sällsynt hälsotillstånd.
- Patient
- Ledare
- Torsdag 29 februari 2024
Läkemedelssystemet måste moderniseras
Vi måste se till att personer med sällsynta sjukdomar kan få vård på samma villkor som andra patienter – och det är bråttom. Företag, regioner och staten har ett gemensamt ansvar för att patienter inte skadas i onödan. Den bristande möjligheten att behandla med särläkemedel visar på behovet av att modernisera hela vårt värdebaserade läkemedelssystem.
- Framtidens medicin
- Ledare
- Fredag 10 november 2023
Vilket land vill Sverige vara?
EU-kommissionens lagpaket måste förändras på centrala punkter så vi får en gemensam läkemedelslagstiftning som faktiskt kan bidra till de övergripande målen – mer jämlik tillgång till nya läkemedel och starkare incitament för investeringar i Europa.
- Ledare
- Fredag 22 september 2023
Modern läkemedelslag välkomnas
Europa behöver en modernare läkemedelslagstiftning och första steget togs nyligen när EU-kommissionen lade fram ett samlat lagförslag. Nu börjar en lång process av politisk påverkan och positioneringar – och då måste Sverige ta stor plats vid förhandlingsborden. Svenska patienter och företag är förlorare om lagförslaget inte ändras.
- Ledare
- Torsdag 8 juni 2023
Halvtid för lågmält ordförandeskap
Jenni Nordborg: Sveriges ordförandeskap i EU kan kanske så här i halvtid sammanfattas med ordet lågmält, även om de aktiviteter som genomförts i Sverige inom vårdområdet varit viktiga. Jag hoppas dock att life science-konferensen i slutet av juni blir ett avslutande fyrverkeri som än tydligare kan sätta Sveriges life science-sektor på den globala kartan.
Jenni Nordborg - Chef internationella relationer på Lif - de forskande läkemedelsföretagen
- Ledare
- Onsdag 12 april 2023
Låga priser utmanar tillgång till nya läkemedel
Karolina Antonov: Låga priser på läkemedel. Det kan ju ur ett samhällsekonomiskt perspektiv låta tilltalande. Men läkemedelspriserna är internationellt sett så låga i Sverige att vi riskerar en situation där svenska patienter inte får tillgång till den läkemedelsbehandling de behöver. Nu krävs såväl åtgärder som nytänkande.
Karolina Antonov - Analyschef på Lif – de forskande läkemedelsföretagen.
- Framtidens medicin
- Ledare
- Torsdag 2 mars 2023
Kliniska läkemedelsprövningar kräver partnerskap
Frida Lundmark: För oss inom den forskande läkemedelsbranschen är det uppenbart att vi liksom våra grannländer Danmark och Norge behöver ett nationellt partnerskap där företag, hälso- och sjukvård, patienter, akademi och statliga myndigheter arbetar tillsammans för att undanröja hinder och skapa en modern framtidssäkrad struktur för att kunna behandla patienter inom kliniska läkemedelsprövningar.
Frida Lundmark - Sakkunnig policy på Lif - de forskande läkemedelsföretagen.
- Framtidens medicin
- Ledare
- Onsdag 23 november 2022
Ta chansen att lyfta Life Science
Under Sveriges ordförandeskap i EU inleds sannolikt förhandlingarna om en helt ny läkemedelslagstiftning inom unionen. Jämlik tillgång för Europas patienter, och incitament för att forska fram nya läkemedel till svårt sjuka bör vara prioriterat av regeringen. Och när vi får chansen – lyft fram Sveriges styrkor inom Life Science-sektorn.
- Ledare
- Fredag 11 november 2022
Regionala ATMP-centrum viktiga för modern sjukvård
Dag Larsson: Den snabba uppbyggnaden av ATMP-centrum vid våra universitetssjukhus utgör verkligen rejäla kliv framåt för att möta en medicinsk utveckling med alltfler avancerade cell- och genterapier mot svåra sjukdomar. Men det krävs en god nationell samordning, både för att optimera vården för patienterna och för att Sverige ska kunna hävda sig internationellt.
Dag Larsson - Senior sakkunnig policy på Lif - de forskande läkemedelsföretagen.
- Framtidens medicin
- Ledare
- Torsdag 20 oktober 2022
Skyhöga avgifter hotar läkemedelstillgång
Bengt Mattson: Socialdepartementet förbereder just nu ett lagförslag med avsikten att förbättra rapporteringen av läkemedelsbrister med hjälp av skyhöga sanktionsavgifter mot läkemedelsföretag på upp till 100 miljoner kronor. Förslaget bör skrotas. Om det införs riskerar det att få mycket allvarliga negativa konsekvenser för patienter eftersom tillgången till läkemedel i Sverige äventyras.
Bengt Mattson - Sakkunnig Policy på Lif - de forskande läkemedelsföretagen.
- Ledare
- Måndag 26 september 2022
Tungt ansvar vilar på Sverige
Sverige axlar ett stort ansvar som EUs ordförandeland nästa år. Trots ett fortsatt krisläge måste vi även orka driva på för en framtida läkemedelslagstiftning inom unionen som tryggar patienters tillgång till effektiva läkemedel genom att ge incitament för forskning och utveckling, som stärker Europas konkurrenskraft och som kan möta såväl kommande kriser som en hållbar utveckling.
- Framtidens medicin
- Ledare
- Fredag 20 maj 2022
Patienter har inte tid att vänta
Vi inom läkemedelsbranschen har länge efterlyst konkret och kontinuerlig samverkan mellan oss, statliga myndigheter och regionerna för att lösa de allvarliga brister som idag finns inom det svenska läkemedelssystemet. Jag hoppas att detta nu blir verklighet. Men det är bråttom – patienter med allvarliga sällsynta sjukdomar har inte tid att vänta.
- Patient
- Ledare
- Fredag 22 april 2022
Läkemedel måste nå Ukrainas befolkning
Ukrainas behov av läkemedel och andra medicinska produkter är enorma. Samtidigt är det förenat med stora svårigheter och risker att få in läkemedel i ett land under rådande krig. Vi behöver humanitära korridorer för livsviktiga transporter – och de behövs nu.
- Vårdkvalitet
- Ledare
- Fredag 4 mars 2022
Slopade patent ger inte global rättvisa
Fördelningen av vacciner mot covid-19 mellan världens länder är djupt ojämlik. Men slopade patent kommer inte att skapa ökad global rättvisa. Utan ett fungerande internationellt patentskydd hade vi inte haft några vacciner alls mot pandemin.
- Vårdkvalitet
- Ledare
- Onsdag 22 december 2021
Sverige kan visa väg i kampen mot AMR
Sverige är sedan decennier ett föregångsland i kampen mot antimikrobiell resistens, AMR. Men vi får inte slå oss till ro. Sverige bör göra AMR till en prioriterad fråga under det svenska EU-ordförandeskapet första halvåret 2023.
- Vårdkvalitet
- Ledare
- Torsdag 18 november 2021
Storsatsning behövs inom Life Science
Det är dags för Sverige att växla upp om vi menar allvar med att vi ska vara en ledande nation inom Life Science. Staten måste visa politisk handlingskraft och avsätta betydligt större resurser än hittills. Samtidigt måste regionerna inse att nationell samordning är helt nödvändig.
- Framtidens medicin
- Ledare
- Torsdag 30 september 2021
Dags att vision blir verklighet
Frida Lundmark: Visst har Sverige möjlighet att bli ett ledande land för implementering av precisionsmedicin. Men då måste insikten öka kring att det inte handlar om någon framtidsvision, utan att konkreta åtgärder behövs här och nu.
Frida Lundmark - Sakkunnig policy på Lif - de forskande läkemedelsföretagen.
- Vårdkvalitet
- Ledare
- Torsdag 10 juni 2021
Fördelningen av vacciner måste bli mer rättvis
Den globala fördelningen av vacciner mot covid-19 präglas av orättvisa. Grundproblemet utgörs av att dagens produktionstakt inte räcker till att täcka hela världen behov samtidigt. Sverige bör gå i bräschen för att en mer rättvis fördelning kommer till stånd.
- Vårdkvalitet
- Ledare
- Torsdag 20 maj 2021
Vi måste bevara patentskyddet
Att avskaffa patent på vacciner mot covid-19 i syfte att snabba på den globala produktionen kan för den som inte är så insatt framstå som bra. Men det kommer inte att ge bättre tillgång till vacciner, vi äventyrar säkerheten och därmed människors förtroende för vaccin, och signalen till företagen är direkt farlig inför framtida pandemier. Sverige måste fortsätta stå upp för patentskyddet.
- Vårdkvalitet
- Ledare
- Torsdag 6 maj 2021
Svårt sjuka måste ges rätt till behandling
Endast ett av fyra läkemedel som godkänts inom EU för behandling av mycket sällsynta sjukdomar är tillgängligt för svenska patienter. Det duger inte. Sverige bör införa en formell rätt för personer med en livshotande eller svårt funktionsnedsättande sjukdom att få pröva det första läkemedel som tas fram och godkänns mot deras sjukdom.
- Vårdkvalitet
- Ledare
- Fredag 23 april 2021
Politisk styrning efterlyses
Den politiska styrningen av läkemedelsområdet har upphört och makten har överlämnats till ett fåtal tjänstemän på statlig och regional nivå. Vi behöver en bredare politisk debatt om hur patienter ska ges möjlighet till behandling med godkända läkemedel, och om vilket land Sverige ska vara.
- Vårdkvalitet
- Ledare
- Måndag 29 mars 2021
Utan patentskydd inga vacciner
Diskussionen inom världshandelsorganisationen WTO om att avskaffa patentskyddet för vacciner mot covid-19 är mycket farlig. Det skulle ge oöverblickbara negativa konsekvenser för all framtida utveckling av läkemedel och vacciner. Dessutom är det ingen lösning på problemet att snabbt producera stora mängder vacciner till hela världens befolkning.
- Vårdkvalitet
- Ledare
- Tisdag 9 mars 2021
Vaccintillverkning enorm industriell utmaning
Tillverkning av vacciner mot covid-19 utgör en enorm industriell utmaning. Aldrig tidigare har läkemedelsföretagen ställts inför uppgiften att på kort tid producera vacciner till stora delar av världens befolkning. Det är något som beslutsfattare på alla nivåer behöver förstå.
- Vårdkvalitet
- Ledare
- Fredag 19 februari 2021
Målkonflikt mellan läkemedel och miljö måste lösas gemensamt på EU-nivå
Det kan uppstå en målkonflikt mellan läkemedelsbehandling och högt uppsatta miljömål. Men lösningen kan aldrig vara att patienter av miljöskäl tvingas avstå behandling. En rimlig balans måste finnas på gemensam EU-nivå.
- Vårdkvalitet
- Ledare
- Onsdag 27 januari 2021
Tydligare patientperspektiv kan visa vägen
Situationen kring kombinationsbehandlingar visar tyvärr på en oförmåga inom läkemedelssystemet att snabbt lösa problem, vilket direkt drabbar svårt sjuka cancerpatienter. Patientperspektivet måste bli tydligare.
- Patient
- Ledare
- Fredag 18 december 2020
330 dagar – en seger för vetenskapen
Det tog 330 dagar från identifiering av det okända viruset tills det första vaccinet godkändes. Den globala vetenskapliga kraftansträngning som skett under 2020, samtidigt som coronapandemin härjat, saknar motstycke i medicinhistorien. Förklaringen? Den viktigaste är att alla har jobbat tillsammans.
- Forskning
- Ledare
- Fredag 4 december 2020
Dags att precisionsmedicin blir verklighet
Dag Larsson: När det första cancerläkemedlet nu tagits in i läkemedelsförmånen för behandling av patienter med en särskild genförändring, istället för en organbaserad cancersjukdom, har vi tagit ett litet steg på vägen till att verkligen implementera precisionsmedicin. Nu behövs en samsyn kring hur hälso- och sjukvården måste förändras för att potentialen inom precisionsmedicin ska kunna förverkligas.
Dag Larsson - Senior sakkunnig policy på Lif - de forskande läkemedelsföretagen.
- Framtidens medicin
- Ledare
- Torsdag 29 oktober 2020
Stoppa orimliga krav i samband med återbäring
Karolina Antonov: Under snart fem år har läkemedelsföretag i Sverige tvingats betala återbäring på läkemedel som de inte själva sålt, utan som parallellimporterats och sålts i Sverige av andra företag. Detta är helt orimligt och nu måste regeringen agera. Annars riskeras att svenska patienters tillgång till viktiga läkemedel försenas eller helt stoppas.
Karolina Antonov - Analyschef på Lif - de forskande läkemedelsföretagen.
- Vårdkvalitet
- Ledare
- Fredag 16 oktober 2020
Så går Sverige stärkt ur krisen
Coronapandemin har fört med sig svåra mänskliga och ekonomiska konsekvenser. Men krisen utgör även en grogrund för förändring, som i förlängningen kan ge en rad positiva effekter för folkhälsan och för Sverige som Life Science-nation.
- Framtidens medicin
- Fredag 11 september 2020
Vårdskuld riskerar bli vårdförlust
Även hösten kommer att präglas av fortsatt kamp för att begränsa smittspridningen av coronaviruset, i väntan på vacciner. Samtidigt kan en omstart inte vänta. Vi måste börja åtgärda den vårdskuld som byggts upp – och vi måste prioritera de svårast sjuka.
- Torsdag 13 augusti 2020
Välfyllda läkemedelslager i Sverige
Av den allmänna debatten under coronapandemin är det lätt att få intrycket att det råder utbredd brist på läkemedel i Sverige, att det inte finns några läkemedelslager i landet, och att den svenska läkemedelsförsörjningen är helt dysfunktionell. Men det stämmer inte. Sverige har välfyllda läkemedelslager. Systemet fungerar.
- Vårdkvalitet
- Onsdag 3 juni 2020
”Börja förbered inför coronavaccinering”
Sverige kan inte passivt invänta hela processen tills färdiga vacciner finns mot coronaviruset. Vi behöver påbörja förberedelserna genom att utreda behovet av vaccin och vilka grupper som ska prioriteras. En god dialog måste tidigt i processen också finnas med de ledande vaccintillverkarna.
- Forskning
- Tisdag 21 april 2020
EU måste agera mot panikåtgärder
De forskande läkemedelsföretagen jobbar just nu dygnet runt med att få fram läkemedel och vacciner mot coronaviruset, och med att tillverka och distribuera alla typer av läkemedel. Det är inte bara viruset som i dag utgör ett allvarligt hot. All annan behandling av akuta och kroniska sjukdomar måste kunna upprätthållas. EU-länderna måste ta sig samman och få ordning på de panikåtgärder som nu vidtas i land efter land.
- Vårdkvalitet
- Fredag 3 april 2020
Coronapandemin måste få snabb medicinsk lösning
Läkemedelsföretag i samverkan med små forskningsbolag, akademiska forskarlag och myndigheter har nu ett gemensamt uppdrag som överskuggar allt annat: Att så snabbt som möjligt hitta medicinska lösningar på den globala katastrof som corona-pandemin orsakat.
- Forskning
- Måndag 23 mars 2020
Därför dröjer vaccin mot coronavirus
En global kraftsamling pågår inom företag, organisationer och akademi för att så snabbt som möjligt få fram effektiva läkemedel och vacciner mot det nya coronaviruset och sjukdomen covid-19. Men vi måste ha förståelse för den tid det tar att utveckla nya behandlingar, godkända för bred användning.
- Vårdkvalitet
- Torsdag 5 mars 2020
”Strategin på plats – nu börjar jobbet”
Så kom den då till slut – regeringens nationella strategi för Life Science. Ett fyrtiosidigt dokument där den första meningen också utgör det övergripande målet: Sverige ska vara en ledande Life Science-nation. Det är inte ett dokument som överraskar, utan är i hög grad en sammanfattning av de problembilder och tänkbara lösningar som diskuterats under lång tid. Det viktigaste är att det nu faktiskt finns en nationell strategi som visar vägen mot det ovan angivna målet.
- Framtidens medicin
- Torsdag 19 december 2019
Vi måste få fram nya modeller – tillsammans
Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, vill sätta igång ett arbete för att få fram nya betalningsmodeller för innovativa läkemedel. Det är mycket välkommet och något som vi inom den forskande läkemedelsbranschen också ser behövs. Regionerna, läkemedelsbranschen och staten måste jobba tillsammans för att hitta modeller som ger svårt sjuka patienter tillgång till avancerade läkemedel utan onödig fördröjning.
- Vårdkvalitet
- Fredag 6 december 2019
Den viktigaste forskningspropositionen
Regeringens kommande forskningspolitiska proposition är avgörande för att staka ut vägen till ett sammanhållet och starkt forsknings- och innovationssystem där akademi, hälso- och sjukvård och Life Science-företag jobbar tillsammans.
- Forskning
- Onsdag 30 oktober 2019
Regeringen måste agera trots kritiken
Kritiken mot läkemedelsutredningens förslag får inte leda till att regeringens arbete inom läkemedelsområdet avstannar. Regeringen bör genast ta initiativ till en långsiktig överenskommelse med regionerna om det särskilda statsbidraget till läkemedel.
- Framtidens medicin
- Torsdag 12 september 2019