Årets upplaga av Global Innovation Index har tittat särskilt på förmåga att ha hög innovationskapacitet även under den pågående pandemin., då innovation har varit en viktig aspekt både i den snabba vaccintillgången och i den snabba omställningen till ett mer digitaliserat samhälle. Life-time ställde med anledning av detta några frågor till Jenni Nordborg, regeringens Life Science-samordnare.
Varför har Sverige behållit sin position trots det senaste årets utmaningar?
– Det är väldigt roligt att se att vi fortsatt ligger på topp och det har med vår förmåga till samverkan att göra. Vi kan tackla svåra utmaningar genom att olika aktörer kan gå samman och bidra tvärs gränser – ett agilt och kreativt arbetssätt helt enkelt.
I den svenska Life Science strategin står det bland annat att "Sverige ska vara en ledande Life Science-nation” och att Sverige – i enlighet med regeringens export- och investeringsstrategi – ska positioneras och marknadsföras som ett förstahandsval för globala aktörer vad gäller etableringar, investeringar och forsknings- och innovationssamarbeten inom Life Science-sektorn inklusive området precisionsmedicin.
Vad betyder den här typen av mätningar för Sveriges attraktivitet?
– Sverige får en global synlighet. Vi är kända för att vara ett innovationsland på topp och visar att vi även varit det i krishantering.
Hur ser konkurrensen inom Life Science ut?
– Konkurrensen blir allt tuffare. Life Science är ett område som alla kunskapsekonomier satsar tungt på just för att Life Science kopplar ihop hälsa och konkurrenskraft. Det samlade ekosystemet inom en ledande Life Science-nation kan ge ett starkt bidrag till samhällsekonomin, samtidigt som befolkningen kan erbjudas bästa möjliga hälso-och sjukvård.
Vilka är Sveriges styrkeområden?
– Sverige har de nödvändiga förutsättningarna som krävs för att ligga på topp, med välrenommerad forskning och infrastrukturer, spetspatienter och både globala företag och en växande biotech-sektor. Vi har ett innovativt ekosystem för Life Science med förmåga till fortsatt ledarskap i en datadriven omställningen till precisionsmedicin
Vad behöver göras för att Sverige ska kunna dra mer nytta av dessa styrkor?
– Vi behöver bli ännu bättre på implementering, att innovativa lösningar kommer till bred användning, och snabbare nyttiggöra den hälsodatatillgång vi har i Sverige.