Politiska partier pratar samstämmigt om att skapa en jämlik vård och omsorg i hela landet. Samtidigt har vi ett vårdsystem med flera huvudmän, olika lagar och skilda ersättningssystem som motverkar en sådan utveckling. Valrörelsen måste handla om hur vi skapar ett system som tar hänsyn till människors lika värde, menar Pensionärernas Riksorganisation, Sveriges Pensionärsförbund samt Handikappförbunden. Det finns ett stort glapp mellan den bild som många beslutsfattare refererar till, och den verklighet som många patienter och vårdanställda lever i. I dag blir många äldre, kroniskt sjuka och funktionshindrade diskriminerade på olika sätt, trots att det strider mot den värdegrund som riksdagen har beslutat om.
Ingrid Burman
Ingrid Burman
– I valrörelsen har vi fyra prioriterade områden där hälso- och sjukvården är ett av dem. Huvudbudskapet är rätten till försörjning, och en av de viktigaste frågorna som alla våra 37 medlemsförbund står bakom, är rätten till adekvata rehabiliteringsinsatser, säger Ingrid Burman, ordförande för Handikappförbunden. Ansvaret för rehabilitering är i dag delat mellan olika aktörer. Hälso- och sjukvården ska ansvara för den medicinska rehabiliteringen, kommunen för den sociala rehabiliteringen och Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen för den arbetslivsinriktade rehabiliteringen. – Det här gör att människor faller mellan stolarna. Det är oerhört kostsamt, såväl för patienterna som för samhället. En undersökning vi har gjort bland våra medlemmar, visar att en hög andel inte får en sammanhållen, tillräcklig och adekvat rehabilitering. Vi vill att rätten till aktiva insatser kopplas till tidsgränserna inom rehabiliteringskedjan, säger Ingrid Burman.

Kostnadsprincipen har ofta företräde

Riksdagen har bestämt vården ska ges på lika villkor och att de som har störst behov ska få vård först. Tre principer är vägledande: människovärdes-, behovs- och solidaritetsprincipen samt kostnadseffektivitetsprincipen. Principerna är rangordnade, vilket innebär att människovärdesprincipen ska prioriteras före kostnadseffektivitetsprincipen.
Curt Persson
Curt Persson
– Det finns så många exempel där kostnads- och effektivitetsprincipen inom vård och omsorg medför oetiska konsekvenser för bland annat äldre. Vi har bland annat reagerat på hur Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket väger in att pensionärer bidrar mindre till samhällsekonomin när myndigheten beslutar om vilka läkemedel som ska ingå i läkemedelsförmånen, säger Curt Persson, ordförande för Pensionärernas Riksorganisation, PRO. Lagstiftningen behöver ses över, menar han, så att det inte är möjligt att inom vård och omsorg diskriminera någon på grund av ålder.

En lag, en huvudman

Sveriges Pensionärsförbund, SPF, vill att hälso- och sjukvårdslagen (HSL) samt socialtjänstlagen skrivs samman i en gemensam lag. I dag försvårar lagarna en effektiv samverkan mellan kommuner och landsting. PRO vill att de delar av lagstiftningarna som rör äldre ska slås samman till en ny lag om vård och omsorg för äldre. Socialtjänstlagen omfattar många andra delar som PRO inte tror går att förena med HSL. SPF vill även gå ett steg längre och avveckla landstingen.
Karl Erik Olsson
Karl Erik Olsson
– Det tror vi är nödvändigt om vi ska uppnå en jämlik vård och omsorg i hela landet. Det dubbla huvudmannaskapet leder till att vi inte får den sammanhållna vård vi alla önskar, kommuner och landsting skjuter över kostnadsansvaret på varandra och det leder till att ingen riktigt tar ansvaret, säger Karl Erik Olsson. Pensionärsförbunden har också tillsammans med Apoteket AB valt att samarbeta kring projektet ”Koll på läkemedel” som startade för fem år sedan. Målet har bland annat varit att halvera förskrivningen av olämpliga läkemedel för människor över 80 år. Projektet har varit framgångsrikt, men för att nå målet måste arbetet fortsätta, menar Karl Erik Olsson. – Vi vill även att sjukvården går igenom läkemedelsanvändningen för patienter som fyllt 75 år, minst en gång per år. Vården måste återkommande undersöka om äldre verkligen får de mediciner de ska ha.

Handikappförbunden vill:

  • Att det ska finnas nationella bindande dokument som säkerställer att hälso- och sjukvården blir likvärdig oavsett landsting.
  • Nationella riktlinjer skapas i syfte att garantera en likvärdig rehabilitering oavsett var man bor i landet.
  • Att habilitering, rehabilitering och hjälpmedel ska erbjudas vid behov i hela vårdkedjan.
  • Att rätten till aktiva rehabiliteringsinsatser måste kopplas till tidsgränserna inom rehabiliteringskedjan.
Läs mer: Plattform för jämlik hälso- och sjukvård
 

Sveriges Pensionärsförbund och Pensionärernas Riksorganisation vill:

  • Att tandvård ska vara en del av vården och ingå i högkostnadsskyddet i sjukvården.
  • Att primärvården ska ha det samlade medicinska huvudansvaret för äldre och att patienter ska ha en fast vårdkontakt.
  • Att varje äldre person med stora och sammansatta behov ska ha tillgång till ett tvärprofessionellt team och kunna utse en person som tar huvudansvaret för de insatser som krävs.
  • Att de delar av lagstiftningarna som rör äldre slås samman till en ny lag om vård och omsorg för äldre. (PRO)
  • Att socialtjänstlagen och hälso- och sjukvårdslagen skrivs samman för att underlätta samverkan och en sammanhållen vård i kommuner och landsting (SPF).
  • Att landstingen avskaffas (SPF)

Bilder

Äldre man. Foto: LIF, Gunnar Menander (omfattas inte av CC. All rights reserved) Ingrid Burman. Foto: Internetfoto, Patric Lindén (CC BY-NC-ND 3.0) Curt Persson. Foto: Internetfoto, Patric Lindén (CC BY-NC-ND 3.0) Karl Erik Olsson. Foto: Sveriges Pensionärsförbund (omfattas inte av CC. All rights reserved)