Staffan Olsson är en av Sveriges första patienter med en portabel cytostatikapump.

Än så länge har Staffan Olsson bara hunnit promenera i sjukhuskorridoren med sin nya cellgiftspump. Men han ser fram emot att kunna använda den på stan och i hemmet i fortsättningen.

– Det här är jättebra, det kommer att innebära stor skillnad för mig. Den är mitt nya sällskap nu, den här lilla saken. Lätt är den också, säger han och håller upp den blå tygväskan med handen.

Staffan Olssons bärbara kompanjon, som ser ut som en kombination av midjeväska och ryggsäck, innehåller en förprogrammerad digital pump och en påse med cytostatika. Läkemedlet pumpas in genom en venkateter, en tunn slang, som går in ett av armens blodkärl. Staffan Olsson är just nu en av två patienter på onkologens avdelning 87 i Lund som provar den bärbara cellgiftspumpen – men snart blir det fler som får chansen.

– Det fortsätter som projekt under året men vi räknar med att det kommer att bli en standardbehandling sedan. Om några år kommer nog 90 procent av patienterna här att kunna få det, fördelarna är så många, säger Mats Jerkeman, överläkare i onkologi vid Skånes Universitetssjukhus och professor i onkologi vid Lunds universitet.

Mats Jerkeman, överläkare i onkologi vid Skånes Universitetssjukhus och professor i onkologi vid Lunds universitet.
Mats Jerkeman, överläkare i onkologi vid Skånes Universitetssjukhus och professor i onkologi vid Lunds universitet.

Dansk idé sprider sig

Idén till den portabla pumpen kommer från Rigshospitalet i Köpenhamn som använt metoden i flera år – sjukhuset var först i världen med att införa den. Nu erbjuder de flesta större sjukhus i Danmark bärbara pumpar till sina cancerpatienter. Även patienter som behandlas med antibiotika under lång tid får möjlighet att bära sina pumpar själva.
Fördelarna för patienterna är flera. Istället för att ligga inne med droppställning i en vecka kan de röra sig ute på stan, fika, träffa vänner och ha ett normalt liv. Dessutom är fysisk aktivitet bra för patienterna eftersom det både förbättrar cirkulationen och ämnesomsättningen och minskar illamåendet under behandlingen.

– Vi såg direkt att patienterna skulle kunna ha stor glädje av det här, det förbättrar livskvaliteten, man känner sig mer delaktig i sin behandling och kanske också lite mindre sjuk. Jag tror mycket på att ge patienterna mer ansvar för sin behandling, säger Mats Jerkeman.

Även bättre för vårdpersonal

Även för personalen finns det fördelar, menar han. Stressen för sjuksköterskorna som ska hålla koll på byte av cytostatikapåsar minskar. Än så länge behåller patienterna på avdelning 87 sina vårdplatser men i förlängningen kan det bli så att de som behandlas med bärbart cellgift sköter det helt utanför sjukhuset. På Rigshospitalet i Köpenhamn finns det stationer för patienter som kommer in och byter påsar regelbundet – något som kanske kan bli verklighet även i Skåne i framtiden om allt faller väl ut.

Det är patienter med lymfom och sarkom som får möjlighet att prova de portabla pumparna i nuläget. Mats Jerkeman poängterar att det bara är patienter som inte förväntas få svåra biverkningar som är aktuella för de portabla cellgiftspumparna.

Om några år använder troligen fler patienter på sjukhusets andra onkologavdelningar och även hematologen de bärbara pumparna, spår han. Också andra sjukhus i Skåne har visat intresse för metoden, så antagligen får den spridning inom kort.