![](/contentassets/0f77be878d03424b898035ea1d52660d/vaccinering.jpg)
På några få år har andelen flickor i Danmark som vaccinerar sig mot HPV, humant papillomvirus, minskat kraftigt. Det framgår av data från Statens Serum Institut. Sundhedsstyrelsen befarar att konsekvensen av färre vaccinerade flickor blir att fler danska kvinnor kommer att dö av livmoderhalscancer.
Av de danska flickor som föddes i slutet av 1990-talet vaccinerades 90 procent, definierat som att de tagit minst en dos vaccin. Sedan dess har andelen sjunkit. Av dem som föddes 2002 har 73 procent vaccinerats och av dem som föddes år 2003 väntas andelen bli ännu lägre. Den 31 mars 2016 hade endast 27 procent av dem vaccinerats.
Andel vaccinerade sjunker
Andelen kommer att stiga under resten av 2016, men på Sundhedsstyrelsen ser man det som osannolikt att slutsiffran når upp till föregående års nivåer, skriver nyhetssajten Altinget.dk. Andel vaccinerade av dem som föddes 2002 var vid motsvarande tidpunkt 49 procent. Vid årets slut hade andelen ökat till 73 procent för den åldersgruppen.
Ett faktum som stärker Sundhedsstyrelsens misstankar om att fler flickor tackar nej till just HPV-vaccin är att andelen flickor som tar emot MPR-vaccin (mot mässling, påssjuka och röda hund), som ges vid samma tillfälle som HPV-vaccinet, är oförändrat kring 90 procent.
En förklaring till ökad skepsis mot HPV-vaccination i Danmark är uppmärksamheten kring två mycket ovanliga sjukdomar: CRPS (intensiva smärtor vid beröring med oklar orsaksbakgrund) och POTS (ökad hjärtrytm, yrsel och svimningar när man reser sig upp).
![Diagrammet visar hur stor andel av danska flickor födda 1998-2003 som tagit minst en dos vaccin mot HPV. Den streckade delen utgör ett antagande av LIFe-time.se baserat på tidigare års utveckling. Källa: Statens Serum Institut.](/contentassets/788fabdb224441ce9d58d72a3df0e1f8/andel-vaccinerade-mot-hpv-kantlinje.png)
Sällsynta tillstånd
De sällsynta sjukdomarna rapporterades i högre grad från Danmark än från andra länder och det formulerades misstankar om ett samband med HPV-vaccin. Frågan om det fanns ett orsakssamband hänsköts till den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA
Dock fann EMA i sin utvärdering, som blev klar i slutet av 2015, inga belägg för att HPV-vaccination skulle öka risken för CRPS och POTS. Gällande rekommendationer om vaccination står därför fast. Sedan det första vaccinet mot HPV godkändes 2006 har 80 miljoner flickor i världen vaccinerats utan ökad risk för allvarliga biverkningar.
Sundhedsstyrelsen tvivlar inte, enligt Altinget.dk, på att det är uppmärksamheten i Danmark kring CRPS och POTS som ligger bakom att HPV-vaccination har det lägsta deltagandet i det danska barnvaccinationsprogrammet.
![Tiia Lepp, utredare på Folkhälsomyndigheten.](/contentassets/26575544c4164bcb954780ad6bcf52d6/tiia-lepp.-foto-lena-katarina-johansson-epi.jpg)
Stabilt i Sverige
I Sverige erbjuds alla flickor i årskurs 5 och 6 HPV-vaccination. Deltagandet ligger kring 80 procent. Det är lägre än för övriga vacciner i det svenska barnvaccinationsprogrammet där deltagandet ligger på 95 procent och högre. För HPV-vaccin finns det ett mål att nå upp till 90 procents deltagande. Att målet inte nås än kan bero på att vaccinet är relativt nytt i det allmänna vaccinationsprogrammet och att det handlar om ett nytt vaccin som ges i åldern 10-12 år, menar Tiia Lepp, epidemiolog och utredare på Folkhälsomyndigheten.
– Vaccinationer i elevhälsan har tidigare bara handlat om kompletterande påfyllnadsdoser. Vi ser helst att andelen vaccinerade på samma nivå som för övriga vacciner i barnvaccinationsprogrammet, för att uppnå bästa möjliga skyddseffekt i befolkningen, säger hon.
I den svenska statistiken som nyligen presenterades av Folkhälsomyndigheten framgår att andelen vaccinerade flickor i Sverige fortsätter att ligga kring 80 procent. 81 procent av flickor födda 2002 och 77 procent av dem födda 2003 har fått minst en dos vaccin mot HPV.
Brister i rapportering
Från 1 januari 2013 är det obligatoriskt att rapportera in vaccinationsstatus till Folkhälsomyndighetens vaccinationsregister.
– Det finns brister i rapporteringen av vaccinationer från olika kommuner och därmed blir vaccinationstäckningen något underskattad. Kvalitetssäkring av data pågår och när den är klar senare i vår kan statistiken på länsnivå publiceras, säger Tiia Lepp.
När den pågående analysen av data är klar kommer myndigheten att ta ställning till om det behövs särskilda informationsinsatser för att öka andelen vaccinerade.