Antalet apotek i Sverige fortsätter att öka. Enligt årsrapporten har antalet apotek ökat med 46 procent sedan omregleringen av apoteksmarknaden år 2009 – från 929 öppenvårdsapotek till 1358 i slutet av 2015. I mars 2016 hade antalet ökat ytterligare till 1372.

Även om antalet apotek ökar så är apotekstätheten nästan lägst i Europa. Endast tättbefolkade Danmark och Nederländerna har en lägre apotekstäthet än Sverige. Grekland har högst apotekstäthet, drygt 80 apotek per 100 000 invånare och genomsnittet i Europa är 31 apotek per 100 000 invånare. I Sverige är antalet knappt 14 per 100 000 invånare.

Öppet 55 timmar i veckan

Före omregleringen hade det genomsnittliga apoteket öppet i 45 timmar per vecka. 2015 hade genomsnittet ökat till 55 timmar i veckan.

Omsättningen ökade med knappt 7 procent till drygt 38 miljarder kronor. Störst är omsättningen för läkemedel på recept, 28,7 miljarder kronor. Omsättningen för receptfria läkemedel var 3,8 miljarder kronor medan handelsvaror plus tjänster svarade för 5,6 miljarder kronor.

Det sker en snabb utveckling av e-handel av läkemedel. Samtliga apotekskedjor har nu sådana tjänster och ett renodlat internetapotek, Apotea, har växt fram. Sedan sommaren 2015 har omsättningen ökat till 120 miljoner kronor per månad under våren 2016, vilket kan jämföras med försäljningen i de fysiska apoteken som är drygt 3 miljarder kronor i månaden.

Johan Wallér
Johan Wallér

Kedjorna differentierar sig

Den goda nyheten är att apoteksbranschen fortsätter att utveckla sin service till kunderna och erbjuda dem nya tjänster, säger Johan Wallér, vd för Sveriges Apoteksförening.

– Vi ser också att de olika kedjorna mer tydligt än tidigare differentierar sig. Det är en trend jag ser när jag är ute på apotek runt om i landet. Bland nya initiativ kan nämnas att flera inleder samarbeten med vårdgivare, säger han.

Kärnverksamheten på apoteken är expediering av och rådgivning om receptbelagda läkemedel, som svarar för tre fjärdedelar av omsättningen. Men det är en förlustaffär idag där regelverket bestäms av staten, säger Johan Wallér. Han hoppas att den pågående apoteksutredningen lägger förslag som innebär bättre villkor för hantering av och rådgivning om receptläkemedel.

Vill se ändrad 24-timmarsregel

Utredningen ska också titta närmare på den så kallade 24-timmarsregeln. Apoteksföreningen anser att även de andra leden i distributionskedjan bör omfattas av regeln.

– Vi hoppas att även utredningen inser det orimliga i att bara apoteken omfattas av denna regel, säger Johan Wallér.

Bättre lönsamhet på receptbelagda läkemedel och en kompletterad 24-timmarsregel är två bekymmer som kan förändras relativt snabbt. Ett åtgärda ett annat bekymmer kräver ett långsiktigt arbete.

Kompetensbrist

– Bristen på farmaceuter har funnits länge. Det är svårt att attrahera fler personer att utbilda sig. En konsekvens av bristen är att den bromsar utbyggnaden av nya apotek utanför storstadsområdena. Nyetableringar skulle gynnas om vi får fler farmaceuter, säger Johan Wallér.

Kanske kan farmaceuter bland nyanlända personer från Syrien lindra bristen på kompetens.

– Vi har uppgifter om det kan finnas 200 utbildade apotekare som kommit från Syrien. Det vore önskvärt om deras examina kan omvandlas till svenska legitimationer. De skulle vara varmt välkomna på de svenska apoteken, säger Johan Wallér.