I höstas genomförde Region Skåne ett pilotprojekt där 6 000 kvinnor fick ett självtest för HPV-infektion hemskickat. Det provtagningskit som kvinnorna fick hemskickat består av en bomullspinne för provtagning, provtagningsanvisning, provrör och svarsbrev. Kitet gick ut till kvinnor över 30 år som inte kommit till de cellprovtagningar de kallats till under de senaste sju åren.

Omkring 800 kvinnor skickade in självtesterna och det anser Region Skåne vara ett så bra resultat att pilotprojektet nu ska permanentas. Även om andelen som utnyttjade möjligheten i pilotprojektet inte är så hög så tror Gunilla Bodelsson, verksamhetschef för klinisk genetik och patologi, att fler kommer att nappa ju mer känt självtestet blir. Region Skåne har inspirerats av Västra Götaland där hemskickade självtester började användas hösten 2016. Även i Västra Götaland var intresset ganska lågt till att börja med, men har efterhand växt.

– Resultatet är som vi förväntat oss, och ligger på ungefär samma nivå som i Västra Götaland när de satte igång med sitt projekt. Man vet ju om att ju större kännedomen om självtestet blir desto fler kommer att använda sig av det, säger Gunilla Bodelsson.

Gunilla Bodelsson, verksamhetschef för klinisk genetik och patologi, Region Skåne.
Gunilla Bodelsson, verksamhetschef för klinisk genetik och patologi, Region Skåne.

Var femte uteblir

HPV, humant papillomvirus, kan leda till livmoderhalscancer. I många fall är viruset inte farligt och för det mesta lyckas kroppens eget immunförsvar läka ut det. Men virus som ligger kvar kan i förlängningen både utveckla infertilitet och cancer.

Ungefär 20 procent av de skånska kvinnorna uteblir från de cellprovtagningar de kallas till regelbundet. Undersökningar visar att det kan handla om allt från språksvårigheter till obehagskänslor inför den gynekologiska undersökningen och tidsbrist. Kvinnor i socioekonomiskt utsatta områden går mer sällan på provtagningar, och riskerar därför i högre utsträckning att drabbas av livmoderhalscancer.

– Eftersom vi vet hur viktigt det är med en regelbunden cellprovskontroll måste vi fånga upp fler av de kvinnor som uteblir. Då kan vi hitta cellförändringar tidigare och förebygga fler fall av livmoderhalscancer, säger Gunilla Bodelsson.

Pilotprojektet visade att det fanns en lika stor andel som bar på HPV-infektion i gruppen som gjorde självtester som i den grupp som gick på de regelbundna kontrollerna. I och med att pilotprojektet nu permanentas kommer 20 000 kvinnor över 30 år i Skåne att under våren får provtagningskit hemskickade – det gäller de kvinnor som inte kommit till cellprovtagning under de senaste sju åren. De som visar sig ha HPV-infektion kallas till cellprovtagning och cytologisk analys.

Enligt en rapport från Cancerfondens om livmoderhalscancer är Skåne – tillsammans med Uppsala, Kronoberg och Gotland – en region där risken är störst för att kvinnor ska utebli från screeningen. Region Skåne försöker motverka trenden genom att följa det nationella vårdprogrammets rekommendationer för hur man ska nå de kvinnor som uteblir från screening. Det innebär bland annat att man skickar ut årliga påminnelser, ringer upp de som inte kommer och ger erbjudanden om självtest. Det är fortfarande få landsting som erbjuder självtest, och Skåne är ett av de första.