Med bibehållet tempo i vaccination mot hpv i catch-up-programmet finns chans att nå flockimmunitet i Sverige till sommaren.
Rikssnittet för pågående catch up-program (kvinnor födda 1994-1999) är 49,8 procent (per 16 december).
Stockholm och Skåne som stora regioner med omkring 42 procent vaccinerade drar ner genomsnittet.
Ser positiv trend
Men RCC, Regionala cancercentrum i samverkan, som samordnar regionernas arbete med det så kallade utrotningsprojektet, ser en positiv trend:
– De senaste månaderna har vaccinationen mot HPV hållit ett mycket högt tempo och de två första regionerna har passerat målet 70 procent vaccinerade och andra närmar sig, säger Elin Ljungqvist, nationell screeningsamordnare vid RCC.
Hon tillägger:
– Regionerna gör ett fantastiskt jobb nu och vi ser att målet är inom räckhåll. Det är möjligt att förlänga erbjudandet fram till sommaren, och då vill vi ge regionerna och kvinnorna den chansen. Om samma tempo fortsätter in i 2025 så är det möjligt att nå 70 procent före sommaren 2025.
Riktmärke för flockimmunitet
Just 70 procent har satts som riktmärke för kampanjen utifrån beräkningen att det ger flockimmunitet för att hindra spridning av HPV, det virus som kan orsaka cancer.
Det kan leda till att Sverige blir först i världen redan 2027 med att fasa ut livmoderhalscancer. Ett alternativt förlopp är att de skolvaccinationer som funnits sedan 2012 ger effekt men då i betydligt långsammare takt med ”utrotning” 2039.
Ulrika Nilsson Lidström är projektledare för Region Värmlands framgångsrika kampanj:
– Jag hoppas att vi som nått 70 procent kan ge energi till övriga att det är möjligt men det är svårt att applicera det som fungerat hos oss till alla då våra regioner har olika förutsättningar på en rad olika nivåer. Alla jobbar hårt och tillsammans ska vi nå målet.
Hon lyfter fram den flexibilitet som Region Värmland erbjuder för HPV-vaccination. Det kan ske i samband med gynekologisk screening, annat besök hos barnmorska eller vid någon av länets vaccinationsmottagningar.
Även drop in-mottagningar har funnits och ett system med flera påminnelser har gett effekt.
– Det är verkligen ett lagarbete där vi jobbat intensivt med att söka upp målgruppen och där kollegorna på telefonservice gjort ett jättejobb med att hantera bokningar, ge telefonstöd och sköta påminnelser. Vi har också lagt kraft på kommunikationsarbetet och tror att det gjort skillnad, säger Ulrika Nilsson Lidström.
Effektiv organisation i Kalmar
I Region Kalmar sätts nu målet till att klara 70 procent i alla kommuner. Regionen var en av de sista att komma igång med utrotningsprojektet och har inte kunnat använda ordinarie barnmorskor på grund av personalbrist.
Men trots ett besvärligt utgångsläge har Region Kalmar byggt upp en effektiv organisation. Kärnan har varit en grupp av 15 pensionerade barnmorskor och distriktssköterskor som specialutbildats för att arbeta med utrotningsprojektet.
– Dessa 15 vaccinatörer har åkt runt bland våra mödrahälsovårdsmottagningar i regionen och vaccinerat i princip alla de drygt 4 900 kvinnor som hittills har deltagit. Att ha en liten grupp engagerade vaccinatörer som enbart arbetat med att vaccinera och kunnat lägga all fokus på det har absolut varit en av framgångsfaktorerna hos oss, säger Region Kalmars projektledare Karin Dahl.
Hon ser allmänt det starka engagemanget inom projektet som värdefullt.
– Jag är själv läkare på Kvinnokliniken i Kalmar och träffar i mitt arbete många av de kvinnor som drabbas av cellförändringar och livmoderhalscancer. Det är stor motivator för mig som projektledare då jag ser vilken nytta vi kommer göra för kvinnor i framtiden genom den här vaccinationsinsatsen.
– Det är fantastiskt att vi kan utrota en cancerform och rädda många kvinnors liv, säger Karin Dahl.