Diabetes typ 2 blir ett allt större hälsoproblem i Sverige. Nyligen rapporterades att omkring 4,4 procent av befolkningen har sjukdomen. Över 80 procent av alla med diabetes typ 2 har också övervikt eller fetma som bidrar till högt blodsocker, samt blodfettsrubbningar och högt blodtryck.
Tidig diagnos viktigt
– Diabetes är ett globalt hälsoekonomiskt problem som belastar sjukvården och samhället i en allt större omfattning. Det är därför oerhört viktigt att arbeta aktivt med tidig diagnos, förebyggande åtgärder som kost och motion samt effektiv behandling och uppföljning för att förebygga komplikationer och för tidig död till följd av diabetes, säger David Nathanson, överläkare på Södersjukhuset och medförfattare till studien, i ett pressmeddelande.
Resultat från DAISY-studien visar att antalet personer i Sverige med diabetes typ 2 ökade från 206 000 personer år 2006 till 366 000 personer år 2014, en ökning med 78 procent. Den främsta förklaringen till att sjukdomskostnaderna har fördubblats under samma period är det ökande antalet patienter.
Det faktum att kostnaderna ökade i högre grad än antalet patienter förklaras av kraftigt ökade kostnader för både slutenvård och öppenvård. Under perioden har kostnadsandelen som utgörs av sluten- och öppenvård ökat från 77 procent till 85 procent. Kostnaden per patient har ökat från ca 26 800 till ca 31 750 kronor per patient och år. Inom slutenvården är det framför allt kostnader för komplikationer som hjärtinfarkt och stroke som ökat. Inom öppenvården är det en fördubbling av antalet besök som drivit upp kostnaderna.
Läkemedelskostnader ökar inte
Däremot har kostnaderna för diabetesläkemedel inte ökat i motsvarande mån. Läkemedelskostnaderna för diabetes typ 2 har legat på cirka 6 procent av de samlade sjukdomskostnaderna under hela tidsperioden. År 2014 var den genomsnittliga kostnaden för diabetesläkemedel 2 084 kronor per patient.
– Resultat från denna studie visar att läkemedel för att behandla diabetes står för en liten del av de totala sjukdomskostnaderna för behandling av patienter med typ 2-diabetes. Trots att vi har en mycket bra diabetesvård i Sverige idag når bara drygt hälften behandlingsmålet för sitt långtidsblodsocker vilket på sikt kan medföra ökad risk för komplikationer och följdsjukdomar som hjärtinfarkt och stroke. Det vi ser i denna studie är att det är sjukhusbehandlingen av komplikationer som driver kostnaderna, säger Almina Kalkan, hälsoekonom på AstraZeneca, som arbetat med studien.
Samhällskostnaden 17,5 miljarder
Primärvårdens kostnader för behandling av personer med diabetes typ 2 har inte kunnat inkluderas i studien eftersom primärvården inte omfattas av de nationella registren. Genom att utgå från annan forskning har dock kostnaderna kunnat beräknas. Detsamma gäller kostnader för produktionsbortfall. Med dessa kostnader inkluderade kan samhällskostnaden för sjukdomen beräknas till omkring 47 000 kronor per patient, eller totalt 17,5 miljarder kronor år 2014.