
Databasen HiKS som växer kontinuerligt underlättar säväl för behandlande läkare som patienter att hitta aktuella läkemedelsprövningar som genomförs i Sverige.
Tanken med HiKS är att det ska bli enklare att hitta och delta i kliniska läkemedelsprövningar som bedrivs av de forskande läkemedelsföretagen i Sverige. Det har tidigare funnits en brist på statistik och överblick över studier som pågår runtom i landet. Genom HiKS kan såväl patienter och anhöriga som behandlande läkare få kännedom om godkända prövningar, och vilka studier som rekryterar deltagare. Även politiska beslutsfattare och forskare inom akademin ska kunna ha nytta av tjänsten.
– Det är viktigt att öka kunskapen om HiKS bland patienter och anhöriga och vi arbetar både med att nå ut till patientföreningar och att få fler företag att ansluta sig till tjänsten, säger Lifs produktansvariga Sofia-Maria Annell.
Hittar pågående studier
Lif har tidigare haft rutiner för att samla in information om de närmare hundra medlemsföretagens läkemedelsprövningar i Sverige, men det har då skett en gång om året. Med HiKS finns data i realtid om pågående svenska kliniska studier. Data hämtas både från svenska forskande läkemedelsbolag och den amerikanska databasen Clinicaltrials.gov, som registrerar i stort sett alla studier som publiceras i vetenskapliga tidskrifter.

– Clinicaltrials är en bas, och den kan ses som en grund. Men vi har gjort vår egen svenska variant som är enkel att söka i och där företagen i Sverige verifierar och uppdaterar informationen för att den ska vara relevant och tillförlitlig. Den amerikanska databasen är stor, internationell och framför allt komplicerad att göra sökningar i, säger Sofia-Maria Annell.
Det går att kostnadsfritt prenumerera på en viss sökning via HiKS hemsida och då får man uppdateringar när resultat presenteras. För patienter som vill delta går det att se vilka studier som för tillfället rekryterar. Framöver kan det komma att finnas möjligheter att ta med även kliniska prövningar inom akademin.
Kampanjer för att öka synlighet
– Vi vill gärna ha med medtech och akademin, just nu är det enbart företagsinitierade prövningar på läkemedel som finns i tjänsten. Men vi vill och tänker på möjligheten att utvidga. Under hösten kommer vi att gå ut med kampanjer som syns ordentligt och hoppas sprida kunskapen om HiKS, säger Sofia-Maria Annell.
De flesta av de kliniska läkemedelsprövningarna som finns med i HiKS pågår i storstadsregionerna Stockholm, Västra Götaland och Skåne, men med fler företag som ansluter sig och ett utökat antal patienter som vill delta från andra regioner kan tjänsten bidra till en ökad täckningsgrad i landet.
– Det är ganska naturligt att man väljer att resurserna främst läggs i storstäderna och på universitetssjukhusen men jag tror och hoppas att det kan bli mer decentraliserat framöver, säger Sofia-Maria Annell.