Ökat internationellt samarbete och bättre lagar men framför allt insatser för att öka medvetenheten om riskerna med falska läkemedel hos beslutsfattare, sjukvården och allmänheten. Det är några förslag från David Shore, som i många år har arbetat internationellt för att hindra att förfalskade läkemedel når patienterna. Allra viktigast är kanske att alla patienter tillfrågas om de köper sina läkemedel på lagliga apotek eller på illegala internetsajter.
Förfalskade läkemedel är ett starkt växande hot mot patientsäkerheten. Enligt uppskattningar handlar det om en årlig omsättning mellan 75 och 200 miljarder dollar varje år
– Det är mer än vad mycket annan kriminell verksamhet omsätter. Det handlar om kriminella människor som bara tänker på att tjäna så mycket pengar så enkelt som möjligt utan en tanke på livshotande risker för de människor som tar det de tror är verksamma läkemedel, säger David Shore.
Han har en bakgrund som polis och arbetar idag internationellt på läkemedelsföretaget Pfizer med att förhindra att förfalskade och illegala läkemedel når patienter.
Enkelt att tillverka och distribuera
Sannolikt tillverkas de stora volymerna av förfalskade läkemedel i Asien, men produktion har avslöjats även i åtskilliga europeiska länder.
Oroväckande är att man vid några tillfällen har upptäckt att falska läkemedel kommit in i den legala distributionskedjan i Europa. För att hindra att detta inträffar pågår ett omfattande arbete inom EU med bland annat lagar och tekniska lösningar mot illegala och förfalskade läkemedel. Det handlar om det så kallade Falsified Medicine Directive(
”Sverige i frontlinjen i arbetet för att hindra...), som bland annat innebär att alla förpackningar kommer att få en unik kod. Detta kommer att försvåra att förfalskade läkemedel kan komma in i det legala distributionssystemet.
Det finns flera anledningar till att förfalskade läkemedel ökar, enligt David Shore. Det är enkelt att producera något som liknar ett originalläkemedel, internet är en utmärkt kanal att hitta kunder och ta betalt.
Flera olika åtgärder behövs
Dessutom brister kunskaperna om förfalskade läkemedel inom tull och polis – som kriminell löper du större risk att åka fast om du hanterar narkotika. Tullen får inte öppna inomeuropeiska paket, vilket borde ändras så att fler förfalskade läkemedel kan tas i beslag, anser David Shore.
Vad ska göras för att bromsa illegala och förfalskade läkemedel? Svaret är att bryta den långa kedjan av mellanhänder från där de falska läkemedlen tillverkas tills de når köparna.
– Förstärk det legala systemet och skapa ett starkare internationellt samarbete kring dessa frågor. Dock finns inga snabba lösningar och en avgörande punkt är om samtliga EU-länder anammar samma synsätt. Förhoppningsvis genomförs e-verifiering i hela EU och det blir då ett stort steg i rätt riktning, säger David Shore.
Öka medvetenheten hos alla
Ökade kunskaper och ökad medvetenhet i hela samhället om riskerna med förfalskade läkemedel är nödvändigt. David Shore tycker att det går i rätt riktning.
– När jag började arbeta med ämnet och hade kontakt med tull och polis i olika länder så hade man knappt hört talas om illegala läkemedel. Nu är det annorlunda. Det finns en större medvetenhet om problemets omfattning och nu vill man gärna diskutera hur vi ska minska det, säger han.
I Sverige finns legala internetapotek, men frågan är om de kan vara en effektiv motkraft till internetsajter som säljer illegala produkter.
– Problemet är att det är mycket svårt för kunder att skilja mellan legala och illegala sajter. Det är väldigt enkelt att sätta upp en sajt som ser exakt lika seriös ut som de äkta. Vi har fått klagomål från personer som tror att de har köpt våra läkemedel på internet och sedan fått biverkningar. När vi har kollat upp saken visar det sig att de har lurats av en bluffsajt, säger David Shore.
Frågan alla läkemedelsanvändare bör få
Utbildning är en nyckelfråga för David Shore. Det finns visserligen ”en hård kärna”, kanske en tiondel av befolkningen, som trots att de är medvetna om riskerna ändå kommer att fortsätta att köpa läkemedel på internet – men alla andra kan påverkas med information, menar han.
Kortvariga kampanjer är otillräckliga; det är nödvändigt med uthålliga insatser i informationen så att budskapet går hem.
Eftersom sjukvården träffar patienter ansikte mot ansikte borde alla patienter som behandlas med läkemedel få en fråga av sina läkare.
– Var köper du dina läkemedel? Går du till apoteket eller köper du på dem på nätet? I det personliga mötet finns det viktigaste tillfället att påminna om att man aldrig kan vara säkert på vad man får om man köper läkemedel på illegala internetsajter, säger David Shore.
Bilder
David Shore, 2 st. Foto: Internetfoto, Patric Lindén (CC BY-NC-ND 3.0)