Tuberkulosvård vid ett sjukhus i Beijing, Kina.

– Vi är i en brant uppförsbacke i våra försök att nå de globala målen. Det krävs väsentligt större insatser annars kommer världens länder att fortsätta plågas av den här sjukdomen, säger WHO-chefen Margaret Chan i en kommentar till den nyligen publicerade rapporten om tbc.

Världens regeringar har tidigare, både i FN och i World Health Assembly (WHO:s beslutande organ), enats om målet att minska dödligheten i tbc med 90 procent och antalet fall med 80 procent till år 2030.

Men rapporten från WHO som publicerades i veckan talar sitt tydliga språk. Tack vare ny data och studier från bland annat Indien, ett av de mest drabbade länderna, kan WHO visa att tbc är ett mycket större hot mot folkhälsan än vad man tidigare trott. 2015 var antalet fall 10,4 miljoner och de sex länder som är värst drabbade är Indien, Indonesien, Kina, Nigeria, Pakistan och Sydafrika. Av de 1,8 miljoner människor som dog i sviterna av tbc förra året var 250 000 även HIV-smittade.

WHO:s rapport visar också tydligt att ojämlikheten mellan världens länder är stor när det gäller kostnadseffektiva diagnoser och behandling. I vissa länder där tillgången till sjukvård är begränsad, rapporteras antalet tbc-fall heller inte in och det förs ingen statistik. Det är en stor del av förklaringen till att bara 6,1 miljoner av de 10,4 miljoner uppskattade fallen av tbc har upptäckts och registrerats.

Multiresistent tbc ökar

Ett annat stort problem är multiresistensen mot de mest effektiva läkemedlen som kan bota tbc. Enligt WHO uppstod ungefär 480 000 nya fall av multiresistent tuberkulos under 2015. De tre länder som är värst drabbade av multiresistens är Indien, Kina och Ryssland. Förra året var det bara en av fem multiresistenta sjuka som fick möjlighet att prova andra läkemedel. Endast 52 procent av dem botas från sjukdomen.

– Det är en tragedi för de många som är drabbade. För att kunna rädda liv måste vi få nya snabbtester, verksamma läkemedel och behandlingar. För närvarande är insatserna och medlen för små, säger Mario Raviglione, chef för WHO:s globala tbc-program.

22 procent av de HIV-positiva patienterna med tbc fick ingen ART-behandling (antiretroviral therapy) förra året. WHO poängterar i rapporten att alla som är drabbade av HIV, och därmed extra utsatta för att få tbc, måste få behandlingen och det krävs extra resurser för att bygga ut möjligheterna till den här sortens vård.

Mer pengar behövs

WHO beräknar att det behövs ytterligare två miljarder USD för att bygga ut förebyggande åtgärder och vård – i nuläget ligger investeringarna i låg- och medelinkomstländer på 8,3 miljarder. I dessa länder kommer omkring 84 procent av finansieringen från inhemska medel eller donationer från BRIC-länderna (Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika). Andra länder i tredje världen är väldigt beroende av tillskott från internationella biståndsgivare.
WHO beräknar också att det behövs ytterligare en miljard USD per år för att utveckla nya vacciner, diagnostik och mediciner.