WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus meddelade den 5 maj att pandemin är över. I Sverige blev Gun-Britt Johnsson på Bokens vårdboende i Mjölby den 27 december 2020 den första att vaccineras.

Beskedet från WHOs generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus att pandemin efter mer än tre år nu kunde anses vara över väckte ingen större uppmärksamhet. Det var heller inte särskilt förvånande. Under ganska lång tid har restriktioner i de flesta länder varit borttagna. I Sverige finns knappt några spår alls kvar av alla uppmaningar att hålla avstånd, att vara noga med handhygien, att vara försiktig med fysisk kontakt för att skydda äldre. Samhället ser ut som före pandemin. Redan före beskedet hade smittskyddslagen ändrats så att covid-19 inte längre betecknas som en allmän- och samhällsfarlig sjukdom i Sverige.

Största utmaningen i modern tid

Pandemin har globalt utgjort den största enskilda hälsoutmaningen i modern tid, och i Sverige även den största samhällsutmaningen. Eftersom alla fall inte registrerats vet egentligen ingen hur många som drabbats, men Folkhälsomyndighetens officiella statistik säger 2,7 miljoner konstaterade fall, över en fjärdedel av alla svenskar. Antalet avlidna personer med covid-19 var vid månadsskiftet april-maj sammanlagt 24 141 personer. När pandemin nådde sin topp sista veckan 2020 avled minst 663 personer med covid-19 – i genomsnitt en person varje kvart under denna vecka.

Samtidigt som pandemin rasade som värst kunde vaccination inledas. Den 27 december fick de första svenskarna, på ett äldreboende i Mjölby, sina första vaccinsprutor. Inom ett år från utbrottet av covid-19 hade den samlade medicinska vetenskapen, företagen och myndigheterna lyckats forska fram vacciner, ta dem genom hela det kliniska prövningsprogrammet, utvärdera dem effekt- och säkerhetsmässigt, och påbörja produktion i stor skala.

Bengt Mattson
Bengt Mattson

Sveriges och EUs vaccinsamordnare Richard Bergström sade nyligen i en intervju för Life-time att den prestationen verkligen är värd ett Nobelpris. Han får medhåll av Bengt Mattson, vaccinexpert på Lif – de forskande läkemedelsföretagen:

– Framtagandet av vacciner mot covid-19 utgör tveklöst världens hittills största enskilda medicinska prestation. Att kunna få fram vacciner så snabbt, som flåsade viruset och dess mutationer i nacken, är en enorm seger för medicinsk vetenskap. Vaccinerna har räddat miljontals människoliv, säger Bengt Mattson.

Fortsatt vaccination viktigt

Men att pandemin nu förklarats vara över innebär inte att sjukdomen är borta. I Sverige har antalet konstaterade fall legat på omkring 1 000 per vecka under våren 2023. Antalet personer som avlider med covid-19 har samma tid legat på cirka 50 personer i veckan, samtliga är personer äldre än 70 år.

– Att förklara pandemin som över är rätt beslut utifrån att vi nu ser virusvarianter som orsakar mildare symtom, och vi har efter vaccinationerna ett bra grundskydd i befolkningen. Men för äldre och riskgrupper är covid-19 fortfarande en svår sjukdom, och vaccination skyddar mot allvarlig sjukdom och död. Därför måste myndigheter och hälso- och sjukvården fortsätta att uppmana prioriterade grupper att ta påfyllnadsdoser, säger Bengt Mattson.

Sedan den 1 mars gäller nya rekommendationer från Folkhälsomyndigheten, som säger att personer som är 80 år eller äldre, eller som bor på särskilt boende, bör ta två påfyllnadsdoser under året, en under våren och en till hösten. Personer i åldrarna 50-79 år bör ta en påfyllnadsdos till hösten.

Sören Andersson
Sören Andersson

Färre än hälften äldre vaccinerade

Vaccinationerna under våren har dock gått trögt. Hittills har 42 procent av alla över 80 år tagit en påfyllnadsdos. Detta följer ett mönster från den tredje dos som rekommenderas till alla över 18 år. Hittills har endast 66 procent tagit denna dos.

Folkhälsomyndigheten uppmanade i ett uttalande i slutet av april särskilt fler äldre att ta rekommenderade påfyllnadsdoser för att ha ett fortsatt bra skydd mot allvarlig sjukdom.

– Personer över 80 år har ökad risk för allvarlig covid-19. En del i denna åldersgrupp är i behov av assistans för att ta del av vaccinationserbjudandet. Vi vill uppmärksamma personer som är över 80 år, deras anhöriga och vårdpersonal om att det är angeläget att denna åldersgrupp får tillgång till vaccination, sade Sören Andersson, enhetschef vid Folkhälsomyndigheten.