Den 31 mars 2014 lämnade SKL, Sveriges Kommuner och Landsting in sin slutrapport om ”Ordnat införande i samverkan” till Socialdepartementet. Av förslagen kan nämnas en nyinrättad delegation för prisförhandlingar för både nya och gamla läkemedel, ett råd för nya terapier med tydligare förankring än det NLT-råd som upphör och ett etiskt forum med representanter för TLV och det nya NT-rådet. Rapporten utgör delprojekt 6.1 i den nationella läkemedelsstrategin.
Målsättningen bakom rapporten är att Sveriges patienter ska få en mer jämlik och snabbare tillgång till nya läkemedel.
– Det är glädjande att vi kommit så här långt. Det här får stor betydelse för att patienter ska få jämlik och tidigare tillgång till nya läkemedel, och kommer att underlätta för hälso- och sjukvården, säger Hans Karlsson, chef för avdelningen för vård och omsorg vid SKL, i ett pressmeddelande.
Förslagen i rapporten är rekommendationer och frivilliga överenskommelser och därmed inget som sjukvårdshuvudmännen måste genomföra. Men i rapportens sammanfattning poängteras att landstingen har en skyldighet att tillhandahålla en ”god vård på lika villkor till hela befolkningen” – andra paragrafen i Hälso- och sjukvårdslagen. Jan Liliemark har varit projektledare för rapporten.
Starka incitament för landstingen
Det betyder att det finns ett ”starkt incitament” för landstingen att ”solidariskt sluta upp bakom de gemensamma strukturerna och processerna, samt att i största möjliga utsträckning följa gemensamt framtagna rekommendationer.”
I rapporten presenteras en landstingsgemensam process för ordnat införande av nya läkemedel. Den omfattar ett antal steg från en spaning om vilka nya läkemedel som är på väg att utvecklas (så kallad horizon scanning), hälsoekonomiska värderingar, prisförhandlingar, rekommendationer och slutligen uppföljningar.
Tio nya läkemedel till hela processen
Eftersom det krävs stora resurser att genomföra alla steg för samtliga nya läkemedel görs ett urval så att de mest angelägna läkemedlen prioriteras. Cirka tio läkemedel eller nya indikationer per år läkemedel med hög angelägenhetsgrad omfattas av hela processen. Sedan tillkommer ett 15-tal nya läkemedel eller nya indikationer där man nöjer sig med en hälsoekonomisk värdering och rekommendation. För resterande nya läkemedel gäller lokala processer.
NLT-gruppen ersätts av en NT-grupp
Dagens NLT-grupp (Nya läkemedelsterapier) kommer att ersättas av ett NT-råd (Nya terapier) som ska få en tydligare förankring och mandat. NT-rådet utses av och rapporterar till nätverket av hälso- och sjukvårdsdirektörer. NT-rådets viktigaste uppgift blir att rekommendera användning av nya läkemedel och svara för uppföljning av de nya läkemedlen.
Det ska bildas ett forum för etiska bedömningar som bland annat ska se till att läkemedel inte värderas olika av NT-rådet och nämnden för läkemedelsförmåner vid TLV, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket.
Bilder
Rapporten. Fotocollage av framsidan. LIF, Lotta Fogelström (CC BY-NC-ND 3.0)
Hans Karlsson. Foto: Foto: Thomas Carlgren (omfattas inte av CC. All rights reserved)
Jan Liliemark. Foto: Stefan Tell (omfattas inte av CC. All rights reserved)