2DOm alla aktörer anammar en gemensam standard för märkning av alla läkemedel och medicintekniska produkter kan patientsäkerheten stärkas och kostnaderna för informationshantering minska. Det är bakgrunden till ett planerat samarbete mellan LIF – de forskande läkemedelsföretagen, Swedish Medtech och standardiseringsorganisationen GS1. Planerna presenterades på ett seminarium under Nationella e-Hälsodagen som arrangerades den 6 oktober 2015. Sedan flera år pågår ett utvecklingsarbete för att märka alla läkemedelsförpackningar i Europa på ett enhetligt sätt. Alla förpackningar får en unik identitet som trycks som en tvådimensionell datamatris på förpackningen. Detta gör det möjligt att följa en förpacknings väg från tillverkande fabrik till att en kund hämtar ut den på apotek. Märkningen gör det bland annat svårare för att smussla in förfalskade eller felaktiga läkemedel i försörjningskedjan. Ett liknande utvecklingsarbete pågår för att säkra säkerheten i hanteringen av medicintekniska produkter inom ramen för UDI, Unique Device Identification. Internationellt pågår ett arbete för en mer patientsäker hantering av läkemedel och medicinteknik. Ett EU-direktiv om dessa frågor är på väg att genomföras i medlemsländerna. Det är stora förändringar som står för dörren när obligatorisk märkning av läkemedel och medicinteknik snart införs i Europa.

Märkning ger unik möjlighet

Hans Andersson
Hans Andersson
– Sannolikt börjar länder ansluta sig i början av 2016 och år 2019 ska alla länder ha genomfört direktivet. Just nu har vi en unik möjlighet att få ihop alla intressenter kring en standard, säger Hans Andersson, konsult på företaget Forefront som på uppdrag av LIF arbetar med samarbetet kring en gemensam standard för läkemedel och medicinteknik. Det finns många fördelar om alla tillämpar samma standard för märkning av olika produkter. Då kan stabila IT-system utvecklas för hälso- och sjukvården. Om flera olika slags streckkoder skulle användas är det tydligt att det blir svårare att utveckla gemensamma IT-lösningar.

Automatisk journalföring

Samma märkningssystem som föreslås användas för läkemedel och medicinteknik skulle även kunna användas för att exempelvis ge personal, rum och inventarier unika identiteter. Hans Andersson nämner Nya Karolinska som ett exempel. Man kan ge alla rum, patientsängar, bord, stolar och andra inventarier unika identiteter och därmed få en samlad bild av inventariesituationen på hela sjukhuset. – Om sjuksköterskor och patienter får en unik identitet skulle man automatiskt kunna journalföra vilket läkemedel som administrerades av en viss sjuksköterska till en viss patient vid ett visst klockslag. Registreringen i journalen blir snabb och säker, och tid frigörs för andra arbetsuppgifter än att manuellt knappa in data som dessutom kan leda till felaktiga inmatningar, säger han.

Val av standard avgörande

Det pågår på flera håll i sjukvården projekt som syftar till automatiserad informationshantering. Hans Andersson betonar vikten av att dessa olika projekt görs med samma grund, och att de är kompatibla med standarden för läkemedel och medicinteknik. Ett önskemål från läkemedelsföretagen är att kraven på märkning, till exempel vid upphandlingar, inte skiljer sig åt mellan landstingen. Det är rimligt att företagen inte ska få 21 olika varianter att hantera. – Det blir orimliga kostnader om företagen ska hantera många olika märkningar bara i Sverige. Det är inte heller bra för patientsäkerheten. Det bästa, säkraste och billigaste är om hela landstingssverige använder GS1-standard som är harmoniserad inte bara med övriga Norden och Europa utan hela världen, säger Hans Andersson.

Ökad styrka om alla går med

Inledningsvis är LIF, Swedish Medtech och GS1 engagerade i samarbetsprojektet. Men förhoppningen är att även myndigheter, apotek och hälso- och sjukvården ska komma med. – Gör vi fel så blir det omfattande kostnader när man ska sammanföra data från olika märkningsstandarder. Men om alla jobbar med samma standard finns stora möjligheter att öka patienternas säkerhet, effektivisera varuförsörjningen i sjukvården och förenkla informationsöverföringen till lägre kostnad jämfört med ett läge där man väljer bort en gemensam standard, säger Hans Andersson.

Bilder

2D-kodning av förpackning? Bild: LIF (omfattas inte av CC. All rights reserved) Hans Andersson. Foto: Forefront (omfattas inte av CC. All rights reserved)