Stig Nyman.
Stig Nyman.
Efter nära 25 år i politiken valde Stig Nyman (KD) att trappa ned och ägna familjen mer tid. Men när han fick frågan att ta över som ordförande för Handikappförbundens samarbetsorgan, HSO, kunde han inte tacka nej. I samma veva tackade han även ja till att bli ordförande för Storstockholms Diabetesförening. Nu är Stig Nyman på hugget igen. Det var inte lika enkelt att lämna den politiska arenan, som Stig Nyman hade föreställt sig. Efter 23 år i landstingsstyrelsen och 19 år som landstingsråd i Stockholms läns landsting, har han arbetat nära maktens epicentrum.

Han har varit en stark drivkraft till Sveriges vårdval och den så kallade Tandvårdspengen, som infördes 1993 för barn och unga. Han har också varit initiativtagare till landstingets patientsäkerhetskommitté och informationstjänsten Vårdguiden. – Det blev ganska tomt i almanackan när jag valde att inte längre kandidera i landstingsvalet. Jag kände att jag fortfarande har kraft och en vilja att vara med och påverka. När jag fick frågan från HSO såg jag en chans att arbeta med angelägna frågor och försöka åstadkomma en förändring. Dessutom är det hälsofrämjande att ägna sig åt meningsfulla arbetsuppgifter, säger Stig Nyman.

Bort med handikapp

Det var i samband med HSO:s kongress i maj 2015 som Stig Nyman valdes till ordförande efter Ingrid Burman som lämnade sitt uppdrag efter sex år. HSO företräder 39 medlemsförbund och har cirka 400 000 medlemmar. Under kongressen i maj togs beslutet att HSO ska byta namn och ta bort ordet handikapp. Beslutet är i linje med Socialstyrelsens rekommendation. Sedan 2007 avråder myndigheten från att begreppet handikapp används eftersom det kan upplevas som stigmatiserande. – Vad vi kommer att heta är under diskussion, frågan bereds och vi är inte klara med något nytt namnförslag, säger Stig Nyman.

Berör var femte svensk

Var femte person i Sverige har en fysisk, psykisk eller intellektuell funktionsnedsättning (som kan vara medfödd, förvärvad eller som följd av en sjukdom) och som påverkar det dagliga livet. Det kan handla om olika hinder som stänger ute eller försvårar livet i mötet med samhället: trappor, trösklar och svårtillgänglig information. Men det handlar också om bristfällig kunskap och negativa attityder. Flera undersökningar visar att många med funktionsnedsättningar har svårare att få jobb och löper större risk för fattigdom, ohälsa och ett kortare liv. – Viktiga frågor som berör den stora allmänheten, berör också våra medlemmar, men i än högre grad på grund av att personer med funktionshinder diskrimineras. Trots politiska löften består skillnaderna i levnadsvillkor mellan människor med och utan funktionsnedsättning, säger Stig Nyman.

Fått kritik av FN

En rapport från Myndigheten för delaktighet, som bildades 1 maj 2014, visar bland annat att arbetslösheten bland personer med funktionsnedsättning är 13 procent jämfört med 7, 5 procent för den övriga befolkningen. Endast 36 procent av de statliga myndigheterna inkluderar tillgänglighet i sitt arbetsmiljöarbete. Bland landets kommuner är det 15 procent som inte genomför tillsyn av tillgänglighet som de är skyldiga till, enligt lag. Sverige har fått kritik av FN:s övervakningskommitté för att vi inte lever upp till konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. – Vi vill se en tydlig handlingsplan och kraftfullare politiska verktyg så att vi kan uppnå ett samhälle för alla på jämlika villkor. För att uppnå målen krävs ett förstärkt samhällsstöd med fokus på barn, familj och skola. En av de högst prioriterade frågorna är att återföra LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, till sitt ursprungliga syfte, menar Stig Nyman.

Olika bedömningar bekymrar

Det som är särskilt bekymmersamt, menar han, är att det görs så olika bedömningar över landet och de rättsliga instanserna går ofta emot den enskildes ansökan om assistenthjälp. Successivt har tillämpningen av LSS skärpts under åren. Inspektionen för Socialförvaltningen, ISF, har exempelvis tittat närmare på Försäkringskassans beslut om assistentersättning och visat att antalet personer som får sin ersättning indragen har ökat. I nyhetsrapporteringen berättas om människor som drabbats av godtyckliga myndighetsbeslut och som inte kan jobba eller ta sig ut från sin bostad, menar Stig Nyman.

Plötsligt indraget stöd

– Människor som fått assistentstöd beviljat kan plötsligt få det indraget, utan att funktionsnedsättningen har mildrats utan snarare förvärrats. Det är obegripligt. Ännu mer obegripligt är när myndigheten vinner vid en överklagan. Nu har vi fått ett halvt löfte från regeringen att man ska tillsätta en uppföljande utredning av LSS. Vår önskan är att utredningen leds av en parlamentariskt sammansatt utredningskommitté, säger Stig Nyman. Kostnaderna för personlig assistens har debatterats flitigt. Det har blivit för dyrt, menar företrädare för myndigheter och departement. – Men då glömmer man att LSS är en rättighetslag och att det krävs en prioritering av resurser för att uppfylla lagen. Det är olyckligt att man ställer LSS mot andra kostnader i samhället. En rättighetslag måste gå före satsningar på exempelvis idrott, kultur eller vägbyggen, säger Stig Nyman.

Tillsatt medlare

Andra prioriterade frågor för HSO är att lyfta in ett funktionshinderperspektiv i den kommande forskningspropositionen. I Sverige har forskningsinriktningen ”Disability Studies” som fokuserar på samhällsstrukturer inte fått något genomslag. Inte heller har den internationella trenden med mer brukarmedverkan i forskningen slagit igenom. – Vi vill se mer forskning om vad som fungerar bra och som syftar till förändring och bättre levnadsvillkor för personer med funktionsnedsättning. Vi skulle också gärna vilja se att fler med funktionsnedsättningar blir forskare och får det stöd de behöver, säger Stig Nyman.

Vill samla diabetesorganisationer

Vid sidan av HSO är Stig Nyman även ordförande för Storstockholms Diabetesförening, SSDF. Tidigare ingick den i Svenska Diabetesförbundet, men efter en schism bröt sig föreningen ur förbundet. Nu vill Stig Nyman se en samordning. – Vi har tillsatt Ingemar Färm som medlare och vi hoppas att hans arbete ska resultera i att vi får ett samlat förbund med en stark nationell kraftsamling. Även om Stig Nyman inte arbetar lika mycket som när han var partipolitiskt aktiv, är hans engagemang fortfarande stort. Frågan är vad familjen säger, löftet var ju att trappa ned? – Vi är överens om att det är bra för oss alla om jag får ägna tid åt meningsfulla arbetsuppgifter, säger han.

Fakta/Stig Nyman

  • Ålder: 72 år
  • Bor: I Vallentuna
  • Familj: Fru, två söner och sex barnbarn
  • Gör vid sidan av uppdragen: Läser och löser korsord
  • Det gör mig stolt: När goda initiativ förverkligas
  • Irriterar mig över: Fusk och oärlighet
  • Blir glad av: Friska barn och barnbarn
  • Personer jag ser upp till: Författare som engagerar och utmanar
  • Boktips: ”Promising Care” av Donald Berwick
  • Filmtips: ”Så ock på jorden”
  • Skulle vilja: Lyckas väl i mina åtaganden

Bilder

Stig Nyman. Foto: Christin Philipson (omfattas inte av CC. All rights reserved)