Den 8 november inleds årets vaccination mot säsongsinfluensa. Den bedöms som särskilt viktigt i år till följd av låg immunitet i befolkningen.

Från startdatum 8 november är de första fyra veckorna reserverade för personer i riskgrupper samt vård- och omsorgspersonal. Övriga erbjuds vaccination från 5 december.

Omkring två miljoner vaccin finns tillgängliga när regionerna tar höjd för ett stigande intresse för vaccination mot säsongsinfluensa. Utöver dessa finns ett förstärkt vaccin som ges till äldre på särskilda boenden, Säbo.

Vaccinationstäckningen för 65-åringar och äldre ökade till 70 procent ifjol. Med samma ökningstakt i år, fem procentenheter, kommer Världshälsoorganisationens 75-procentsmål att nås.

Ökat intresse för vaccination

AnnaSara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten påpekar att flera regioner redan ligger i nivå eller över målet.

– Sett över några år har det varit en fantastisk utveckling och där pandemin bidragit till ett ökat intresse. Möjligheten att kunna samtidigt vaccinera sig mot både covid och influensa har också hjälpt och det kommer regionerna att erbjuda även i år, säger hon.

AnnaSara Carnahan
AnnaSara Carnahan

Hon betonar betydelsen av att personer i riskgrupper får skydd mot båda sjukdomarna utifrån risken för svåra infektioner och att vaccination är det bästa sättet att skydda sig.

– Det finns en risk för en intensiv influensaepidemi utifrån att smittspridningen varit låg under pandemin. Vi kan också se att influensan tagit fart i andra länder. Men det är samtidigt svårbedömt och där en faktor är vilken variant av influensa som får spridning, säger AnnaSara Carnahan.

Låg immunitet i befolkningen

Vaccinationsstarten 8 november är strategiskt vald för att bland annat ha tillräckliga personalresurser efter höstlovet och klara en organisation med bokade tider och drop in.

En nyhet för årets genomförande är att många regioner tar emot samtliga prioriterade grupper direkt från första dagen. Dessutom tidigareläggs vaccination av gravida till efter vecka 12.

På regionernas webbplatser framförs ett samstämmigt budskap om värdet av att vaccinera sig.

Arsene Nzobandora
Arsene Nzobandora

– I år det särskilt viktigt att många vaccinerar sig mot säsongsinfluensan, då vi ser en ökad risk för hög smittspridning. Immuniteten hos befolkningen antas vara låg eftersom vi har haft lindriga säsonger de senaste åren, kommenterar exempelvis Region Kalmars smittskyddsläkare Arsene Nzobandora i ett pressmeddelande.

Flera regioner väljer att ta rygg på Region Värmland, som hade högst vaccinationstäckning förra säsongen med 81 procent.

Det gäller exempelvis Region Västmanland med uppbyggnad av en central organisation och automatiserad bokning för att klara upp mot 3 000 bokningar under en dag.

Regionernas vaccinationstäckning för gruppen 65 år och äldre låg inom ett spann mellan 65 och 81 procent förra influensasäsongen.

Samvaccination framgångsrikt

Region Värmland har ökat andelen från 69 procent för två år sedan till 81 procent förra säsongen. Regionens smittskyddsläkare Anna Skogstam och ansvarig verksamhetschef Birgitta Sahlström bedömer den positiva utvecklingen som ett resultat av intensivt arbete med influensakampanjer under flera år i kombination med möjlighet till samvaccination mot covid-19.

I samband med vaccinationerna mot covid-19 skapade Region Värmland upp en särskild organisation med uppdrag att utföra vaccinationer och använde den även för influensavaccinationerna under 2021.

Anna Skogstam
Anna Skogstam

– Man kunde då erbjuda samvaccinering så att man kunde få influensavaccin samtidigt som man fick vaccin mot covid-19. Andra framgångsfaktorer är att vi kallar personer från 70 år med en bokad tid för vaccination och bilaga med information om vaccinationen, säger Anna Skogstam.

– Vi har också en telefonbokningstjänst med god tillgänglighet förutom möjlighet att boka sig via 1177.se. Ytterligare en viktig framgångsfaktor är att vi sedan flera år har ett mycket gott samarbete med kommunerna för att nå personer som har hemtjänst eller hemsjukvård eller bor på särskilda boenden.

Petter Malmström
Petter Malmström

Antivirala läkemedel viktigt

I nya behandlingsrekommendationer från Läkemedelsverket betonas antivirala läkemedel som en resurs.

–Det viktigaste är att vaccinera sig mot influensa, men antivirala läkemedel är ett viktigt komplement för personer i riskgrupp. Med snabb insättning av antiviral behandling kan man få lindrigare sjukdom och minska tiden med symptom. Profylax kan förhindra insjuknande vid exposition för influensavirus, säger Petter Malmström, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregion.