
– Det här är första gången på sju år som vi inför ett nytt vaccin i barnvaccinationsprogrammet, så det är förstås ett viktigt beslut. Rotavirus drabbar i princip alla barn i Sverige en eller flera gånger innan de fyller fem, så det är klart att vaccinet spelar roll. Vaccinet är effektivt och Folkhälsomyndigheten har rekommenderat regeringen att införa det i allmänna vaccinationsprogrammet för barn, säger socialminister Lena Hallengren (S) till LIFe-time.se

Rotavirus är ett mycket smittsamt tarmvirus som orsakar mag- och tarminfektion (gastroenterit). I Sverige och Europa får i princip alla barn rotavirusinfektion en eller flera gånger innan de har fyllt fem år. Smittade barn drabbas av kräkningar, feber och vattentunna diarréer som kommer ofta. Symtomen varar normalt mellan fem och åtta dagar.
– Hos de yngsta barnen kan rotavirusinfektion leda till svår sjukdom, och många yngre barn behöver sjukhusvård. Enligt våra beräkningar behöver årligen upp till 2 000 barn under fem år sjukhusvård på grund av rotavirusinfektion, säger Tiia Lepp, utredare på Folkhälsomyndigheten.
Många barn behöver vård
Årligen besöker ungefär 3 700 drabbade barn akutmottagningar, 14 000 besöker primärvården och 30 000 barn behandlas i hemmet. Av barn som vårdas på sjukhus får upp till 10–15 procent komplikationer och 1–2 procent behöver intensivvård, enligt myndigheten.
Folkhälsomyndigheten visade i en utredning, som kom i februari 2017, att vaccination mot rotavirus uppfyller tre kriterier för att det ska kunna införas i allmänna vaccinationsporgrammet: vaccinet ger effektivt skydd mot sjukdomen och minskar smittspridningen, det är kostnadseffektivt ur samhällsekonomiskt perspektiv, och är även etiskt och humanitärt hållbart.
Varför beslutade inte regeringen att införa rotavirus-vaccin för alla barn direkt när utredningen var klar?
– Min ambition är förstås alltid att genomföra viktiga förbättringar för barns hälsa så fort som möjligt. Det är en process att genomföra beslut och förändringar. Jag är glad att regeringen har fattat det här beslutet i dag och att vi nu får det här på plats, säger Lena Hallengren.
Folkhälsomyndighetens utredning visade att en allmän rotavirusvaccination av barn skulle ge en ökad kostnad på ungefär 95 miljoner kronor per år. Detta räknat utifrån listpriset 2014 för vaccin, en rabattsats på 30 procent på listpriset och en vaccinationstäckning på 95 procent. Men å andra sidan innebär vaccination minskade kostnader på 90 miljoner kronor för resursutnyttjande inom hälso- och sjukvården för barn 0–5 år.
Enligt Ekot vid Sveriges Radio visar en färsk studie i region Jönköping att antalet barn inlagda på sjukhus på grund av magsjuka av rotavirus har halverats sedan vaccinet infördes i regionen för fem år sedan.
Rotavirus-vaccin för alla barn innebär också ytterligare en årlig besparing på ungefär 120 miljoner kronor, främst genom att föräldrar tar ledigt färre dagar från arbetet för vård av sjukt barn, enligt myndighetens beräkningar.

Två godkända vacciner
Det finns två godkända orala vacciner mot rotavirus i Europa och Sverige. De två vaccinerna ges som lösning i munnen och är relativt likvärdiga gällande effekt och säkerhet. Skyddseffekten mot allvarlig rotavirusinfektion har i kliniska studier visat sig vara 80–90 procent i höginkomstländer som Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten.
– Vaccin mot rotavirus får ges till barn från sex veckors ålder. Det ges tidigt eftersom man vill ge skydd så tidigt som möjligt, säger Tiia Lepp.
De vanligaste biverkningarna av rotavirusvaccinerna är lindriga, men invagination är en potentiellt allvarlig men mycket sällsynt biverkan, skriver Folkhälsomyndigheten i sin utredning.
– Bägge vaccinerna mot rotavirus har liknande biverkningar. Alla läkemedel har biverkningar, men de här handlar om ett väl använt vaccin och biverkningar är få. Vanligtvis är de milda och går över snabbt. Barn kan få lite lös mage efter vaccination eller kräkas, säger Tiia Lepp.
Invagination innebär att en del av tarmen kryper in i den efterföljande delen och det blir stopp i tarmen. Tillståndet drabbar främst små barn. I Sverige rapporteras varje år runt 40 fall av invagination per 100 000 barn under ett år till slutenvårdsregistret. Observationsstudier visar att 1–6 extra fall av invagination per 100 000 barn kan inträffa efter att rotavirusvaccination införs.
Världshälsoorganisationen, WHO, rekommenderar sedan 2009 allmän vaccination mot rotavirus till barn i alla världens länder. I sin rapport nämner Folkhälsomyndigheten att nio länder i Europa (Belgien, Estland, Finland, Lettland, Luxemburg, Norge, Storbritannien, Tyskland och Österrike) vid tidpunkten för när rapporten skrevs hade infört rotavirusvaccination i sitt allmänna vaccinationsprogram för barn.