Första spadtaget för utbyggnaden av produktionsanläggningen för biologiska läkemedel i Södertälje, fr v Per Alfredsson, vd för AstraZeneca Sverige, Boel Godner, kommunstyrelsens ordförande i Södertälje, Pam Cheng, Executive Vice President, Global Operations, IT & Chief Sustainability Officer, AstraZeneca, Magnus Gyllestad, stadsdirektör i Södertälje, samt Fredrik Ringvide, General Manager för Sweden Biomanufacturing Center, AstraZeneca.

Det har bara gått några år sedan den nya anläggningen, Sweden Biomanufacturing Center, togs i bruk i Södertälje. Den byggdes för att producera mer avancerade biologiska läkemedel, som idag utgör en stor andel av företagets forskningsportfölj. Men anläggningen behöver redan byggas ut för att kunna öka produktionen.

Tungt vägande skäl för Södertälje

Per Alfredsson, vd för AstraZeneca Sverige, säger att den kompetens och erfarenhet av biologisk produktion som redan finns på plats var tungt vägande skäl till att företaget valde att bygga ut i Södertälje.

Per Alfredsson
Per Alfredsson

– Vi har också möjlighet att få utbyggnaden klar snabbare i Södertälje jämfört med andra platser runt om i världen. Men det har självklart varit ett hårt jobb med att förklara internt varför Sverige är rätt för den här investeringen, säger Per Alfredsson i en intervju för Life-time.

Han menar att investeringen understryker att Södertälje och Sverige är fortsatt mycket viktigt för AstraZenecas produktion. Den stora produktionsanläggningen för kemiska läkemedel, som ligger intill anläggningen för biologisk produktion, är fortsatt företagets största anläggning.

– Nu ökar vi investeringen i Sverige för några av våra nyaste produkter. Om man tittar på vår pipeline utgörs nästan hälften av biologiska läkemedel och andra nya modaliteter. Anläggningen för biologiska läkemedel är redan vår lanseringssite och har en väldigt viktig roll inom företaget, och den kommer att förstärkas ytterligare av den här utbyggnaden, säger Per Alfredsson.

Regeringen behöver stå upp för branschen

Att företaget fortsätter satsa i Sverige är också viktigt ur ett bredare life science-perspektiv. Läkemedel är i dag en svensk basnäring som bidrar med stora exportintäkter och ett högt förädlingsvärde. Per Alfredsson menar att regeringen tydligt behöver stå upp för branschen, exempelvis se till att EUs kommande läkemedelslagstiftning inte hämmar möjligheterna till forskning och utveckling av nya läkemedel i Europa.

– Vi behöver också säkerställa att vi har ett konkurrenskraftigt investerings- och företagsklimat. Sverige är ett litet exportberoende land och då får vi inte hamna efter. Vi ser exempelvis att flera andra EU-länder nu vidtagit åtgärder på skatteområdet och implementerat olika typer av skatteincitament riktat mot FoU-verksamhet som är på en helt annan nivå än i Sverige, säger Per Alfredsson.

Utbyggnaden av Sweden Biomanufacturing Center omfattar 2 700 kvadratmeter och beräknas stå färdig i slutet av 2027. Den möjliggör bland annat en ny höghastighetslinje för förfyllda sprutor med biologiska läkemedel. Personalmässigt innebär utbyggnaden omkring 100 nya arbetstillfällen i Södertälje.

Den befintliga anläggningen för biologisk produktion, Sweden Biomanufacturing Center.
Den befintliga anläggningen för biologisk produktion, Sweden Biomanufacturing Center.