IMG_4115Ett stort medicinskt genombrott som blir en stor ekonomisk utmaning för landstingen. Så beskriver TLV, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, bakgrunden (länk pressmeddelande) till sitt beslut att två läkemedel som botar kronisk hepatit C, Olysio och Sovaldi, från och med den 30 oktober 2014 ingår i läkemedelsförmånen. Helst skulle alla patienter med hepatit C ha fått tillgång till de nya effektiva läkemedlen direkt. Men kostnaderna skulle då bli för höga och riskera tränga undan annan angelägen vård, anser myndighetens generaldirektör Sofia Wallström.
Sofia Wallström
Sofia Wallström
Ett skäl till att beslutet är tidsbegränsat och endast gäller till och med den 1 juli 2015 är att tre nya läkemedel blir tillgängliga under 2015 och ytterligare två väntas komma under 2016. TLV hoppas att den ökande konkurrensen ska innebära att priserna pressas ner. En annan begränsning är att endast de svårast sjuka patienterna (fibrosstadierna F3 och F4) omfattas av subventionsbeslutet. Omkring 10 000 av landets totalt 40 000 individer med kronisk hepatit C betraktas som svårast sjuka.

Tolv veckors behandling

En vanlig behandlingstid med de nya läkemedlen mot kronisk hepatit C är tolv veckor. Läkemedlen används i kombination med andra. En kur med Sovaldi och Olysio kostar cirka 625 000 kronor, beräknat på de priser som fastslagits av TLV. Parallellt har företagen förhandlat med landstingen. Medivir, företaget som marknadsför Olysio, har träffat ett avtal (länk pressmeddelande) med landstingen angående riskdelning som handlar både om resultat av behandlingen och antalet patienter som ska behandlas. Exempelvis betalar landstingen fullt pris endast för patienter som blir botade av behandlingen, säger Henrik Krook, kommersiellt ansvarig på Medivir, till nyhetsbrevet Läkemedelsmarknaden.

Samordning inom landstingen

Beslutet om läkemedel mot hepatit C ingår i den process för ordnat införande som pågår. Den innebär bland annat att landstingen involverats tidigare än förr när nya läkemedel introduceras. En del är att det varit samtal mellan företagen och landstingens representanter. På ett möte med landstingens NLT-grupp den 30 oktober 2014 ska landstingsgemensamma rekommendationer för ett ordnat införande av läkemedlet utformas.

Intressant beslut

Anders Blanck
Anders Blanck
I en kommentar säger Anders Blanck, VD för LIF – de forskande läkemedelsföretagen, att TLV:s beslut för de två första hepatit C-läkemedlen i Sverige är intressanta av flera anledningar. – Läkemedlen bedöms på ett exceptionellt sätt kunna bidra till behandlingen av de svåra hälsotillstånd som hepatit C-infektion kan leda till. Det förväntas också under kort tid komma att lanseras flera nya läkemedel inom området. I och med att detta är de första besluten från TLV i myndighetens arbete med att utveckla den värdebaserade prissättningen genom ett ökat samarbete med landstingen är de också principiellt intressanta, säger han.

Hur hanterar landstingen beslutet om de nya läkemedlen?

LIF kommer nu att följa hur landstingen kommer att utforma sin rekommendation utifrån TLV:s beslut och hur användningen av de två läkemedlen kommer att utvecklas. – Jag vill också säga att vi ur ett internationellt perspektiv bedömer att myndigheternas och sjukvårdens handläggning av ärendena förefaller innebära en rimlig avvägning mellan behovet av att ge de patienter som har störst behov tillgång till behandling och den finansiella utmaning som detta forskningsgenombrott medför, säger Anders Blanck.

Bilder

Pressmeddelanden. LIF, Lotta Fogelström (CC BY-NC-ND 3.0) Sofia Wallström Foto: Länsstyrelsen Västmanland (omfattas inte av CC. All rights reserved) Anders Blanck. Foto: LIF, Gunilla Lundström (omfattas inte av CC. All rights reserved)