Toivo Heinsoo och Gabriel Wikström
– Vi ser positivt på att regeringen nu tillsätter en utredning av vilket läkemedelssystem Sverige ska ha i framtiden. Vi har haft det nuvarande systemet i 15 år. Väldigt mycket har hänt under den här perioden, och det är nu dags för en rejäl översyn, säger Anders Blanck, vd LIF, i en kommentar.
Målet med utredningens översyn är att få till stånd "ett långsiktigt hållbart system som möjliggör en samhällsekonomiskt effektiv användning av läkemedel". Det ska i sin tur bidra till "en modern och jämlik vård".
Modern sjukvård
– Läkemedel är en central del av en modern sjukvård. Vi måste säkerställa att våra system för finansiering och prissättning bidrar till att patienter kan få tillgång till effektiva läkemedel till en rimlig kostnad för samhället, säger sjukvårdsminister Gabriel Wikström i ett pressmeddelande från regeringen.
I direktiven för utredningen konstaterar regeringen att det nuvarande systemet för finansiering, subvention och prissättning är både komplext och svåröverskådligt. Det behövs bland annat en tydligare ansvarsfördelning mellan stat och landsting, förutsägbara processer och goda förutsättningar för forskning och innovation, menar regeringen.
Utredaren får i uppdrag att väga för- och nackdelar med alternativa lösningar till dagens system med ansvarsfördelning och finansiering. Det förslag till subventions- och prissättningssystem som utredaren lägger fram ska vara anpassat till finansieringsmodellen, och lägga grund för en "god och jämlik tillgång till och användning av effektiva läkemedel", skriver regeringen.
Anders Blanck anser att det nu finns en chans att Sverige kan skapa ett system för läkemedel som är modernt och framåtblickande:
– Det pågår just nu en fantastisk medicinsk utveckling. Steg för steg flyttar vi fram gränsen för vad som är medicinskt möjligt, och det kommer ständigt fram nya läkemedel som ger möjlighet till bättre vård för patienterna, säger Anders Blanck.
Toivo Heinsoo utredare
Utredare blir Toivo Heinsoo som tidigare varit landstingsdirektör och utvecklingsdirektör i Stockholms läns landsting. Han har också hållit i utredningar kring vårdval i primärvården, vårdgaranti, rehabiliteringsgarantin och övergångsregler för taxeläkare mellan 2007 och 2010.
Heinsoos uppgift som utredare blir att analysera om nuvarande system är ändamålsenligt eller om det bör förändras. Han ska också titta på hur finansieringssystemet kan bli långsiktigt hållbart och tydligt för både staten och landstingen. De förslag som Heinsoo lämnar i finansieringsdelen ska också följas av "förslag till ett funktionellt och ändamålsenligt subventions- och prissättningssystem".
Anders Blanck menar att det nya systemet måste balansera tre perspektiv:
– Patienter måste få tidig tillgång till nya läkemedel som ger bättre hälsa, det måste finnas incitament för läkemedelsföretag att utveckla behandlingar med högt medicinskt värde, och det måste finnas en trygghet för samhället att systemet har en långsiktig stabilitet, säger han.
Klar i december 2018
I dag kan läkemedel förskrivas på recept eller rekvireras av sjukhus. Prissättningen varierar utifrån hur medicinerna används. I takt med att patienterna numera ofta själva kan administrera avancerade mediciner hemma är gränsdragningen till de läkemedel som ges på sjukhus inte så tydlig. Det så kallade Cimzia-fallet har dessutom ställt frågan kring prisöverenskommelser mellan landsting och läkemedelsföretag på sin spets.
Toivo Heinsoo ska delredovisa sitt uppdrag senast den 1 november 2017. Utredningen ska vara helt klar den 1 december 2018.
Regeringen fattade på torsdagen också beslut om att ge Socialstyrelsen i uppdrag att beskriva och analysera hur regelverket för läkemedelsförsörjningen tillämpas i driften av dagens hälso- och sjukvård. Det uppdraget ska redovisas senast den 30 april 2017.