Aida Hadžialic, Socialdemokraternas toppkandidat i Region Stockholm, var efter framgången i valet en av de mest nöjda på partiets valvaka. Hon hoppas nu kunna formera ett maktskifte.

Helt klart med maktskifte är det endast i Norrbotten, där S och V får en majoritet efter stora svängningar. S går fram med 12 procentenheter till 41,6, styrande Sjukvårdspartiet rasar med 26,5 enheter till 8,2.

Simon Matti
Simon Matti

­– I någon mån är ordningen återställd i Norrbotten – ett fyraårigt avbrott av ett 84-årigt socialdemokratiskt maktinnehav, säger Simon Matti, professor i statsvetenskap vid Luleå tekniska universitet.

– Det är egentligen samma faktorer som när S tappade makten: missnöje med tillgängligheten i vården i delar av länet och bristen på läkare och sjuksköterskor. Väljarna ville testa något nytt och tycker nu att Sjukvårdspartiet fått chansen och att det inte fungerat.

S framåt i storstadsregioner

Socialdemokraterna har också ett bra utgångsläge för storslam i storstadsregionerna där Moderaterna styr idag.

En kombination av ökat väljarstöd för S och att MP aviserat ”sidbyte” i Stockholm och VGR kan sluta med maktskiften.

I Region Stockholm ökar S med hela 6,9 enheter till 33,1 – samtliga fem partier inom den styrande, blågröna koalitionen backar.

– Det är klart och tydligt att invånarna i Region Stockholm visat att man inte är nöjda med den politik som Moderaterna fört i regionen. Jag ser det som ett tecken att vi har nått ut med vår politik. Jag är givetvis mycket glad över våra framgångar i valet, säger Aida Hadžialic, Socialdemokraternas regionrådskandidat, som hoppas locka över ett borgerligt parti till en S-ledd majoritet

I VGR ökar S med 2,6 enheter till 29,5 och får ordentlig skjuts för ett ”majoritetsbygge” genom att MP ansluter sig till S-blocket. MP motiverar sidbytet med att retoriken mellan M och MP varit så tuff i rikspolitiken att det inte längre fungerar med samverkan på regionnivå.

Carl Johan Sonesson
Carl Johan Sonesson

I Skåne, som leds av Moderaterna, jobbar Socialdemokraterna för ett maktskifte med 1,9 procentenheter i ökat väljarstöd till 29,2 procent i ryggen.

Sverigedemokraterna har överlag i regionerna varit utestängt från samverkan med borgerliga på partier, men i Skåne hoppas styrande Moderaterna på en öppning för att behålla makten.

– Jag stänger aldrig några dörrar men nu ska vi första hand sätta oss ner med våra allianskollegor och inkludera Sverigedemokraterna i de diskussionerna, säger moderata regionrådet Carl Johan Sonesson till SVT.

Sjukvårdspartiet framåt i Västernorrland

Dalarna, Jämtland och Gotland är tre ytterligare regioner där valresultatet ger S goda chanser till ett maktskifte.

Men samtligt är Gävleborg och Västernorrland i farozonen för S, två regioner där partiet normalt är urstarka.

i Västernorrland ”spökar” den eviga frågan om sjukhusresurser i Sollefteå. Sjukvårdspartiet ökar med 9,9 enheter till 18,6 procent och hoppas kunna leda regionen.

I Gävleborg får MP:s utträde konsekvenser. Partiet klarar inte treprocentsspärren och nuvarande oppositionspartier har möjligheter att bilda en majoritet som leds av Moderaterna.

Ras för L och MP på många håll

Treprocentsspärren ser ut att putta ut Liberalerna från sju regioners fullmäktige och Miljöpartiet från fem fullmäktige.

– Det följer trenderna på risknivå där båda partierna har svårt att nå fram till väljarna – av lite olika skäl, menar Simon Matti

– Liberalerna blir lite klämda bland övriga borgerliga partier och kan inte visa en tydlig politik, Miljöpartiet har helt klart påverkats av att ha regerat med Socialdemokraterna och hamnat i dess skugga

I riksdagen är fyraprocentsspärren ofta en tillgång för mindre partier, på regionnivå saknas motsvarande psykologi för treprocentsspärren.

– Det går inte att få stödröster på samma sätt i regionerna i brist på opinionsmätningarna., konstaterar Simon Matti.

Spärrdramatiken får återverkningar för hur fler regioner än Gävleborg ska ledas. I exempelvis Blekinge väntar partierna spänt på slutresultatet av Liberalerna balanserande kring spärren för att få klarhet om mandatfördelningen inför förhandlingar.

För vårdpartierna går det överlag bakåt med Sjukvårdspartiet i Västernorrland som det stora undantaget. Region Jönköping-uppstickaren Bevara akutsjukhusen, som ingått i en KD-ledd koalition, ökar också något.

Fotnot: redovisade procenttal i artikel är preliminära valresultat.