Den preliminära sammanställningen som gjorts av branschorganisationen LIF bygger på att företagen lämnat nyckeltal kring sina respektive rapporter. Sammanställningar visar att läkemedelsföretagen ökade sina samlade investeringar i sjukvården under 2016 till närmare 900 miljoner kronor, jämfört med 800 miljoner kronor under 2015. Företagen kommer att publicera sina rapporter på respektive hemsidor med start onsdag 31 maj.

Anders Blanck, vD LIF.
Anders Blanck, vD LIF.

– Det är en mycket positiv signal att vi ser ökad samverkan mellan företagen och sjukvården. Vi behöver arbeta sida vid sida för att nya läkemedel ska kunna tas fram, och för att sjukvården ska fortsätta utvecklas med allt bättre vårdresultat. Mer samverkan gör Sverige starkare som Life Science-nation och jag hoppas därför att det här håller i sig kommande år och blir en tydlig trend, säger Anders Blanck, vd LIF – de forskande läkemedelsföretagen.

Enligt sammanställningen ökade företagens investeringar i samverkan inom forskning och utveckling i sjukvården med omkring 15 procent till över 700 miljoner kronor. Samtidigt minskade ersättningarna till sjukvårdspersonal, främst läkare, med omkring 10 procent till cirka 41 miljoner kronor, inklusive utlägg som resor och logi.

Öppenheten gällande ersättningar till sjukvårdspersonal regleras av personuppgiftslagen (PUL). Enligt denna måste den enskilde, främst läkare, ge sitt tillstånd till företaget att öppet publicera vilka ersättningar som utbetalats för olika samverkansprojekt. I Sverige var det omkring 75 procent av läkarna som i fjol gav ett sådant tillstånd.

Rikard Pellas, Compliance officer LIF.
Rikard Pellas, Compliance officer LIF.

– Sverige låg i topp i Europa vad gäller läkarnas öppenhet förra året, och det verkar som om andelen ökade ytterligare under 2016. Det är mycket positivt, säger Rikard Pellas, Compliance Officer, LIF.

De centrala aktörerna inom hälso- och sjukvården är överens om vikten av öppenhet kring samverkan. I en debattartikel i Dagens Samhälle skriver företrädare för Läkarförbundet, Läkaresällskapet, SKL och LIF att utvecklingen av hälso- och sjukvården med ständigt förbättrade vårdresultat inte skulle fungera utan nära samverkan mellan akademiska forskare, läkare och andra vårdprofessioner, och företag.

"För att alla dessa samarbeten ska kunna ske utan att äventyra förtroendet från patienter och från övriga samhället krävs tydliga regler och öppenhet", skriver Heidi Stensmyren, Läkarförbundet, Stefan Lindgren, Läkaresällskapet, Anders Henriksson, SKL och Anders Blanck, LIF, i debattartikeln och fortsätter:

"Vi är övertygade om att samverkan mellan vårdens aktörer behöver öka i framtiden, i takt med att medicinska behandlingar blir alltmer komplicerade och individualiserade, och med snabb utveckling inom diagnostiken."