PillerLäkemedels- och apoteksutredaren Sofia Wallström föreslår i ett delbetänkande att miljöanpassade läkemedel inom läkemedelsförmånen ska gynnas. Enligt förslaget ska staten ge en premie för sådana läkemedel när månadens vara utses. Runt 5 kronor per förpackning är en nivå som diskuteras i betänkandet. Förhoppningen är att läkemedel som ger minst belastning för miljön under produktionen ska öka sina marknadsandelar. Inom den nationella läkemedelsstrategin ingår att större hänsyn till miljön ska tas när det gäller produktion och användning av läkemedel. I linje med detta fick utredaren Sofia Wallström tilläggsdirektiv som innebar att hon skulle komma med förslag och kanske ett svar på frågan om miljöhänsyn ska tas inom förmånssystemet för läkemedel. I utredningen har man hanterat miljöhänsyn kopplat till produktionen av läkemedel.
Sofia Wallström
Sofia Wallström

Ja till miljöhänsyn inom utbytessystemet

Den 5 april 2013 lämnade Sofia Wallström sina förslag och de innebär bland annat:
  • JA till miljöhänsyn för produkter med generisk konkurrens inom läkemedelsförmånen.
  • NEJ till miljöhänsyn när det avgörs om ett nytt läkemedel ska tas in i förmånen.
Idag finns inget lagkrav på att företag ska lämna in dokumentation för miljöklassificering inför ett godkännande av ett nytt läkemedel. Det skulle strida mot EU-rätten om Tandvårds- och Läkemedelsförmånsverket ,TLV, skulle ta miljöhänsyn inför beslut om att ta in ett nytt läkemedel i läkemedelsförmånen. Däremot finns, enligt utredningen, inga hinder att pröva frivilighet för företag att dokumentera en miljöanpassad produktion och att erbjuda incitament för miljöanpassade läkemedel inom utbytessystemet.

Vilken produktion ska få kallas miljöanpassad?

Ännu är kriterierna för vad som ska betraktas som ett läkemedel där produktionen är miljöanpassad inte klara. LIF – de forskande läkemedelsföretagen, har fått detta uppdrag som organisationen för närvarande arbetar med.
Bengt Mattson
Bengt Mattson
– Kriterierna ska vara klara till halvårsskiftet 2013, säger Bengt Mattson, som ansvarar för miljöfrågor på LIF. Han tillägger också att han är glad över att Sofia Wallström öppnar upp för miljöincitament för produkter med generisk konkurrens. Förslaget till kriterier ska lämnas till Läkemedelsverket som sedan ska besluta om en modell som kan användas för att slå fast om ett läkemedel produceras på ett miljöanpassat sätt.

Morot för läkemedel som uppfyller miljökraven

I utredningen diskuteras bland annat ett incitament på i storleksordningen 5 kronor per läkemedelsförpackning när miljökraven är uppfyllda. Det betyder att priset kan sänkas och bli mer konkurrenskraftigt när månadens vara ska utses. Enligt utredningen kan den totala kostnaden för staten beräknas bli cirka 100 miljoner kronor per år, om varannan såld läkemedelsförpackning blir miljögodkänd. En stor del av de läkemedel som används i Sverige har producerats utanför Sverige – alltså påverkas andra länders miljö av läkemedelsanvändning i Sverige. Men i utredningen skiljer man inte på produktion i Sverige och andra länder – det föreslagna miljöincitamentet gäller oavsett var läkemedel produceras. TLV ska genomföra pilotprojekt med incitament miljöanpassade läkemedelsprodukter. Bengt Mattson betonar att det är angeläget att pilotprojekt inriktas mot stora och viktiga grupper av läkemedel.

Sverige föregångare när det gäller miljöhänsyn

Sverige ligger i framkant när det gäller en miljömässigt bra användning av läkemedel, till exempel när det gäller slutanvändningen hos konsument. Sverige är bra på att samla in läkemedel som inte används. För att miljöbelastningen av läkemedel långsiktigt ska minska är ändrade framställningsprocesser nödvändiga. Incitament till miljöanpassade läkemedel är ett inslag. Det förekommer också diskussioner på internationell nivå om stramare miljökrav på produktionen. – Någon gång efter år 2020 har vi kanske kommit så långt att alla produkter uppfyller miljökraven i sin produktion. Men i avvaktan på det är det bra om förslaget från Sofia Wallström genomförs så att vi redan om något år får se att miljöanpassade producerade läkemedel kan konkurrera ut de som inte är det, säger Bengt Mattson.

Bilder

Piller. Foto: IStockPhoto (omfattas inte av CC. All rights reserved) Sofia Wallström. Foto: Länsstyrelsen Västmanland (omfattas inte av CC. All rights reserved) Bengt Mattson. LIF/Lotta Fogelström (CC BY-NC-ND 3.0)