
Fördelningen av pengar till GMS presenterades vid en pressträff med Jessica Stegrud, socialpolitisk talesperson för SD och sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson.
Stödet på 80 miljoner kronor aviserades i budgeten för 2025 och vid en pressträff med regeringen och SD meddelades hur pengarna ska fördelas. Det är tydligt att regeringen ser GMS där de sju universitetsregionerna ingår som en viktig struktur för att bredda och utveckla avancerad diagnostik och precisionsmedicinsk behandling.

– GMS är en nyckelaktör inom utvecklingen av det här området, så att vi kan få bättre diagnostik och därmed också en mer skräddarsydd individbaserad behandling. Det finns redan en nationell samverkan mellan dessa sju centra, men man får en stabilare bas för att kunna arbeta vidare, sade sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson på pressträffen.
Precisionsmedicin i rutinsjukvård
En del av pengarna går till att fortsätta utveckla och skala upp precisionsdiagnostik i rutinsjukvård. Sedan 2022 implementeras stegvis den breda genpanel som GMS utvecklat som täcker in över 500 cancerkopplade gener. Det ger detaljerad molekylär information och därmed möjlighet till målriktad behandling och att patienter kan inkluderas i kliniska studier.

– Det här ger oss möjligheten att fortsätta vårt enträgna arbete med att utveckla och föra in precisionsmedicin på ett hållbart sätt i sjukvården så att patienter på ett jämlikt sätt ska få tillgång var än i landet de bor. Det här är ett sant team-arbete, både mellan alla oss hundratals kliniker och diagnostiker som arbetar inom GMS, men också med de många andra aktörer i Sverige vi samarbetar med, säger Richard Rosenquist Brandell, föreståndare för GMS, i en kommentar.
Satsningen på barncancer fortsätter. Det arbete GMS gjort framför allt med stöd av Barncancerfonden har inneburit att helgenomsekvensering av alla barn som diagnostiseras med cancer i dag är implementerat i rutinsjukvård. Nu ska alla stora datakällor som redan finns kring barncancer länkas samman i syfte att ytterligare utveckla individanpassad behandling.
Satsning på sällsynta sjukdomar
GMS ska också arbeta med ett särskilt projekt för helgenomsekvensering av personer med en misstänkt sällsynt sjukdom som inte kunnat diagnostiseras. Det kan handla om personer med komplexa kromosomavvikelser där så kallad långläsningssekvensering har en stor potential.
Ytterligare en satsning gäller ett nationellt samarbete mellan GMS, mikrobiologiska laboratorier, SciLifeLab och Folkhälsomyndigheten för att med precisionsdiagnostik kunna påvisa och begränsa smittspridning av resistenta bakterier.

Frida Lundmark, life science-expert på Lif – de forskande läkemedelsföretagen, menar att det är mycket positiva satsningar som regeringen nu fattat beslut om.
– Stödet är viktigt för att fortsätta utveckla och implementera avancerad genetisk analys i hälso- och sjukvården. GMS kan fungera som en modellstruktur för utveckling och implementering av avancerad molekylär profiliering i hälso- och sjukvården. Det visar på styrkan i att bygga en tydlig brygga mellan klinisk forskning och klinisk tillämpning, säger Frida Lundmark.
Hon ser det som viktigt att GMS nu ännu tydligare etablerar partnerskap med näringslivet för att växla upp arbetet och därigenom öka takten.
– GMS utgör en unik infrastruktur och tillsammans med kommande etablering av partnerskapet SweTrial för kliniska prövningar skapar det goda förutsättningar att attrahera företagens investeringar inom forskning och utveckling, säger Frida Lumdmark.