Mer än 97 procent av de tvååriga barnen vaccineras med de vaccin som ingår i det nationella barnvaccinationsprogrammet. 95 procent av barnen i skolans årskurs sex har vaccinerats mot mässling, påssjuka och röda hund. Vaccin mot HPV, som introducerades i programmet 2012 har nått 82 procent av berörda flickor. Det är några uppgifter i den första årsrapporten i ny form om vaccinationsprogrammet som görs av Folkhälsomyndigheten och Läkemedelsverket.
Det nationella vaccinationsregistret började sin verksamhet den 1 januari 2013. Under första året tillfördes data om mer än 1,1 miljoner vaccinationer. För 96 procent av alla barn som föddes under 2012 har minst en vaccination registrerats. Årligen ska Folkhälsomyndigheten och Läkemedelsverket redovisa läget inom vaccinationsprogrammet.
Under en tid kommer vårdgivare att behöva rapportera dels till det nya nationella registret och dels till det tidigare systemet. Under övergångsperioden kommer data från de två olika systemen att jämföras, bland annat för att säkerställa kvaliteten på data i det nya registret.
Redovisning till nationellt register
När HPV-vaccination mot livmoderhalscancer infördes i Sverige registrerades data på frivillig väg om flickan och hennes föräldrar samtyckte till registrering. Uppskattningsvis registrerades data för 85-90 procent av de vaccinerade flickorna. Numera gäller obligatorisk redovisning till det nationella vaccinationsregistret av de HPV-vaccinationer som genomförs inom ramen för det nationella vaccinationsprogrammet.
Sedan det första vaccinet godkändes mot HPV för att motverka cancer i livmoderhalsen år 2006 har mer än en miljon doser getts. 82 procent av flickorna födda 1999 och senare hade fått minst en dos vaccin. Andelen varierade mellan landstingen från 77 procent till 92 procent. En förklaring till skillnaden är att erbjudandena om vaccination sett olika ut i olika landsting.
Nästan alla vaccineras
Vaccinationstäckningen i Sverige beskrivs överlag som god i rapporten. De senaste åren har minst 98 procent av landets tvååringar vaccinerats mot difteri, stelkramp, kikhosta, polio och Hib (Haemophilus influenzae typ B). 97 procent vaccinerades mot MPR (mässling, påssjuka och röda hund). Vart fjärde barn vaccinerades mot tuberkulos och vart tredje barn mot hepatit B.
Pneumokockvaccin infördes i det nationella programmet år 2009 och när data samlades in 2011 vaccinerades 60 procent av tvååringarna. Redan 2012 nåddes en vaccintäckning på 97,5 procent och samma andel nåddes 2013.
Vaccinationer i skolhälsovården anges också i rapporten. Av barnen i årskurs 6 var 95-96 procent vaccinerade mot difteri, stelkramp, kikhosta, polio och MPR.
Mässling mot strömmen
Att en stor andel unga vaccineras innebär få fall i de sjukdomar som ingår i det nationella vaccinationsprogrammet.
Mässling är ett undantag med flera fall av sjukdom som orsakades av personer som smittats utomlands och förde sjukdom vidare till framför allt ovaccinerade personer i Sverige. Antalet fall, 51, är det högsta sedan millennieskiftet. Bland de smittade var flera småbarn som inte hunnits vaccinerats. Socialstyrelsen utreder om man ska ge den första dosen MPR-vaccin redan vid tolv månaders ålder och inte vid 18 månader som idag.
Det nationella vaccinationsprogrammet
Programmet består av en allmän del och en del riktad del mot riskgrupper.
Den allmänna delen av omfattar skydd mot difteri, stelkramp, kikhosta, polio, allvarlig/invasiv sjukdom av Hib (Haemophilus influenzae typ B), allvarlig/invasiv sjukdom av pneumokocker, mässling, röda hund, påssjuka samt för flickor även infektion med HPV (humant papillomvirus).
Inom det riktade vaccinationsprogrammet erbjuds barn i definierade riskgrupper även vaccination mot tuberkulos, hepatit B, influensa och pneumokocker.
Bild
Vaccination. Foto: IStockPhoto (omfattas inte av CC. All rights reserved)